Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A nagylelkűség nem egy összeg, hanem egy hozzáállás és életszemlélet

2022. október 30. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-view-small-waterfall-big-stones-covered-with-plants-jungle.png

Ha nagyon akarsz adni, nem az a fontos, hogy mennyid van erre a célra. Isten azt akarja, hogy azt add, amid van, és ne azt, amid nincs." (2Korinthus 8,12, TLB ford.)

A nagylelkűség sokkal többről szól, mint pénzadásról. Arról szól, hogy nagylelkű vagy az életed minden területén.

A Biblia ezt mondja a nagylelkűségről: „Mindenben meggazdagodtok majd, hogy nagylelkűek tudjatok lenni minden alkalommal.” (2Korinthus 9,11, NIV ford.)

Hogy néz ki „nagylelkűnek lenni minden alkalommal”? Azt jelenti, hogy nagylelkűen bánsz az időddel, a dicséreteddel, az együttérzéseddel, a megbocsátásoddal, a szereteteddel, a tiszteletadással és a kedvességeddel. Azt is jelenti, hogy meghallgatsz és megpróbálsz megérteni másokat.  És még azt is, hogy odafigyelsz arra, hogy másoknak mire van szüksége.  

Istent nem az érdekli, hogy mennyit adsz az életben. Az érdekli, hogy miért adsz, és hogyan adsz. Ő a motivációddal – a szíveddel – törődik. Ez a különbség az átlagos nagylelkűség és az általános, az élet minden területére kiterjedő nagylelkűség között.

Az általános nagylelkűség egy hozzáállás, nem egy összegben mérhető dolog.

A Biblia ezt így mondja: „Ha nagyon akarsz adni, nem az a fontos, hogy mennyid van erre a célra. Isten azt akarja, hogy azt add, amid van, és ne azt, amid nincs.” (2Korinthus 8,12, TLB ford.)

Istennek nincs szüksége a pénzedre, a tehetségedre vagy az idődre. Valójában nincs szüksége tőled semmire. Amit Ő akar tőled, az a szíved. Amit akar, az a szereteted. A Biblia ezt mondja: „Ahol a te kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6,21). Amikor az életedet Krisztusnak adod, a szíved is nála lesz. 

Bármit csinálsz vagy adsz, fontos tudni a motivációdat. Miért? Mert Isten azt akarja, hogy „mindezt az Úr Jézus nevében tegyétek.” (Kolossé 3,17, NIV ford.). Azt akarja, hogy az élet minden területén nagylelkű légy. 

A következő néhány napban megvizsgáljuk, hogy milyen hatással lehet a nagylelkűség az életedre. Meg fog változtatni téged is, és a körülötted élőket is!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtatta meg a mai Napi Remény üzenet az elképzelésedet arról, hogy mit jelent nagylelkűnek lenni?
  • Számos módja van annak, hogy nagylelkűek legyünk – nagylelkűek lehetünk az időnkkel, a pénzünkkel, a tehetségünkkel és még sok mással. Milyen területen szeretsz nagylelkűnek lenni? Milyen területeken nehéz nagylelkűnek lenned?
  • A pénzadáson kívül milyen más módon lehetsz még nagylelkű ezen a héten?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása