Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy módszer az egészséges élethez

2022. május 22. 03:00 - Lilla:)

woman-1509956_1920.jpg

"A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat." (Péld 14,30)

Néhány ember úgy gondolja, hogy a teste teljesen különáll a lelkétől. Az igazság azonban az, hogy van egy közvetlen kapcsolat a lelki és a fizikai egészséged között. Sőt, a Biblia tele van olyan egészségügyi tanácsokkal, melyeket valószínűleg nem olvasol a táplálkozási tanácsok között.

Íme négy dolog a Szentírásból, melyeket megtehetsz az egészségesebb életért.

Bízz Istenben! Az életben vagy dicsőíteni vagy aggódni fogsz. Vagy imádkozni vagy pánikolni fogsz. A Biblia azt mondja a Zsoltárok könyve 116. részének 7. versében, hogy "Azt mondom magamnak, 'Nyugodj meg, mert az Úr gondoskodik rólad!'" (NCV fordítás) Isten azt akarja, hogy bízz benne és nyugodj meg. Ő gondoskodni fog rólad!

Valld meg a bűneidet! Az egyik legegészségesebb dolog, amit csak tehetsz, az az, hogy elfogadod Isten megbocsájtását. Ne nyomd el magadban és ne titkolózz a bűneiddel kapcsolatban, inkább mond el őket Istennek! Ha nem beszélsz Istennek a bűneidről, a testedet fogod leterhelni vele. Ez történt Dáviddal is: "Amikor nem vallottam meg a bűneimet, a testem legyengült, és csak nyögtem egész nap... Az erőm eltűnt... Végül megvallottam az összes bűnöm és felhagytam vétkeim takargatásával... Te pedig megbocsájtottál nekem! Minden bűnöm eltűnt" (Zsolt 32,3-5. - NLT fordítás)

Adj nagylelkűen! Az angol nyelvben a zsugori és a boldogtalan szavak szótövei ugyanazok ('miser' és 'miserable'), ez nem véletlen, mert a szűkmarkúak boldogtalanok; mindig szomorúak. Az aki ad azonban mindig boldog. A Példabeszédek könyvének 11. részében a 25. vers azt mondja: "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül."

Tudtad, hogy sokkal több ígéret kapcsolódik a Bibliában az adakozáshoz és a nagylelkűséghez, mint bármi máshoz? Isten egy adakozó Isten, és azt szeretné, ha megtanulnál olyan lenni, mint ő. Minden egyes alkalommal, mikor adakozol, a szíved nagyobbra nő és megszabadulsz az anyagiasság szorításából.

Légy vidám! Az életet arra szánták, hogy élvezd, ne csak elviseld. Sőt, a Biblia azt mondja, hogy Isten mindent a te gyönyörűségedre alkotott. Timóteus 1. levelében a 6. rész 17. versében azt olvassuk: "Istenbe kellene vetniük minden bizalmukat, mert ő gazdagon megjutalmaz minket mindennel, hogy élvezzük" (GW fordítás).

Gyakran hallhatod az embereket ahogy azt mondják: "A család, amely együtt imádkozik, együtt marad." Ez így igaz. De az is igaz, hogy "A család, amely együtt játszik, együtt marad." Élvezned kell az életet. Szükséged van a szórakozásra.

Barátaim, nem csak az számít, hogy mit esztek. Az számít, hogy titeket mi emészt fel. Megvehetitek a legjobb vitaminokat és ehetitek a friss, egészséges, organikus ételeket, azonban ha nehezteltek az édesapátokra, vagy ellenségesek vagytok a barátaitokkal, esetleg vétkeztetek valamiben tegnap, az tönkre fogja tenni a csontjaitokat: "A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat." (Péld 14,30)

Amikor viszont bizalommal, megbánással, nagylelkűséggel és örömmel Istenre néztek, ő betölt majd titeket békességgel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az első válaszod, amikor aggódni kezdesz vagy pánikolsz? Ha nem az, hogy Istenben bízz, akkor milyen lépéseket kell azért megtenned, hogy ez a szokásoddá válhasson?
  • Milyen területen kell elfogadnod Isten megbocsájtását? Milyen hatással van az egészségedre az, ha nem bánod meg a bűneidet?
  • Írd le, hogy a nagylelkűség hogyan töltött be téged (és másokat) örömmel!
  • Hogyan tudnál a mai napodba valamilyen szórakozást csempészni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.15.)

Szólj hozzá!

Az egészséges döntéseid tisztelik Istent

2022. május 21. 03:00 - Anika Enikő

“Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent az Isten dicsőségére tegyetek." 1Korinthus 10,31 (NIV)

Tudtad, hogy tisztelheted Istent  ​​és hasznodra válhat, ha jól kezeled a testedet? Ha egészséges döntéseket hozol, azzal tiszteled Istent, hisz gondoskodsz az általa teremtett testről. És ajándékokat is adsz magadnak, például annak esélyét, hogy bőven lesz energiád, éles marad az elméd, ragyogó a mosolyod és erős a tested.

A Biblia azt mondja: “Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent az Isten dicsőségére tegyetek." 1Korinthus 10,31 (NIV)

Az egészséges döntések meghozatala azonban nem mindig könnyű. Ezt első kézből tanultam meg. Gyermekkorom minden boldog emléke az ételhez kötődik. De életem minden szomorú emléke is az ételhez kapcsolódik. És ez igaz minden emlékre a két véglet között! Az étel olyan dolog, amelyre gyakran egészségtelen mértékben támaszkodtam. Ezért hívnak "Tészta" Ricknek!

Az évek során három okot fedeztem fel, arra nézve, hogy miért nehéz elköteleződni az egészséges életmód mellett.

Az akaraterőre támaszkodsz. Az akaraterő rövid távon fantasztikus. De mindaddig, amíg az akaraterőre támaszkodsz egy egészséges cél elérése érdekében, olyasmire kényszeríted magad, amit az agyad természetes úton nem akar megtenni. Éppen ezért az akaraterő önmagában kimerítő. Egyszerűen a saját energiádnál többre van szükséged.

Rossz a motivációd. A legtöbb ember számára nem elég motiváció olyan célt kitűzni, ami csak "róla" szól. Nem tudom megmondani, hány diétát kezdtem el egyszerűen azért, mert jól akartam kinézni, jól érezni magam és hosszabb ideig élni. Nincs ezekkel a dolgokkal semmi baj; ezek jogos célok. De az egészségügyi céljaidnak ennél sokkal mélyebbre kell menniük. A jó fizikai kondíciónak lelki jelentősége van.

Megpróbálsz egyedül változtatni. Nem arra lettél teremtve, hogy egyedül menj keresztül az életen. Nem mondhatod csak úgy: „Egy napon megváltozom.” Ha egyedül tudnál változtatni, már megtetted volna. De nem tudsz, tehát nem is fogsz. Segítségre van szükséged. Közösségre lettél teremtve.

Tehát, ha az akaraterő, a rossz indítékok és az önálló változtatási kísérlet nem működik, akkor mi működik?

Először is támaszkodj Isten erejére. Bármi legyen is a gyengeséged, valószínűleg életed végéig küzdeni fogsz vele. Tehát többre lesz szükséged, mint a saját erőfeszítéseidre és indítékaidra, hogy elérd a céljaidat. Be kell kapcsolódnod Isten hatalmába. A Biblia azt mondja: „Az én kegyelmemre van szükséged. Erőm a gyengeségben hat a legjobban” (2Korinthus 12,9 NLT).

Másodszor, keress egy partnert vagy egy edzőt, aki támogat és elszámoltat. A Saddleback gyülekezetben mindenkit arra biztatunk, hogy csatlakozzon egy kis csoporthoz – mert egyedül, illetve egymagadban nem tudod elkötelezni magad az egészséges döntések meghozatala mellett. A Biblia azt mondja: „Segítsétek egymást terheitek hordozásában, hisz így követitek Krisztus tanításait” (Galata 6,2 GW).

Mivel Isten teremtett téged, azt akarja, hogy úgy kezeld a testedet, hogy azzal dicsőséget szerezz neki – és ez segít neked egészségessé válni!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mondj példát egy egészséges választásra, amely dicsőséget és tiszteletet hoz Istennek. Mi a példa egy egészségtelen választásra, amely nem hoz dicsőséget és tiszteletet Istennek?
  • Írj le egy időszakot, amikor az akaraterődre támaszkodtál egy egészségügyi cél elérése érdekében. Mi volt az eredmény?
  • Mi az a konkrét egészséges változtatás, amit végre kell hajtanod az életedben? Kit kérhetsz meg arra, hogy vonjon felelősségre ezért az egészséges döntésért?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.14)

Szólj hozzá!

Isten használati útmutatója a testedhez

2022. május 20. 03:00 - Anika Enikő

Tartsd szívedben parancsaimat, mert hosszú évekig meghosszabbítják az életedet; békét és jólétet hoznak neked. (Pél 3,1-2 NIV)

Ha lenne egy tablettám, amely azt ígérné, hogy évekkel meghosszabbítja az életedet, valószínűleg sok pénzt fizetnél érte. De mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy keresztényként már megvan a kulcs a hosszú és egészséges élethez – és még ingyenes is?

Isten Igéjében, a Bibliában megadta neked az egészségügyi kezelés minden elvét. A Biblia a tested használati útmutatója. Ahogy Dávid mondja: „Te alkottad testemet, Uram; most adj értelmet, hogy figyeljek a törvényeidre” (Zsoltárok 119,73 TLB). Az 5Mózes 32,47 ezt mondja: „Ezek az utasítások nem üres szavak – ezek a te életed! Ha engedelmeskedsz nekik, hosszú életet fogsz élvezni a földön. . .” (NLT).

Isten valójában ezt mondja: „Ha azt teszed az egészségeddel, amit én mondok, hogy tegyél meg, akkor nagyobb valószínűséggel fogsz hosszú életet élni.”

A Példabeszédek azt tanítják: „Tartsd meg szívedben parancsaimat, mert meghosszabbítják az életedet” (Példabeszédek 3,1-2 NIV).

Melyek ezek a parancsok? „Bízzál az Úrban teljes szívedből, és ne a saját értelmedre támaszkodj; minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyengeti ösvényeidet. Ne légy bölcs a saját szemedben; féljétek az Urat és kerüljétek a rosszat. Ez egészséget hoz a testébe és táplálékot a csontokba. Tiszteld az Urat vagyonoddal, minden terményed zsengéjével; akkor csűrjei zsúfolásig megtelnek” (Példabeszédek 3,5-10 NIV).

Ezek a versek kiemelnek néhány olyan tényezőt, amelyekre valószínűleg nem gondolsz, de amelyek megőrzik az egészségedet; ezek pedig: a nyugalom, a tisztesség, az alázat és a nagylelkűség. Ezektől a dolgoktól jobb lesz az egészséged – mert a testi egészségedet a lelki egészséged befolyásolja.

Nézzük meg újra ennek a szakasznak az első részét: „Bízz az Úrban teljes szívedből, és ne a saját értelmedre támaszkodj” (Példabeszédek 3,5 NIV).

Az Istenben való bizalom jót tesz az egészségnek. Ha megbízol benne, csökken az aggodalmad és a stressz.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 14,30-ban: „A békés szív megeleveníti a testet, de az irigység megrohasztja a csontokat” (NIV). Megkaphatod a megfelelő makrobiotikumokat és bioételeket, de ha a tested tele van haraggal, aggodalommal, félelemmel, tisztátalan vággyal, bűntudattal, méreggel, keserűséggel vagy bármilyen más érzelmi betegséggel, az meg fogja rövidíteni az életedet.

Amikor a lelki és a testi egészségedről van szó, választhatsz: a saját utadat járod, vagy bízol Istenben.

Ezen a héten úgy törődj a testeddel, ahogyan kellene: egyél jól, mozogj és pihenj eleget. De ne feledd, hogy testi és lelki egészséged összefonódik – ezért ne hanyagold el a szellemedet! Kövesd Isten szavának alapelveit, hogy növekedhess a bizalomban, a nyugalomban, a tisztességben, az alázatban és a nagylelkűségben.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A spirituális növekedés időszakában miként tapasztaltad, hogy a testi egészséged is javult? Amikor lelkileg stagnálsz, hogyan szenvedett a testi egészséged is?
  • Szerinted miért fontos az alázat a lelki és testi egészség szempontjából?
  • A nehéz körülmények között hogyan támaszkodsz a „saját eszedre”? Hogyan nézne ki helyette inkább Istenben bízni?

 

Készen állsz arra, hogy elfogadd Isten bocsánatát és új életet kezdj Krisztussal?

Isten megígérte, hogy azoknak, akik hisznek Jézusban, nincs kárhoztatásuk. Elküldte Jézust, hogy megmentsen és megszabadítson a bűneidtől. Kereszthalála megfizetett minden rosszért, amit valaha elkövettél, vagy el fogsz követni. És azzal, hogy feláldozta magát a bűneidért, és igazzá tett, Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatba kerülj Istennel, az Atyával.

És a jó hír nem ér véget itt. Isten Jézust is feltámasztotta a halálból, bebizonyítva hatalmát a bűn és a halál felett. És ez lehetővé teszi, hogy az örökkévalóságot vele töltsd a mennyben.

Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak; kezdd ezzel az egyszerű imával: „Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és te feltámasztottad őt. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és mint Uramat kívánom követni őt, a mai naptól fogva. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha ezen ima elmondásakor fogadtad be Jézust a szívedbe, akkor arra kérlek, hogy írj nekem egy emailt erről erre az emailcímre Rick@PastorRick.com.
Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni neked, melyek segítenek elindulni neked Jézussal az úton.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.13.)

Szólj hozzá!

Hogyan maradjunk lelkesek egy életen át?

2022. május 19. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Soha ne légy híján a lelkesedésnek, hanem őrizd meg azt, szolgálva az Urat. Legyetek vidámak a reményben, türelmesek a nyomorúságban, hűségesek az imádságban."(Róm 12,11-12 NIV) 

Ahhoz, hogy elérd a céljaidat, ki kell találnod, hogyan tudod hosszú távon fenntartani a lelkesedésedet. 

Ralph Waldo Emerson azt mondta: „Soha semmi nagyot nem sikerült elérni lelkesedés nélkül." Teljes szívemből hiszek ebben, és ez az életemre is érvényes. Legyen benned szenvedély és lelkesedés, különben soha nem fogsz célba érni.  

A legtöbben lelkes embernek tartanak – és az is vagyok. Nem egy hétig vagy hónapig voltam lelkes. A lelkesedésem nem lankadt egy év, öt év vagy tíz év után sem. Több mint harminc éve folyamatosan lelkesedem a kitűzött célokért. 

Hogyan teheted meg ezt? Hogyan maradhatsz lelkes nap mint nap a késések, nehézségek, zsákutcák, problémák, nyomás és kritikák ellenére? Hogyan maradhatsz lelkes több mint harminc éven át? 

A pozitív gondolkodás nem elég. Nem elég, ha felhúzod magad a pszichológiai bakancsodnál. Nem elég optimizmussal beszélni. 

Az, ahogyan egy életen át lelkes maradsz, a „lelkesedés” szóban található, amely a görög "en theos" szóból származik . Az En a görög „bent” szó. A Theos görög szó, jelentése „Isten”. Tehát az en theos azt jelenti, hogy „Istenben lenni”. 

Amikor Istenbe kerülsz, lelkessé válsz. Ez az a fajta lelkesedés, amelyet nem befolyásol a gazdaság, az időjárás vagy a körülményeid. Örökkévaló, mert az örökkévaló Istenhez vagy kötve. Krisztusban vagy. 

Pál elmondja, hogyan légy „Istenben” – lelkesedve – a Rómabeliekhez írt levél 12. fejezetének 11-12. versében: „Soha ne légy híján a lelkesedésnek, hanem őrizd meg azt, szolgálva az Urat. Légy örvendező a reményben, türelmes a nyomorúságban, hűséges az imádságban” (NIV). 

Ha el akarod érni a céljaidat, akkor Istentől kapott lelkesedést kell szerezned azáltal, hogy boldog vagy a reményben, türelmes a nyomorúságban, és hűséges az imádságban. 

Kezdd ezzel az imával ma: „Drága Istenem, nem akarok még egy napot nélküled tölteni, és a szívem minden részét irányítani. Neked szentelem magam. Élő áldozatként ajánlom fel magamat, mint az istentisztelet lelki cselekedetét."

„Alázatosan megvallom, hogy segítségre van szükségem. Azt akarom, hogy újítsd meg az elmémet, hogy úgy tudjak gondolkodni, ahogyan szeretnéd – Krisztus elméjével. Kérlek, bocsásd meg önteltségem. Nem akarok többet gondolni magamról, mint kellene. A hitemnek növekednie kell, és szükségem van a segítségedre, hogy mérhető célokat tűzhessek ki, hogy azokat kezelhessem. Bocsásd meg, hogy egyedül próbálok változni."

„Szeretettel szeretném megtölteni az életemet. Veled szeretném kitölteni az életem. Segíts nekem, hogy örömet szerezzek mások tiszteletében, és arra koncentrálni, hogy az életemet odaadjam neked és te gondoskodhass a szükségleteimről. A lelkesedésemet szeretném táplálni azzal, hogy benned vagyok. Segíts, hogy boldog legyek a reményben, türelmes a nyomorúságban és hűséges az imádságban. Jézus nevében imádkozom. Ámen." 


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan próbáltál saját erődből hosszú időn keresztül lelkesedni egy cél eléréséért? Sikeres volt? 
  • Mikor tapasztaltad az istenadta lelkesedést? Mennyiben változtatta meg a cél felé vezető utadat? 
  • Életed mely szakaszában kell ma örömtelinek lenni a reményben, türelmesnek lenni a megpróbáltatásokban vagy hűségesnek az imában? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.12.) 

Szólj hozzá!

A változáshoz engedd, hogy átjárjon a szeretet

2022. május 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Ahogyan a testünknek sok része van, és mindegyik résznek különleges funkciója van, úgy van ez Krisztus testével is. Egy test sok részei vagyunk, és mindannyian egymáshoz tartozunk." (Róm 12,4-5 NLT) 

Hívők és a közösség | Ez az a nap! Magazin

Ha tartós változást akarsz elérni az életedben, meg kell töltened életedet szeretettel. 

A szeretet az egyetlen, ami megváltoztathatja a megváltoztathatatlant. A szeretet gyógyít, felemel, erősít, energetizál, felfrissít és megújít. A szeretet a leghatalmasabb erő az univerzumban, mert ahogy János 1. levelének 4. fejezetének 8. versében olvashatjuk: „Isten a szeretet” (NIV). 

Keresztényként hol találod ezt a fajta szeretetet? Más keresztényekkel közösségben. 

Isten úgy alakította ki az univerzumot, hogy szükségünk van egymásra. Szükségem van rád, és neked is szükséged van rám. Az „egymás” kifejezés 58-szor szerepel az Újszövetségben. Olyan dolgokat mond, mint szeressétek egymást, törődjetek egymással, bátorítsátok egymást, támogassátok egymást, imádkozzatok egymásért, köszöntsétek egymást, osszátok meg egymással. 

Isten soha nem szánt arra, hogy egyedül éld át az életet. A Biblia a Rómabeliekhez írt levél 12. fejezetének 4-5. versében ezt mondja: „Ahogyan a testünknek sok része van, és mindegyik résznek különleges funkciója van, úgy van ez Krisztus testével is. Egy test sok részei vagyunk, és mindannyian egymáshoz tartozunk” (NLT). 

Mit jelent „egymáshoz tartozni”? Ez azt jelenti, hogy szükséged van a körülötted lévő emberekre, és nekik is szükségük van rád. Egymás lelki családjává váltok. Segítitek egymást céljaitok elérésében, és bátorítjátok egymást, ahogy egyre jobban hasonlítotok Krisztushoz.  

A Biblia világosan leírja, hogyan néz ki a szeretet egy lelki családban: „Ne csak úgy tegyetek, mintha másokat szeretnétek. Igazán szeressétek őket. Gyűlöld, ami rossz. Szorosan ragaszkodj ahhoz, ami jó. Szeressétek egymást őszinte szeretettel, és örömmel tiszteljétek egymást” (Róm 12,9-10 NLT). 

„Éljetek örömben egymás tiszteletében” – ebben gyönnyörködöm! Tudod az mit jelent? Ez azt jelenti, hogy amikor a közösségedben élő emberek egészségesek, a pénzügyeik jól állnak vagy bármilyen kitűzött célban jól teljesítenek, akkor együtt ünnepelsz velük. És amikor az élet nehéz, a hívők közössége az első, aki megvigasztal és támogat. 

Íme a csodálatos dolog: Isten úgy alakította ki az univerzumot, hogy amikor másokon segítesz, Isten egyidejűleg a te problémáidon is dolgozik. A visszaadásban gyógyulás van.  

Emlékszel, amikor Jób mindent elveszített, beleértve az egészségét, a családját és a vagyonát? A történet végén Isten mindent visszaadott Jóbnak – mert Jób nem önmagáért, hanem barátaiért imádkozott. A Biblia azt mondja: „Miután Jób imádkozott barátaiért, az Úr helyreállította a vagyonát, és kétszer annyit adott neki, mint korábban” (Jób 42,10). 

Tartós, pozitív változásra van szükséged, miközben a céljaidért dolgozol? Add át magad szeretetben, majd figyeld, ahogy Isten munkálkodik az életedben. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Milyen változásokat szeretnél elérni az életedben ebben az évben? Hogyan segít a lelki közösséged támogatása elérni ezeket a célokat? 
  • Hogyan működött Isten az életedben, amikor más keresztényeket szerettél? 
  • Kik azok az emberek az életedben, akiknek szükségük van a szeretetedre és támogatásodra, vagy arra, hogy ma együtt ünnepelj velük? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása