Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bocsáss meg, mert bocsánatot nyertél!

2021. december 05. 03:01 - managercoach.hu

You are currently viewing The Art of Forgiveness

„Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki titeket megbántott! Emlékezz, az Úr megbocsátott neked, tehát neked is meg kell bocsátanod másoknak.” (Kol 3,13 NLT)

Isten azt akarja, hogy megbocsássunk másoknak. De ez egyáltalán nem könnyű, mivel gyakran magunkat helyezzük a középpontba.

Néha könnyebb önzőnek lenni, mint másoknak megbocsátani. Lehet, hogy az élelmiszerbolt hosszú sorában várakozva, látva a lassú pénztárost, azt érzed, hogy az idődet pocsékolja, ahelyett, hogy meglátnád benne a munkahelye megtartásáért küzdő embert, vagy olyan valakit, aki talán élete legrosszabb hírét kapta meg néhány perccel korábban.

Talán azt látod, hogy valamelyik családtagod éppen most harcol veled, és elszívja az összes energiádat, ahelyett, hogy meglátnád benne a kétségbeejtő helyzete miatti reménytelenségét. Vagy az autópályán eléd vágó személyre ellenségként tekintesz ahelyett, hogy úgy látnád őt, mint akinek szüksége van Isten szeretetére.

Mindannyiunknak szüksége van Isten szeretetére. Jézus Krisztus azért jött ebbe a világba, hogy megmutassa a kegyelmet az embereknek. Végsősoron ezt úgy teszi meg Isten, hogy kegyelmet ad a megbocsátása által. Végsősoron azt kéri tőled is, hogy megmutasd a kegyelmet másoknak, azáltal, hogy megbocsátasz nekik.

A Bibliában Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 13. verse azt mondja: „Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki titeket megbántott! Emlékezz, az Úr megbocsátott neked, tehát neked is meg kell bocsátanod másoknak.” (NLT)

Az emberek gyakran kérdezik tőlem: „Hogyan találok erőt a megbocsátáshoz? Nekem nincs erre erőm.” Az igazság az, hogy nekem sincs. Az egyetlen, ahol valaha is erőt találtam a megbocsátáshoz az az, hogy arra emlékezem: Jézus már mennyi mindent megbocsátott nekem. Amikor erre gondolok, Ő megadja a szükséges erőt és kegyelmet, hogy megbocsássak másoknak.

Clara Bartont – ő alapította az Amerikai Vöröskeresztet – emlékeztette egy barátja egy különösen kegyetlen dologra, amit évekkel korábban valaki elkövetett ellene. Úgy tűnt, mintha Barton nem emlékezne erre, és a barát azt kérdezte tőle: „Nem emlékszel erre?” Barton híressé vált válaszában azt monda: „Világosan emlékszem arra, hogy már elfelejtettem ezt!”

Mit kell elfelejtened?

Ha nem bocsátasz meg, nem fogod élvezni Isten életedre vonatkozó elképzelését, mert megbocsátás nélkül a múltban ragadsz.

Bocsáss meg, és aztán éld tovább az életed! Ez nem jelenti azt, hogy következmény nélkül kell maradnia annak, amit valaki elkövetett ellened. Csak azt jelenti, hogy elengeded a dühödet és a fájdalmaidat, és átadod Istennek, majd haladsz tovább azon az úton, amit Isten kijelölt számodra.

Amikor ez lehetetlennek tűnik – amikor azt érzed, nem lehetsz ilyen elnéző, ilyen irgalmas valakivel –, emlékezz: Jézus is megbocsátott neked. Amikor Isten irántad mutatott kegyelmére emlékszel, az erőt tud adni neked arra, hogy irgalmas légy és megbocsáss másoknak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan hat a másik emberre az, amikor megbocsátasz neki? És hogyan hat ez rád?
  • Hogyan tart távol életcélod beteljesítésétől a harag és a keserűség?
  • Mi az, amit meg kell bocsátanod és el kell engedned ahhoz, hogy tovább tudj haladni azon az úton, amit Isten kijelölt számodra?

Megkaptad már Isten bocsánatát?

Nem számít, mit tettél vagy merre voltál, meg van a helyed Isten örök családjában, és Ő vár rád. A meghívás még érvényes. Csak tarts bűnbánatot, higgy, és fogadd el a meghívást!

Készen állsz? Ezzel az imádsággal el is kezdheted: „Kedves Isten, tudom, amikor meghalok számadást fogok adni neked az életemről. Tudom, bűnöket követtem el ellened, és saját tervem szerint éltem, nem a tied szerint. Meg akarom ezt változtatni most azonnal. El akarok fordulni bűneimtől, és hozzád akarok menni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon a bűnökért, amiket én tettem, és így nem nekem kell ezekért a büntetést elszenvednem. Tudom, nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. És egyedül soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy bejussak a tökéletes otthonodba.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy te magadra vetted összes vétkemet. Te tettél engem elfogadhatóvá a mennyország számára, és alázatosan kérlek, válts meg engem. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod ígéretedet, hogy megváltasz engem azonnal, bizonyosan, tökéletesen és örökre. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, kérlek, írj egy levelet angol nyelven a Rick@PastorRick.com címre, hogy én is értesüljek erről. Szeretnék néhány ingyenes angol nyelvű anyagot küldeni neked, amint elkezded a Jézussal való utadat.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Válaszd a hitet a félelem helyett!

2021. december 04. 03:00 - gabormel

faith_2.jpg

„Hittel távozott Mózes Egyiptomból nem félve a fáraó haragjától; kitartott, mivel látta a láthatatlant.” (Zsid 11,27)

Mózes határozott céllal meghozott néhány döntést az életével kapcsolatban, melyek meghozatala számodra is fontos. Az egyik ilyen döntése az volt, hogy félelem helyett hitben él.

Ezzel a választással neked is szembe kell nézned. Te mit választasz: hitben vagy félelemben fogsz élni?

A Biblia azt mondja A zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 27. versében: „Hittel távozott Mózes Egyiptomból nem félve a fáraó haragjától; kitartott, mivel látta a láthatatlant.”

Mózes az akkori világ leghatalmasabb emberéhez ment, és azt mondta: „Ismered azokat a rabszolgákat, akik a piramisaidat építik? Elviszem őket, és mindannyian elmegyünk. Nem lesznek többé neked dolgozó rabszolgák. Engedd elmenni az embereimet!”

Mózesnek minden oka megvolt a félelemre. Egy hatalmas emberrel állt szemben, akit istennek tartottak, és bármit is mondott a fáraó, azt meg kellett tenni. Amit mondott, az volt a törvény.

Ekkor jött Mózes, és kijelentette: „Nem fogjuk tovább csinálni azt, amit mondasz. Nem félek tőled, mert én egy magasabb hatalomnak engedelmeskedek.” Ehhez kellett némi bátorság.

Szeretnél te is ugyanilyen hitet, amivel legyőzheted a félelmeidet? Minél közelebb kerülsz Istenhez, annál inkább megtelsz hittel. Minél távolabb vagy Istentől, annál inkább a félelem lesz úrrá rajtad.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni a hit fontosságát életed további részére. A Biblia azt mondja, hogy „minden, ami nem hitből van, az bűn” (Róm 14,23 TLV).

Hányszor követtél el bűnt ezen a héten? Sokszor. Így voltam vele én is. Mert bármit, amit nem hittel, hanem kétellyel a szívemben tettem, az bűn volt.

A Biblia azt is mondja, hogy „Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt” (Zsid 11,6). Ezen a héten hányszor tetszett Istennek, amit látott rólad?

Szeretnéd, hogy valami megváltozzon az életedben? Panaszkodás helyett kezdj el hinni! Isten nem mozdul meg panaszok hatására. Istent a hit mozgatja, ahogy ezt az igazságot az Úr Jézus szavaiban láthatjuk: „Legyen a ti hitetek szerint!” (Mt 9,29) A hitednek nagy hatása van arra, hogy mit tesz Isten az életedben.

Ez a kulcs: nem az a fontos, hogy mekkora hittel rendelkezel, hanem hogy mekkora az az Isten, akiben hiszel. Egy kis hit egy nagy Istenben hatalmas eredményeket hozhat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell tenned, hogy közelebb kerülj Istenhez, és ezáltal hittel töltődj meg?
  • Hogyan akadályozott meg a félelem, hogy elérd azt a legjobbat, amit Isten teremtett számodra?
  • Mi a nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy valaki hittel teli ember?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.29.)

(TLV: Az angol Tree of Life Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Nevezd meg az értékeidet, majd élj azok szerint!

2021. december 03. 03:00 - Tomes Lívia

alazat.jpeg

„Mózes nagyobb gazdagságnak tartotta Egyiptom kincseinél a Krisztusért való gyalázatot, mert a megjutalmazásra tekintett.” (Zsid 11,26 NIV)

Mi a legfontosabb számodra? Mi az a három-négy legfontosabb érték az életedben?

Most egy határozott döntést kell meghoznod: válaszd Isten értékeit és ne a világét. Mózes meghozta ezt az elhatározást, ami megváltoztatta az életét. És Isten ezért használta őt.

A zsidókhoz írt levél 11,26 ezt mondja: „Mózes nagyobb gazdagságnak tartotta Egyiptom kincseinél a Krisztusért való gyalázatot, mert a megjutalmazásra tekintett.” (NIV). Mózes megítélte az értékeit. Tisztázta, mi a legfontosabb számára. Tudta, hogy mik a legfőbb értékei.

Én könnyen meg tudom nevezni a legfőbb értékeimet: tisztesség, alázat és nagylelkűség. Már régen eldöntöttem, hogy erre a három dologra akarom építeni az életemet, mert ezek a vezetés három csapdájának az ellenszerei.

Te meg tudnád nevezni a három legfontosabb értéket az életedben? Ha nem, akkor biztos, hogy nem tudsz azok szerint élni.

Mielőtt elmúlik egy újabb nap, ülj le, és tedd fel magadnak a kérdést: „Mi a legfontosabb számomra? Mik a legfőbb értékek az életemben?” Írd is le őket, mert amíg nem tisztázod az értékeidet, nem tudsz azok szerint élni.

Miért olyan fontos ez? Ha nem te döntöd el, mi a fontos az életedben, akkor mások döntenek helyetted. Bele helyeznek az ő formájukba, és az ő értékeik szerint fogod élni az életed, nem a sajátod szerint.

Ha tudod, mi a legfontosabb számodra, és az értékeid szerint élsz, Isten használni fog téged, és megáldja az életedet is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a három legfontosabb érték az életedben?
  • Hogyan tudod kideríteni, hogy melyek azok?
  • Mi az első lépés, amit megtehetsz, hogy ezeket alkalmazd is az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.26.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hosszútávú jutalomért válaszd a rövidtávú szenvedést!

2021. december 02. 03:00 - csmsdvd

balett.jpg

„[Mózes] inkább vállalta Isten népével együtt a szenvedést, mint a bűn mulandó gyönyörűségét.” (Zsid 11,25 NIV)

Ha valamiben jó akarsz lenni – azaz hosszútávú eredményt szeretnél elérni –, akkor el kell fogadnod a rövidtávú szenvedést. Bárki, aki sportolt már, tudja ezt. Ahhoz, hogy egy bajnokságba bekerülhess, keményen kell dolgoznod, és hosszú órákon át kell gyakorolnod.

De ez nem csak a sportokra igaz. Igaz a pénzügyekre és a kapcsolatokra is. A házasságom jó, de Kay és én évekig dolgoztunk rajta. Nem jött egyszerűen. Ahhoz, hogy a házasságod működjön, dolgoznod kell rajta, mint mindenen az életben.

Legtöbbször a problémáid forrása az, hogy képtelen vagy késleltetni a jutalmazást. A világ azt mondja: „Mindent akarok és azonnal. Ingyen és könnyen akarom megkapni.” De az élet nem így működik.

Ahhoz, hogy hosszútávon nyerj, döntened kell, ahogy Mózes is döntött: „Inkább vállalta Isten népével együtt a szenvedést, mint a bűn mulandó gyönyörűségét.” (Zsid 11,25 NIV).

Elfogadta a szenvedést, ezáltal rövidtávon gyötrődött, azért hogy hosszú távon jutalma legyen a helyes dolog megcselekvéséért.

A szenvedés életünk része. Ha felvállalod, hogy most a nehezebbik utat választod, és azon dolgozol, hogy tanulj és növekedj, hogy erőssé és éretté válj, akkor később az életedben ez a javadra válik.

Sokan például most is előnyt élveznek, mert korábban már döntöttek, hogy nem költenek többet, mint amennyit megkeresnek. Hogy megtakarítsanak, adakozzanak és dicsőítsék az Urat. Több év múlva látják az eredményét annak, hogy fegyelmezettek voltak, és a nehezebb dolgot előbb elvégezték.

Amikor rövidtávon a szenvedést választod, mint Mózes, akkor látod meg, hogy Isten megtart téged, hogy örülni tudj a hosszú távú jutalomnak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen rövid távú szenvedésekkel szembesülsz, ami igényli az örökkévalóság távlatát?
  • A nehéz döntések vagy a kitartó, órákon keresztüli kemény munka mit hozott hosszútávon?
  • Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy hamarabb végezd el a nehéz feladatot, még akkor is, ha szenvedned kell és el kell viselned a nehézségeket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.25.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Arra koncentrálj, hogy Istennek szerezz örömet, ne embereknek!

2021. december 01. 03:00 - Lencsés Tamás

„A célunk az, hogy Istennek tetszést szerezzünk, ne pedig az embereknek. Egyedül ő vizsgálja meg szívünk indítékait.” (Thessz 2,4 NLT)

Isten azért teremtett téged, hogy önmagad legyél. Nem azért, hogy olyan legyél, amilyennek a szüleid szeretnének. Nem is azért, hogy olyan legyél, amilyennek a házastársad, a főnököd vagy a barátaid szeretnének.

Isten azt akarja, hogy pontosan az legyél, akinek ő teremtett téged. Ez azt jelenti, hogy vissza kell utasítanod, hogy mások határozzanak meg téged.

A zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 24. verse azt mondja: „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó lánya fiának mondják.” (NIV)

Mózesnek identitásválsága volt. Héber rabszolgának született, de egyiptomi királyi családtagként, a fáraó unokájaként nevelkedett. Amikor felnőtt, két választása volt: Életének hátralévő részében eljátszhatja, hogy a fáraó unokája, és ennek köszönhetően fényűzésben, hírnévben és hatalomban élhetett volna.

Vagy beismeri, hogy ki is ő valójában: egy zsidó ember. Ha ezt megteszi, a családja kitagadja, hogy élete hátralévő részében rabszolgák között éljen. Megszégyenülne, megaláznák, fájdalommal és rabszolgamunkával teli életet kellene élnie.

Te melyiket választanád?

A legtöbb ember ma hazugságban él. Olyan emberek próbálnak lenni, akik valójában nem ők. Mózes azonban nem volt hajlandó hazugságban élni, mert ő maga volt a becsületesség. Minden társadalmi nyomás ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy az legyen, akinek Isten teremtette.

Itt a kérdésem hozzád: Kinek engeded, hogy meghatározza az identitásodat?

Talán néhányatok szülei évekkel ezelőtt meghaltak, mégis ugyanúgy próbáltok megfelelni az elvárásaiknak. Talán néhányan közületek kapaszkodtok abba, amit a volt férjetek vagy volt feleségetek mondott nektek, és próbáljátok bebizonyítani, hogy az a személy tévedett. Néhányan közületek próbáltok lépést tartani azzal, amit a jelenlegi kulturális elvárások diktálnak.

Azonban a Biblia ezt mondja „A célunk az, hogy Istennek tetszést szerezzünk, ne pedig az embereknek. Egyedül ő vizsgálja meg szívünk indítékait.” (Thessz 2,4 NLT)

Válaszd azt az utat, amin az vagy, akinek Isten teremtett téged. Egyszerűen imádkozva: „Elhatározom, hogy többé nem engedem, hogy mások a saját formájukba préseljenek. Azt fogom tenni, amit Isten akar, és azt a tervet fogom beteljesíteni, amit ő tervez az életemmel, nem pedig valaki más tervét.” 

Barátaim, ez az igazi siker az életben. Isten azt akarja, hogy pontosan az legyél, akinek teremtett, és semmi több annál.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ki vagy mi az, ami nyomást gyakorol rád, hogy olyasvalaki legyél, aki nem vagy?
  • Tölts egy kis időt azzal, hogy leírod, ki vagy Jézus Krisztusban! Hogyan határozza meg ő az identitásodat?
  • Hogyan fedezheted fel és kezdhetsz el pontosan úgy élni, amilyennek Isten teremtett téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása