Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az engedetlenségnek következményei vannak

2021. január 17. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-resize_3.jpg

„Sóvárgás fogta el őket a pusztában, próbára tették Istent a sivatagban. Teljesítette ugyan kérésüket, de csömört támasztott bennük” (Zsolt 106,14–15 NLT).

Isten megadta azokat a szabályokat, amelyek szükségesek az élethez. A Biblia használati utasítás az élethez. Megtalálod benne az összes törvényt, amit Isten azért állított föl, hogy egy örömteli, egészséges és szent életet élhess.

Amikor Isten tervét követed, a dolgok jól működnek. De valahányszor elfejted Istent, és nem veszed figyelembe a játékszabályokat, életed szétesik testileg, lelkileg, anyagilag, kapcsolatilag és sok más téren.

Megsebzed magadat és másokat is, amikor kételkedsz Isten jóságában és engedetlen vagy irányában.

A Bibliában ez sokszor így volt. Valahányszor egy ember vagy egy csoport elfelejtette Istent, és elfordultak tőle, mindig komoly problémákkal szembesültek.

A 106. zsoltár egy ilyen forgatókönyvet ír le: „Sóvárgás fogta el őket a pusztában, próbára tették Istent a sivatagban. Teljesítette ugyan kérésüket, de csömört támasztott bennük” (Zsolt 106,14–15 NLT).

Ha azt mondod Istennek: „azt akarom tenni, amit én szeretnék, és akkor, amikor én akarom”, néha megadja, amit akarsz. De gyakran nemkívánatos következményei lesznek annak, amikor mindent megkapsz, amit akarsz.

Ha megeszel mindent, amit csak megkívánsz akkor, amikor éppen szeretnéd, az kövérséghez és magas vércukorszinthez vezet. Ha mindent megiszol, amit inni szeretnél akkor, amikor azt éppen megkívánod, az alkoholizmushoz és szívbetegséghez vezet. Ha elutasítod Isten világos útmutatását a szexuális örömmel kapcsolatban, akkor az nemi úton terjedő betegségekhez és családok felbomlásához vezethet.

Amikor elveted Isten egészséges alapelveit, amit a Bibliában tanít, akkor azt mondod neki, te jobban tudod nála. Az engedetlenségnek azonban mindig vannak következményei, időnként nagy, időnként kis mértékben.

Nincs jobb időpont, mint ma elkezdeni Isten szavának engedelmeskedve döntéseket hozni. Amikor Istent dicsőítő életet élsz, meglátod nagy áldások következnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik voltak a legnagyobb következményei annak, hogy engedetlen voltál Istennek?
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor Isten nem adta meg mindazt, amit szerettél volna. Mit tanultál róla ebből a megtapasztalásból?
  • Hogyan használta fel Isten a világjárványt arra, hogy egy vele való bensőségesebb útra vezessen téged? Engedelmes voltál abban, amire elhívott téged ez idő alatt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.10.)

Szólj hozzá!

Ajándékaid és tehetséged nem csak a te javadat szolgálják

2021. január 16. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mindig hálát adok Istennek értetek és azokért a kegyes ajándékokért, amelyeket nektek adott most, hogy Jézus Krisztushoz tartoztok. Most minden lelki ajándékotok megvan, amire szükségetek lehet, miközben lelkesen várjátok Urunk, Jézus Krisztus eljövetelét” (1Kor 1, 4.7 NLT).

Amikor Isten gondolatában megszülettél, számos ajándékkal, tehetséggel, képességgel és készséggel vértezett fel téged. Ezt úgy érzékelheted, hogy egy bizonyos módon gondolkodsz, illetve vannak dolgok, amelyekben egyszerűen természetesen jó vagy.

Ezek az ajándékok és képességek mutatják, hogy Isten hogyan formált meg téged. Azonban Isten nem kizárólag a saját előnyödre formált téged egyedivé. Az ajándékaid nem csak a te érdekeidet szolgálják, hanem mindenki más javát is. Ez egyben azt is jelenti, hogy mások ajándékai a te javadat is szolgálják.

Istentől kapott egyik ajándékom a tanítás. A tanítás ajándékát évekkel ezelőtt munkába állítottam más emberek hasznára. Ugyanígy a te Istentől kapott ajándékaid is hasznára válhatnak a környezetedben élő embereknek.

Elképzelhető, hogy már tudatában vagy annak, miben is vagy igazán jó. Mit gondolsz, Isten miért tett téged ezekben a dolgokban kiemelkedővé? Azt akarja, hogy mások javára használd ezeket az ajándékokat.

Hogyan kellene ezeket az ajándékokat vagy tehetséget használnod, amíg Jézus visszatér? Nos, úgy kellene felhasználnod, hogy ezekkel elérsz másokat Jézus számára. Arra kellene felhasználnod, hogy a szeretet nagykövete legyél a világban. Ami azt illeti, ha ezeket az egyedi ajándékaidat nem használod úgy, ahogy Isten szándékában állt, akkor valójában csak elpazarolod őket.

Isten nem azért adott neked ajándékokat, hogy azokat kizárólag a saját érdekedben használd. Jakab levele 4. fejezetének 17. verse ezt így mondja: „Ne felejtsd el, hogy bűn az, ha nem teszed meg azt, amiről tudod, hogy meg kellene tenned” (NLT).

Ha tudod azt, hogy miben vagy jó, és azt is tudod, hogy a világban valószínűleg sok embernek van szüksége a segítségedre, hogyan fogsz cselekedni? Kit szolgálsz? Kinek fogsz segíteni kezdve a mai nappal egészen addig, amíg a történet véget ér, és elkezdődik az örökkévalóság?

Isten megadta neked mindazt, amire szükséged van a helyes szolgálathoz. Hasonlóan ahhoz az egyházhoz, amelyről Pál apostol a korinthusiakhoz írt első levelében beszél: „Mindig hálát adok Istennek értetek és azokért a kegyes ajándékokért, amelyeket nektek adott most, hogy Jézus Krisztushoz tartoztok. Most minden lelki ajándékotok megvan, amire szükségetek lehet, miközben lelkesen várjátok Urunk, Jézus Krisztus eljövetelét” (1Kor 1,4.7 NLT).

Ne pazarold el az Istentől kapott képességedet! Használd Istentől kapott ajándékaidat mások szolgálatára!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolkoztál már azon, hogy vajon mi a küldetésed? Mit gondolsz, Isten ajándékai és a tehetséged milyen szerepet játszanak ebben a küldetésben?
  • Szerinted milyen új módon tudsz ezen a héten segíteni valakinek felhasználva a tehetséged és képességed?
  • Ha tudnád, hogy Jézus három nap múlva eljön, hogyan töltenéd el ezt a három napot? Miként változtatna ez a tudat azon, ahogy a mindennapjaidat éled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.09.)

Szólj hozzá!

Tényleg szükséged van mindenre, amid van?

2021. január 15. 03:00 - Deltajulietttango

treasure_1.jpg

„Add el vagyonod, és a pénzt add oda a rászorulóknak! Ezzel mennyei kincseket gyűjtesz magadnak. Az ég pénztárcája soha nem avul el, és nem lyukad ki. A kincsed biztonságban lesz; a tolvaj nem lophatja el, a moly sem pusztíthatja el” (Lk 12,33 NLT).

Tudtad, hogy van egy bank is a mennyországban?

Tényleg van! Lukács evangéliuma arról ír, hogy kincseket gyűjthetünk a mennyben. Keresztényként ebbe a bankba kellene befektetned az időd, a tehetséged és az  erőforrásaid legnagyobb részét.

Jakab levelében az író különféle helyeken hangsúlyozza Isten nagylelkűségét követői felé. Azt mondja, hogy minden, amid van, Isten nagylelkűsége miatt van. Nem lenne semmid, ha nem lenne Isten. Nem is léteznél! Minden jó és tökéletes ajándék Istentől származik – mindez az ő nagylelkűsége miatt van.

Isten nagylelkű veled, s ennek téged is nagylelkűvé kellene tennie mások felé. A kapottakat arra kellene felhasználnod, hogy másoknak segíts.

Bármit is használsz arra, hogy az embereket Jézus Krisztus felé irányítsd, az a mennyei bankodban tárolódik. Az örökkévalóságba fektetsz be, amikor erőforrásaidat a legfontosabb dologra fordítod: a többi ember Istennel való kapcsolatának segítésére.

Egy napon egy nagyon gazdag ember ment oda Jézushoz, és megkérdezte tőle, hogyan készüljön fel az örökkévalóságra a mennyben. Ennek az embernek sokkal több pénze volt, mint amire szüksége volt, vagy amit élvezhetett volna. De tudni akarta, hogyan lehet örök élete.

Jézus befektetési tanácsokat adott ennek az embernek: „Add el vagyonod, és a pénzt add oda a rászorulóknak! Ezzel mennyei kincseket gyűjtesz magadnak. Az ég pénztárcája soha nem avul el, és nem lyukad ki. A kincsed biztonságban lesz; a tolvaj nem lophatja el, a moly sem pusztíthatja el (Lk 12,33 NLT). Más szavakkal: add el néhány vagyontárgyad itt a földön, és küldd előre a mennybe, ahol kincsed örökké megmarad.

És veled mi a helyzet? Tényleg szükséged van mindenre, amid van? Vagy lehet, hogy Jézus éppen ezeken az igeverseken keresztül szól hozzád, és azt mondja neked, hogy adj valamit abból, amid van azoknak, akiknek sokkal kevesebbje van?

Amikor nagylelkű vagy, az megváltoztatja a nézőpontodat arról, mire is van valójában szükséged. És ami még fontosabb: minden alkalommal, amikor a nagylelkűséget választod, kincset halmozol fel a mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hova fekteted jelenleg a legtöbb idődet, tehetségedet és pénzedet? Ezek a befektetések világias vagy örök befektetést tükröznek?
  • Hogyan akadályozta meg a földi dolgok iránti vágyad azt, hogy az örökkévalóságra koncentrálj, és segíts az embereknek a mennybe jutni?
  • Mit gondolsz, hogy néz ki, hogy kincsed van a mennyben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.08.)

1 komment

Engedd, hogy a megpróbáltatások Krisztushoz jobban hasonlóvá tegyenek!

2021. január 14. 03:00 - gerbeaud

„Mert tudd, hogy amikor hitedet próbára teszik, a kitartásodnak esélye van növekedni. Hagyd tehát növekedni, mert amikor kitartásod teljesen kifejlődött, tökéletes és teljes leszel, és semmire sem lesz szükséged” (Jak 1,3–4 NLT).

Tudjuk a történet végét: Jézus visszatér. Amikor megteszi, minden dolgot helyreállít, és egésszé tesz. És ha a követője vagy, akkor az örökkévalóságot vele fogod tölteni.

A történet végének ismerete mindent meg kellene, hogy változtasson. Ennek az életedre vonatkozó hatásaként arra kellene ösztönöznie, hogy a nehézségeket arra használd, hogy lelkileg megerősödj.

Ezt mondja Jakab arról, hogy mit kellene tenned, amíg itt a földön várod Jézus második eljövetelét: „Mert tudd, hogy amikor hitedet próbára teszik, a kitartásodnak esélye van növekedni. Hagyd tehát növekedni, mert amikor kitartásod teljesen kifejlődött, tökéletes és teljes leszel, és semmire sem lesz szükséged” (Jak 1,3–4 NLT).

Kétségkívül stresszel, problémákkal, nehézségekkel és gondokkal kell szembenézned ebben az életben. A ma, valamint a halálod vagy Krisztus visszatérése közötti időszakban ezeket a megpróbáltatásokat kell felhasználnod a kitartásod fejlesztésére és arra, hogy jellemedben Krisztushoz hasonlóbbá válj.

Lehetetlennek tűnik Krisztushoz hasonlóvá válni? A Biblia azt mondja, hogy Isten képes ezt a munkát elvégezni bennünk: „Maga Isten – az Isten, aki mindent szentté és teljessé tesz – tegyen téged szentté és teljessé" (1Thessz 5,23 The Message).

Teljes vagy – ahogyan ezek a versek mondják, hogy lehetsz –, vagy töredezett? Összeszedett vagy, vagy szétesel? Manapság mindannyian úgy érezzük, hogy kicsit szétesünk – és ez rendben van. Nem kell, hogy teljesen összeszedett légy. Nem vagy tökéletes, és nem is leszel, amíg itt vagy a földön. Ezen nem tudsz változtatni.

Azon viszont dolgozhatsz, hogy lelkileg alkalmassá válj a Jézus Krisztus eljövetelére való felkészülés során.

Fontos, hogy fizikailag edzett maradj, és vigyázz a mentális egészségedre. De nem hanyagolhatod el a lelki alkalmasságodat sem. Nem kell lelkileg a legerősebbnek, leggyorsabbnak vagy legegészségesebbnek lenned. Csak tovább kell dolgoznod rajta, és fel kell ismerned, hogy az a nehézség, amivel szembesülsz, gyakran kedvező alkalom a hitben való növekedésre.

Ha munka nélkül vagy, ha beteg vagy, ha az előítéletek súlya nyom, fordulj Isten Igéjéhez és ígéreteihez. Amikor úgy érzed, hogy szétesel, ne feledd, Isten folyamatosan azon dolgozik, hogy hozzá hasonlatossá válj, és még életed legnehezebb körülményeit is képes erre felhasználni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen megpróbáltatások kapcsán kérdezed meg Istent? Hogyan segíthetnek abban, hogy Jézushoz jobban hasonlóvá válj?
  • Miért fontos a fegyelem, amikor a lelki növekedésedről van szó?
  • Hogyan segítenek Isten ígéretei, amikor a stressztől és a nehézségektől túlterheltnek érzed magad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.07.)

Engedd, hogy a megpróbáltatások Krisztushoz vezessenek!

Jézus azt mondja, hogy azok, akik részesednek szenvedéséből, részesülnek majd a mennyei jutalmából is. Ennek első lépése azonban az, hogy Jézust követed Uradként és Megváltódként. Isten azt mondja, hogy ma van Jézus követésének a napja: „»A megfelelő időben meghallgattam imádságodat. Az üdvözítés napján megsegítettelek.« Mondom neked, »a megfelelő idő« most van, és »az üdvözítés napja« most van” (2Kor 6,2 NCV fordítás).

Miért várakozz tovább? Ma van a napja, hogy átlépd a vonalat, és azt mondd Jézus Krisztusnak: „Azt akarom, hogy kapcsolatom legyen veled.”

Hogyan csináld? Kezdd azzal, hogy imádságban beszélgetsz vele. Most is hallgat téged. Már mindent megtett, amire szükség volt. Ezért jött a földre. Ezért halt meg a kereszten, és ezért támadt fel.

Ajándékot akar adni neked, és úgy tudod elfogadni, hogy imádságban elmondod neki: „Ma, Jézus, meg akarom tenni az első lépést feléd. Meg akarlak ismerni. Bevallom, nem értem az egészet. De amennyire tudom, szeretném megnyitni előtted az életemet. Meg akarom kapni a nekem szánt ajándékodat. Válts meg a bűneimtől a megbocsátás ajándéka által! Cseréld le az aggodalmaimat a béke ajándékára! Cseréld le a halál iránti félelmemet az örök élet ajándékára! Most arra hívlak téged, hogy jöjj és vegyél otthont a szívemben! Jézus, a te nevedben kérem. Ámen!”

Ha épp most imádkoztál, hogy befogadd Jézust, kérlek, írj nekem a Rick@PastorRick.com e-mail címre (angol nyelven), és tudasd velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elindulni az úton Jézussal.

Szólj hozzá!

Hogyan lehet a sötétség ellen fénnyel harcolni?

2021. január 13. 03:00 - gabormel

loving-enemies-1160x480.jpg

„Ne győzzön le a gonosz, hanem győzd le a gonoszt jóval!” (Róm 12,21 NIV).

Nem tudom, létezik-e valami a világon, ami jobban szembe megy a mai társadalom kultúrájával, mint a rosszra jóval válaszolni. És mivel ez annyira ellentétes a kultúránkkal, ezért ez az egyik legnehezebb dolog.

Ha van egy olyan ember az életedben, aki erőszakosságával megpróbál bajt okozni, akkor arra pozitívan kell reagálni. „Ne győzzön le a gonosz, hanem győzd le a gonoszt jóval!” (Róm 12,21 NIV).

Ez a hit lépése, nem? Mert valószínűleg benned minden a gonosszal akarja legyőzni a gonoszt, és a sötétség ellen még több sötétséggel harcolni. Ez az, amit a világ mond: „Harcolj piszkosan!” Éppen ezért hitre van szükség ahhoz, hogy szembeszállhass azzal, amit a tested és a kultúra diktál, és ezek helyett Istenben bízz, és a sötétségre a fényével válaszolj!

Fénnyel küzdesz a sötétség ellen. Szeretettel harcolsz a gyűlölet ellen. Kedvességgel felelsz a rosszindulattal szemben. Nem engeded, hogy legyőzzön a gonosz, hanem jósággal harcolsz ellene.

Ezt nehéz megtenni, és még nehezebbé válik: „Szeresd ellenségeidet, és imádkozz azokért, akik üldöznek!” (Mt 5,44 NIV).

Ez könnyű? Nem. Szokatlan? Igen. Ez egy választás? Teljes mértékben. Az a döntésed, hogy jobb vagy, mint az erőszakos ember. A sötétség helyett a fényt választani azt jelenti, hogy Jézus útján jársz. És Jézus nem csak elsétált a harc elől és elfelejtette. Lemond az életéről, ha ezt kell tennie azért, hogy megmutassa, mennyire szeret valakit – és pontosan ezt tette.

Isten nem akarja, hogy bosszút állj. Azt akarja, hogy jót tegyél. Azt akarja, hogy mutasd meg a szereteted még a legnehezebb szíveknek is azzal, hogy imádkozol értük, és kérdd Istent, hogy formálja szívüket az övéhez hasonlóvá.

Jézus a legnagyobb példát állította elénk azzal, hogy szeretettel válaszoljunk és imádkozzunk az ellenségeinkért. Ha követed a példáját, egy olyan világból fogsz kitűnni, ahol mindenki elsősorban magára gondol.

A hit lépésének megtétele – a gonoszt jóval győzni le – nem mindig lesz könnyű, de ez hatalmas tanúbizonyságot tesz Jézusról.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatta meg Jézus, hogy lehet a rosszat jóval legyőzni, és szeretni az ellenségeinket?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy imádkozzunk azokért az emberekért, akik megfélemlítenek vagy zaklatnak minket? Mi a különbség?
  • Imádkoztál már rendszeresen valamelyik ellenségedért? Hogyan változott meg a szíved az irányába?

Ma van az a nap, amikor megteszünk egy hitbéli lépést azáltal, hogy bízunk Jézusban. Így kezdheted el:

A Biblia szerint Jézus azért mondott le az életéről, hogy megmutassa, mennyire szeret téged. Nem kell elnyerned Isten szeretetét vagy megdolgoznod azért, hogy a mennybe juss. A Biblia azt mondja: „Kegyelemből szabadultatok meg, a hit által – és ez nem önmagatoktól van, ez Isten ajándéka – nem a tetteiteknek köszönhetően, hogy senki se dicsekedhessen” (Ef 2,8–9 NIV).

Ha eddig nem bíztál Jézusban, de elkötelezted magad a követésére, miért várnál tovább? Ha készen állsz arra, hogy átlépd ezt a határvonalat, és elhatároztad, hogy hiszel Jézus Krisztusban, és követed őt, így imádkozhatsz:

„Drága Jézusom! Megígérted, hogy ha hiszek benned, mindent megbocsátasz, amit valaha rosszul tettem, meg fogom ismerni életem célját, és egy nap befogadsz majd engem örök mennyei otthonodba.”

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha beismerem bűneimet, és bízom benned, akkor megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség a hit által, kegyelmedből fakad, nem pedig a tetteim révén. Uramként fogadlak az életembe. A mai napon életem minden részét átadom neked. Jogodban áll, hogy életem mellélövéseiért felelősségre vonj.”

„Életem hátralévő részét arra szeretném fordítani, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamnak szolgálnék. Neked szentelem az életemet, és arra kérlek, ments meg, fogadj be a családod tagjai közé! A nevedben imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása