Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogy megváltozzon az életed, változtasd meg a gondolataidat!

2022. február 16. 03:00 - Tomes Lívia

gondolat_1.jpg

„Boldogok azok, akik... örömüket lelik abban, hogy engedelmeskednek az ÚR törvényének, és éjjel-nappal tanulmányozzák azt. Olyanok, mint a fák, amelyek patak mellett nőnek, amelyek a megfelelő időben hozzák gyümölcsüket, és amelyeknek levelei nem száradnak el. Mindenben sikeresek, amit tesznek.” (Zsolt 1,1–3 GNT)

Ha meg akarod változtatni az életedet, kezdd azzal, hogy a gondolkodásmódodon változtatsz!

Gondolataink megváltoztatása a kulcsa az újrakezdéshez életünk minden területén – hobbi, karrier, kapcsolat, házasságban vagy szülőkkel kapcsolatban. Az Efezus 4,23 ezt mondja: „újuljatok meg elmétek szellemében (friss, romlatlan mentális és szellemi hozzáállással).” (AMP)

Milyen a megújult elme? Ez azt jelenti, hogy új gondolataid és új hozzáállásod van. Ez azt jelenti, hogy elfogadod a helytelen hozzáállásaidat és gondolataidat, feladod őket, és hagyod, hogy „Isten átalakítson téged belsőleg az elméd teljes megváltoztatása által. Akkor képes leszel megismerni Isten akaratát – mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Róm 12,2 GNT)

Hogy megújítsd az elmédet, két dolgot tehetsz:

Először is hallgass jobban Isten Szavára, mint a világéra! A Biblia azt mondja: „Boldogok azok, akik... örömüket lelik abban, hogy engedelmeskednek az ÚR törvényének, és éjjel-nappal tanulmányozzák azt. Olyanok, mint a fák, amelyek patak mellett nőnek, amelyek a megfelelő időben hozzák gyümölcsüket, és amelyeknek levelei nem száradnak el. Mindenben sikeresek, amit tesznek.” (Zsolt 1,1–3 GNT) Szeretnéd, ha ezek a szavak igazak lennének az életedre? Ha igen, akkor minden nap elmélkedj Isten Igéjén!

Másodszor, gondold át, miről gondolkodsz! Ahelyett, hogy automatikusan elfogadnál minden gondolatot, kérdőjelezd meg a gondolataid! Amikor egy gondolatod támad, tegyél fel kérdéseket, mint például: Akarok ezen gondolkodni? Ez tényleg igaz? Ez hasznos? Milyen érzéseket vált ki belőlem – és akarok-e így érezni? A Biblia azt mondja nekünk: „ejtsetek foglyul minden gondolatot, és tegyétek engedelmessé Krisztusnak!” (2Kor 10,5 GNT)

Az érzéseid a gondolataidból származnak. Ha nem tetszik, ahogy érzel, akkor meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. Egyszerűen vesd el a rossz érzéseket okozó gondolatot, és cseréld le egy másik gondolattal!

A Biblia azt mondja: „Vigyázz, hogyan gondolkodsz; az életedet a gondolataid alakítják.” (Péld 4,23 GNT)

Ahelyett, hogy gondolatban újra és újra lejátszod a régi lemezt, nézz szembe ezekkel a gondolatokkal! Amit gondolsz, az a te döntésed, és nem kell minden gondolatodat elhinned. Amikor szembesülsz egy gondolattal, amelyről tudod, hogy nem igaz, dönthetsz úgy, hogy megváltoztatod azt, amit gondolsz. Helyettesítheted Isten igazságával.

Egyetlen módja, hogy az igazságot megtudjuk az, ha Isten Igéjéhez fordulunk. Minél több időt töltesz Isten Szavával, annál jobban segít megváltoztatni a gondolataidat.

Kezdd el megváltoztatni a gondolkodásodat még ma! Ez egy új kezdetet ad, és végül megváltoztatja az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Érzed-e, hogy uralkodsz a gondolataidon? Miért igen, vagy miért nem?
  • Miért fontos a Szentírás memorizálása, amikor a gondolataid megváltoztatásáról van szó?
  • Milyen gondolatokkal és kihívásokkal kell szembenézned, amelyek folyamatosan motoszkálnak a fejedben? Hogyan tehetnéd ezeket a gondolatokat engedelmessé Krisztusnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása