Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A választás szabadsága

2022. november 05. 00:03 - Erika1832


osz_2022.jpg

"Tudjuk, hogy régi bűnös énünket Krisztussal együtt keresztre feszítették, hogy a bűn elveszítse hatalmát az életünkben. Már nem vagyunk a bűn rabszolgái. Mert amikor Krisztussal együtt meghaltunk, megszabadultunk a bűn hatalmától." (Róm 6,6-7 NLT)

Isten négyféle nagyszerű szabadságot ad mindenkinek, aki bízik benne. Az első kettővel már foglalkoztunk: a tiszta lelkiismeret és az Istenhez való személyes kapcsolat. A harmadik szabadság az a hatalom, hogy azt tegyük, ami helyes.

A legtöbben azt gondolják, hogy a szabadság azt jelenti, hogy nincsenek szabályok, nincsenek korlátok és nincsenek előírások – de ez a szabadságnak egy nagyon leszűkített szemlélete. Ehelyett a szabadság az a hatalom, amelyet Isten nagylelkűen ad neked, hogy igent mondj a számodra jó dolgokra, és nemet a káros dolgokra.

Ha nem tudsz nemet mondani dolgokra, akkor erre a legmegfelelőbb szó: a függőség. És ezzel kézen fogva járnak a megszállottságok és kényszerek, melyek megjelennek az életedben. A Biblia ezt tanítja: "Mert annak a rabszolgája vagy, ami irányít téged" (2Pét 2,19 NLT).

Egyszer olvastam egy történetet egy testvérpárról, akiket a szüleik arra biztattak, hogy "találjátok meg a boldogságotokat". Otthonukban nem voltak határok, és megengedték nekik, hogy kipróbálják a szexet és a drogokat. Mire a 20-as éveik közepére értek, az életük kicsúszott a kezükből.

Az egyik testvér hamarosan rájött: "A szabadságom nem is volt szabadság. Kívülről úgy tűnt, hogy élvezem az életet. De belül a saját félelmeim, bizonytalanságaim és kényszereim rabja voltam. Szükségem van valakire, aki megszabadít önmagamtól".

Pontosan ez az, amire mindannyiunknak szüksége van: valaki, aki megszabadít minket önmagunktól.

Gondoltál már arra, hogy "Miért kapom fel a vizet pont azokra, akiket a legjobban szeretek? Miért szorongok és félek állandóan? Hogyan hagyjam ezt abba?" Ezek olyan dolgok, amelyeket talán már megpróbáltál megváltoztatni magadban, de nem volt erőd a változáshoz. Ez a fajta hatalom csak Istentől származik.

Pál ezt a feszültséget a Róma 7,24-25-ben így fogalmazta meg: "Ó, mily nyomorult ember vagyok! Ki szabadít meg engem ettől az élettől, amelyet a bűn és a halál ural? Hála Istennek! A válasz a mi Urunk Jézus Krisztusban van" (NLT).

Miért Jézus Krisztus a válasz? Jézus azt ígéri: "Ha a Fiú szabaddá tesz titeket, valóban szabadok lesztek" (Ján 8,36 NIV).

A szabadság nem egyszerűen azt jelenti, hogy nincsenek korlátok. A radikális szabadság az a szabadság, hogy igent mondjunk azokra a dolgokra, amelyek megőrzik az egészségünket, növelik a boldogságunkat, és jelentőségteljessé teszik az életünket. A radikális szabadság az a hatalom, hogy azt tegyük, ami helyes.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha belegondolsz a 2Péter 2,19-be: "Mert annak a rabszolgája vagy, ami irányít téged" (NLT), szerinted miért gyűlöli Isten annyira a bűnt?
  • Írj le egy olyan esetet, amikor megpróbáltál saját erőből megváltoztatni egy viselkedést. Hogyan sikerült?
  • Ennek az áhítatnak alapján hogyan adnál tanácsot valakinek, aki kétségbeesetten változtatni akar egy szokásán, de eddig nem sikerült?

Isten szabadsága ma is elérhető a számodra.

Isten megígérte mindenkinek, aki hisz Jézusban, hogy nem lesz elítélve. Elküldte Jézust, hogy elvegye a bűneidet. Az Ő kereszthalála a fizetség minden rosszért, amit valaha elkövettél, vagy el fogsz követni.

És a jó hírnek ezzel még nincs vége. Isten Jézust a halálból is feltámasztotta, bebizonyítva hatalmát a bűn és a halál felett. És ez lehetővé teszi, hogy az örökkévalóságot Vele töltsd a mennyben.

Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát elmondod: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és a bocsánatodat kérek. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy feltámasztottad Őt. Bízni akarok Benne, mint Megváltómban, és követni akarom Őt, mint Urat, a mai naptól kezdve. Irányítsd az életemet, és segíts, hogy megtegyem az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imát, akkor kérlek írj nekem egy (angol) e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, hogy küldhessek számodra egy ingyenes csomagot, ami segít majd a Jézussal közös utad megkezdésében.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása