Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus első és utolsó szavai

2022. március 20. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Ingyenes képek : természet, fény, felhő, ég, nap, napfény, sugár, légkör,  nappal, menny, gomolyfelhő, kék, ökológia, felhők, éghajlat, remény,  megoldás, meteorológiai jelenség, hangulatát föld 2496x1920 - - 750302 -  Ingyenes képek - háttérképek ingyen ...

„Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek tehát el, és tegyetek tanítványokká minden népet!” (Mt 28,18–19 NIV)

Egy dolgot nagyon világosan megfogalmaz a Szentírás: Isten azt akarja, hogy elmondd az embereknek a Jézus Krisztus általi üdvösség örömhírét. Igazából Jézus első és utolsó feljegyzett szavai a Őbenne való reménység megosztásáról szólnak.

A Máté 4,19-ben azt olvassuk, hogy Jézus szolgálata kezdetén összegyűjtött egy halászokból és ácsokból  – csak egyszerű emberből – álló kis csoportot, és ezt mondta nekik: „Kövessetek engem, és megmutatom, hogyan legyetek emberhalászok.” (NLT). Ezek voltak a legelső szavak, amelyeket Jézus mondott a követőinek.

Látod ebben a versben Jézus logikáját ? Ha nem vagy emberhalász, akkor nem igazán követed őt. A bizonyíték arra, hogy valóban Isten családjába tartozol az, hogy más embereket is behozol a családba.

A Máté evangéliumában később Jézus ismét a reménység megosztásáról beszél. Ezt a részt hívják a missziós parancsnak. Jézus ebben ezt mondja: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek tehát el, tegyetek tanítványokká minden népet!” (Mt 28,18-19 NIV). Ezek voltak Jézus utolsó szavai, mielőtt visszatért a mennybe.

Miért Jézusé „minden hatalom mennyen és földön”? Mert Ő teremtette az univerzumot, és ezért minden hatalmat ő kapott felette. Jézus felhatalmazott téged arra, hogy tegyél tanítvánnyá embereket. Ez azt jelenti, hogy te Isten ügynöke, munkatársa vagy!

Kerül majd valaki miattad a mennybe? Vezettél már valakit Krisztushoz? Kövesd Jézus első és utolsó szavait, és az emberek egy napon majd azt mondják neked a mennyben, „Köszönöm! Miattad vagyok a mennyországban."

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki beszélt neked először Jézusról?
  • Jézus első és utolsó feljegyzett szavaival önmaga felé irányítja az embereket. Mit árul el ez Isten családgyarapítási szándékáról?
  • Kinek mesélhetsz ezen a héten a Jézusban lévő reménységedről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.13.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért oszd meg a Jézusban való reménységet?

2022. március 19. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Élvezni az Istennel való kapcsolatot - Joyce Meyer Ministries - Magyar

”Gyertek, kövessetek engem, és én emberhalászokká teszlek titeket!” (Mt 4,19 NLT)

Isten elhívott, hogy tanúja legyél a világban. Azt várja tőled, hogy mondd el másoknak a Jézusba vetett reménységed. De sokan vannak olyanok, akiket én csak „sarkvidéki keresztényeknek” hívok. Nekik befagyott a szájuk, nem osztják meg a reménységet, és nem mondanak semmit Jézusról. De Jézus azt mondja: ”Ha nem vagy emberhalász, akkor nem követsz engem.”

Jézus ezt mondja: ”Gyertek, kövessetek engem, és én emberhalászokká teszlek titeket!” (Mt 4,19 NLT)

Miért akarja Isten, hogy megosszuk a reménységünket? Íme néhány ok:

Jézusra mindenkinek szüksége van. Jézus örömhíre jobb, mint bármilyen hír ezen a világon. Még a rák, az AIDS vagy bármely más betegség gyógymódjáról szóló hírnél is jobb. Amikor az embereket Jézushoz irányítod, örök életet ajánlasz fel nekik. Megmutatod nekik, hogyan nyerhetnek megbocsátását a múltjukra, hogyan kaphatnak életcélt, és hogyan lehet otthonuk a mennyben. Erre mindenkinek szüksége van! 

Jézus ezt parancsolja. A Jézustól kapott nagy küldetés egyértelmű: Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet!” (Mt 28,19 NLT) De ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor néha jobban érdekel, hogy mások mit gondolnak, mint Isten. Inkább a saját hírneved miatt aggódsz, mint mások üdvösségéért. De Jézus azt parancsolja neked, hogy oszd meg a benned lévő reményt.

Szereted Istent és az embereket. A Biblia azt mondja: „Krisztus szeretete késztet minket, mivel meg vagyunk győződve arról, hogy (ő) mindenkiért meghalt.” (2Kor 5,14 NIV) Az emberek gyakran kérdezik tőlem: „Mi motivál évről évre a saddleback-i gyülekezetben?” Én erre ezt válaszolom: „Az, hogy teljes szívemből szeretem Jézus Krisztust, és szeretem az embereket.” Krisztus szeretete arra késztet, hogy beszéljek másoknak a benne rejlő reménységemről.

A mennyben jutalma kapsz. A példabeszédek könyve 11. fejezetének 30. verse azt mondja: „Az igaz gyümölcse életnek a fája, és a bölcs lelkeket nyer meg.” (NKJV) Akarsz gyümölcsöt teremni és bölcs lenni? Hozd az embereket Jézushoz! Szeretnél örökséget hagyni magad után? Tegyél azért, hogy az ismerőseid egy napon veled legyenek a mennyországban!

Most gondolj egy általad ismert olyan emberre, aki még nem ismeri Jézust! Imádkozz így: „Istenem, szeretném azt a kiváltságot, hogy ezt a személyt a te családodba hozhassam. Azt szeretném, hogy ő nekem köszönhetően legyen a mennyben. Kérlek, segíts, hogy többé ne tartsam magamban a reménységet!”

Most pedig menj, és mesélj nekik Jézusról! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor voltál az életed során te is „sarkvidéki keresztény”? Ma is ilyen keresztény vagy? 
  • Mi akadályoz meg abban, hogy másoknak elmeséld Jézus örömhírét? 
  • Krisztus és más emberek iránti szereteted milyen módon ösztönöz arra, hogy megoszd a Jézusba vetett reménységed? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan szeressünk be embereket Isten családjába?

2022. március 18. 03:00 - Tomes Lívia

isten_csaladja_1.jpg

„Sokan látják ezt, félik az Urat, és bíznak benne.” (Zsolt 40,3 NLT)

Jézusnak köszönhetően bocsánatot nyerhet a múltad, van életcélod, és otthonod lehet a mennyben. Ha beszélsz másoknak a Jézusba vetett reménységedről, az a legszeretetteljesebb dolog, amit tehetsz.

Amikor az emberek látják, hogy Jézus változást hoz az életedben, annak hatása van. A Biblia ezt mondja: „Sokan látják ezt, félik az Urat, és bíznak benne.” (Zsolt 40,3 NLT)

Tegnap megvizsgáltunk három gyakorlati lépést, amelyek segítenek, hogy beszélj Jézusba vetett reménységedről. Itt van még három:

Először hallgass! Ezen a földön minden ember mélyen legbelül vágyik arra, hogy meghallgassák, megértsék, és elfogadják az érzéseit. A példabeszédek könyve 18,13 azt mondja, „Hallgass, mielőtt válaszolsz!” (GNT) A füled nagyszerű eszköz arra, hogy szeretetet sugározz valaki felé. Ha meghallgatsz valakit, megtalálhatod a kulcsot a szívéhez.

Oszd meg történeteidet! Figyelj, „történeteket” mondtam, nem „történetet”. Miért? Mert sok történeted vagy bizonyságod van. Sokan azt hiszik, hogy csak egy bizonyságuk van – a bizonyság arról, hogyan jöttek Krisztushoz. De segített neked Isten valaha pénzügyi, kapcsolati vagy egészségügyi problémában? Hatalmas bizonyságtételek százai vannak, amelyek Jézusra irányíthatják az emberek figyelmét.

Hívd el az embereket istentiszteletre! Az örömhír megosztásának egyik legjobb módja, ha elhívjuk az embereket a gyülekezetbe. Ahogy bemennek egy istentiszteletre, látják majd a sok hívőt, akik azért jöttek, hogy imádják Istent, és ők is hitre jutnak. Az apostolok cselekedetei 2,47 ezt mondja: „dicsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép. Az Úr pedig napról napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel.” (GW).

A legtöbb ember nem hallott a Jézus Krisztusban található reménységről, ezért lelkileg üresek. Mit tudsz tenni ma annak érdekében, hogy valakit Isten családjába hívj?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor beszéltél utoljára valakinek a Jézusba vetett reménységedről? Hogyan fogadták?
  • Gondolj arra az időre, amikor teljesen arra koncentráltál, hogy meghallgass valakit. Mire jöttél rá eközben?
  • Hogyan segített Isten mostanában pénzügyi, kapcsolati vagy egészségügyi problémádban? Kinek mondhatnád el ezt a bizonyságot?

Hogyan csatlakozz Isten családjához?

Ha szeretnél bízni Isten üdvözítő ígéretében és az ő szellemi családjához tartozni, akkor mondd el ezt az imát!

„Drága Jézusom, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz, amit eddig tettem, meg lesz bocsátva, megtalálom életem célját, és egy napon örökkévaló mennyei otthonodba fogadsz.

Megvallom a bűnömet, és Uramként és Megváltómként fogadlak be az életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak és azt tenni, amit mondasz.

Jézusom, hálás vagyok a te szeretetedért és az áldozatodért, amely által veled lehetek a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. És köszönöm, hogy nem kell megvásárolnom vagy kiérdemelnem az üdvösséget, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra szeretném fordítani, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázatosan neked ajánlom az életemet, és arra kérlek, ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.11.)

Szólj hozzá!

Hogyan oszd meg reménységed másokkal?

2022. március 17. 03:00 - csmsdvd

golya.jpg

„Bárhova mentek a világban, hirdessétek az örömhírt!” (Mk 16,15 GW)

Bárhova mész, Jézus azt szeretné, ha megosztanád a benne való reménységed. Életedre nézve ez Istennek az egyik terve.

Jézus mondja: „Bárhova mentek a világban, hirdessétek az örömhírt!” (Mk 16,15 GW)

Vezettél már valakit, hogy Krisztusban higgyen? Valakit a szomszédságodból, a munkahelyeden, a saját családodban? A legnagyobb dolog az, ha valakit Isten családjába hozol be.

Ha nem tudod, hogyan oszd meg a reménységed Jézusban, akkor szeretnék hat gyakorlati lépést mutatni, ahogyan elkezdheted. A mai alkalommal háromról beszélnék, holnap pedig a következő háromról.

Éld meg! Jóval azelőtt mielőtt hitedről beszélnél, aszerint is kell élned. A Biblia azt mondja Péter első levele 2. fejezetének 12. versében:Tisztességesen éljetek a nem hívő szomszédok között… Hogy látva a ti tisztességes viselkedéseteket, ők is dicsőítsék Istent.” (NLT) Ha az embereknek tetszik, amit látnak benned, akkor nagyobb valószínűséggel hallgatnak arra, amit mondasz.

Tanuld be! Tudhatsz arról a reménységről, ami benned van, mégis nehéznek találhatod kifejezni azt. Péter első levele 3. fejezetének 15–16. versében mégis a következőket olvassuk: „Legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet! Ezt pedig szelíden és tisztelettudóan tegyétek!” (GW) Amikor az emberek valami mást látnak az életedben, késznek kell lenned, hogy amikor azt kérdezik: „Miért élsz így, miért viselkedsz így?”, akkor „szelíden és tisztelettudóan” tudj válaszolni nekik.

Kérj bocsánatot azért, mert nem osztottad meg hamarabb! Lehetnek olyan emberek az életedben, akiket 10, 20 vagy 30 éve ismersz. Hogyan törhetne meg a jég, hogy beszélj Jézusról azoknak, akiket nagyon régről ismersz? Bocsánatot kérsz, és azt mondod: „Nagyon régóta barátom vagy, de valamilyen oknál fogva nem beszéltem neked életem legfontosabb dolgáról. Ne haragudj! Korábban kellett volna elmondanom.” Elég régóta ismered őket ahhoz, hogy tudd, nem szeretnéd az örökkévalóságot nélkülük tölteni.

A Biblia az mondja: Az igaz utat tud mutatni barátjának.” (Péld 12,26 GNT) A barátaidat helyes útra vezetni, azt jelenti, hogy foglalkozol azzal, hogyan lehetnek veled ők is az örökkévalóságban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vezettél már bárkit, hogy Krisztusban higgyen? Ha igen, hogyan befolyásolta hitedet? Ha még nem tetted, gondolj még ezen a héten olyan valakire, akivel beszélhetsz a hitedről! Készíts egy tervet arról, hogy hogyan fogod megtenni!
  • Hogyan osztod meg hited a legkönnyebben másokkal? És milyen módokon a legnehezebben?
  • A te Krisztus reménységedből mit láthatnak mások, mi ennek a tükröződése?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Magabiztosan Krisztus nagykövetének lenni

2022. március 16. 03:00 - Lencsés Tamás

„Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk.” (2Kor 5,20)

Isten családjának tagjaként az a feladatod, hogy másokat is meghívj a családba. Valójában Te Krisztus nagykövete vagy. Ez azt jelenti, hogy bárhová mész, Jézust képviseled.

A Biblia így szól, „Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk.” (2Kor 5,20)

Most talán azt gondolod: „"Nem vagyok alkalmas arra, hogy Krisztus nagykövete legyek”. Azt gondolod, hogy ehhez különleges személyiségre vagy az emberek meggyőzéséhez való jártasságra van szükséged. Talán nehezen találod meg az elegendő önbizalmat ahhoz, hogy beszélj az embereknek a Jézusban rejlő reményről.

Íme öt igazság, amely önbizalmat ad ahhoz, hogy Jézus Krisztus nagykövete legyél:

Mindenkinek ugyanazok a vágyai, mint neked. Nem szűntél meg embernek lenni akkor, amikor újjászülettél Isten családjába. Attól még mindig ugyanazokkal az alapvető emberi késztetésekkel és vágyakkal rendelkezel, mint mindenki más. Ez azt jelenti, hogy az, amit az embereknek kínálsz,- hogy hogyan éljenek céltudatos életet- arra mindenki vágyik.

Mindenkinek ugyanazok a kérdései vannak, mint neked. Mindazok a kérdések, amelyek a fejedben vannak – mint például „Ki vagyok én?” és „Van-e célja az életemnek?” –, Istentől származnak. Ezek nem kis kérdések, de ezeket a kérdéseket mindenki felteszi. A válaszokat pedig természetesen Isten Igéjében találod meg.

A legtöbb ember nem igazán tudja, hogy miben hisz, és gyakran ellentmondanak önmaguknak. Egyesek például azt mondják, hogy az életben nincsenek abszolút igazságok. Nos, ez a kijelentés már önmagában is abszolút kijelentés. Azonban amikor megosztod Jézus reménységét, az világosságot hoz az emberek életébe.

Figyelj arra a kulcsra, amely megnyitja a szívüket Jézushoz. Ez a kulcs a kielégítetlen szükségletük vagy rejtett fájdalmuk. Az egyetlen út Istenhez Jézus Krisztuson keresztül vezet. Az emberek azonban sokféle okból fordulnak Jézushoz, sokszor fájdalmas tapasztalataikon keresztül.

Az embereknek vannak kifogásaik, de neked ott van a Szentlélek és az igazság. Nem vagy egyedül, amikor az embereknek Isten Jézuson keresztül történő megváltási tervéről beszélsz. Isten veled van, de a másik ember szívében is munkálkodik, miközben a Szentlélek által beszélsz.

Sokszor az emberek bizonytalanok abban, hogy megosszák-e másokkal a hitüket. A jó hír az, hogy Isten mindig megmondja neked, hogy mit mondj, amikor ki kell mondanod, és ezt ilyen csodálatos módon teszi!         

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki segített neked megismerni Jézust és azt, hogy hogyan válhatsz a családja részévé?
  • Milyen bibliai igeverseket jegyeztél meg, amelyek segítenek megválaszolni az emberek kérdéseit az Isten családjához való csatlakozással kapcsolatban?
  • Kit hívtál meg mostanában, hogy Isten családjának részévé váljon? Ki vár az életedben arra, hogy beszélj neki a Jézus Krisztus általi üdvösségről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.09.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása