Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A nagylelkűségből öröm fakad

2022. október 31. 03:00 - daniella_89

 

hands-christmas-gifts-holidays-thumbnail.jpeg

"Nagyobb öröm adni, mint kapni." (Apcsel 20:35 GNT fordítás)

Az egyik legjobb útja annak, hogy elsajátítsd a nagylelkűséget, mások példáján keresztül vezet.

Én a szüleimtől tanultam meg, hogyan legyek nagylelkű. Úgy nőttem fel, hogy végignéztem, mennyi mindent adnak az életben. Biztosítottak vendéglátást, jövedelmet, élelmet. Odaadták az idejüket, energiájukat és erőfeszítésüket. Kinyújtott, nyitott tenyerükben tartották ajándékaikat és forrásaikat, és a legörömtelibb emberek között voltak akiket valaha megismertem.

A Biblia egy másik példát is felkínál a nagylelkűségről: a makedóniai gyülekezetet. Ezt mondta róluk Pál apostol: " "Szeretnénk, ha tudnátok, mit végzett el Isten kegyelme a makedóniai gyülekezetekben. A nyomorúság súlyos próbáin mentek keresztül, de olyan nagy volt az örömük, hogy szélsőségesen nagylelkűek voltak az adakozásban, annak ellenére, hogy nagyon szegények." (2Korinthus 8:1-2 GNT)

Figyeld meg, hogy a gyülekezet Makedóniában hogyan birkózott meg a problémáival. "Súlyos próbákon mentek keresztül", mert a Római Birodalomban éltek, miközben Nero volt a császár. Ez egy olyan időszak volt, mikor kereszténynek lenni egyenlő lehetett egy halálos ítélettel. A makedóniaiak nem csak a üldözöttek voltak a hitükért, de rendkívüli szegénységben éltek és anyagi támogatásra szorultak.

De mivel "olyan nagy volt az örömük", a nehéz körülményeik nem állították meg őket abban, hogy "szélsőségesen nagylelkűek" legyenek az adakozásban. Nem feladatból, vagy kötelességtudatból adtak. Örömből tették.

A Biblia azt mondja: "Nagyobb öröm adni, mint kapni." (Apcsel 20:35 GNT fordítás)

Amikor gyerek voltam, nem hittem el ezt az igeverset. Még nem voltam érett, és azt gondoltam, sokkal jobb móka kapni, mint adni. A karácsony nekem erről szólt: "Mit fogok kapni?"

De ahogyan a szüleim megtanították nekem a nagylelkűség értékét, elkezdtem megtapasztalni azt az örömet, ami az adakozásból fakad. Lassan érettebbé váltam és megértettem, hogy valóban több örömöt jelent adni, mint kapni.

Lehet hogy úgy találod, hogy nyomás vagy valamilyen kényszer késztet arra, hogy adj - és nyomorultnak érzed magad. Próbáld ki inkább ezt: Adj örömmel, tudva, hogy Isten mindig nagylelkűen gondoskodik a szükségleteidről. Végülis Ő már odaadta neked a legnagyobb ajándékot, az üdvösségedet az Ő Fia, Jézus Krisztus által.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ki mutatta be számodra a nagylelkűséget? Az ő hatása/hatásuk hogyan befolyásolt abban, hogy nagylelkű kívánj lenni másokkal?
  • Az adakozók a világ legboldogabb emberei. Azok, akik elvesznek másoktól, pedig a legboldogtalanabbak. Mondj példát mindkét típusra.
  • Mit tudsz adni örömmel ezen a héten?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.24)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

A nagylelkűség nem egy összeg, hanem egy hozzáállás és életszemlélet

2022. október 30. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-view-small-waterfall-big-stones-covered-with-plants-jungle.png

Ha nagyon akarsz adni, nem az a fontos, hogy mennyid van erre a célra. Isten azt akarja, hogy azt add, amid van, és ne azt, amid nincs." (2Korinthus 8,12, TLB ford.)

A nagylelkűség sokkal többről szól, mint pénzadásról. Arról szól, hogy nagylelkű vagy az életed minden területén.

A Biblia ezt mondja a nagylelkűségről: „Mindenben meggazdagodtok majd, hogy nagylelkűek tudjatok lenni minden alkalommal.” (2Korinthus 9,11, NIV ford.)

Hogy néz ki „nagylelkűnek lenni minden alkalommal”? Azt jelenti, hogy nagylelkűen bánsz az időddel, a dicséreteddel, az együttérzéseddel, a megbocsátásoddal, a szereteteddel, a tiszteletadással és a kedvességeddel. Azt is jelenti, hogy meghallgatsz és megpróbálsz megérteni másokat.  És még azt is, hogy odafigyelsz arra, hogy másoknak mire van szüksége.  

Istent nem az érdekli, hogy mennyit adsz az életben. Az érdekli, hogy miért adsz, és hogyan adsz. Ő a motivációddal – a szíveddel – törődik. Ez a különbség az átlagos nagylelkűség és az általános, az élet minden területére kiterjedő nagylelkűség között.

Az általános nagylelkűség egy hozzáállás, nem egy összegben mérhető dolog.

A Biblia ezt így mondja: „Ha nagyon akarsz adni, nem az a fontos, hogy mennyid van erre a célra. Isten azt akarja, hogy azt add, amid van, és ne azt, amid nincs.” (2Korinthus 8,12, TLB ford.)

Istennek nincs szüksége a pénzedre, a tehetségedre vagy az idődre. Valójában nincs szüksége tőled semmire. Amit Ő akar tőled, az a szíved. Amit akar, az a szereteted. A Biblia ezt mondja: „Ahol a te kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6,21). Amikor az életedet Krisztusnak adod, a szíved is nála lesz. 

Bármit csinálsz vagy adsz, fontos tudni a motivációdat. Miért? Mert Isten azt akarja, hogy „mindezt az Úr Jézus nevében tegyétek.” (Kolossé 3,17, NIV ford.). Azt akarja, hogy az élet minden területén nagylelkű légy. 

A következő néhány napban megvizsgáljuk, hogy milyen hatással lehet a nagylelkűség az életedre. Meg fog változtatni téged is, és a körülötted élőket is!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtatta meg a mai Napi Remény üzenet az elképzelésedet arról, hogy mit jelent nagylelkűnek lenni?
  • Számos módja van annak, hogy nagylelkűek legyünk – nagylelkűek lehetünk az időnkkel, a pénzünkkel, a tehetségünkkel és még sok mással. Milyen területen szeretsz nagylelkűnek lenni? Milyen területeken nehéz nagylelkűnek lenned?
  • A pénzadáson kívül milyen más módon lehetsz még nagylelkű ezen a héten?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A problémák az örökkévalóságra készítenek fel

2022. október 29. 03:00 - papk

 

„Örülj igazán! Csodálatos öröm áll előtted, még akkor is, ha sok próbát kell kiállnod egy kis ideig. Ezek a próbák megmutatják, hogy a hited valódi. Úgy próbálják meg, ahogy a tűz próbálja és tisztítja meg az aranyat – bár a hited sokkal értékesebb, mint a puszta arany. Ha tehát a hited erős marad a sok megpróbáltatásban, az sok dicséretet, dicsőséget és megbecsülést fog hozni neked azon a napon, amikor Jézus Krisztus megjelenik az egész világ előtt.” 1 Péter 1:6-7 (NLT fordítás)

woman-571715_1280.jpg

A pozitív gondolkodásnál többre van szükséged, hogy túléld ezt a világot. Reményre van szükséged. 

Az 1 Péter 1-ben, a biblia 5 okot nevez meg, amiért reményed lehet Jézus Krisztuson keresztül. Az utóbbi Napi Remény üzenetekben 4 okot említettünk ezek közül:

  • Isten kiválasztott téged, mielőtt te választottad Őt.
  • Isten mindig kegyelemmel és irgalommal bánik veled. 
  • Isten biztosította a jövődet.
  • Isten ereje megvéd téged.

És végül, reménykedhetsz, mert Isten felkészít téged az örökkévalóságra. 

Ennek érdekében Ő mindent felhasznál az életedben – a jót, a rosszat, és a csúnya dolgokat is. Ha ezt  egyszer megérted, értelmet fog számodra nyerni az életed. Nem kérdezed többé, "Uram, miért történik ez?", mert tudod, hogy miért: Ő az örökkévalóságra készít fel téged. 

A Biblia ezt mondja: „Örülj igazán! Csodálatos öröm áll előtted, még akkor is, ha sok próbát kell kiállnod egy kis ideig. Ezek a próbák megmutatják, hogy a hited  valódi. Úgy próbálják meg, ahogy a tűz próbálja és tisztítja meg az aranyat – bár a hited sokkal értékesebb, mint a puszta arany. Ha tehát a hited erős marad a sok megpróbáltatásban, az sok dicséretet, dicsőséget és megbecsülést fog hozni neked azon a napon, amikor Jézus Krisztus megjelenik az egész világ előtt.” 1 Péter 1:6-7 (NLT fordítás). 

Ezek a versek hat igazságot mondanak el a problémákról:

A problémák csak ideiglenesek. Nem tartanak örökké.

A problémák szükségesek. Nélkülözhetetlen részei  annak, hogy felkészítsenek a mennyországra.

A problémák különbözőek. Különböző jellegű, méretű és intenzitású próbákat fogsz megtapasztalni. 

A problémák próbára teszik a hitedet. Úgy építed az izmaidat, hogy erőpróbának teszed ki azokat. Ugyanígy, amikor a hited erőpróbának van kitéve, erősödik. 

A problémák megtisztítják az indítékaidat. Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed. Ő a próbákat fogja felhasználni a jellemed formálására. 

A problémák felkészítenek a jutalmadra. A megpróbáltatások, amiken most keresztül mész, nem is hasonlíthatók a jutalomhoz, ami a mennyországban vár rád.

A most tapasztalt gondjainknak nem örülünk. Gyakran még fájdalmat is okoznak. De a Biblia világossá teszi, hogy ezek erősítik a hitedet. A hited pedig kitartást eredményez benned. 

Ezért lehet reménységed, függetlenül attól, hogy mi történik most az életedben.  

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan láttad már, hogy Isten a bajokat, a gondokat a hited megerősítésére használja?
  • Hogyan segíthet a mai üzenet igazságának megértése abban, hogy reménységgel élj?
  • Kinek kell ezt a mai üzenetet hallania a környezetedben? Hogyan fogod megosztani vele?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.22.)

Szólj hozzá!

Isten hatalma mindig megvéd!

2022. október 28. 03:00 - BlaZsu

 godprotects.jpg

“Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre.” (1Péter 1,5 NLT fordítás)

A remény fontos!

Ebben a sokszor ridegnek tűnő világban talán nehéz elhinned, de Isten a legjobbat készíti számodra.  

Péter első levele első fejezetében 5 okot találsz arra, hogy miért reménykedhetsz, bármilyen nehézségek vannak is most az életedben.

Korábbi Napi Remény üzeneteimben az első három okot néztük meg:

  • Isten kiválasztott téged, még mielőtt te Őt választottad volna
  • Isten mindig kegyelmesen és irgalmasan bánik veled
  • Isten bebiztosította a jövődet.

Ma megnézzük, mi a negyedik oka annak, hogy reményünk lehet: Isten hatalma megvéd minket.

A Biblia azt mondja, “Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre.” (1Péter 1,5 NLT fordítás)

Legyünk őszinték! Néha mindannyian kerülünk olyan helyzetbe, amit reménytelennek és megoldhatatlannak érzünk.

De az az igazság, hogy ez hazugság. Soha nem vagy reménytelen, tehetetlen, erőtlen, ha a Szent Lélek veled van. Isten kijelenti, hogy mindenható ereje megőriz téged!

Láttál már olyan feliratot egy házon, hogy “Biztonsági szolgálattal őrzött terület”? Mint Krisztus követőjének, neked is lehetne hasonló táblád, amin ez áll: “Isten által őrzött személy”.

Az 1 Péter 1,5 -ben szereplő “ őriz” szó egész pontosan azt jelenti, hogy “ helyőrség”.  Azt jelenti, hogy téged - mint egy erődöt a helyőrség - folyamatosan, nagy erőkkel védelmez Isten hatalma.

Isten a nap minden pillanatában figyel és vigyáz rád, ahogyan egy őrszem vagy egy testőr tenné. Az életedben minden az Atya ellenőrzésén megy keresztül. Ő még a nehézségeket is - akár a te bűnöd, akár másé miatt van - jóra használja.

Mi a te szereped mindebben? Ez igazán egyszerű!  Az, hogy bízol Istenben! Egy szerető, mindenható Isten vesz körül, ezért mindig remélheted, hogy hatalmával megvéd téged.  

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az, hogy Isten őrszemként figyel rád és védelmez téged, hogyan hat a mai nap kihívásaihoz való hozzáállásodra?
  • Életed minden területén bízol Isten védelmében? Miért, vagy miért nem?
  • Hogyan láttad már megvalósulni az életedben Isten védelmét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.21.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten már megírta életed utolsó fejezetét

2022. október 27. 03:00 - R.K.A.

„Nagy várakozásban éljük az életünket, és felbecsülhetetlen örökségünk van – egy olyan tiszta, szeplőtelen és romolhatatlan örökség, amely a mennyben van fenntartva számunkra.”

1 Péter 1,3-4 (NLT fordítás)

Könnyű úgy élni ebben a világban, hogy nem találunk semmi okot a reménységre. De Isten Igéje egyértelműen fogalmaz: van okod reménykedni. Péter első levelének első fejezete öt ilyen okot sorol fel. Kettőről az elmúlt napokban már írtam a Napi Remény üzeneteiben:

  • Isten már azelőtt kiválasztott téged, mielőtt te döntöttél mellette.
  • Isten mindig kegyelemmel és irgalommal bánik veled.

A harmadik ok a következő:

Isten gondoskodik a jövődről. Nem számít, hogy mi történik az életed hátralévő részében, ha valódi kapcsolatod van Jézus Krisztussal, akkor Isten garantálja a jövődet. Soha nem fogod elveszíteni az üdvösségedet.

A Bibliában ezt olvassuk: „Nagy várakozásban éljük az életünket, és felbecsülhetetlen örökségünk van – egy olyan tiszta, szeplőtelen és romolhatatlan örökség, amely a mennyben van fenntartva számunkra.” 1 Péter 1,3-4 (NLT fordítás)

Azért szoktunk örökségben részesülni, mert egy családhoz tartozunk. És általában valakinek a halála után kapjuk meg. Olyan ez, mint valami születési előjog.

Péter öt jelzővel írja le mennyei örökségünket:

Felbecsülhetetlen: Olyan nagy az értéke, hogy az nem is mérhető.

Fenntartott: A mennybe való bejutáshoz előre le kell foglalni a helyünket, és ezt a foglalást csak Jézuson keresztül kaphatjuk meg. Ha egyszer már lefoglaltad a a helyet, azt a foglalást soha többé nem lehet törölni.

Tiszta: Nem hamis. Valódi.

Szeplőtelen: Nem lehet megrontani. Soha nem veszítheted el.

Romolhatatlan: Nem hervad el, nem enyészik el, és nem veszíti el az értékét.

Isten már megírta életed utolsó fejezetét. Foglalt helyed van, amit nem veszíthetsz el! Ezt elhiheted, ebben bízhatsz, és ebbe vetheted a reménységedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan fontos, hogy hinni tudjunk abban, hogy az Istentől ajándékba kapott üdvösségünk biztos?
  • Küzdöttél már azzal, hogy higgy az üdvösséged bizonyosságában? Mi segített legyőzni az aggodalmadat?
  • Hogyan változtatja meg az életedet az a tudat, hogy biztos a jövőd?

Bizonyos lehetsz az üdvösségedben

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha hiszel Istenben, és az Ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9 NIV fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy megvalld bűneidet és Jézusra bízd az életedet, kezdd ezzel az imával:

„Drága Istenem, azt ígérted, hogy ha hiszek Jézusban, akkor minden, amit valaha rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtalálom életem célját, és egy napon befogadsz mennyei örök otthonodba.

Megvallom bűneimet, és elfogadom Jézust Megváltómként és Uramként. Jézus, követni és szolgálni akarlak Téged. Alázattal átadom Neked életemet, kérlek, ments meg engem, és fogadj be a családodba. A Te nevedben imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása