Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben és az Ő nagyobb, jobb tervében

2022. június 12. 03:00 - gerbeaud

„Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy az én helyzetem inkább az evangélium terjedését szolgálja.” (Fil 1,12)

Ha boldog akarsz lenni, minden problémát Isten szemszögéből kell nézned. A legboldogabb embereknek szélesebb a perspektívájuk. Látják a teljes képet. Amikor nem Isten szemszögéből látod a dolgokat, elcsüggedsz, csalódott és boldogtalan leszel.

Nem számít, mi történik az életedben – a jó, a rossz és a csúf –, Isten dolgozik a terven. Pál tudta ezt. Azt mondja a filippiekhez írt levelében (1,12): „Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy az én helyzetem inkább az evangélium terjedését szolgálja.

Mióta Pál megtért a damaszkuszi úton, egy nagy álma volt: Rómában, a világegyetem akkori központjában akart prédikálni. Az volt az álma, hogy a világ legfontosabb városában hirdesse az evangéliumot.

De Istennek más ötlete volt. Ahelyett, hogy Pált Rómába küldte keresztes hadjáraton hirdetni az igét, Isten Néró királyi foglyává teszi, aki akkoriban a császár volt. Ráadásul Néró egy gonosz és korrupt vezető volt.

Pál királyi fogolyként két éven keresztül a nap 24 órájában egy királyi őrhöz volt láncolva, és az őrséget négy óránként cserélték. Több mint két évet töltve a börtönben Pálnak lehetősége nyílik több ezer őrnek tanúságot tenni. Ki itt az igazi fogoly? Kinek van lebilincselő közönsége?

Ez nem Pál, hanem mindvégig Isten terve volt, és elképesztő hatásokat váltott ki. Két eredményéről biztosan tudunk.

Először is, a filippiekhez írt levél 4. fejezetében Pál azt írja, hogy a bebörtönzését követő két éven belül Néró saját háznépének egy része hívővé vált a római királyi udvarban tett tanúságtétele miatt.

Másodszor, nehéz rávenni egy olyan fickót, mint Pál, hogy felhagyjon a tevékenykedéssel. A börtönben csendre van ítélve, és ennek eredményeként írja meg az Újszövetség nagy részét. Vajon melyiknek volt nagyobb hatása: a Colosseumban folytatott prédikálásának vagy az általa írt könyveknek, köztük a rómaiakhoz, a korintusiakhoz, a galatákhoz, az efezusiakhoz, a filippiekhez és a kolosséiakhoz írt leveleknek? Ez a hét könyv az évek során emberek millióinak tárta fel Jézust.

Pál tudta, hogy Istennek nagyobb terve van, és boldog lehet, mert bízik abban, amit Isten tesz a problémáin keresztül.

Bármikor, amikor olyan problémád van, ami kezd lehúzni, azt kell tenned, amit Pál: tanuld meg Isten szemszögéből nézni. Kérdezd meg: „Mit keres itt Isten? Mi a teljes kép? Mi a nagyobb perspektíva?” Akkor képes leszel hittel szembenézni a problémával.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan problémára, amely most elcsüggeszt. Hogyan változik a csüggedésed, amikor ezt Isten nagyobb perspektívájából szemléled?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy egy nehéz időszakon menj keresztül?
  • Hogyan láttad Istent munkálkodni múltad nehéz helyzetei közepette?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása