Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az odafigyelés ajándékát add!

2022. június 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Milyen Isten szeretete? | Napi áhítat, áhítatok, szellemi táplálék az év  minden napjára

„Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem érdeklődj mások élete iránt is!” (Fil 2,4 NCV)

Amikor belépsz egy megbeszélésre, hány ember ül ott a telefonját nézegetve, SMS-t küldve vagy a közösségi médiát görgetve? Úgy tűnik, hogy a fejünk mindig lehajtva van belemerülve egy videóba vagy játékba, és a fülhallgatóink megakadályozzák, hogy meghalljuk a mellettünk lévő embereket. Annyira könnyű beülni egy étterembe a barátokkal, mégis inkább a Facebookon, a Twitteren vagy az Instagramon lévő „barátainkkal” vagyunk elfoglalva.

Lehet, hogy két barátoddal lógsz, de inkább arra koncentrálsz, hogy 100-nak tweetelj. Aztán azon aggódsz, hogy hányan tweetelnek vissza vagy lájkolják a bejegyzésedet. Minden rólad szól, nem pedig azokról az emberekről, akiket Isten közvetlenül eléd helyezett.

Olyan világban élünk, ahol eszközeink és technológiáink állandóan elvonják a figyelmünket, és arra tanítanak minket, hogy ne figyeljünk többé az életünkben lévő emberekre.

Ha boldogabb kapcsolatokat akarsz, akkor meg kell tanulnod az odafigyelés elveszett művészetét.

A Biblia azt mondja Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 4. versében: „Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem érdeklődj mások élete iránt is!” (NCV)

Ez nem jön magától, igaz? A természeted alapján lehet, hogy nem érdekel, hogy valaki mást mi érdekel. Természeted alapján általában magadra akarod irányítani a figyelmet, nem a másik emberre.

De a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz, a figyelmed – mert a figyelmed az időd, és az időd az életed. Soha nem kapod vissza az idődet, ezért olyan értékes, amikor adod.

Ez egy egyszerű, de hatékony eszköz az erős kapcsolatok kialakításában. Érdekel az, ami a gyerekeidet érdekli? Figyelsz arra, amit a párod mond? Odafigyelsz a munkatársaidra, amikor hozzád beszélnek? Észreveszed a szomszédaidat, amint reggel elsétálsz a házuk mellett?

Az odafigyelés elveszett művészetének megtanulása a szeretet cselekedete. Meg fogja változtatni a kapcsolataidat, és segít boldog életet élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon akadályoz meg a közösségi média abban, hogy kapcsolatokat alakíts ki azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz és dolgozol?
  • Hogyan mutatod meg az embereknek, hogy valóban odafigyelsz arra, amit mondanak vagy tesznek?
  • Milyen változtatást tehetsz az életedben, hogy több figyelmet szentelj másoknak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása