Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Van-e biztonsági hálód?

2022. május 08. 03:00 - FodorImi

Cartoon Man Safety Stock Illustrations – 33,522 Cartoon Man Safety Stock  Illustrations, Vectors & Clipart - Dreamstime

„Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak.” (1 Péter 3,8)

Lelkipásztorként naponta látok olyan helyzeteket, amiken senkinek sem lenne szabad egyedül átélni.

Senkinek sem kellene egyedül várni a kórházban, míg a szeretett személy a műtőben van élet-halál között. Senkinek sem kellene egyedül várni a híreket a harcmezőről. Senkinek sem kellene egyedül állnia a nyitott sír szélén. Senkinek sem kellene egyedül tölteni az első éjszakát, amikor a társa éppen elhagyta.

Az élet kemény időszakai és a tragédiák elkerülhetetlenek, mindannyiunknak szembe kell nézni velük. De nem szükséges, hogy egyedül menj keresztül rajtuk. Szükséged van Isten biztonsági hálójára, hogy segítsen fennmaradni a nehéz időkben.

Mi Isten biztonsági hálója? A hívők egy csoportja – egy maroknyi ember, akik igazán elkötelezettek irántad. Az ilyen csoportot közösségnek hívjuk. Istennek van terve a közösség számára is: „Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi.” (1 Korinthus 12,26) A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Római levél 12. fejezet 15. verse hasonló gondolatot hoz: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal!”

A vers első részét könnyű megtenni. Amikor valami jó történik valakivel, legtöbbször könnyű csatlakozni a társaságához.

Amikor azonban valaki kemény időket él át, sokkal nehezebb ebbe bekapcsolódni. Ez egyáltalán nem egyszerű. Amikor krízisen mész keresztül, nem tanácsokat akarsz, hanem, hogy valaki csak üljön melletted, fogja a kezed, karjaival ölelje át a vállad vagy sírjon veled. Azt akarod, hogy valaki egyszerűen csak veled legyen.

Pál azt mondja: „Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat.” (1 Thess 5,11) Egy másik személy bátorítása egyáltalán nem biztos, hogy buzdító beszédet vagy a bölcs szavakat jelent. Néha a bátorítás legjobb módja, ha csak csendben ülünk, közösen várunk és együtt sírunk a barátunkkal.

Neked van biztonsági hálód? Olyan keresztény társak csoportja, akikről tudod, hogy számíthatsz rájuk életed kemény időszakaiban is? Ha nincs, akkor még ma kezdd el építeni ezeket a barátságokat! Az élet nehéz időszakai elkerülhetetlenek, de ne érjenek felkészületlenül!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kik a te biztonsági hálód? Hogyan építed a közösséget velük?
  • Milyen gyakorlati módon lehetsz része más valaki biztonsági hálójának?
  • Mi a különbség egy biblia tanulmányozó csoport és egy közösség tagjának lenni?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.05.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása