Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tartsd szem előtt az erősségeidet!

2022. március 29. 03:00 - Erika1832

allj.jpeg

„Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” (1Kor 10,12)

A kudarc az élet része. Nem számít, hogy ki vagy, illetve, hogy milyen a múltad, egyszer elérkezel ahhoz a ponthoz, amikor te is megtapasztalod ezt. Ez a velejárója annak, hogy tökéletlen emberként élünk egy tökéletlen világban.

A keresztre feszítése előtt, Jézus elfogatásának éjszakáján, barátja, Péter, elképzelhetetlenül cserben hagyta őt. Megtagadta őt, de nem csak egyszer, hanem háromszor is!

Az utolsó vacsora alatt Jézus elmondta tanítványainak, hogy le fogják tartóztatni, meg fog halni, és három nappal később újra életre fog kelni. Jézus így szólt a tanítványokhoz: „Ma este mindnyájan elhagytok engem.” (Mt 26,31 NLT fordítás). Péter azonban azt bizonygatta, hogy ő soha, de soha nem fogja megtagadni Jézust. Azután háromszor is megtette!

Péter túlbecsülte az erejét – ez okozta a kudarcát.

Az erő túlbecsülése a kudarc egyik leggyakoribb oka ma is. Erősebbnek hiszed magad annál, mint amilyen valójában vagy; úgy gondolod, hogy képes vagy elbánni a kísértéssel.

Amikor az emberek túlbecsülik erejüket, annak súlyos következményei vannak: vállalkozások mennek csődbe, a csaták vesznek el, és házastársak esnek kísértésbe.

Azt gondolod: „Ez velem soha nem történhet meg.” De az Pál apostol Korinthusiakhoz írt első levele a 10. fejezet 12. versében azt mondja: „Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” 

Ez alól senki sem kivétel. Egy adott helyzetben te is, én is képesek vagyunk bármilyen bűn elkövetésére.

Ha nem ügyelsz, az erősségeid gyengeségekké válnak. Más szavakkal: a nem felügyelt erő, kétszeresen is gyengeséggé válik, mivel önteltté is tesz.

Péter legnagyobb kudarca, Krisztus megtagadása, közvetlenül az utolsó vacsora után történt, ami neki egy nagyon bensőséges és erőteljes élmény volt. Az a terület, ahol nagy győzelmet értél el, pontosan az válhat a legközelebbi nagy bukásod színhelyévé.

Állj ellen a kísértésnek és ne becsüld túl az erősségeidet! Inkább felügyelve tartsd szemmel őket, és így nem válnak kudarcok forrásává!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor vezetett kudarchoz az egyik erősséged túlbecslése? 
  • Mi az az erősséged, amelyre jobban oda kell figyelned, hogy ne váljon gyengeséggé?
  • Hogyan segít Isten Igéje abban, hogy szem előtt tartsd erősségeidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása