Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk irgalmasok egy rideg világban?

2022. április 11. 03:00 - Erika1832

20220411.jpg

„Amikor beszélsz, mindig légy kedves és barátságos, hogy így mindenkinek helyesen tudj felelni.” (Kol 4,6 NIV)

Az egyik legjobb módja annak, hogy tanúságot tegyünk Jézusról az, ha irgalmasak vagyunk másokkal egy olyan világban, amely egyre ítélkezőbb, önzőbb és meg nem bocsátóbb. Tegnap megvizsgáltuk, hogyan tudjuk beépíteni az irgalmasságot életünkbe, és a következő két dolgot említettük: vegyük észre és figyeljünk mások szükségleteire, és ne támassz feltételeket mások vétkeivel kapcsolatban.

Most további két dolgot nézünk meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetünk irgalmasokkal.

Válogasd meg jól a szavaidat! Ha irgalmas akarsz lenni, van néhány dolog, amit egyszerűen nem mondhatsz. Nem lehetsz goromba vagy gúnyos. Az irgalmasság egy „fék” a szádon, és segít, hogy olyan szavakat mondj, amik az embereket inkább építik és nem rombolják.

A Kolossé 4,6 azt mondja, hogy „[a]mikor beszélsz, mindig légy kedves és barátságos, hogy így mindenkinek helyesen tudj felelni.” (NCV)
Lehet, hogy olyan családban nőttél fel, ahol a családtagok lekezelően beszéltek egymással, és most ugyanezt a mintát követed te is a saját életedben. Hogyan szakíthatsz ezzel a szokással? Kérj Istentől bölcsességet, mert „a felülről jövő bölcsesség először is tiszta, aztán békés, szelíd, nyitott a józanságra, tele van irgalmassággal.” (Jak 3,17 ESV).

Minél bölcsebbé válsz, annál irgalmasabb leszel a körülötted lévőkkel – függetlenül attól, hogy mennyire nem egyezik a véleményetek, vagy mennyire nem kedvelnek téged. Ennek az az oka, hogy minél jobban megérted mások fájdalmait, annál elnézőbb vagy velük, és annál irgalmasabb tudsz lenni velük.

Tartsd fontosabbnak az emberek Jézushoz vezetését a szabályok betartásánál! Jézus ezt újra és újra bemutatja nekünk. Jó példát látunk erre Máté evangéliumában, ahol Jézus ezt mondja a törvénykező farizeusoknak: „Arra gondot fordítotok, hogy a kertetek legkisebb bevételéből is a tizedet megadjátok, de figyelmen kívül hagyjátok a törvény fontosabb szempontjait: az igazságosságot, az irgalmasságot és a hitet. Igen, tizedet kellene adnotok, de ne hanyagoljátok el a fontosabb dolgokat!” (Mt 23,23 NLT).

Jézusnak nem tetszett, hogy a farizeusok a tizedet helyezték előtérbe a fontosabb dolgoknál, például az emberekkel való tisztességes bánásmódnál, az irgalmasságnál vagy a hitnél. Jézus azt akarja, hogy „ne [hanyagoljuk] el a fontosabb dolgokat” sem. Ő azt szeretné, ha a kedvességünk mintát mutatna másoknak és ez alapján egy nap majd ők is átadják neki az életüket. Jézust a szabályok követésénél jobban érdekli az, hogy épüljön az ő királysága.

Irgalmasnak lenni másokkal a legnagyobb keresztény tanúbizonyság a világ számára!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A családodban milyen mintát láttál gyerekkorodban arra, hogy valaki irgalmas volt a szavaival? És milyen példát láttál arra, hogy valaki nem volt irgalmas a szavaival?
  • Milyen helyzetre számítasz ezen a héten, amikor szerinted szükség lesz majd arra, hogy irgalmas légy valakivel?
  • Előfordult már olyan, hogy nehezedre esett irgalmasnak lenni valakivel, de amikor megismerted a múltját, sokkal könnyebb lett vele írgalmasnak lenni? Miért volt ez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása