Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten feddése a te javadat szolgálja

2022. január 09. 03:00 - ReveSz

20220109.jpg

„Boldog az az ember, akit Isten helyreigazít! Ne neheztelj rá, ha megdorgál téged!” (Jób 5,17 GNT)

Ha menekülsz attól, amire Isten elhívott, akkor valamit tudnod kell: Isten visszahív téged magához.
Ő tudja, hogy minél tovább futsz, annál rosszabb lesz számodra az élet. És szeretné felhívni a figyelmedet, mielőtt túl késő lenne.

Bár Isten türelmes, nem fogja hagyni, hogy örökké figyelmen kívül hagyd a hívását. Isten úgy szeret téged, ahogy vagy, de túlságosan is szeret ahhoz, hogy hagyja, hogy így maradj.

Egy nap fel fogja kelteni a figyelmedet.

Jónás próféta a saját bőrén tapasztalta meg ezt, amikor menekült Isten elől: „A vihar egyre csak erősödött” (Jón 1,11 GNT) Minél jobban futott Jónás, annál rosszabb lett a vihar. Jónás futásának következményei voltak.

Ugyanígy van ez veled is. Ha elfutsz Isten elől, végül viharok vesznek körül.

Néha ezek Isten helyreigazításának viharai. De amikor Isten helyreigazít téged, az nem egy rossz dolog.  Azért teszi, mert szeret téged.

A szerető szülők azért fegyelmezik gyermekeiket, mert szeretik őket, és azt szeretnék, hogy a saját javukra változtassanak a viselkedésükön. Isten ugyanígy van ezzel. A Biblia azt mondja: „Boldog az az ember, akit Isten helyreigazít! Ne neheztelj rá, ha megdorgál téged!” (Jób 5,17 GNT)

Ahogy a vihar egyre hevesebbé vált, Jónás hajótársai feltették azt a kérdést, amit sokan feltesznek, amikor a bajok gyülekeznek: „Mit tegyünk [...], hogy megállítsuk a vihart?” (Jón 1,11 GNT)

A válasz mindig ugyanaz. Teljesen át kell adnod az életedet Istennek. Amikor átadod magad, azzal eljön a béke.

Jónás ezt tette. Így válaszolt: „Dobjatok a tengerbe, és az megnyugszik.Tudom, hogy az én hibám, hogy belekerültetek ebbe a heves viharba" (Jón 1,12 GNT).

Ez volt Jónás első önzetlen cselekedete – és az első lépés az újrakezdés felé. Elismerte, hogy ő volt a vihar oka, és átadta magát Isten akaratának.

Ha eddig menekültél Isten terve elől az életeddel kapcsolatban, és most viharral nézel szembe, add át magad Istennek! Ezt bátran megteheted, mert Isten érted van, és visszahív téged magához.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használta Isten a viharokat az életedben arra, hogy megjavítson téged?
  • A különböző viharok különböző módon hívják fel a figyelmedet. Milyen viharokat használ Isten általában arra, hogy felhívja a figyelmedet?
  • Mi a legfélelmetesebb része annak, hogy átadod magad Isten küldetésének? Mi tart vissza attól, hogy megtedd ezt a lépést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.02.)

(GNT: A szerző által használt angol nyelvű Good News Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Ünnepeld, amit tett Isten az életedben!

2022. január 08. 03:00 - FodorImi

concert-2527495_1280.jpg

„Énekeljetek Istennek, dicsérjétek nevét, emeljétek fel hangotokat hozzá [...] az ÚR az ő neve.” (Zsolt 68,5 ESV)

Ahhoz, hogy megfelelő kapcsolatba kerülj Istennel, először elégedetlennek kell lenned azzal, ahogy élsz, aztán be kell vallanod a bűneidet, majd életed irányítását át kell adnod Istennek. Végül pedig ünnepeld azt, hogy mit tett Isten az életedben, és magasztald őt ezért!

Figyeljük meg, Jézus példázatában, amelyik a tékozló fiúról szól, mit válaszol az apa: „Mikor még messze volt, az apja meglátta, és megtelt irgalommal iránta [...] Az apa azt mondta a szolgáknak: »Gyorsan hozzátok a legjobb palástot, és adjátok rá! Húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára! Hozzátok a hízott borjút, és vágjátok le! Örüljünk és ünnepeljünk!«” (Lk 15,20.22–23 NIV)

A tékozló fiú apja olyan, mint a te mennyei Atyád. Nem számít, mit tettél, amikor hazatérsz Istenhez, ő eláraszt a szeretetével. A legjobbat adja neked, és ezt mondja: „Minden meg van bocsátva. Hozzátok az ünnepi ruhát és cipőt! Ünnepeljünk, mert a gyermekem visszatért hozzám!”

Nem kárhoztatás, hanem ünneplés vár, amikor hazamész. És Isten azt akarja, hogy csatlakozz hozzá, és te is ünnepelj azáltal, hogy dicséred és magasztalod őt.

A szellemi átalakulásodat (a megtérésedet és a benned történő változást) úgy is ünnepelheted, hogy csak egyszerűen ezt mondod Istennek: „Köszönöm, Istenem! Köszönöm a kegyelmedet, a szeretetedet és a jóságodat! Dicsőítelek és magasztallak téged!”

A Biblia a 68. zsoltár 5. versében ezt mondja: „Énekeljetek Istennek, dicsérjétek nevét, emeljétek fel hangotokat hozzá [...] az ÚR az ő neve.” (ESV)

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy ünnepeld a szellemi átalakulásod az, hogy dicséretet énekelsz a gyülekezetben. Az Istent dicsőítő énekekkel ünnepelheted azt, amit Isten tett az életedben, és köszönetet mondhatsz neki azért.

Ha azt mondod: „De én nem tudok jól énekelni!”,  akkor van egy jó hírem: a Biblia nem mondja, hogy szépen kell énekelned. Azt mondja, hogy örömmel énekelj. Ezt meg tudod tenni. Bárki tud örömében énekelni.

Énekelj dicséretet Istennek – és ne csak azért dicsérd, aki ő, hanem azért a szellemi átalakulásért és változásért is, amit elvégzett az életedben. Kötelezd el megad, hogy az új évben magasztalni fogod Istent az ő feltétel nélküli szeretetéért és kegyelméért! Ő tárt karokkal vár téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az édesapáddal kapcsolatos tapasztalatod hogyan befolyásolja azt, hogy te mire számítasz Istentől, amikor elrontasz dolgokat?
  • Meglep téged az, hogy Isten ünnepel, amikor visszatérsz hozzá, és nem számít, hogy mit tettél vagy mennyire távolodtál el?
  • Mi tart vissza attól, hogy énekléssel fejezd ki a dicséretedet Isten felé?

Te hiszel már Isten ígéretében, hogy ő üdvösséget ad neked Jézus Krisztus által?

Ha kész vagy elkötelezni magad, és odaszánni az életedet Jézusnak, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus! Megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden rossz dolog, amit valaha tettem, az meg lesz bocsátva. Megígérted, hogy meg fogom tudni az életem célját, és egy napon befogadsz majd örök otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és befogadlak az életembe mint Uramat és Megváltómat. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, te megmentesz. Elhiszem, amit mondasz, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, nem pedig az én cselekedeteim által. Ma az életem minden területét a te irányításod alá helyezem.

Hálás vagyok a te feltétel nélküli szeretetedért. Életem hátralevő részét arra akarom használni, hogy téged szeresselek és szolgáljalak, és ne magamat. Odaszánom neked az életemet, és kérlek, ments meg és fogadj be a te családodba! Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.01.)

Szólj hozzá!

Hogyan térj vissza Istenhez?

2022. január 07. 03:00 - Besther

nature-g9ec9aa7bd_1920.jpg

„Amikor komolyan elszánjátok magatokat, hogy kerestek engem, és amikor ezt mindennél jobban akarjátok, akkor egészen biztos, hogy nem fogtok csalódni.” (Jer 29,13 The Message)

Bármilyen távol is vagy ma Istentől, van hozzá visszavezető ösvény.

Nem tudom, hogy hol vagy most. Lehet, hogy évek óta nem vettél részt istentiszteleten, vagy lehet, hogy csak pár hónapja. Az elmúlt hetekben talán arra is gondoltál, hogy nem igazán érzed Isten jelenlétét az életedben. De vágysz arra, hogy Istenhez közel légy. 

Hogyan tudsz visszajutni őhozzá?

Van ösvény, ami a szellemben való megújuláshoz vezet. Tedd meg a következő három dolgot, hogy visszatalálj Istenhez:

Vedd észre, hogy változnod kell! Semmi sem fog megváltozni az életedben addig, amíg nem leszel elégedetlen azzal, amilyen most vagy. El kell jutnod arra a pontra, hogy azt mondod: „Nem szeretem ezt. Belefáradtam, hogy állandóan stresszes és frusztrált vagyok. Elegem van abból, hogy túlhajszolt vagyok és távol érzem magam Istentől.”

Miért engedi Isten, hogy eljuss erre a pontra? Mert igaz, hogy ő úgy szeret téged, ahogy vagy, de jobban szeret annál, hogy ebben az állapotban hagyjon. Nem engedi, hogy elpazarold az életedet.

Isten ezt mondja a Jeremiás próféta könyve 29,13-ban: „Amikor komolyan elszánjátok magatokat, hogy keressetek engem, és amikor ezt mindennél jobban akarjátok, akkor egészen biztos, hogy nem fogtok csalódni.” (The Message)

Valld meg a bűneidet! Ézsaiás próféta könyve 59,2 ezt mondja: „A ti bűneitek választottak el titeket Istentől. A bűneitek miatt fordította el arcát tőletek.” (TLB)

Érezted már imádkozás közben azt, hogy Isten egymillió mérföldre van tőled, vagy hogy egy fal van Isten és közötted?

Mi okozza ezt a távolságérzést? A bűneid választanak el Istentől. Ha távol érzed magad Istentől, akkor szerinted ki az, aki eltávolodott? Te! Isten mindig ugyanott van. Ő feltétel nélkül szeret téged, és azt várja, hogy megvalld a bűneidet, hogy helyreállhasson a kapcsolatod vele.

Engedd ki a kezedből az irányítást! A Biblia ezt mondja a 2Korinthus 3,18-ban: „Mindannyiunkon megmutatkozik az Úr dicsősége, és állandóan változunk, hogy olyanok legyünk, mint ő. Ennek a bennünk lévő változásnak az eredménye egy még nagyobb dicsőség, ami az Úrtól, a (Szent) Szellemtől jön.” (NCV)

Az igazi átalakulásod akkor következik be, amikor a szíved már nem énközpontú, hanem istenközpontú lesz. Te már eljutottál ide?

Ez az átalakulás nem megy végbe gyorsan. Isten egész életed során formál és alakít téged. És ahhoz, hogy ez elkezdődjön, el kell döntened, hogy megbánod a bűneidet, és „odaszánod a testedet élő áldozatul Istennek.” (Róm 12,1)

Isten közel akar lenni hozzád. És ő azt ígéri, hogy ha komolyan keresed őt, akkor nem fogsz csalódni. Várakozással telve figyeld, hogy Isten hogyan munkálkodik az életedben az előtted álló új évben, miközben te teljes szíveddel, elméddel és lelkeddel keresed őt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz néha a stresszt okozó dolgokat elengedni?
  • A bűn megvallása hogyan nyit ajtót a szellemi növekedéshez és a Jézushoz való közelebb kerüléshez?
  • Mit jelent „élő áldozatnak” lenni?
  • Min kell változtatnod ahhoz, hogy 2022-ben rendszeresen teljes szíveddel, elméddel és lelkeddel tudd keresni az Urat? 

Eleged van abból, ahogy élsz? Eleged van a bűneidből? Készen állsz, hogy átadd az irányítást Jézusnak?

Ha készen állsz, hogy megbékélj a Teremtőddel, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, te megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz, amit tettem, meg lesz bocsátva, megtudom életem célját, és te egy napon befogadsz engem a mennyei örök otthonodba.

Megvallom a bűneimet, és befogadlak téged az életembe mint Uramat és Megváltómat. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és hiszek benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből van hit által, és nem a cselekedeteim által. Ma átadom életem minden területét neked.

Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetedért. Arra akarom használni életem előttem álló részét, hogy téged szolgáljalak, és ne magamat. Odaszánom neked az életem, és kérlek, ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.31.)

Szólj hozzá!

Az isteni célok reményt adnak, hogy kitarts

2022. január 06. 03:00 - daniella_89

i_runner_ce_l_hanno_piu_sviluppato_jpg_1200x675_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

„Még nem értem el a célom, és nem vagyok tökéletes. De Krisztus megragadott engem, így továbbra is futok és küzdök, hogy elnyerjem a díjat.” (Fil 3,12 CEV)

Tegnap megvizsgáltuk néhány okát annak, hogy miért szükséges célokat kitűzni. Ma folytatjuk, és megnézünk további három okot, hogy miért annyira fontos a célok meghatározása, hogy még Jézus is tűzött ki maga elé célokat.

1. Azért kell célokat kitűznöd, mert ezek reményt adnak, hogy tudj tovább menni, és kitarts.

Jób ezt mondta: „Milyen erőm maradt, hogy tovább tudjak reménykedni? Milyen célom van, ami miatt meg akarnám hosszabbítani az életem?” (Jób 6,11 GW) Szükséged van célra, hogy tovább tudj menni.

Egy célnak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy motiváljon. Például, ha műtéted volt, felgyógyuláskor lehet az első célod az, hogy fel tudj ülni az ágyadban, azután az, hogy felállj, majd később az, hogy kisétálj a nappaliba.

Ezek kicsi célok, de mind fontosak, mert onnan, ahol most vagy, nem egyetlen hatalmas ugrással jutsz el oda, ahol lenni szeretnél. Egy célnak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy fontos legyen. Egy kisebb cél is tud bátorítani arra, hogy tovább menj.

2. Azért kell célokat kitűznöd, mert ezek építik a jellemed.

Életed legnagyobb eredménye nem az elért teljesítményed, hanem sokkal inkább az, ami benned történik aközben, hogy a célod felé haladsz.

Istent sokkal inkább érdekli a jellemed, mint a teljesítményed. Miközben te a célodon dolgozol, Isten rajtad dolgozik. Ő a jellemedet építi, mert ez az, ami az örökkévalóság számára megmarad.

Ezért mondja Pál a Filippi 3,12-ben: „...továbbra is futok és küzdök, hogy elnyerjem a díjat.” Energiát, erőfeszítést és odaszántságot igényel, hogy elérd a célod; az eredmény pedig az, hogy egyre jobban hasonlóvá válsz Krisztushoz.

3. Azért kell célokat kitűznöd, mert a jó célokért jutalom jár.

A Példabeszédek 11,27 ezt mondja: „Ha a céljaid jók, tisztelni fognak.” (GNT) Amikor jó célra szánod oda az életed, az megbecsülést hoz és értéket teremt a földön. A jó célokért járó igazi jutalmat azonban az örökkévalóságban fogjuk megkapni.

A Biblia a következőt mondja az 1Korinthus 9,25–26-ban: „Minden sportoló fegyelmezett a felkészülésében. Ők egy mulandó díjért fáradoznak, mi azonban egy örökkévaló díjért. Ezért úgy futok, hogy minden lépésemnek célja van.” (NLT).

Pál elszántan és céltudatosan tűzött ki célokat. Neked is ilyennek kell lenned, hogy elnyerd a díjat, amit Isten készített számodra a mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha ma lehangoltnak vagy kedvetlennek érzed magad, tűzz ki néhány új célt. Mi az, ami motiválni és bátorítani tud, miközben a célod felé haladsz?
  • Mit tudtál meg magadról aközben, hogy egy célod elérésén fáradoztál? És mit tudtál meg Istenről?
  • Hogyan tükrözik a céljaid azt, amiben reménykedsz, illetve azt, amit Istentől vársz, hogy benned és rajtad keresztül elvégezzen? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.30.)

Szólj hozzá!

A hit segít a céljaidra fókuszálni

2022. január 05. 03:00 - Erika1832

arrow-2886223_1920.jpg

„Tudjátok, hogy Isten bármit megcselekedhet – minden elképzeléseteket, gondolatotokat, kéréseteket, sőt legmerészebb álmaitokat is felülmúlva!” (Ef 3,20 The Message)

Tudjuk, hogy fontos, hogy legyenek céljaink, mivel a Bibliában is azt látjuk, hogy Jézusnak is voltak kitűzött céljai. Gyakran nyilvánosan meg is fogalmazta, hogy szolgálatának mi lesz a következő lépése.

Miért kell célokat kitűznöd magad elé? A mai üzenetben ennek három okát szeretném megismertetni veled, majd holnap további hármat említek.

Tűzz ki célokat, mert ez szellemi felsősséged!

Ha nincsenek céljaid az életedben, akkor az azt jelenti, hogy engeded, hogy mások irányítsák az életedet. Amikor nem határozod meg előre, hogy mi a fontos neked, akkor hagyod, hogy mások határozzák meg helyetted. Így végül elvesztegetheted az életedet, mert nem határoztad meg, hogy Krisztus követőjeként hogyan akarsz fejlődni.

A Biblia azt mondja, hogy ahhoz, hogy szellemileg érett legyél, célokat kell kitűznöd magad elé, és igyekezned kell azokat megvalósítani és folyamatosan szem előtt tartani.

Még nem értem el a kitűzött célomat, és nem vagyok tökéletes. De Krisztus megragadott engem. Ezért tovább futok, és küzdök, hogy a kitűzött díjat elérjem. A kijelölt cél felé futok, hogy a díjat, a mennyei elhívást  megnyerhessem. Ez az a díj, amit Isten kínál azért, amit Jézus Krisztus tett. Mindannyiunknak, akik érettek vagyunk, ugyanígy kell gondolkoznunk.” (Fil 3,12.14–15. CEV)

Tűzz ki célokat, mert ezek a hited megnyilvánulásai!

Ha hiszel Jézus Krisztusban, és van egy célod, azzal azt fejezed ki, hogy hiszed, hogy Isten azt akarja, hogy azt elérd egy adott időre. Hiszel abban, hogy Isten azt megcselekszi az életedben.

De a célok nem csak a hited megnyilvánulásai, hanem növelik is a hitedet. Minél nagyobb a célod, annál inkább nő a hited, és ez tetszik Istennek.

Pál levele az efezusiakhoz 3. fejezetének 20. verse ezt mondja: „Tudjátok, hogy Isten bármit megcselekedhet – minden elképzeléseteket, gondolatotokat, kéréseteket, sőt legmerészebb álmaitokat is felülmúlva!” (The Message)

Tűzz ki célokat, mert akkor tudod fókuszálni az erődet és az energiádat!

Az eredményes élet kulcsa az, hogy egy bizonyos célra fókuszálunk. Ha az erődet vagy az energiádat sok dologba fekteted bele, akkor az nem lesz olyan eredményes. Az egy célra fókuszált élet hatékony, és képes megváltoztatni a világot.

Nincs időd mindenre. De van egy jó hírem: Isten nem várja el, hogy mindent csinálj. Krisztus követőjeként a hatékony élet kulcsa az, hogy azt tesszük, ami igazán fontos, a többit pedig elfelejtjük. Ha kitűzöl egy célt, az segít abban, hogy a lényegre fókuszálj.

„Nem céltalanul futok. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki üt valamit, és nem csak a levegőt vagdossa.” (1Kor 9,26 NCV)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A célkitűzéseid hogyan tükrözik azt, hogy mit gondolsz Istenről?
  • A családodban tűztök ki célokat közösen? Miért fontos ez egy családban?
  • Milyen nem igazán fontos dologra fordítasz időt és energiát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása