Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg a pillanatot!

2021. november 14. 03:00 - Tomes Lívia

pillanat.jpg

„Jézus mondta: »Nincs halogatás! Nincs hátranézés! Nem halaszthatod holnapig Isten királyságát! Ragadd meg a mai napot!«” (Lk 9,62 The Message)

Márk evangéliuma 10. részében olvassuk, hogy hatalmas sokaság követte Jézust, amint elhagyta Jerikót. Egy Bartimeus nevű vak férfi koldult az út szélen. Amikor Bartimeus meghallotta, hogy Jézus a közelben van, kiabálni kezdett: „Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam!” (Mk 10,47 NIV)

Amikor Bartimeus felkelt azon a reggelen, nem sejtette, hogy aznap Jézus Krisztus fog mellette elhaladni. Úgy gondolta, hogy ez csak egy újabb átlagos nap: ugyanaz a hely, ugyanaz a segélykiáltás, ugyanaz a helyzet.

De hirtelen ott volt Jézus. Bartimeusnak nem volt ideje felkészülni vagy végiggondolni a reakcióját. Ez csak egy lehetőség volt, ami az ölébe hullott. És úgy döntött, hogy megragadja a pillanatot. Úgy döntött, hogy nem késlekedik és nem halogat. Meg akarta tenni – azonnal.

Ez az újrakezdés első kulcsa a te életedben is: bármit is szeretnél megtenni, tedd meg most. Ne mondd: „jövőre újrakezdem”, vagy „a jövő hónapban néhány változtatást fogok tenni”, vagy „holnap ez lesz a legfontosabb”. Most vagy soha. Ragadd meg a pillanatot!

Minden nap van lehetőségünk az újrakezdésre, de nem használjuk ki azokat. Miért? Mert halogatjuk.

A halogatás furcsa jelenség. Azt hiszed, hogy ez megkönnyíti az életedet, pedig valójában éppen az ellenkezőjét teszi. Ez egy stressz generátor!

Ha tudod a helyes dolgot, amit tenned kell, akkor ma itt az ideje, hogy megtedd. Ne tettesd, hogy várhatsz holnapig!

A Biblia újra és újra figyelmeztet, hogy ne számíts a holnapra. Nekem nem garantálták a holnapot, és neked sem. Jézus azt mondta: „Nincs halogatás! Nincs hátranézés! Nem halaszthatod holnapig Isten királyságát! Ragadd meg a mai napot!” (Lk 9,62 The Message)

Nincs garanciád, hogy holnap élni fogsz. Bármit is fogsz tenni, jobb, ha most teszed meg.

Jézus ma újrakezdésre hív? Ne késlekedj! Kövesd Bartimeus példáját, és ragadd meg a pillanatot!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életed mely területén vagy helyzetében kell abbahagynod a halogatást, és megragadnod a pillanatot?
  • Ha tudnád, hogy nem jön el holnap, mit akarnál ma megtenni?
  • Mire hív ma téged Jézus, hogy újat kezdj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Csak Isten családja marad meg

2021. november 13. 03:00 - csmsdvd

retezet.jpg

„Legyen Istené a dicsőség az egyházban és Krisztus Jézusban mindenkor, örökkön-örökké! Ámen.” (Ef 3,21 GNT)

 Az utóbbi napokban azt néztük át, hogy tudjuk Istent megdicsőíteni. Az egyik legjobb lehetőség Isten megdicsőítésére az, amikor Isten családjához, az ő egyházához csatlakozol.

A Biblia azt mondja Pál levele az efezusiakhoz 3. fejezetének 21. versében: „Legyen Istené a dicsőség az egyházban és Krisztus Jézusban mindenkor, örökkön-örökké! Ámen.” (GNT).

Tudtad, hogy az egyetlen dolog, ami az örökkévalóságban is megmarad, az Isten családja? Ezer év múlva, ha a Föld még megmarad addig, már nem lesz Microsoft, nem lesz Hollywood, és nem marad meg semmi abból, ami ma annyira megszokott számunkra. Sőt a Biblia az ígéri, hogy a menny és a föld sem marad meg örökké mai formájában, hanem egy új menny és egy új föld lesz.

Isten családja azonban mindig megmarad. Minden más eltűnik, de Isten családja, az ő egyháza megmarad.

Ha Isten családja az egyetlen, ami örökké megmarad, akkor nem akarsz te is csatlakozni? Ha Isten családjához tartozol, például egy gyülekezethez, annak sok előnye van. A helyi gyülekezet szeretni fog, és segít majd a bibliai igazságokban is növekedned, és ismereteket szerezned. Ez egy olyan hely, ahol megoszthatod másokkal a talentumaidat, és ahol mások ajándékai és képességei is hasznodra lesznek.

Isten lelki családjához tartozni az egyik leglényegesebb dolog az életben. Isten családja, az ő egyháza hatással van a világra, és maradandóbb lesz, mint a karriered, vagy a hobbid, vagy bármi más.

Mire vársz? Keresd meg ma a te lelki családod, és csatlakozz egy helyi gyülekezethez!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten családja az egyetlen, ami örökké megmarad. A te életedben a dolgok fontossági sorrendje hogyan tükrözi ezt?
  • Amennyiben nem vagy tagja egy helyi gyülekezetnek, milyen lépeseket kell tenned ebbe az irányba?
  • Amennyiben tagja vagy egy helyi gyülekezetnek, hogyan használod az ajándékaidat és a képességeidet, hogy másoknak szolgálj a gyülekezetben és a környezetedben?

Készen állsz Isten családjához tartozni?

Függetlenül attól, hogy mit tettél, vagy honnan jössz, van egy hely Isten örök családjában, ami rád vár. A meghívás mindenki számára szól. Csak higgy, és fogadd el.

Készen állsz rá? Akkor mondd el ezt az imát: „Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot kell adnom neked az életemről. Tudom, hogy bűnt követtem el ellened, és a saját akaratom szerint éltem, nem a tiéd szerint. Változtatni akarok most ezen. El akarok fordulni a bűneimtől és feléd fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon minden rosszért, amit tettem, hogy nekem ne kelljen ezért bűnhődnöm. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bűnbocsánatodat. Tudom, Uram, hogy csak a te kegyelmed tarthat meg és menthet meg. Én soha nem lehetnék elég jó ahhoz, hogy egy tökéletes helyre jussak.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy magadra vállaltad minden bűnömet. Elfogadhatóvá tettél engem a menny számára. Alázattal kérlek, hogy ments meg engem. Hiszek benned, Jézus. És hiszek abban, hogy ígéretedet megtartod, hogy azonnal, biztosan, teljesen és mindörökre megmentesz. Hiszem, hogy lehetővé teszed, hogy családod tagja lehessek, ami mindörökké megmarad. Jézus nevében. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.06.)

(GNT: Az angol Good News Translation bibliafordítás jelölése.)

Szólj hozzá!

Istentől kapott ajándékaid másokért vannak

2021. november 12. 03:00 - Lencsés Tamás

„Isten közületek mindenkinek egy-egy ajándékot adott az ő sokféle szellemi ajándékai közül. Jól használjátok őket arra, hogy egymást szolgáljátok!” (1Pt 4,10 NLT)

Amikor mindannyian arra használjuk képességeinket, hogy segítsük egymást, Isten megdicsőül. A Biblia azt mondja: „Isten közületek mindenkinek egy-egy ajándékot adott az ő sokféle szellemi ajándékai közül. Jól használjátok őket arra, hogy egymást szolgáljátok!” (1Pt 4,10 NLT)

Isten arra teremtett téged, hogy ehhez te is hozzájárulj. Nem azért adta neked a tehetségedet és a képességeidet, hogy saját magadnak kedvezz, hanem hogy ezzel másokat szolgálj. Mások jó képességei viszont a te hasznodra vannak.

Annyira hálás vagyok azokért az emberekért, akik olyan területen tehetségesek, ahol én nem. Például hálás vagyok a könyvelőkért, mert én csapnivalóan tudok könyvelni. És hálás vagyok azokért az emberekért is, akik meg tudnak javítani dolgokat. Én például képtelen lennék megjavítani egy karburátort, ha erre lenne szükség. Azt sem tudnám, hol van.

Mindenki más területen tehetséges.

Az én egyik képességem, amit Istentől kaptam az, hogy Isten Igéjét mások számára érthetővé teszem. Amikor ezt a képességemet használom, akkor az a te áldásodra lesz.

És itt jön a lényeg: neked is megvannak a saját képességeid. Hogyan használod ezeket, hogy mások számára áldás legyen? Vagy ha még nem használod, akkor mikor fogod elkezdeni?

Ha nem használod az Istentől kapott tehetséged, akkor tulajdonképpen a többi embert hagyod cserben. Ellenben, amikor a tehetségedet és a képességeidet mások szolgálatára használod, ők áldásban részesülnek, és ezáltal Isten megdicsőül.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen ajándékokat adott neked Isten?
  • Hogyan használod ezeket mások szolgálatára? Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy mások javára használd ezeket?
  • Kiktől tudsz elfogadni segítséget az életben, hogy ők is használhassák ajándékaikat Isten dicsőségére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.05.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hogyan szeress úgy, ahogyan Isten?

2021. november 11. 03:00 - Mapetso

accept.jpg

„Fogadjátok el egymást úgy, ahogyan Krisztus fogadott el titeket, hogy Isten dicsőségben részesüljön.” (Róm 15,7 NLT)

Tudtad, hogy minden alkalommal, amikor kimutatod szeretetedet, Istent dicsőíted. 

Ez a következőképpen működik: mindig, amikor kimutatod, hogy milyen Isten, akkor dicsőséget szerzel neki. Isten a szeretet. Tehát amikor szeretsz, megmutatod Isten dicsőségét.

Isten ezt mondja: „Én szerető és együtt érző vagyok. Azt akarom, hogy te is olyan legyél, mint én. Azt akarom, hogy olyan jellemed legyen, mint nekem.”

Te soha nem leszel Isten. De Isten azt akarja, hogy legyél hozzá hasonlóvá. Azt akarja, hogy olyan legyen a jellemed, mint az övé – amilyen az apa, olyan legyen a fia, és amilyen az apa, olyan legyen a lánya. Azt akarja, hogy megtanuld úgy szeretni az embereket, ahogyan ő szereti őket.

Sokféleképpen lehet úgy szeretni, ahogy Isten. Ennek egyik módja például az, ha elfogadod az embereket.

Pál levele a rómaiakhoz 15. fejezetének 7. verse ezt mondja: „Fogadjátok el egymást úgy, ahogyan Krisztus fogadott el titeket, hogy Isten dicsőségben részesüljön.” (NLT)

Isten azt akarja, hogy mindenkit elfogadj – bármilyen legyen is. Ez azt jelenti, hogy egyet kell értened mindennel, amit mások csinálnak? Természetesen nem.

Elfogadás és egyetértés között különbség van. Bár Isten feltétel nélkül szeret és elfogad téged, nem ért egyet mindennel, amit teszel. Neked is így kell tenned. Tudd elfogadni az embereket anélkül, hogy egyetértenél mindazzal, amit tesznek.

A szeretet nem azt mondja, hogy „mindent helyeslek, amit teszel.” A szeretet azt mondja, hogy „elfogadlak annak ellenére is, amit teszel.”

Bárkivel találkozol is ma, ragadd meg az alkalmat, hogy dicsőséget adj Istennek azáltal, hogy úgy szereted azt a személyt, ahogy Isten szereti – feltétel nélküli elfogadással.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A te életedben kit kell elfogadnod, még ha nem is helyesled azt, amiben hisz vagy amit tesz?
  • Milyen területeken nehéz az elfogadás a keresztények számára?
  • Milyen gyakorlati tudod kimutatni elfogadásodat és a szeretetedet, különösen azok iránt, akiknél a világ azt várja el, hogy elfordulj tőlük a hitük vagy a cselekedeteik miatt?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.11.04.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

1 komment

Add át magad, hogy Isten hatalmában élj!

2021. november 10. 03:00 - gerbeaud

„Mert Isten királysága nem csak sok beszéd, hanem az, hogy Isten hatalma által élünk. (1Kor 4,20 NLT) 

Isten hatalma által kell élned ahhoz, hogy teljes életet élj.

A Biblia ezt mondja: „Mert Isten királysága nem csak sok beszéd, hanem az, hogy Isten hatalma által élünk.” (1Kor 4,20 NLT)

Tudtad, hogy Isten nem áldja meg az önmagában bízó embert? Azokat áldja meg, akik tőle függenek, és átadják magukat neki.

Isten használni akar téged – de ragaszkodik ahhoz, hogy az ő hatalma által élj. Pál ezt mondja: „Minden dicsőség Istené, aki képes – az ő bennünk munkálkodó tekintélyes hatalma által – sokkal többet elvégezni, mint amit kérnénk vagy gondolnánk.” (Ef 3,20 NLT)

Hatalma révén Isten többet tud tenni benned és általad, mint amit valaha is el tudsz képzelni. Hogyan kapod Isten hatalmát az életedben? Háromféleképpen:

Isten hatalmát kapod, amikor imádkozol.
Ha nincs energia az életedben, az azt jelentheti, hogy nem imádkozol. Az ima és az energia együtt jár. 

Isten hatalmát kapod, amikor kockázatot vállalsz, hogy engedelmeskedj Istennek.
Amikor kockázatot vállalsz, hogy megtedd azt, ami Isten mond – még akkor is, ha ez nehéz vagy népszerűtlen, még akkor is, ha költségedbe kerül, még akkor is, ha nincs értelme, akkor is, ha senki más nem teszi ezt –, Isten kiárasztja az ő hatalmát az életedben.

Isten hatalmát kapod, amikor nem adod fel.
Ahhoz, hogy Isten növelje a hitedet, próbára teszi azt. Amikor nehézségekbe ütközöl, késnek a dolgok, kétségbe estél vagy elbátortalanodtál, Isten arra tanít, hogy bízz benne. Tarts ki, és Isten megáld. Ne add fel!

Kezdj el Isten hatalmában élni úgy, hogy még ma átadod neki magadat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan tudod, hogy Isten hatalma jelen van az életedben?
  • Hogyan teszi most próbára Isten a hitedet? Hogyan akarod, hogy megáldjon ezáltal?
  • Milyen kockázatot vállalsz Istenért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.03.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás jelölése.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása