Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha boldog akarsz lenni, tanulj meg együttműködni!

2022. június 27. 03:00 - Erika1832

csapat01.jpg

„Jól kell kijönnötök egymással. Meg kell tanulnotok egymással figyelmesnek lenni, és ápolni a közös életet.” (1Kor 1,10 The Message)

A boldogság nem szerencse kérdése, hanem tanulás kérdése. Ahhoz, hogy boldogabb életet élj, meg kell tanulnod, hogyan kell jól együttműködni másokkal.

Én ezt az együttműködési készségének hívom. Ez egy olyan fontos készség, amit nem gyakran tanítanak az iskolákban, de ha megtanuljuk, hatványozottan növelheti az ember boldogságát.

Mit kell megtanulnod ahhoz, hogy jól tudj együttműködni másokkal?

Először is, tanulj meg együttműködni másokkal! A filippi gyülekezet egy Epafroditosz nevű férfit küldött Pál segítségére, amíg ő Rómában börtönben volt. A Filippi 2,25 azt mondja: „Úgy érzem, hogy Epafroditoszt – testvéremet, munkatársamat és a katonatársamat – vissza kell küldenem hozzátok. Ti őt küldtétek mint személyes képviselőtöket, hogy segítsen nekem a szükségemben.” (GW)

Azzal, hogy Pál testvérének, munkatársának és katonatársának nevezte Epafroditoszt, három olyan kapcsolati szóképet használt, amelyek a csapatmunkát jelképezik. Az együttélés a családot, a közösséget és a harcot jelenti. Epafroditosz csapattag volt. Nem zárkózott el a világtól, és nem lett magányos farkas.

Mint hívők ugyanabban a harcban vagyunk együtt a Sátán ellen, ezért együtt kell működnünk egymással – függetlenül attól, hogy mennyire különbözőek vagyunk. A legjobb hely arra, hogy ezt megtanuljuk, a gyülekezet.

Másodszor, tanulj meg figyelemebe venni! Pál ismét megemlíti Epafroditoszt a Filippi 2,26-ban: „Már alig várta, hogy mindnyájatokat lássa, és nyugtalankodik, mert meghallottátok, hogy beteg.” (GW)

Figyeld meg, hogy Pál két példát használt a figyelembe vételre: Pál figyelembe vette a munkatársa honvágyát, Epafroditosz pedig figyelembe vette a filippiek aggodalmát.

Amikor megtanulod figyelembe venni másod szükségleteit, félelmeit és kétségeit, boldogabb ember leszel. Ha például figyelembe veszed a házastársadat, akkor boldog házasságod lesz. De ha nem vagy figyelmes a szavaiddal és a tetteiddel, akkor boldogtalan házasságod lesz.

A Biblia azt mondja: „Jól kell kijönnötök egymással. Meg kell tanulnotok egymással figyelmesnek lenni, és ápolni a közös életet.” (1Kor 1,10 The Message)

Az „ápolni a közös életet” munkát igényel. Mint egy kert, amelyet meg kell művelni ahhoz, hogy gyümölcsöt teremjen, meg fogod látni, hogy erőfeszítésed meghozza a boldogság és az erős kapcsolatok gyümölcsét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért van az, hogy néha a legnehezebb jól kijönni vagy együttműködni azokkal az emberekkel, akik a gyülekezethez tartoznak, és akikkel együtt szolgálsz?
  • Milyen új gyakorlatokat alkalmazhatsz, hogy ápold az együttműködést és a figyelmességet a szolgálati csoportodban vagy a munkatársaid között?
  • Milyen új gyakorlatokat alkalmazhatsz az együttműködés és a figyelmesség ápolására otthonodban vagy közeli barátaiddal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása