Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolog, amiért imádkozz fájdalmadban!

2021. augusztus 29. 03:00 - gabormel

20210829.jpg

„»Abba, Apám« – kiáltott –, »minden lehetséges számodra. Kérlek, vedd el tőlem a szenvedésnek ezt a poharát! Mégis azt akarom, hogy a te akaratod teljesüljön, ne az enyém«” (Mk 14,36 NLT).

Jézus a keresztre feszítése előtti estén a Gecsemáné-kertben imádkozott. Tudta, hogy másnap a kínnal, szenvedéssel és a halállal fog szembe nézni a kereszten. Nem akarta jobban átélni azt a fájdalmat, mint ahogyan te vagy én akartam volna.

„Valamivel távolabb ment, és a földre esett. Imádkozott, hogy ha lehetséges, haladjon el mellette a rá váró szörnyű óra” (Mk 14,35 NLT).

Jézust tudni akarta, hogy van-e más módja annak, hogy Isten megvalósítsa a világ üdvösségére vonatkozó akaratát. Ezért imádkozott, és kérte az Apját, hogy nyisson utat a számára. Ezt cselekedve mutatta meg nekünk Jézus, hogy rendben van az, hogy elmondod Istennek, hogy nem akarsz átmenni a szenvedéseiden. 

Márk evangéliuma 14. fejezetének 36. verse ezt mondja: „»Abba, Apám« – kiáltott –, »minden lehetséges számodra. Kérlek, vedd el tőlem a szenvedésnek ezt a poharát! Mégis azt akarom, hogy a te akaratod teljesüljön, ne az enyém«” (Mk 14,36 NLT).

Ebben az imában Jézus azt a három dolgot állítja elénk mintaként, amiért imádkozni kellene, amikor fájdalmaid vannak: 

Ismerd el Isten hatalmát! Mondd Istennek: „Apám, tudom, hogy bármit megtehetsz. Minden lehetséges számodra. Tudom, hogy gondoskodhatsz erről a helyzetről. Tudom, hogy megóvhatsz ettől a szenvedéstől. Tudom, hogy azonnal elveheted a fájdalmat. Istenem, te mindenható vagy.”

Kérdd ezt szenvedéllyel! Azután mondd ezt Istennek: „Apám, kérlek, add meg, amit kérek! Vedd el ezt a szenvedést és fájdalmat! Látod a sérülésemet, és tudom, hogy törődsz velem. Tudom, hogy velem vagy. Tudom, hogy válaszolni fogsz az imámra. Kérlek, ne hagyd, hogy ez a fájdalom többé a terhem legyen!”

Fogadd el Isten tervét! Végül mondd ezt neki: „Istenem, nem akarom átélni ezt a fájdalmat! De amit a leginkább akarok, az a te akaratod. Mindennél jobban akarom a te terved, a te célod és a te nézőpontod! Kérlek, teljesítsd akaratodat az életemben, még ha ez azt is jelenti, hogy el kell viselnem ezt a fájdalmat. Tudom, hogy velem leszel, és segítesz, és jobban hasonlóvá teszel magadhoz.”

Ez nem könnyű ima, különösen amikor fájdalmaid vannak. De ez mindig az az ima lesz, amelyet Isten megbecsül és megválaszol.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mit gondolsz, miért fontos az, hogy az imát Isten hatalmának elismerésével kezdd?
  • Mit jelent szenvedéllyel imádkozni?
  • Úgy érzed, el tudod mondani azt, hogy mindennél jobban akarod, hogy Isten akarata teljesüljön a te életedben? Miért igen vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.22.)

NLT: az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.

Szólj hozzá!

Lazíts! Isten a javadon munkálkodik

2021. augusztus 28. 03:00 - csmsdvd

rugo.jpg

„Isten minden dologban azok javát munkálja, akik szeretik őt” (Róm 8,28 NIV).

Mivel Isten szeret téged, ezért mindenben a javadat akarja. A Biblia szerint: „Az ÚR minden útja szeretet és hűség” (Zsolt 25,10 NIV), valamint „Isten minden dologban azok javát munkája, akik szeretik őt” (Róm 8,28 NIV).

Ezekre újra és újra emlékezteted kell magad, mert amikor Isten nemet mond az imádságodra, akkor a Sátán a kételyek nyilait lövöldözi rád. A füledbe azt a hazugságot súgja: „Isten nem szeret téged. Nem törődik veled, különben mindent megadna neked, amit akarsz.” De a Sátán hazug.

Isten imáidra adott válaszát nem kell, hogy megértsd ahhoz, hogy tudd, őt a szeretet vezérli.

Isten túlságosan szeret téged ahhoz, hogy megadjon neked mindent, amit te kérsz. Ezért amikor Isten nemet mond, három lehetőséged van: ellenállhatsz, neheztelhetsz vagy megnyugodhatsz a válaszában.

Ellenállhatsz Istennek. Küzdhetsz vele, haragudhatsz rá, hátat fordíthatsz neki, és mondhatod: „Jól van Istenem, ha nem az én szabályaim szerint játszol, akkor a saját kezembe veszem a dolgokat.” Sok emberrel találkoztam, akik elfordultak Istentől, mert Isten nemet mondott az imájukra. Nem bíztak benne, hogy neki nagyobb távlata, jobb terve és nagyszerűbb célja van.

Ezek az emberek neheztelve és lázadva fordultak el Istentől. Ez a második dolog, amit tehetsz: neheztelhetsz rá. Amikor Isten szeretetét kétségbe vonod így, akkor az keserűvé és boldogtalanná tesz. Olyan sok ember élte nyomorúságosan az egész életét, mert sohasem fogadták el a tényt, hogy Isten csak azt tette az életükben, ami jó.

Isten jóságára van egy harmadik válasz: megnyugodhatsz benne. Amikor elhiszed, hogy Isten szívében mindig a legjobb érdeked van, megnyithatja a szemedet, hogy másképp lásd a dolgokat, amiket ő tesz, aminek semmi értelme.

Lehet, nem érted ezt. Még fájdalmas is lehet. De Isten még mindig jó. Ő szeret téged, és sohasem szűnik meg szeretni téged. Mondhatod azt is, hogy: „Isten szeretete még ebben is megmarad.”

Ez az egyetlen fajta válasz az, ami békességet fog hozni neked. Ne állj ellen, és ne neheztelj Isten munkájára az életedben! Megnyugodhatsz az igazságban, hogy ez mindig a te javadra van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen megválaszolt imának álltál ellen, mert nem az volt, amit vártál? Mi lett az eredmény?
  • A hitnek, hogy Isten mindig a javadat munkálja, hogyan kellene megváltoztatnia imádkozásod módját?
  • Mit gondolsz, Isten miért engedi, hogy fájdalmad legyen, amikor a javadon munkálkodik?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.21.)

NIV: Az angol New International Version bibliafordítást jelöli.

1 komment

Istent keresd, ne az ajándékait!

2021. augusztus 27. 03:00 - Anita.B

jeremy-perkins-7fosjvtutac-unsplash.jpg

„Az ÚR letekint a mennyből az emberiségre, hogy lássa, van-e valaki, aki érti, valaki, aki keresi Istent” (Zsolt 14,2 NIV).

Keresztények milliói azzal töltik minden idejüket, hogy azt keresik, amit Istennek kell adnia nekik, és nincs idejük magát Istent keresni.

Amikor gyógyulásért és helyreállásért imádkozol, rendben van, hogy csodát akarsz. De végül is magát Istent kellene keresned – nem csodát, jelet, jólétet vagy Isten ezer más ajándékát. Így kellene imádkoznod: „Istenem, téged akarlak. Meg akarlak ismerni téged.” Amikor Istent keresed, megkapsz minden mást.

Isten sok ígéretet ad a Bibliában azoknak, akik keresik őt:

„Ha népem, akit a nevemen szólítanak, meg fogja alázni magát és imádkozik és arcomat keresi... akkor meghallgatom a mennyből” (2Krón 7,14 NIV).

„Szeretem azokat, akik engem szeretnek, és azok, akik keresnek engem, megtalálnak” (Péld 8,17 NIV).

„Bárki, aki hozzá jön, hinnie kell, hogy ő létezik, és azt, hogy ő megjutalmazza azokat, akik komolyan keresik őt” (Zsid 11,6 NIV).

„Ha onnan keresed az URat, a te Istenedet, megtalálod őt, ha teljes szívedből és teljes lelkedből keresed... Mert az ÚR, a te Istened irgalmas Isten; nem hagy el, és nem pusztít el téged” (5Móz 4,29–31 NIV).

Keresd Istent, ne csak az áldásait! Ez azt jelenti, hogy akár megkapod a kívánt választ, akár nem, örömödet fogod lelni Isten jobb megismerésében. Akár megkapod azt, amiről azt gondolod, hogy a legjobb számodra, akár nem, elégedett leszel azzal, ami Isten szerint a legjobb számodra. Amikor váláson, vetélésen vagy elbocsátáson mész keresztül, keresd Istent – még inkább, mint a fájdalomtól való megszabadulásod.

Ez nem alkalmi időtöltés. Ne a szabad pillanataidban keresd Istent, miután végeztél a munkával, vagy amint éppen görgeted a közösségi oldalakat. Tedd Isten jobb megismerését életed elsődleges középpontjába!

„Az ÚR letekint a mennyből az emberiségre, hogy lássa, van-e valaki, aki érti, valaki, aki keresi Istent” (Zsolt 14,2 NIV).

Ritkán találni valakit, aki komolyan keresi Istent. A legtöbben csak annyit akarunk Istentől, hogy megáldjon minket, de azt nem, hogy megváltoztasson bennünket.

Szabadidődben nem lesz belőled olimpiai sportoló. Ugyanígy nem leszel Jézus Krisztus hű tanítványa, ha a maradékodat adod neki. Add neki az elsőt és a legjobbat, és ő megtartja minden ígéretét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon adod Istennek a maradékodat, amikor lépéseket kell tenned a szellemi növekedés érdekében?
  • Mit jelent a gyakorlatban az, hogy keresni Istent? Mik azok a dolgok, amiket minden nap megtehetsz, hogy megmutasd Istennek, hogy mindennél jobban szeretnéd őt megismerni?
  • Hogyan kezdheted el úgy az imáidat, hogy először azért adj hálát Istennek, aki ő, és ne csak azért, amit neked adott? Miért fontos ez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.20.)

NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.

1 komment

Ha gyógyulásra van szükséged, kérj segítséget Istentől!

2021. augusztus 26. 03:00 - ReveSz

silhouette of kneeling man

„Bizony, bizony, mondom nektek, hogy amit csak az én nevemben kértek az Atyától, megadja nektek. Eddig nem kértetek semmit az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen” (Jn 16,23–24).

Ha valamiben gyógyulásra vagy megújulásra van szükséged, akkor először alázatosnak kell lenned, és el kell fogadnod, hogy nem te irányítasz mindent. De egyedül ezt nem fogod tudni megtenni.

Kérj segítséget Istentől! Hogyan kell ezt tenni? „Ha népem, akit a nevemen szólítanak, meg fogja alázni magát és imádkozik és arcomat keresi... akkor meghallgatom a mennyből” (2Krón 7,14 NIV).

Nem te vársz Istenre. Ő folyamatosan vár rád. Bármit is meg szeretnél újítani életedben, imádkoznod kell érte. Kértél már Istentől ilyesfajta segítséget? Ő arra vár, hogy válaszolhasson, sőt még azt is jobban tudja, mint te, hogy neked mire van szükséged.

Nagyon sok ember tudja, hogy imádkozni kellene elméjük, testük vagy házasságuk gyógyulásáért. De nem tudják, hogy hogyan imádkozzanak.

„Bizony, bizony, mondom nektek, hogy amit csak az én nevemben kértek az Atyától, megadja nektek. Eddig nem kértetek semmit az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen” (Jn 16,23–24).

Ez a vers elmondja, hogy hogyan kell imádkoznod gyógyulásért:

Emlékezz, Jézus azt szeretné, ha kérnél! Isten azt akarja, hogy kérj tőle bármit, mert ez az egyetlen útja, hogy megtanulj bízni benne.

Kérdd Jézus nevében! Más szavakkal, kérdd arra alapozva, amit Jézus tett a kereszten! Ő már mindent megfizetett mindenért. Hatalom van Jézus nevében, mert Isten kegyelmének és megváltó szeretetének teljes súlyát hordozza.

Imádkozz addig, amíg Isten azt nem mondja, hogy állj! Ne tedd azt, hogy csak egyszer imádkozol, majd azt mondod: "Na jó, felejtsd el!” Imádkozz tovább, bízva abban, hogy Isten időzítése tökéletes. Isten a válaszért felelős. Te pedig, hogy kérj.

Az öröm nem abból fakad, hogy megkapod azt, amit kérsz Istentől. Az igazi öröm a kérésből, a hitből és az Istennek történő hálaadásból jön, akárhogy is válaszol. Az öröm az Istenbe vetett bizalomból fakad, abból, hogy fájdalmaidat hozzá való hasonulásra használja, és hogy tudod, egy napon megújulva vele leszel a mennyben.

Imádkozz emlékezve erre a három dologra! Isten az őt követő utadon több örömöt fog adni – még a fájdalmaidban is –, mint azt valaha el tudnád képzelni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít az ima jobban bízni Istenben?
  • Amikor azt mondod, hogy „Jézus nevében”, elhiszed, hogy ebben hatalom van? Miért igen vagy miért nem?
  • Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy kitartón kérj valamit?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.19.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni néhány betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten ígéretei az alázatosak számára

2021. augusztus 25. 03:00 - FodorImi

path.jpg

„Az alázatosakat igazságban vezeti, és megtanítja őket az ő útjára” (Zsolt 25,9 NIV).

Az alázat nem azt jelenti, hogy kevesebbnek gondolod magad. Lehetsz egyszerre alázatos és magabiztos. Az alázat az, hogy kevesebbet gondolsz magadra. Amikor Istenre fókuszálsz, és segítesz másokat, akkor – természetesen – kevesebbet gondolsz magadra.

Nem könnyű így élni. Miért is gondolna bárki többet másokra, mint saját magára? Azért, mert Istennek sok ígérete van a Bibliában azok számára, akik alázatos keresztények. Isten nagyra értékeli az alázatosságot.

Íme négy dolog, amit Isten tesz az életedben, amikor azon dolgozol, hogy alázatos légy.

Ha alázatos vagy, akkor Isten vezet.
Ha nem tudod, melyik utat válaszd – vajon bemenj vagy kijöjj, vajon megtartsd vagy elengedd –, akkor légy alázatos! Amikor alázatossá teszed magad, akkor Isten világossá teszi a következő lépést. Kevesebb hibát fogsz elkövetni. „Az alázatosakat igazságban vezeti, és megtanítja őket az ő útjára” (Zsolt 25,9 NIV).

Ha alázatos vagy, akkor Isten megáld.
A Szentírásban mindenütt vannak ilyen ígéretek, mint pl. „Megáldom azokat, akik alázatosak és töredelmes szívűek” (Ézs 66,2 NLT). Isten nem áldja meg az egoista, öntelt embereket vagy azokat, akik titkon azt gondolják, hogy ők mindenki másnál jobbak. Isten az alázatosakat áldja meg.

Ha alázatos vagy, Isten erőt ad a megváltozáshoz.
A megváltozáshoz szükséges erőt kegyelemnek hívják. Lehet, hogy vannak dolgok az életedben, melyeken változtatni szeretnél. Talán megpróbáltál már megváltozni, de nem tudtál, vagy nem akartál. Kegyelemre van szükséged.

Hogyan nyerheted el Isten kegyelmét és az erőt a változáshoz? „Isten a gőgösöknek ellenáll, de kegyelmet ad az alázatosaknak” (Jak 4,6 NLT). Minden alkalommal, amikor öntelt, esetleg gőgös vagy, akkor szembeszállsz Istennel – de inkább ne akard ezt tenni! Minél alázatosabb vagy, Isten annál több kegyelmet ad.

Ha alázatos vagy, Isten csökkenti a stresszt.
Ha felfuvalkodott vagy, akkor felmegy a stressz szinted. Ehelyett figyelj inkább Jézusra: „Vegyétek fel az én igámat! Engedjétek meg, hadd tanítsalak titeket, mert én szelíd és alázatos szívű vagyok, és nyugalmat találtok lelkeiteknek” (Mt 11,29 NLT).

Amikor kétségbeesett vagy, és úgy érzed, hogy nem maradt semmid, amit adhatnál, akkor add át magad Jézusnak! Olvasd a Bibliát, és Jézus példájából tanuld meg, hogyan légy szelíd és alázatos! Imádkozz, és kérdd a kegyelmet a változáshoz!

Ekkor nyugtalan lelked nyugalmat talál.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Gondolj egy olyan ismerősödre, aki egyszerre alázatos és magabiztos! Mit gondolsz, mi segít neki, hogy többet gondoljon másokra, mint magára?
  • Mit gondolsz, Isten miért az alázatosaknak ad kegyelmet, és miért nem a gőgöseknek?
  • A Jézussal való járásod hogyan segít alacsonyan tartani a stressz szintedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.18.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása