Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Akarnod kell meghallani Istent

2021. október 03. 03:00 - Besther

caricature-5267148_1920.jpg

„De ha keresni fogod ott az Urat, a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szívedből és teljes lelkedből kutatsz majd utána” (5Móz 4,29).

Addig nem fogod meghallani Istent, amíg valóban, igazán nem szeretnéd. 

Isten nem mondja el az életedről szóló álmát, ha te azt meg akarod vitatni. Nem mondja el életed jövőképét sem, ha te tárgyalnál róla. Nem mondja el, hogy miért helyezett a földre csak azért, hogy azt mondhasd: „Hadd gondoljam át!”

Nem! Ennek szükségszerűnek kell lennie. Azt kell mondanod, "Tudnom kell, hogy miért vagyok itt. Tudnom kell, hogy mit akarsz tőlem, mit tegyek az életemmel. Hallanom kell a hangodat. Ismernem kell a jövőképed." 

Dávid király ezt írta a Zsoltárok könyvében, "Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem" (Zsolt 40,9) és "Őrlődik lelkem, mert vágyódik döntéseid után mindenkor" (Zsolt 119,20).

Dávid szenvedélyesen kijelentette, hogy amit a leginkább akart, az az volt, hogy tisztelje Istent. Engedelmeskedni és követni Istent nem lehetőség volt számára. Ezek voltak az egyetlen dolgok, melyeket Dávid meg akart tenni. Isten keresésére olyan kifejezéseket használt, mint az "Én vágyom rá", "Sóvárgok érte", "Éhezem rá" és "Olyan vagyok, mint egy szarvas, mely vízre szomjazik."

Ha ezt a reménytelen helyzetet érzed, akkor meg fogod hallani Istent.

Sok ember beszél Istenhez, de sosem hallanak semmit Istentől. Nekik az imádság egy monológ. Monológon keresztül viszont nem lehet kapcsolatod. Mi lett volna, ha elveszem a feleségem és beszélek hozzá, de ő sosem szól hozzám? Az ilyen nem kapcsolat. Párbeszédet kell fenntartanod.

Imádkozni és Istenhez beszélni ugyanolyan fontos, mint hagyni, hogy Ő is beszéljen. Hogyan történik ez? Először is, jobban kell akarnod bármi másnál.

5Mózes 4,29 ezt mondja, "De ha keresni fogod ott az Urat, a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szívedből és teljes lelkedből kutatsz majd utána." Ez garantált!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit szeretnél legjobban az életben? Az imaéleted miként tükrözi ezt a vágyat?
  • Hogyan munkálhatsz ki szenvedélyt vagy mégnagyobb szenvedélyt Isten felé?
  • Milyen hozzáállással közelítesz Istenhez, amikor útmutatást kérsz? Készen állsz arra, hogy engedelmesen válaszolj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.26.)

Szólj hozzá!

Az engedelmesség békéhez vezet

2021. október 02. 03:00 - daniella_89

istockphoto-636471206-612x612.jpeg

„Ne aggódjatok semmiért; inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, mire van szükségetek, és köszönjétek meg mindazt, amit tett. Ezután megtapasztaljátok Isten békességét, amely meghalad mindent, amit megérthetünk. Az ő békessége meg fogja őrizni a szíveteket és elméteket, amint Krisztus Jézusban éltek” (Fil 4,6–7 NLT).

Ha megterhelőnek és bizonytalannak érzel egy döntést, amit próbálsz meghozni, akkor valószínűleg annyira el vagy foglalva saját magaddal, hogy nem figyelsz oda Isten hangjára. A Biblia azt mondja: „Isten nem a zűrzavar, hanem a béke Istene” (1Kor 14,33 NIV). Ő nem a zavar szerzője. Ha úgy érzed, összezavarodtál, tudod mi történik? Nem Isten hangja az, ami szól az életedben.

Ha szülő vagy, szeretnéd, hogy a gyermekeid nyomást és zavarodottságot éljenek át, amikor megkéred őket valamire? Nem. Azt szeretnéd, hogy megértsék, mit kell tenniük, és engedelmességgel válaszoljanak. Isten mint Apa ugyanezt akarja neked és tőled.

Az egyetlen helyzet, amelyben a nyomás érzete jogos lehet, az az, ha Isten mondott neked valamit, de te folyamatosan nemet mondasz rá. Ezután feszültség alakul ki. De mindig ott van a békesség, ha igent mondasz arra, amit Isten kér, hogy tegyél meg.

A Sátán kényszerrel akar irányítani, de Isten könyörületesen szeretne vonzani. A Sátán előnyt akar szerezni a kényszereidből, és arra akarja azokat használni, hogy irányíthassa az életed. De Isten a te Jó Pásztorod. Ő magához és a békéhez akar téged közel vonni.

A néhai Peter Lord, egy lelkipásztor, akit mélyen tiszteltem, mondta ezt többször: „Kilencven százaléka annak, amit Isten mondani akar neked, az bátorítás.” Ha Istentől csak negatív üzeneteket hallasz, valami nincs rendben. Áthúzták a vezetékeket.

Ha úgy érzed, Isten mondott neked valamit, de benned nő a feszültség emiatt, akkor valami nincs rendben.

A Biblia azt mondja neked: „Ne aggódjatok semmiért; inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, mire van szükségetek, és köszönjétek meg mindazt, amit tett. Ezután megtapasztaljátok Isten békességét, amely meghalad mindent, amit megérthetünk. Az ő békessége meg fogja őrizni a szíveteket és elméteket, amint Krisztus Jézusban éltek" (Fil 4,6–7 NLT).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen döntésekben érzel zavarodottságot, feszültséget és aggodalmat? Hiszed, hogy ez az, amit Isten mondott neked?
  • Gondolj egy döntésre, amivel most kell szembenézned! Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 6-7. verésből melyek azok, amelyeket már teszel, és melyek azok, amiket még el kell kezdened megtenni?
  • Mit mondott neked Isten, aminek nem engedelmeskedtél? Mik lettek a következményei ennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.25.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan ismerheted fel Isten hangját?

2021. október 01. 03:00 - Lilla:)

voice.jpg

„Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el” (Lk 21,33).

Néha nehéz felismerni Isten hangját. Amikor hirtelen megszólal egy hang a fejedben, elgondolkozol rajta, hogy vajon ez Isten útmutatása, a Sátán trükkje vagy valami olyan, amit te magad szeretnél megtenni. Nagyon fontos, hogy meg tudd különböztetni Isten hangját, hiszen örökkévaló következményei lehetnek.

Nagyon sok gonoszság kapcsán Istent okolják, mondván: „Isten mondta, hogy tegyem meg!” A Biblia azonban azt mondja János első levele 4. fejezetének 1. versében: „Ne higgyetek mindenben, amit hallotok csak azért, mert azt mondják nektek, hogy Isten üzenete: először tegyétek próbára, hogy valóban az-e!” (TLB).

Isten sosem mond ellent a saját szavának. Ezért felteheted a kérdést: „Ez a gondolat, amely a fejemben motoszkál, megegyezik a Bibliával?”

Istennek nem szokása mondani valamit, majd meggondolni magát. Ha azt mondja valamiről, hogy igaz, akkor az örökké igaz marad.

Isten következetes. Ő nem hangulatember. Nem gondolja meg magát. Sosem kérne rá, hogy szegj meg egy szabályt, amelyet ő lefektetett a Bibliában.

Tehát, ha azon tanakodsz magadban, hogy Isten hangját hallod-e, az első kérdés, melyet fel kell tenned: „Ez a gondolat felsorakozik azok mögé, melyeket Isten eddig mondott?” Ha a gondolatod szemben áll azzal, amit Isten korábban mondott, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem tőle származik.

Jézus azt mondja Lukács evangéliuma 21. fejezetének 33. versében: „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el.” Isten Szava örökkévaló, hiszen az igazság sosem változik. Ha valami igaz volt 5000 évvel ezelőtt, az igaz volt 1000 évvel ezelőtt is, igaz ma is, és igaz lesz 5000 év múlva is.

Az emberek lehet, hogy azt mondják: „Isten mondta, én elhiszem, hogy ez így van.” Nem! Amit Isten mond, az úgy van – akár elhiszed, akár nem!

Isten nem mond ellent önmagának. Szóval, amikor próbálod felismerni a hangját, a legjobb kezdési pont, ha megkérdezed magadtól: „Ez az ötlet összhangban van Isten Szavával?”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mit mondott neked Isten, hogy tedd meg?
  • Ezek az instrukciók ellentmondanak a Biblia bármely részének? Honnan tudod?
  • Hogyan alakíthatnál ki egy mélyebb kapcsolatot Istennel, aminek során sokkal könnyebben megérthetnéd az ő utasításait?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.24.)

(TLB: Az angol Living Bible bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Mielőtt Isten megszólal, döntsd el, hogy igent mondasz!

2021. szeptember 30. 03:00 - gerbeaud

„A jó talajba hullott magok azokat jelképezik, akik hallják az üzenetet, és jó és engedelmes szívvel őrzik, és mindaddig kitartanak, amíg gyümölcsöt nem teremnek” (Lk 8,15 GNT).

Isten beszél azokhoz az emberekhez, akik úgy döntenek, hogy megteszik azt, amit nekik mond – még mielőtt elmondaná. Az ilyen emberek efféléket mondanak: „Istenem, ha azt akarod, hogy megmozduljak, én megmozdulok. Ha azt akarod, hogy férjhez menjek, férjhez megyek. Ha azt akarod, hogy felmondjak ebből az állásból, felmondok. A válaszom »igen« – még azelőtt, hogy elmondanád. Bármit is akarsz, hogy megtegyek, megteszem.”

Lukács evangéliuma 8. fejezetének 15. versében a Biblia azt mondja: „A jó talajba hullott magok azokat jelképezik, akik hallják az üzenetet, és jó és engedelmes szívvel őrzik, és mindaddig kitartanak, amíg gyümölcsöt nem teremnek” (GNT).

Korábban tanulmányoztam Jézusnak ezt a példázatát, és azt hittem, hogy négyféle emberről van szó: az ellenállókról, a sekélyesekről, az elfoglaltakról és a jókról. De ez a példázat valójában négy hozzáállást képvisel. És te akár mind a négy hozzáállással rendelkezhetsz egyazon napon belül. Egyik pillanatban azt gondolod: „Istenem, nem akarlak hallani, mert tudom, mit fogsz mondani.” A következő pillanatban meg azt mondod: „Uram, mondd meg gyorsan!” Aztán meghallod, és arra gondolsz, hogy ez jó, de tenni, nem teszel érte semmit. Lehet, hogy a gyümölcs elkezd megjelenni az életedben, de aztán elfoglalod magad a munkáddal, a tanulással vagy a gyerekeiddel, és a gyomok kinőnek. Aztán megint máskor meg azt mondod: „Istenem, csinálj, amit akarsz! Teljesen nyitott vagyok rád.”

Isten azt akarja, hogy engedelmeskedő hozzáállással élj azért, hogy gyümölcsöt teremhess – ez a bibliai kifejezés a sikerre. Isten azt akarja, hogy termékeny legyél a dolgaidban, a családodban, a barátságaidban, a vele való kapcsolatodban, a másokkal való kapcsolataidban és az egészségben.

Mi a legjobb és leggyorsabb módja, hogy gyümölcsöt teremj? Elfogadni, amit Isten mondott neked, és megosztani másokkal.

Lukács evangéliuma 8. fejezete 15. verse másik angol fordítási változata azt mondja: „Ők hallgatnak Isten szavára, ragaszkodnak hozzá, és folyamatosan terjesztik másoknak, akik szintén hamarosan hívők lesznek” (TLB).

Amikor Isten mond neked valamit, fogadd el engedelmes szívvel, majd oszd meg valaki mással!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan alakíthatsz ki egy „igen, Istenem” hozzáállást – amikor készen állsz az engedelmeskedésre függetlenül attól, hogy mit is mond Isten?
  • Életed mely területén (vagy területein) teremsz gyümölcsöt?
  • Kivel oszthatod meg életedben azt, amit Isten tanít neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.23.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Három dolog, ami megakadályoz abban, hogy meghalld Istent

2021. szeptember 29. 03:00 - Besther

gardening-2518377_1920.jpg

„A tövisek közé esett mag: ezek azok, akik hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják őket, és nem érlelnek termést” (Lk 8,14).

Nem hallhatod meg Istent, ha az elméd zsúfolva van egyéb gondolatokkal vagy aggodalmakkal, különösen ha gondokkal, tervekkel és elfoglaltságokkal van tele. Ha mindig a rádiót figyeled vagy a tévét nézed, akkor nehéz meghallani Isten hívását. Isten meghallásához fel kell számolnod a figyelemelterelő dolgokat.

Jézus ezt mondja Lukács evangéliuma 8. fejezetének 7. versében: „Néhány más mag oda esett, ahol a tövisbokrok felnőttek, és megfojtották a növényeket” (CEV).

Jézus ebben a történetben elmondja, hogy a magokat elvetették, és a növények növekedni kezdtek, de a magvak gyomnövényekkel teli földben vannak. Így tehát, amikor a növény növekszik, a gyom is nő körülötte. A gaz megfojtja a növényt, és az sosem fog gyümölcsöt teremni.

Lukács evangéliuma 8. fejezete 7. versének jelentését Jézus itt mondja el: „A tövisek közé esett mag: ezek azok, akik hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják őket, és nem érlelnek termést.”

Három dolog fojthatja meg életedben a lelki növekedésedet, és tarthat távol attól, hogy meghalld Istent:

Gond. A gondok gyomok. Ha a mindennapi élet problémái és nyomása foglalkoztatnak, akkor nehezebb meghallani Istent.

Gazdagság. Annyira elfoglal a megélhetésed, hogy nem élsz? Ha azért dolgozol, hogy szükségtelen dolgok számláját fizesd, hogy kifizess egy felesleges hitelt, vagy hogy még több pénzt keress, mint amennyire valójában szükséged van, akkor ez is megállíthatja a lelki növekedésedet.

Élvezet. Semmi baj az élvezettel, de vigyázz, nehogy annyira elfoglaljon a szórakozás üldözése, hogy nélkülözd Istent és az ő életedre vonatkozó terveit.

Tudod mi az igazság a gyomokról? Nem kell őket gondoznod. Maguktól nőnek. Tulajdonképpen, az elhanyagoltság jelképei. Ha gyomnövényeket látsz az udvarodon vagy a kertedben, akkor az azt jelenti, hogy nem gondozod.

Ugyanígy van a lelki életeddel. A lelki életedben lévő gazok azt mutatják, hogy elhanyagolod az Istennel tölthető időt.

Minden nap tölts időt azzal, hogy gondozod lelki kertedet! Tépd ki a gyomokat nyomban, amikor megjelennek, így nem vehetik át a hatalmat mindazon a jón, amit Isten meg akar tenni benned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan küzdesz meg a gond, a gazdagság és az élvezet „gyomnövényeivel”?
  • Miképp tudod kiiktatni ezeket a gyomnövényeket az életedből?
  • Mennyi időt töltesz egy nap csendben? Mi változhatna az életedben, ha több időt szánnál a csendességre és az elcsendesedés pillanataira?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.22.)

(CEV: Az angol Contemporary English Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása