Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne hagyd, hogy a félelem megállítson a tervezésben!

2022. november 19. 03:00 - BlaZsu

„Bízd rá az Úrra minden dolgodat, így lesznek sikeresek a terveid.”

(Péld 16,3 - ESV fordítás)  cicanehagyd.jpg

Isten terveivel  és a te terveiddel együtt elérhetők azok a célok, amiket Isten számodra kitűzött. Nehémiás nagyszerű példája ennek. Tegnap szó volt arról, hogy mi volt az első két lépés, amit Nehémiás tett, amikor tervet szőtt Istennek tetsző célja elérésére.

Nézzünk meg most további három dolgot, amit Nehémiás  tett, és ami segíthet nekünk is tervezni.

3. lépés: Számíts rá, hogy félni fogsz, de ne engedd, hogy ez megállítson!

Amikor a király látta Nehémiást közeledni, megkérdezte tőle, hogy miért olyan szomorú. Azokban az időkben bűnnek számított, ha a király színe előtt valaki szomorúnak látszott, ráadásul Nehémiás épp engedélyt akart kérni a királytól, hogy elmehessen Jeruzsálemet újjáépíteni.

 Nehémiás két dolgot tett, amikor félt:

  • Kifejezte az érzéseit: Nehémiás így válaszolt: „Uram, királyom, örökké élj! Hogyne lennék szomorú, amikor a város, ahol őseim nyugszanak, romokban hever!” (Neh. 2,3 NLT fordítás) Amikor kifejezed az érzéseidet,  fejlődni tudsz.
  • Mielőtt megszólalt volna, gyorsan imádkozott: „Akkor a király ezt kérdezte tőlem: Mit kívánsz tehát? Akkor én a menny Istenéhez imádkoztam.” (Neh. 2,4 ) Néha az imádkozás épp csak annyi, hogy az ember gyorsan, csendben azt mondja, ”Istenem, segíts!”

Van egy olyan mítosz, hogy akik Istenben hisznek, soha nem félnek. Ez nem igaz! A bátorság nem azt jelenti, hogy valaki nem fél. A bátorság az, amikor a félelmed ellenére is cselekszel!

4. lépés: Pontosan határozd meg a célodat!

Nehémiás egészen pontosan elmondta kérését a királynak. ”Majd ezt feleltem: „Ha jónak látja a király, és ha szolgáját kedveli, akkor küldjön el engem Júdea tartományába, abba a városba, ahol őseim nyugszanak, hogy újjáépítsem a várost.” (Neh. 2,5 NLT fordítás)

A cél pontos meghatározásához három kérdést kell feltenned önmagadnak: Mi akarok lenni? Mit akarok tenni? Mit akarok megszerezni? Ügyelj arra, hogy célod nagyságát Istened nagyságához igazítsd. Ha Isten nagyságához méltó célod van, azzal tiszteletet és bizalmat mutatsz Isten iránt.

5. lépés:Tűzz ki határidőt!

Nehémiás könyvének második fejezetében a 6. igevers így hangzik: ”A király, aki mellett a királyné ült, így válaszolt: "Meddig tart az utazásod, és mikor térsz vissza?’ Mivel a király jónak látta, hogy elbocsásson engem, közöltem vele az időpontot.” ( Neh. 2,6 ) Habár végső soron Isten volt az, aki az időzítést intézte, azért Nehémiás is kitűzött egy határidőt, hogy így világos terve legyen.

Ha a célodhoz nem tűzöl ki határidőt, akkor az nem cél. Gondold át, hogy mennyi időt vesz igénybe, aztán írd be a naptáradba. Ne feledd, egy álom határidő nélkül csak üres kívánság marad. Nem lesz belőle semmi.

Holnap megnézzük a két utolsó lépést, amit Nehémiás tett, amikor tervet készített. Ne maradj le róla!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A mai üzenet elolvasása után változott a félelemhez való hozzáállásod?
  • Hogyan biztatott téged már Isten arra, hogy tervezz az életedben (például azzal kapcsolatban, hogy mi akarsz lenni, mit akarsz tenni, vagy mit szeretnél megszerezni)?
  • A határidők ijesztőek lehetnek. Ha Isten céljának fényében látod a határidőket, hogyan változnak meg az érzéseid a határidőkkel kapcsolatban? Hogyan tudnak hasznodra lenni, amikor terveket készítesz az életedre?

Az egyetlen módja annak, hogy félelem nélkül élj az, hogy rendezed a kapcsolatodat Istennel. Ezt már ma megteheted, ha behívod Jézust az életedbe. Kezdd ezzel az egyszerű imával: „Istenem, te megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, akkor megbocsátást nyerek. Azt kérem most, hogy bocsáss meg nekem. Tudom, hogy bűnös vagyok, és hogy Te vagy az egyetlen, aki el tudja törölni az összes bűnömet és minden rosszat, amit valaha is tettem.
Jézus Krisztus, hiszem, hogy azért haltál meg, hogy kifizesd az árat a bűneimért. Hiszem, hogy feltámadtál és elvetted a halál erejét, hogy örök életem legyen Veled a mennyországban. Elvetted a bűneim hatalmát is az életemben. Kérlek, segíts elfordulni a bűntől és hűségesen követni Téged mint az életem Urát. Köszönöm, hogy megmentettél engem. Köszönöm, hogy nem kell semmit tennem a megváltásért, és hogy kegyelmet kaptam Tőled, még ha nem is érdemlem meg. Köszönöm, hogy szeretsz, hogy megváltasz, hogy befogadsz a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen
.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása