Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretni Istent az elméddel

2021. május 12. 03:00 - Lencsés Tamás

„Ne csupán hallgassatok a szóra, és így félrevezessétek magatokat! Tegyétek, amit mond!” (Jak 1,22 NIV).

Márk evangéliuma 12. fejezetének 30. versét nézzük: „Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel” (Mk 12,30 NLT). Ennek a versnek az egyik értelmezése az, hogy szereted Istent minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden tetteddel.

Bár minden ember arra hivatott, hogy hogy ennek megfelelően cselekedjen, Isten valamennyi embert úgy alkotott, hogy erősebb legyen az egyik területen. Ez azt jelenti, hogy Isten úgy formált téged, hogy sokkal természetesebben beszélő (szív), érző (lélek), gondolkodó (elme) vagy cselekvő (erő) legyél.

Ma nézzük meg a gondolkodókat, akik legkönnyebben az eszükkel szeretik Istent!

Tudtad, hogy az értelmeddel is szeretheted Istent? Amikor fejleszted és megerősíted az elméd, az az imádat kifejezése.

Egy gondolkodót a következő módon ismerhetsz fel: Amikor a gondolkodók hívők lesznek, beleszeretnek a Bibliába.

A 119. zsoltár 97. versében ezt olvassuk: „Mennyire szeretem a törvényeidet! Gondolkodom rajta egész nap” (GNT).

Nincs még egy olyan könyv a világon, mint a Biblia! Megválaszolja az élet kérdéseit beleértve, hogy Isten miért tett téged ide a földre.

Szükségünk van gondolkodókra, mert a világnak szüksége van a megfontolásra. Valakinek át kell gondolnia az összetett kérdéseket, és annak a következményeit, amit a többiek tesznek. Olyan emberekre van szükségünk, akik kemény problémákat gondolnak át, és megoldásokat tesznek le az asztalra.

De a gondolkodóknak figyelniük kell az alázat gyakorlására is. A Biblia azt mondja: „Ne nyűgözzön le a saját bölcsességed!” (Péld 3,7 NLT). Miért? Mert Isten az Isten, nem pedig te.

Az alázat választás. Jakab levele 4. fejezetének 10. versében olvassuk: „Alázzátok meg magatokat az Úr előtt!” (NIV). Az alázat olyasmi, amit magadnak teszel. Ez nem tagadja meg az erősségeid, de őszinte a gyengeségeiddel kapcsolatban.

A gondolkodóknak arra is figyelnie kell, hogy gyakorolják, amit tudnak. Ha pedig tudod, akkor csináld! Jakab levele 1. fejezetének 22. verse ezt mondja: „Ne csupán hallgassatok a szóra, és így félrevezessétek magatokat! Tegyétek, amit mond!” (NIV).

A személyiséged egyedülálló és értékes Istennek. Amikor arra használod, hogy teljes szíveddel, lelkeddel, elméddel és erőddel szolgáld őt, dicsőséget hozol neki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi nehezebb számodra: tudomásul venned erősségeid, vagy őszintének lenni gyengeségeiddel kapcsolatban? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Készíts listát azokról a dolgokról, amelyekben hiszel. Ezek szerint cselekszel?
  • Hogyan fejleszted és erősíted az elméd az imádat kifejezéseként?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása