Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hit azt jelenti, hogy hiszel abban, amit nem látsz

2022. október 16. 03:00 - FodorImi

„A hit azt jelenti, hogy biztosak vagyunk azokban a dolgokban, amelyekben reménykedünk, és tudjuk, hogy valami valóságos, még akkor is, ha nem látjuk.” (Zsid 11,1 – NCV)

person holding white printer paper

Az az élet, amelyet Isten eltervezett számodra, egyszerű: Hittel és szeretettel teli élet.

A Biblia rávilágít a szeretet lényegére: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből [...] Szeresd felebarátodat, ahogyan magadat szereted” (Máté 22,37; 39 – NCV).

A Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 6. verse pedig elmagyarázza, mit jelent hittel teli életet élni: „Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki hozzá jön, annak hinnie kell, hogy ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik buzgón keresik őt.” (NIV fordítás). 

Ha szülő vagy, tudod, mennyire örömteli, amikor a gyermeked bízik benned. Ugyanez a helyzet Istennel is. A belé vetett bizalmad – a hited – tetszik neki.

Mi a hit? A hit azt jelenti, hogy akkor is elhiszed, amikor nem látod.

Az emberek azt mondják: „Amit látok, azt hiszem.” Isten ennek éppen az ellenkezőjét mondja: „Amit hiszel, azt látod.” Bizonyos dolgokat soha nem fogsz látni, hacsak nem hiszel bennük először.

A Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 1. verse ezt mondja: „A hit azt jelenti, hogy biztosak vagyunk azokban a dolgokban, amelyekben reménykedünk, és tudjuk, hogy valami valóságos, még akkor is, ha nem látjuk”

Minden nagyszerű eredmény akkor kezdődik, amikor valaki először elhiszi, hogy ez lehetséges. A hit az álmokat valósággá változtatja. Más szóval, a hit a valóságot abból hozza létre, ami a képzeletedben van. Semmi sem történik, amíg valaki el nem hiszi, hogy ez lehetséges.

Több mint 40 évvel ezelőtt egy kis csoport előtt álltam a Saddleback Gyülekezet első szolgálatán. Megosztottam egy álmot, amelyet Isten adott nekem, egy 50 hold földdel rendelkező gyülekezetről, egy olyan gyülekezetről, amely hetente 20 000 embernek szolgál majd. Az emberek nevettek. Őszintén szólva én is nevettem. Mindannyian tudtuk, hogy a kaliforniai Orange megyében magas a föld ára. Lehetetlennek tűnt.

De Isten megtette. Mindaz, amit Isten a Saddleback Gyülekezeten keresztül tett az elmúlt négy évtizedben, lehetetlennek tűnt, mielőtt megtörtént volna. De hittünk abban, hogy Isten megteszi a lehetetlent.

Mi a helyzet veled? Milyen álmod van ma, ami hitet igényel?

Tölts egy kis időt ma azzal, hogy megkérdezed Istentől: „Mit akarsz, mit tegyek?” Amikor ráhangolódsz Istenre, és vele beszélsz, a célok kitűzése a hit cselekedetévé válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Mondj egy dolgot, amit valamikor lehetetlennek tartottál, de láttad hogy Isten véghezviszi!
  • Mi az az álom, amivel kapcsolatban bízol Istenben, hogy valósággá váltja?
  • Mi a legnagyobb félelmed, amikor arról az álomról vagy vízióról van szó, amelyet Isten adott az életed számára?

 

Készen állsz arra, hogy elfogadd Isten bocsánatát, és új életet kezdj Krisztussal?

Isten megígérte, hogy azok számára, akik hisznek Jézusban, nincs kárhoztatás. Jézus kereszthalálával megfizetett minden rosszért, amit valaha is tettél, vagy tenni fogsz. Azáltal, hogy feláldozta magát a bűneidért, és neked adta az ő igazságát, Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatod legyen Istennel, az Atyával.

És a jó hír nem áll meg itt. Isten Jézust feltámasztotta a halálból, bizonyítva hatalmát a bűn és a halál felett. Ez lehetővé teszi számodra, hogy az örökkévalóságot vele töltsd a mennyben.

Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imával: „Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy te életre keltetted. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és követni akarom őt, mint Uramat, mostantól kezdve. Vezesd az életemet, és segíts megtennem az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre (angolul), és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elkezdeni az utad Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
Címkék: hit szeretet bizalom

Hála: Az öröm kifejlesztésének négy módja

2022. október 15. 03:00 - FodorImi

hd-wallpaper-3206530_1920.jpg

„Mindig legyetek tele örömmel az Úrban. Még egyszer mondom – örüljetek!”
(
Fil 4,4 – NLT)

Pál apostol azt mondja: „Mindig legyetek tele örömmel az Úrban. Még egyszer mondom – örüljetek!”  (Filippi 4,4 – NLT) Nem azt mondja, hogy csak a jó időkben kell örömtelinek lenned. Azt mondja, mindig legyél tele örömmel. De hogyan teheted ezt meg?

A Biblia azt tanítja, hogy – még akkor is, ha nehéz idők vannak – boldog lehetsz, ha ezt a négy egyszerű stratégiát követed:

Hálaadás Istennek minden dologban. Amikor imádkozol, tedd hálaadással. A legegészségesebb emberi érzelem a hála. Valójában növeli az ellenálló képességet. Ellenállóbbá tesz a stresszel szemben és kevésbé érzékennyé a betegségekre.

A hálás emberek boldogok. A hálátlan emberek pedig nyomorultak, mert semmi sem teszi őket boldoggá. Soha nem elégedettek. Semmi sem elég jó nekik.

Ha a hála hozzáállását gyakorlod – azt, hogy minden körülmények között hálás vagy –, akkor a stressz csökkenni fog.

Semmi miatt ne aggódj. Az aggodalom nem változtat semmin.

Senki sem születik aggódónak. Az aggodalom egy tanult válasz. A szüleidtől tanultad. A társaidtól tanultad. Tapasztalatból tanultad. Ez jó hír. Az a tény, hogy az aggodalom egy megtanult dolog, azt jelenti, hogy „ki is tanulhatsz belőle”, el is felejtheted.

Hogyan lehet ezt megtenni? Jézus azt mondja a Máté evangéliuma 6. fejezet 34. versében: „Ezért ne aggódjatok a holnap miatt, mert a holnap aggódni fog magáért. Minden napnak van elég saját baja” (NIV).

Az én kultúrámban ezt így mondhatjuk: Ne nyisd ki az esernyődet, amíg nem kezd el esni az eső. Vagy más szóval, egyszerre csak egy napot élj.

Imádkozz mindenért. Ahelyett, hogy aggódnál, használd az idődet imádkozásra. Ha annyit imádkoznál, mint amennyit aggódsz, sokkal kevesebbet kellene aggódnod.

Érdeklik Istent az autód kiadásai? Igen, őt az életed minden részlete érdekli. És emiatt bármilyen problémát Isten elé vihetsz, amivel szembesülsz.

Gondolj a helyes dolgokra. Ha csökkenteni akarod a stressz szintjét az életedben, meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat, mert a gondolkodásod határozza meg, hogyan érzed magad. Az pedig, ahogyan érzed magad, meghatározza, hogyan viselkedsz. A Biblia azt tanítja, hogy ha meg akarod változtatni az életedet, meg kell változtatnod azt, amiről gondolkodsz.

Ez magában foglalja a szándékos, tudatos választást, hogy a helyes dolgokra gondolj. Úgy kell döntened, hogy pozitív dolgokra gondolsz, és Isten Igéjére összpontosítasz.

Mi az eredménye annak, ha nem aggódunk, hanem imádkozunk mindenért, hálát adunk, és a megfelelő dolgokra összpontosítunk?

Pál azt mondja: "Megtapasztaljátok Isten békességét, amely meghaladja mindazt, amit meg tudunk érteni. Az ő békessége őrzi szíveteket és elméteket, amikor a Krisztus Jézusban éltek" (Filippi 4,7 – NLT).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi miatt aggódsz? Beszélj Istennel az aggodalmaidról, és őszintén mondd el neki, miért aggódsz.
  • Ha annyit imádkoznál, mint amennyit aggódtál, szerinted hogyan változna meg az életed? Isten azt mondja, hogy a te érdekedet tartja szem előtt. Köszönj meg neki mindent, még akkor is, ha nem érted, mire készül Isten az életedben.
  • Mire gondolsz legtöbbet? Mit gondolsz, vajon Isten mit vár tőled, mire kellene gondolnod? Ez a két dolog egyezik? Ha nem, akkor miért nem?

Készen állsz arra, hogy új életet kezdj Krisztussal?

Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imával: „Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy te életre keltetted. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és követni akarom őt, mint Uramat, mostantól kezdve. Vezesd az életemet, és segíts megtennem az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre (angolul), és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elkezdeni az utad Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.10.08.)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A megbecsülés szolgálata

2022. október 14. 03:00 - csmsdvd

mokus_2.jpg

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják” (Ef 4,29).

A mélyreható hálaadás azt jelenti, hogy életedben úgy élsz, hogy minden helyzetben tudsz hálás lenni, függetlenül attól, amiben vagy, bőséges időkben, szűkölködésekben, jó időszakokban, rosszakban, igaz és igaztalanságokban, mindenkor. A hálaadásos hozzáállásban növekedni tudunk, ha mindenhez így állunk hozzá. Mélyreható hálaadási hozzáállással tulajdonképpen másokat szolgálsz, így egy missziós küldetést töltesz be.

Észrevetted, hogy minden hívő egyben szolgáló is? Te is szolgáló vagy! Mivel minden keresztyén szolgáló is, ebből következik, hogy neked is szolgálnod kell más embereket. Tulajdonképpen azért vagy megszabadított, hogy másokat szolgálni. Ez egy küldetés, amiben fejlődhetsz, az a megbecsültség, az elismerés, a méltatás, nagyra értékelés kimutatásának szolgálata.

Tudod mit jelent a megbecsültség szó? Ha valaha vettél autót, tudod mit jelent az értékcsökkenés, leértékelődés. Amint kigördülsz vele a szalonból, kevesebbet ér, mint amennyit fizettél érte, akkor is, ha teljesen új az autó. Az értékcsökkenés azt jelenti, csökken az értéke, leértékelődik. A megbecsülés, a felértékelés éppen az ellenkezője ennek. Azt jelenti, növekszik az értéke.

Amikor megbecsülöd, méltatod a férjed, akkor felértékeled. Amikor megbecsülöd a feleséged, elismerésed fejezed ki neki, akkor emeled az értékét, felértékeled. Amikor a gyerekeid becsülöd meg, akkor emeled az értéküket. Amikor munkatársaidat becsülöd, akkor felértékeled őket a szemedben és a cég számára. Amikor a főnököd becsülöd meg, akkor az ő értékét emeled.

A megbecsülés szolgálatában az emberek értékét emeled. Ahogy gyarapodsz a mélyreható hálaadásban, úgy tudod egyre jobban betölteni küldetésed, azáltal hogy mások értékét emeled a megbecsülésük által.

A Biblia ezt a következőképpen fejezi ki: Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják” (Ef 4,29).

Egy dolog, amire rájöttem, hogy mindenkinek szükségsége van egy jó adag biztatásra. Soha senkivel nem találkoztam még, aki azt mondta volna: "Oh, nem! Nekem nincs szükségem dicséretre, elismerésre, megértésre, méltatásra! Nekem túl sok van már belőle! Állj meg kérlek! Én túlságosan megerősödtem. Ne adj többet!"

Megszámlálhatatlanul szükséged van a megerősítésre arra, hogy szeressenek, hogy megbecsüljenek - ugyanúgy, mint mindenki másnak. Ha szeretnéd, hogy Isten használni tudjon, akkor az egyik út az, hogy megerősítesz mindenkit. Mutasd ki háládat mindenkinek!

Így tudod magadban a megbecsülés szolgálatát fejleszteni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogy érzed magad, amikor valaki megbecsül téged?
  • A beszéden kívül milyen más módja van annak, hogy kimutasd megbecsülésed?
  • Mások irántad való megbecsülésük és megerősítésük kimutatásával, hogyan vittek közelebb Istenhez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.07.)

Szólj hozzá!

Örvendezek Istenben, az én Megmentőmben

2022. október 13. 03:00 - daniella_89

istockphoto-695822652-612x612.jpeg"Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne. Erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és csorduljatok túl a hálaadásban." (Kolossé 2:7 GW fordítás)

Isten akarata számodra szélsőségesen mély hálával való hozzáállás, mert ez növeli a hitedet.

Hogyan növeli a hála a hitedet? Ez akkor történik meg, mikor kemény idők járnak - amikor a dolgoknak nincs értelme, mikor nem tudod kitalálni, mikor az imáságaid megválaszolatlanok, és mikor minden olyan irányban halad, ahogyan te nem szeretnéd. Akkor történik meg, mikor azt tudod mondani ezekben a körülményekben: " Istenem, tudom, hogy Te tartod ezt a kezedben. Tudom, hogy szeretsz, és jót tudsz kihozni ebből. Hálás vagyok, hogy nagyobb vagy, mint a problémám."

Mindenki meg tudja köszönni Istennek a jó dolgokat. Ha te meg tudod köszönni Istennek a rossz időket is, a hited erősebbé válik, ahogyan Istenben mélyebben meggyökerezel.

Habakukk nehéz időkön ment keresztül. Azt mondta: "Bár a fügefák nem virágoznak, és nincs a szőlőtőkéken gyümölcs, bár hiányozik az olajfák termése, és a mezők nem teremnek ennivalót, bár nincs juh az akolban, és nincs marha az istállóban; én mégis vigadozni fogok az Úr előtt, örvendezek Istenben, az én Megmentőmben." (Habakukk 3:17-18 NIV fordítás)

Minden rossz dolog közepette Habakukk örvendezett. Mi vezette őt hálára? Úgy döntött, hogy Istenben talál örömet: "Örvendezek Istenben, az én Megmentőmben."

Mikor minden más bűzlik az életedben, akkor is lehetsz hálás, mert az Úr a te Megmentőd. Ő ki fog húzni. Nem vagy egyedül. Ő nem hagyott magadra. Adj hálát Istennek!

Meg tudod köszönni Istennek, hogy az élet bűzlik? Ez a hited mélységének alapvető próbája. Amikor kemény időszakon mész keresztül, ne azt nézd, mi az, ami elveszett. Nézz arra, ami megmaradt - és legyél hálás érte!

Hálás lehetsz Istennek csak azért, Aki Ő. Ő megígérte, hogy nyomon követ téged ezekben a nehéz időkben, és a hited még erősebbé válik majd ezáltal.

A Kolossé 2:7 azt mondja: "Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne. Erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és csorduljatok túl a hálaadásban." (Kolossé 2:7 GW fordítás)

Isten akarata számodra a szélsőségesen mély hála - a mindenért való hálaadás. Ez a mély hála dicsőséget ad Istennek, közösséget hoz létre, és növeli a hitedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi a nehéz körülményekre adott szokásos reakciód? Mit gondolsz, Isten hogyan szeretné, hogy reagálj?
  • Mit jelent Istennek dicsőséget adni?
  • Hogyan élted már át, hogy Isten megerősítette a hitedet a nehéz körülményeiden keresztül?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.06.)

Szólj hozzá!

Adj hálát Istennek, amiért van

2022. október 12. 03:00 - Dalma.

beach-gbb1a80ea6_640.jpg" Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem." Zsoltárok 50:23 (NLT)

Bármikor, amikor köszönetet mondasz valakinek, megtiszteled azt a személyt.

Ha például azt mondom a feleségemnek: "Kedvesem, annyira hálás vagyok azért a nagyszerű hálaadásnapi vacsoráért, amit készítettél", akkor éppen most tiszteltem meg a feleségemet. Amikor azt mondom az anyukájának: "Köszönöm, hogy Kayt megszülte, így feleségül vehettem", akkor az anyukáját tisztelem meg. Amikor azt mondom valakinek: "Köszönöm, hogy kinyitottad nekem az ajtót" vagy "Köszönöm, hogy eljöttél a szertartásra", akkor megtisztelem azt a személyt.

A hála kifejezése a másik személy tiszteletének egy módja.

A Biblia azt mondja, hogy Istent is tiszteled, amikor hálát adsz neki. Isten ezt mondja az 50. zsoltárban: "Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem " (Zsoltárok 50:23 NLT).

Hogyan lehet a hálaadás áldozat? Időbe telik, míg kitaláljuk, miért lehetünk hálásak. Tehát amikor hálát adsz, akkor az idődet áldozod fel.

Amikor a feleségem valami figyelmes dolgot tesz értem, szereti, ha azt mondom: "Köszönöm". De ha mindig csak ennyit tennék, akkor elkezdene azon tűnődni, hogy "Vajon tényleg szeret engem, vagy csak azért szeret, amit teszek érte?".

Egy bizonyos ponton el kell kezdenem a hálaadás magasabb szintjére lépni - ami nem csak azt jelenti, hogy megköszönöm a feleségemnek, amit tesz, hanem azt is, aki ő. Ez egy mélyebb, érettebb hálaadás.

Ha a gyerekeid csak akkor mondanának köszönetet, amikor zsebpénzt adsz nekik, akkor elkezdenél azon gondolkodni, hogy "vajon szeretnek-e engem, vagy csak a pénzt szeretik?".

Ha csak annyit teszel, hogy megköszönöd Istennek, hogy beengedett ebbe az osztályba, vagy hogy ezt az ételt adta neked, vagy mindazokat a dolgokat, amiket érted tesz, akkor érdemes megkérdezned magadtól: "Valóban szeretem Istent, vagy csak azokat a dolgokat szeretem, amiket Isten tesz értem?".

Meg kell tanulnod, hogy ne csak azért köszönd meg Istennek, amit tesz, hanem azért is, aki Ő maga.

Amikor hálát adsz Istennek azért, aki Ő, az imádságod valahogy így hangozhat: "Istenem, köszönöm, hogy bölcsességed nagyobb az enyémnél. Köszönöm, hogy jobban tudod, mi tesz engem boldoggá, mint én. Köszönöm, hogy következetes vagy, amikor én következetlen vagyok. Köszönöm, hogy szeretsz és irgalmazol, és hogy mindig igazságos vagy. Köszönöm, hogy még akkor is, amikor valamit nem értek, a legjobb érdekemet tartod szem előtt".

Ez a fajta hála túlmutat azon, hogy "Köszönjük, Istenem, az ételünket", egészen a "Köszönjük, Istenem, hogy te vagy az, aki vagy" kifejezésig. És ez az a fajta hála, amely tiszteli Istent, és mélyebb lelki gyökereket ad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Számos tanulmány kimutatta, hogy a hála a legegészségesebb emberi érzelem. Szerinted miért van ez így?
  • Hogyan segít a radikális hála abban, hogy közelebb kerüljünk Jézushoz?
  • Ezen a héten minden nap kezdd úgy a napodat, hogy gondolj 10 olyan dologra, amiért hálát adhatsz Istennek. A hét végén vizsgáld meg, hogyan befolyásolta ez a hozzáállásodat, és hogyan hatott az egyes napjaidra.

Készen állsz arra, hogy új életet kezdj Krisztussal?

Hálát adhatunk Istennek az Ő Fia, Jézus Krisztus drága ajándékáért: "Kegyelemből, hit által üdvözültetek - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Efézus 2:8-9 NIV).

Amikor készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imával: "Kedves Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék bízni benne, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként követni őt. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.10.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása