Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben akkor is, ha nem érted!

2022. június 03. 03:00 - Tomes Lívia

 kep_2022-05-29_202335643.png

„Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” (Péld 3,5 HCSB)

Sokan azt kérik Istentől, hogy garantálja sikerüket, mielőtt kipróbálnák azt, amit Isten kért tőlük. Ez így nem hit. A hit mindig kockázatot igényel.

A hit azt jelenti, hogy akkor is engedelmeskedsz, ha nem érted a miértjét. Például a megbocsátás egyáltalán nem tűnik jó ötletnek, és az, ha mégis megteszed, hited egyik legnagyobb próbája. Ha valaki megbánt téged, egyáltalán nem jó érzés megbocsátani neki, és nem is tűnik igazságosnak. De a megbocsátás, mindig helyes döntés, függetlenül attól, hogy úgy érzed vagy sem.

Emlékszel, amikor gyerek voltál, és a szüleid azt mondták neked, hogy csinálj meg valamit, aminek szerinted semmi értelme nem volt? De most visszatekintve, és már megérted szüleid nézőpontját.

Istennel is így működik.

A hit azt teszi, ami helyes, még akkor is, ha ez ostobaságnak tűnik. A Bibliában A példabeszédek könyvének 3. fejezetében, az 5. vers azt mondja: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” (HCSB). Te soha nem ismered a teljes képet, de Isten igen.

A bírák könyvének 7. fejezetében olvashatunk erre egy jó példát: Gedeon történetét. Gedeon 300 zsidóval indult el 135 000 ellenséges katona ellen. Az esély 1:450-hez volt. Isten azt kérte, hogy a katonák fáklyákat, trombitákat és agyagedényeket vigyenek magukkal. Ezt a parancsot, biztos vagyok benne, hogy Gedeon ostobaságnak tartotta.

Aztán Isten azt mondta Gedeonnak, hogy tegyék az agyagedényeket az égő fáklyák fölé, hogy éjszaka ne látszódjon a fény, és kerítsék körbe az ellenség táborát. Isten utasításai így hangzottak: „Amikor azt mondom, fújd meg a trombitákat, akkor törjétek össze az edényeket, és hagyjátok, hogy a fáklyák fénye felragyogjon a sötétben. Úgy tűnik majd, hogy hatalmas sereg veszi körül a tábort. Ez tömeges zűrzavart fog okozni, és az ellenséges katonák egymás ellen kezdenek harcolni.”

Gedeon engedelmeskedett, bár ennek semmi értelmét nem látta. A zsidók megfújták a trombitákat, összetörték az edényeket, és felfedték a fáklyáik fényét. Az ellenséges katonák ijedten felébredtek, és a zsidók helyett egymással kezdtek harcolni. A zsidók megnyerték a csatát, mert Gedeon azt tette, amit Isten parancsolt neki, még ha először nem is értette azt.

Néha Isten azt mondja, hogy csinálj valamit, ami ostobaságnak tűnik, például, hogy indulj harcba teljesen esélytelenül. De ha van hited, akkor is engedelmeskedsz Istennek, ha nem látod értelmét annak, amit kér tőled.

Gedeonhoz és katonáihoz hasonlóan te sem élhetsz hitben kockázat nélkül. De Isten a teljes képet látja. Bízhatsz abban, amit Ő kér tőled.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a legmeglepőbb dolog, amit Isten valaha kért tőled? Hogyan alakult?
  • A Biblia azt mondja, hogy nem szabad csak saját megérzésedben bíznod. Vannak-e életedben olyan területek, ahol különösen nagy a kísértés, hogy inkább a saját megérzésedben bízz, mint Istenszavában? Miért?
  • Mi a legnagyobb félelmed, amikor arra kérnek, hogy tégy meg valamit, amit nem értesz?

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.05.27.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása