Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az imáidnak nem kell véget érniük

2021. augusztus 22. 03:00 - Lilla:)

talking.jpg

„Mindig és minden alkalomból Imádkozzatok a Szentlélekben!” (Ef 6,18 NLT).

Tudtad, hogy az imáidat nem kell lezárnod azzal, hogy „Jézus nevében, ámen”? Sőt, egyáltalán nem kell abbahagynod az imádkozást.

Az imádkozás egy folyamatos kommunikáció Istennel. Ennek soha nem kell véget érnie. Úgy beszélgethetsz vele, mint egy baráttal vagy egy szerető Apával. Ha felmerül valami, beszéld meg Istennel. Aztán egy-két perc elteltével nyugodtan beszélhetsz vele másról is.

Ha nem veszel levegőt, meghalsz. Az imádság lelki lélegzés. Nem gondolkodsz a légzésen, egyszerűen csak csinálod. Épp így az imádkozásnak is, ilyen természetessé kell válnia, hogy ne is kelljen gondolnod rá.

Jelenleg lehet, hogy gondolkodnod kell azon, hogy imádkozz. Ezt azonban szokássá fejlesztheted, hogy ne kelljen gondolkoznod rajta, és azon törnöd a fejed, hogy mit is mondj.

A saját magaddal való társalgásban jó vagy. Megbeszéled magaddal minden egyes élményedet – folyton. Ehelyett kezdj el inkább Istennel beszélgetni! Ahhoz, hogy ilyen társalgó módon tudj imádkozni, csak mondd el Istennek, hogy mi foglalkoztat épp az adott pillanatban.

„Mindig és minden alkalomból Imádkozzatok a Szentlélekben!” (Ef 6,18 NLT).

Ez azt jelenti, hogy bárhol, bármikor, bármiről beszélhetsz Istennel, ahogy a Szentlélek vezet. Ha valamilyen benyomás ér, imádkozz!

Talán úgy gondolod, hogy nem mindig van kedved imádkozni, mert nem tudod, hogy mit is mondj. Azonban ha nem érzed úgy, hogy imádkoznod kellene, akkor nem az érzéseid szerint imádkozol.

Amikor nincs kedved imádkozni, az azt jelenti, hogy nem a megfelelő dolog miatt imádkoznál. Istent nem érdekli az, ami téged sem. Ő mindent tud már az életedről. Ő csak azt szeretné, ha beszélnél vele, mint amikor a szülők arra vágynak, hogy gyermekük szóba álljon velük.

Tartsd a kapcsolatot Istennel végig a nap folyamán! Beszélj neki az érzéseidről, és érezni fogod, hogy egyre inkább vágysz majd az imádkozásra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miről beszélsz leggyakrabban Istennel? Gondolod, hogy erről akar hallani tőled?
  • Az új szellemi szokások nem véletlenül történnek. Hogyan gyakorolhatod, hogy egy nyitott, működő kapcsolatod legyen Istennel az egész nap folyamán?
  • Mit jelent az, hogy „imádkozzatok a Szentlélekben”?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.15.)

Szólj hozzá!

Hogyan imádkozzunk öt dimenzióban?

2021. augusztus 21. 03:00 - Anika Enikő

„Szánjátok oda magatokat teljesen Istennek – minden részeteket –, mint akik feltámadtatok a halálból, és mint akik eszközök kívánnak lenni az Isten kezében, akiket az ő jó és helyes céljaira használ” (Róm 6,13 TLB).

Mivel Isten többdimenziós, nem akarod, hogy imáid egydimenziósak legyenek. Valójában öt dimenziója van az életednek, amelyekért imádkozhatsz.

Amikor imádkozol, nézz vissza a keresztre!

Jó dolog az imáidat a kereszttel kezdeni, mert segít a hálát érintő hozzáállásodban. Amikor arra gondolsz, hogy Jézus a kereszten meghalt érted, ez arra emlékeztet téged, hogy milyen mély az Isten szeretete irántad, milyen drága árat fizetett a bűneidért, és hogy teljességgel bűnbocsánatot nyertél.

„Isten váltságdíjat fizetett, hogy megmentsen téged... Isten hibátlan és szeplőtlen Bárányának, Krisztusnak a drága vérével fizetett érted” (1Pt 1,18–19 TLB).

Amikor imádkozol, nézz fel a szerető Atya arcába!

Ahogy Istenre nézel, hatással lesz az életed minden területére, beleértve azt is, hogy az imáid eredményesek-e vagy sem. Ha csak egyetlen változtatást vezetsz be az imáidban, akkor az legyen az, hogy Istent „Apának” nevezed. Kezded majd jobban megérteni, hogy mennyire szeret téged, és hogyan dolgozik a te érdekedben.

Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 16–17. verse mondja: „Mert az ő Szelleme csatalakozik a mi szellemünkhöz, hogy megerősítse, hogy mi Isten gyermekei vagyunk. És mivel az ő gyermekei vagyunk, akkor az ő örökösei is” (NLT).

Amikor imádkozol, nézz befelé Jézusra, aki benned él!

Jézus benned él, és Isten, az Apa feltétel nélkül elfogad téged. Ez megadja neked a szabadságot és a bátorságot arra, hogy szembenézz a hibáiddal. Mielőtt jobbá leszel, be kell vallanod, hogy mi a hiba, és mi a rossz.

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy megbizonyosodjadok arról, hogy szilárdak vagytok a hitben! Ne sodródjatok tova mindent elfogadva! Rendszeresen végezzetek ellenőrzéseket!” (2Kor 13,5 The Message).

Amikor imádkozol, kérd a Szentlelket, hogy használjon téged!

Ahelyett, hogy megítélnéd vagy panaszkodnál a világról, inkább mondd a következőt: „Szentlélek! Mutasd meg nekem, mi a rossz, és miképp lehetek különb! Használj engem!” Amikor elérhetővé teszed magad Isten számára, az ő javaira fog használni téged.

A Biblia mondja: „Szánjátok oda magatokat teljesen Istennek – minden részeteket –, mint akik feltámadtatok a halálból, és mint akik eszközök kívánnak lenni az Isten kezében, akiket az ő jó és helyes céljaira használ” (Róm 6,13 TLB).

Amikor imádkozol, hittel nézz a jövőd felé!

A szülők szeretik hallgatni a gyerekeiket az álmaikról – és Isten is! Beszélj neki a gondolataidról, az ötleteidről és az álmaidról! Ő jó Apa, aki várja, hogy beszélj vele.

„Meg vagyok győződve, hogy Isten, aki elkezdte bennetek ezt a jó munkát, végig fogja vinni a befejezésig Krisztus Jézus napján” (Fil 1,6 GW).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan alakítja ki a hála hozzáállását az, ha az imáidat arra összpontosítod, amit Jézus a kereszten tett?
  • Úgy hangzanak imáitok, mint egy gyermeké, aki a szerető Apjával beszélget? Miért igen, vagy miért nem?
  • Ha másképp imádkozol a világ problémáiért, másképp cselekszel a világban, és másképp szolgálsz másokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.14.)

Szólj hozzá!

Istennel bármiről beszélhetsz

2021. augusztus 20. 03:00 - Anika Enikő

20210819.jpg

„Ha elrepülnék a keleten túl, vagy a legtávolabbi helyen élnék nyugaton, akkor ott lennél, hogy vezess engem, ott lennél, hogy segíts nekem” (Zsolt 139,9 GNT).

Soha nem vagy egyedül, mert Isten minden dimenzióban egyszerre van jelen.

Isten ott van a múltban, ott van a jelenben, és ott van a jövőben is. Ott van a mennyben, és ott van a földön. Ott van a szellemvilágban, és ott van a mi világunkban. Benned él, fölötted van, és körülötted létezik – azért, mert Isten többdimenziós.

Nincs egy csomó isten, amely minden dimenziót lefed. Egy Isten van, aki az Atya, a Fiú és a Szentlélek egy személyben. Mivel Isten többdimenziós, így soha nem vagy egyedül.

„Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény, de neked nem sötét a sötétség, s az éj, mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség“ (Zsolt 139,7–12).

Ne próbálj Istennel bújócskát játszani. Minden hely, ahová elbújni próbálsz, ő már ott is jelen van. Ez Isten mindenütt való jelenléte. Ő mindenhol ott van! Ő mindenben benne van. Ő a kezdet és a vég. Nincs olyan hely, ahol voltál, nincs olyan hely, ahol vagy, és nem lesz olyan hely, ahol Isten nem volt, most nincs, és nem is lesz. Ez bátorításul szolgálhat a számodra. Nem számít, hová mégy, Isten veled fog járni, és már ott lesz, hogy találkozzon veled.

Mivel Isten a világ minden dimenziójában jelen van – és még azokban a dimenziókban is, amelyekről nem tudunk –, ezért beszélgethetsz vele az életed bármely és minden dimenziójáról. Ő már érti azokat. Nincs semmi, amit előhozhatsz neki a múltadból, a jelenedből vagy a jövődről, amit ő már ne irányítana teljesen.

Imáid soha nem fogják készületlenül érni Istent; tehát mindennel kapcsolatban imádkozhatsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mit jelent, ha Isten mindenütt való jelenléte rettegést hoz? Ha Isten mindenütt jelenléte rettegést kelt benned, akkor mire van szükséged ahhoz, hogy egyenesbe kerülj Istennel annak érdekében, hogy nyugalmat hozzon?
  • Életed mely dimenzióival kapcsolatban habozol beszélgetni Istennel?
  • Miért nem vagy hajlandó néha beszélni Istennel azokról a dolgokról, amelyekről tudod, hogy ő már tisztában van velük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.13.)

Szólj hozzá!

Ismerd meg Istent, hogy hatásosan imádkozz!

2021. augusztus 19. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Isten szívünkbe áradó szeretete – Írások a teremtés hetében (VI. rész) |  Magyar Kurír - katolikus hírportál

„Mert a világ teremtése óta Isten láthatatlan tulajdonságai – örök ereje és isteni természete – tisztán látható és érthető abból, amit teremtett, így az emberek mentség nélkül maradnak” (Róm 1,20 NIV).

Imáid eredményessége nem attól függ, hogy mennyit tudsz az imádságról, hanem attól, hogy mennyit tudsz Istenről. Minél jobban megérted Istent, annál hatásosabbak lesznek az imáid.

Sokkal fontosabb, hogy jobban megértsük Istent, minthogy mindent megtanuljunk arról, hogyan imádkozzunk. Ez azzal kezdődik, hogy tudjuk, Isten többdimenziós. Ez azt jelenti, hogy Isten a múltban, jelenben és a jövőben is jelen van. A földön és a szellemi világban is.

Íme néhány módja annak, hogyan láthatjuk Isten többdimenziós jellemét.

Látod Istent a teremtésben.
Az Isten, aki többdimenziós világot és univerzumot teremtett, többdimenziós Teremtő. „Mert a világ teremtése óta Isten láthatatlan tulajdonságai örök ereje és isteni természete – tisztán látható és érthető abból, amit Isten teremtett, így az emberek mentség nélkül maradnak” (Róm 1,20 NIV).

Sokat megtudhatsz Istenről, ha csak a természetet nézed. Például azt, hogy Isten szereti a változatosságot, ő szervezett, kreatív és hatalmas. A teremtés összetett, tehát tudod, hogy Istennek még összetettebbnek kell lennie.

Látod Jézus megtestesülésében.
János evangéliuma 1. fejezetének 14. versében azt olvassuk: „Az Ige emberré lett, kegyelemmel és igazsággal telve közöttünk élt” (GNT).

Ha Isten kommunikálni akart volna a hangyákkal, hangya lett volna. Ha tehenekkel akart volna kommunikálni, tehén lett volna. Isten azonban az emberekkel szeretett volna kommunikálni, mert szeret bennünket, ezért egy lett közülünk. 

Jézust sem a tér, sem az idő nem köti, mert többdimenziós: „Kegyelem és békesség néktek attól, aki van, aki volt és aki eljövendő” (Jel 1,4 NIV). 

Látod, ahogy a Szentlélek mozog.
„A szél fúj, ahol csak szeretneHallod a hangját, de nem tudod megmondani, honnan érkezik, vagy hová tart. Így van ez mindenkivel, aki Lélektől született” (Jn 3,8).

Nem teheted a Szentlelket egy dobozba. Nem tudod őt irányítani. Olyan, mint a szél. Nem tudod, honnan érkezik, és azt sem, hogy hová tart. Olyan dimenziókban mozog, amelyekben mi nem.

Ne engedd, hogy ez legyen a vége annak a tanulmánynak, amely Isten sokdimenziós jelleméről szól! Isten megismerése egy egész életen át tartó törekvés, amely édesebbé és tartalmasabbá teszi a mindennapokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok az észrevételeid a teremtéssel kapcsolatban, amelyek megmutatják Isten jellemének más nézőpontjait?
  • Az a tudat, hogy Istennek vannak olyan dimenziói, amelyeket nem tudsz megérteni, nagyobb vagy kisebb mértékben késztet arra, hogy jobban megismerd őt? Miért?
  • Hogyan lehet jobban megismerni Istent?

Bízol Jézus Krisztusban az üdvözülésedért? A Biblia azt mondja, hogy csak akkor juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben az ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem kell kiérdemelned Isten szeretetét, és nem kell utat találnod a mennybe. A Biblia ezt mondja: „Kegyelemből szabadultatok meg a hit által és ez nem önmagatoktól van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen” (Ef 2,8–9). 

Ha nem bíztál Jézusban, és nem kötelezted el magadat mellette, mire vársz még? Ha készen állsz átlépni ezt a határt, és úgy döntesz, hogy hiszel Jézus Krisztusban, és követni fogod őt, akkor mondd el ezt az imádságot: 

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, mindenért bocsánatot nyerek, amit valaha rosszul cselekedtem, megtalálom életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennyben. 

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit teszek. Uramként fogadlak be az életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Jogod van az életemben mindenhez. 

„Magam helyett téged akarlak szolgálni. Alázattal elkötelezem az életem neked, és kérlek, ments meg engem, fogadj a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen!” 

Ha elmondtad ezt az imádságot, és elfogadtad Jézust, tudasd velem, írd meg e-mail-ben (angolul) a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék neked küldeni néhány ingyenes (angol nyelvű) anyagot, melyek segítenek neked a Jézussal való utazásod kezdetén. 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.12.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten jó, még akkor is, ha fájdalmaid vannak

2021. augusztus 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Úton a lelki érettség felé 8 | Budai Református Gyülekezet

„»Az én gondolataim nem hasonlítanak a ti gondolataitokra« – mondja az ÚR. »És az én útjaim messze túlmutatnak azon, amit el tudsz képzelni. Mert ahogy a mennyek magasabbak a földnél, úgy az én útjaim magasabbak a ti útjaitoknál, és gondolataim magasabbak a ti gondolataitoknál«” (Ézs 55,8–9 NLT).

Valószínűleg többször előfordult már, hogy imádkoztál valamiért, és Isten nem úgy válaszolt, ahogy akartad, vagy úgy érezted, hogy egyáltalán nem válaszol.

Ez azt jelenti, hogy az imádság nem működik? Nem, mert már többször is láthattad, hogy működik. Ez azt jelenti, hogy Isten nem jóságos? Nem. Isten jó, akár vannak fájdalmaid, akár nincsenek. Azt jelenti, hogy abba kell hagynod az imádkozást? Nem! Isten nem egy automata, és az imádság sem fájdalomcsillapító. Isten nem garantált fájdalommentes életet számunkra.

Amikor fájdalmas időszakon mész keresztül, és imádkozol, de nem érkezik válasz az imáidra, ne add fel! A feladatod az, hogy folytasd az imádkozást, és bízz Istenben, mert tudod, hogy minden, amit tesz és megenged az életedben, azt jóra fogja fordítani. Isten egy jóságos Atya, még akkor is, amikor fájdalmaid vannak.

Ha egy orvos elvégez rajtad egy műtétet, az fájdalommal jár. De ha az a műtét megmenti az életedet, akkor nem azt fogod mondani, hogy az orvos rossz, hanem rájössz, hogy a fájdalmas beavatkozás megmentette az életedet.

Amikor Isten nem azonnal vet véget a szenvedéseidnek, azzal ezt mondja neked: „Ez a fájdalom soknak tűnhet. De az én kegyelmem elegendő számodra.”

Sok fájdalom volt az életemben. És az igazság az, hogy szinte minden, amit megtanultam az életben, az a fájdalmakon keresztül történt. Ennek az az oka, hogy Istent jobban érdekli, hogy jellemes emberré tegyen, mint az, hogy kényelmessé tegye az életem. Istent jobban érdekli, hogy jellemes férfivá vagy nővé tegyen, mint az, hogy kényelmessé tegye az életed. Ha sosem élnél át fájdalmakat vagy nehézségeket az életben, akkor nem válnál éretté. Akkor tudod meg, hogy csak Istenre van szükséged, amikor nincs senkid, csak Isten.

„»Az én gondolataim nem hasonlítanak a ti gondolataitokra« – mondja az ÚR. »És az én útjaim messze túlmutatnak azon, amit el tudsz képzelni. Mert ahogy a mennyek magasabbak a földnél, úgy az én útjaim magasabbak a ti útjaitoknál, és gondolataim magasabbak a ti gondolataitoknál«” (Ézs 55,8–9 NLT).

Isten jót akar számodra, még annál is jobbat, mint amit te. Fogsz benne bízni? 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mikor növekedtél lelkileg valami fájdalmas tapasztalaton keresztül? 
  • Mit gondolsz, miért tudunk többet tanulni magunkról és Istenről a fájdalmas időszakokban, mint akkor, amikor minden jól megy az életünkben?
  • Melyik az az imád, amelyikről úgy hiszed, hogy Isten még nem válaszolta meg? Mit gondolsz, a fizikai megszabaduláson kívül még mit akarhat Isten, hogy nyerj ebből a tapasztalatból? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása