Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan halljuk meg Isten beszédét?

2022. február 06. 03:00 - Besther

blur-g2a60be352_1920.jpg

„Uram, most már hallottam híredet, és lenyűgözve imádlak téged.” (Hab 3,2 TLB)

Gondolkoztál már azon, hogy miként tudod meghallani Istent miközben imádkozol? Egyik legjobb módja az, hogy magasztalod őt, amikor imádkozol. A másik, hogy fejleszted a vele való barátságodat. 

Először nézzük meg Isten magasztalását az imádságon keresztül! Kezdd azzal, hogy megköszönöd neki, hogy ő része életednek és érdekli életed minden apró részlete!

Imádkozz úgy, mint Habakuk: „Uram, most már hallottam híredet, és lenyűgözve imádlak téged.” (Hab 3,2 TLB). Amikor Isten látomást vagy álmot ad neked, vagy megmutatja, hogy mit akar tőled, akkor köszönd meg neki, hogy válaszolt az imádra! Ez része Isten dicsőítésének.

Másodszor, alakíts ki vele baráti kapcsolatot, és ismerd meg őt! Az imádság nem monológ, hanem párbeszéd. Beszélgetés Istennel. Isten hall téged, amikor imádkozol és válaszol, ha kérdést teszel fel neki. Ő minden nap akar veled beszélgetni. Ha a nap folyamán hűségesen beszélgetsz vele, akkor az gyökeresen megváltoztatja az életed.

Isten megismerésének három szintje van: felismerés, ismerkedés és barátság.

A felismerés szintjén megtudod, hogy Isten létezik, de még nem ismered személyesen. A ismerkedés szintjén már tudsz valamit Istenről, de még nem ismered eléggé.

Isten azt akarja, hogy a barátság szintjén éljetek, ahol ismeritek egymást és rendszeresen beszélgettek. Isten folyamatos beszélgetést akar veled.

Elkezdheted a barátság kialakítását Istennel, ezzel az imával: „Drága Istenem, elképedem azon, hogy barátodnak akarsz engem. Nagyon szeretném megtanulni, hogy miként tudunk beszélgetni. Segíts abban, hogy minden nap időt tudjak tölteni veled! Köszönöm, hogy gondoskodsz életem minden részletéről. Jézus, szeretnélek napról napra jobban megismerni és számítani útmutatásodra a munkámban, a családomban, a jövőmben és életem minden más területén. A te nevedben kérem, ámen.”

Minél időt töltesz imádkozással, dicsőítéssel és az Istennel való barátság alakításával, annál jobban meg fogod megtanulni, hogy miként halld meg és ismerd fel Isten hangját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudod magasztalni Istent amikor imádkozol?
  • Mi az, amit már ma el tudsz kezdeni, hogy barátságot alakíts ki Istennel?
  • Mik azok a dolgok, amiket Isten mondott neked az imádkozáson keresztül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Négy lépés, hogy legyőzd az óriásaidat

2022. február 05. 03:00 - daniella_89

are-recently-found-footprints-the-proof-for-giant-human-ancestors-139220.jpg

„Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a Mindenható ÚR nevében jövök ellened... Ezen a napon az ÚR a kezembe fog adni téged..., és az egész világ meg fogja tudni, hogy van Isten Izraelben.” (1Sám 17,45–46 NIV)

Isten azt akarja, hogy nagy hitű ember legyél, akinek nagy álma és nagy életműve van. Először azonban le kell győznöd az életedben azokat az óriásokat, amelyek visszatartanak.
Hogyan kezdd el? Kezdd azzal, hogy megteszed azt a négy dolgot, amit Dávid tett, hogy legyőzze a késlekedés, a csüggedés, az ellenzés és a kételkedés óriásait. Ha nagy hitű ember akarsz lenni – nagy álommal és nagy életművel –, tedd meg ezt a négy dolgot te is!

Emlékezz arra, hogyan segített neked Isten a múltban! Dávid azt mondja az 1Sámuel 17,37-ben: „Az Úr, aki megmentett engem az oroszlán és a medve karmaitól, meg fog szabadítani ettől a filiszteustól.” (NLT)

Amikor arra gondolsz, hogy Isten hogyan segített neked a múltban, akkor bizalommal tekintesz a jövőbe.

Használd azokat az eszközöket, amelyeket Isten adott neked a jelenben! Isten olyan eszközökkel látta el Dávidot, amik az erősségeihez csatlakoztak: „Azután Saul a saját páncélját adta neki... »Ezekben nem tudok menni« – tiltakozott Saul előtt. »Nem vagyok hozzászokva ezekhez.« Így újra levette azokat. Felkapott öt sima követ a patakból, és betette a pásztortáskájába.” (1Sám 17,38–40 NLT)

Ne olyasmire várj, amid nincs! Pénzre, képzettségre, kapcsolatokra. Használd azokat az eszközöket, amelyeket Isten már adott neked, hogy bizalommal nézz szembe az óriásaiddal!

Hagyd figyelmen kívül az álomrombolókat! Élete későbbi szakaszában, amikor mások ellene beszéltek, Dávidnak Istenben kellett bátorítania önmagát: „Dávid komolyan aggódott, mert a gyermekeik miatt érzett keserű gyászukban az emberei arról kezdtek beszélni, hogy megölik őt. De Dávid az Úrból merített erőt.” (1Sám 30,6 TLB)

Amikor Istennel bátorítod magad, az nem csak pozitív lelki hozzáállást jelent. Azt jelenti, hogy gyakoroljuk az alapvető bizalmat Isten kegyelmében, gondoskodásában, biztonságában és erejében.

Számíts arra, hogy Isten segít neked az ő dicsőségére! Dávid megrohamozta a csatateret, és így kiáltott: „Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a Mindenható ÚR nevében jövök ellened... Ezen a napon az ÚR a kezembe fog adni téged..., és az egész világ meg fogja tudni, hogy van Isten Izraelben.” (1Sám 17,45–46 NIV)

Amikor fiatalember voltam, meghoztam a döntést, hogy Istenre számítok, amint azt az álmot követtem, amit ő adott nekem. Egy éjjel az észak-karolinai hegyekben térdre estem, és így imádkoztam: „Istenem, nem én vagyok a legokosabb, a legiskolázottabb vagy a legtehetségesebb ember. Viszont bízni fogok benned. És bármit meg fogok tenni hittel – bármikor és bárhol – még akkor is, ha számomra nincs értelme.”

És micsoda kaland volt az életem! Most hetente kiállok, és akkora tömegnek beszélek, mely ötször nagyobb, mint az a város, ahol felnőttem – mindezt azért, mert vártam, hogy Isten használjon engem az ő dicsőségére.

Isten mindenkit használni fog, aki bízik benne, és várja, hogy Isten használja. Nem azért, mert te az vagy, aki, hanem azért, mert ő az, aki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen „óriások” állnak közted és az álmod között?
  • Gondolj azokra az eszközökre, amelyeket Isten adott neked, hogy teljesítsd a feladatodat! Mennyire jól használod őket?
  • Hogyan akarod, hogy Isten használjon téged? Várod is tőle, hogy megtegye?

Bízol-e Isten Jézus Krisztus általi üdvösségének ígéretében?

Ha készen állsz arra, hogy elkötelezd az életedet Jézusnak, akkor így imádkozz:

„Kedves Jézus, megígérted, ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszul tettem, megbocsátást nyer, meg fogom ismerni életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba, a mennybe.

Megvallom bűneimet, és befogadlak téged az életembe mint Uramat és Megváltómat. Azt ígérted, ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmentesz. Bízom a te szavadban, ami szerint az üdvösségem kegyelemből van, hit által, és nem bármi miatt, amit teszek. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak téged, rá akarom bízni az életem az irányításodra.

Hálás vagyok feltétel nélküli szeretetedért. Életem hátralevő részét arra akarom használni, hogy szeresselek, és téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom az életemet, kérlek ments meg engem és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek neked elindulni a Jézussal való utazásodra.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.29., Ford.: FAmelita, daniella_89)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
Címkék: harc álom hit óriás

Győzd le az óriásokat, hogy valóra váltsd az álmod!

2022. február 04. 03:00 - Lilla:)

20220204.jpg

„Mindenki, aki itt összegyűlt, tudni fogja, hogy az ÚR megmenti népét, de nem karddal és lándzsával. Ez az ÚR harca, és ő ad benneteket nekünk!” (1Sám 17,47 NLT)

Mielőtt Dávid király Sámuel első könyvében szembenézett Góliáttal, meg kellett küzdenie négy másik óriással. Ezek nem testi óriások voltak, hanem az elméjében éltek.

Sokkal valószínűbb, hogy mentális óriásokkal kell szembenézned, mint egy testi Góliáttal. Ám ezek az óriások is éppoly nagyok és ijesztőek lehetnek. Valamint távol tarthatnak attól, hogy azzá válj, akinek Isten akar, és valóra váltsd azt az álmot, melyet Isten helyezett a szívedbe.

Az első óriás, amivel szembe kell nézned az álmod eléréséhez, a késlekedés.
Egyetlen álom sem teljesül azonnal. Isten ad neked egy álmot valamikor, de azt nem váltja valóra másnap. Lehet, hogy évekbe telik, mire meglátod életed álmát megvalósulni. Mindig van egy várakozási időszak.

Miután Sámuel felkente Dávidot királynak, Dávid apja, Isai, azt mondta Dávidnak, hogy menjen vissza a juhokat terelgetni. Azt mondta neki, hogy halassza az álmát! Ez körülbelül 15 évvel azelőtt volt, hogy Dávid valóban király lett.

Isten azonban arra használta fel ezt az időt, hogy építse Dávid jellemét, megtanítva őt az engedelmességre még akkor is, amikor a dolgoknak látszólag semmi értelmük. Miközben Dávid várta, hogy Isten beteljesítse ígéretét, megtanult bízni Isten korlátlan hatalmában. A tanulság: Isten hűséges, és befejezi benned munkáját az ő idejében.

A második óriás, amivel esetleg szembe kell nézned, a csüggedés.
Góliát a félelem légkörét teremtette meg Izraelben. Mindenkit meggyőzött arról, hogy el fogják veszteni az ellene vívott csatát.

Milyen emberekre hallgatsz, akik azt mondják, hogy ezt nem lehet megtenni? Ki húzza le az álmodat mondva, hogy ez sosem fog valóra válni?

Néha csak egy friss hangra van szükséged, mint egy friss szemű pásztorfiúé, aki azt mondja: „Ez a fickó egy senki. Le tudjuk győzni.”

A harmadik óriás, ami az utadban áll, a helytelenítés.
Dávid esetében saját testvére kérdőjelezte meg az indítékait, és ellenezte, hogy Góliát után menjen.

Amikor Isten olyan álmot ad neked, amitől mások félnek, te pedig bármi áron belevágsz, akkor becsmérelnek, lebecsülnek majd, és nem fognak megérteni. El kell döntened, hogy mi számít neked többet: az emberek helyeslése vagy Isten jóváhagyása.

A negyedik óriás, amivel lehet, hogy szembe kell nézned, a kételkedés.
Senki sem volt nagyobb szakértője a háborúnak, mint Saul király. Azt mondta Dávidnak, hogy őrült, ha azt hiszi, hogy meg tud küzdeni egy olyan harcossal, mint Góliát.

Lehet, hogy egy szakértő azt mondja, hogy te sem tudod megcsinálni. Ez épp elég ahhoz, hogy elkezdj kételkedni magadban.

Emlékezz azonban arra, hogy a szakértők gyakran tévednek! A kételkedők nem tudnak elriasztani, amikor Isten ígéreteire összpontosítasz, és bízol az Úrban, hogy hűséges, és betölti az álmod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor egy álmod késett, mit tanultál magadról és Istenről?
  • Kinek a csüggesztő hangja tartott már vissza téged? Kinek a hangjára szükséges hallgatnod helyette?
  • Isten Igéjének mely ígéreteit használhatod bátorításra, amikor kételkedni kezdesz magadban vagy az álmodban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.28.)

(NLT: A szerző által választott New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

A pénzed legértékesebb és legjobb felhasználása

2022. február 03. 03:00 - Tomes Lívia

vagyon2-20191008.jpg

„Használjátok a világi erőforrásaitokat mások javára, és szerezzetek barátokat! Aztán, amikor a vagyonotok eltűnik, az örök hazában fognak üdvözölni titeket.” (Lk 16,9 NLT)

Pénzed legjobb felhasználása az, ha általa emberek jutnak a mennybe.

A legtöbb ember nem érti a Lukács 16,9 igeverset. Jézus azt mondja: „Használjátok a világi erőforrásaitokat mások javára, és szerezzetek barátokat! Aztán, amikor a vagyonotok eltűnik, az örök hazában fognak üdvözölni titeket.” (NLT)

Jézus azt mondja, hogy akárcsak a ravasz menedzser, aki olyan barátokat szerzett, akikre később számíthatott, neked is arra kell felhasználnod a pénzed egy részét, hogy örök barátokat szerezz, akik üdvözölni fognak a mennyben.

Nem azt mondja, hogy megvásárolhatod a mennybe vezető utat, nem tudod. Jézus már megfizette az árát a kereszten. Nem azt mondja, hogy megvásárolhatod az üdvösségedet, nem tudod. Az üdvösség ingyenes ajándék kegyelemből.

Jézus azt mondja neked, hogy a pénzed használd arra, hogy olyan barátságokat építs, amelyek az örökkévalóságig tartanak majd. Amikor a pénzedet arra használod, hogy segíts másoknak találkozni Jézussal, akkor az örökkévalóságra szóló barátokat szerzel, és az örökkévalóságra szóló jutalmat kapsz.

Képzeld el, hogy egy nap a mennybe jutsz, és száz ember áll a bejáratnál, akik tapsolnak, ujjonganak, és azt mondják: „Már vártunk rád! Azért vagyunk itt, mert a pénzt költöttél arra, hogy elmondd nekünk a jó hírt. Barátaid vagyunk egy életre – nem, hanem, az örökkévalóságig! Ha te nem így használtad volna a pénzed, nem hallottuk volna, hogyan juthatunk a mennybe.”

Arra használod a pénzed egy részét, hogy embereket juttass a mennybe? Lesz-e valaki, aki miattad lesz ott a mennyben?

Amikor veszel egy Bibliát, és odaadod valakinek, akinek nincs, akkor kincset gyűjtöttél a mennyben. Amikor támogatsz egy olyan programot, amely megosztja a jó hírt szerte a világon, akkor kincset gyűjtöttél a mennyben. Amikor segítesz egy gyülekezetet építeni, akkor kincset gyűjtöttél a mennyben. Ez a pénzed legértékesebb és legjobb felhasználása.

Nem viheted magaddal, de előreküldheted, ha a pénzedet úgy fekteted be, hogy segítesz más embereknek találkozni Jézussal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok, amikre pénzt költesz, de nincs örökkévaló hatásuk?
  • Kik azok az emberek, akiket Isten az életedbe helyezett már, akikkel megoszthatod a jó hírt?
  • Hogyan fektetheted be a pénzedet örökké tartó barátságokba?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.27.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten célja a pénzeddel

2022. február 02. 03:00 - csmsdvd

ultetes.jpg

„A bölcs ember előrelátó. A bolond megpróbálja becsapni magát, és nem néz szembe a tényekkel.” (Péld 14,8 TLB)

A pénz eszköz, hogy Isten céljaira használjuk. Nem arra való, hogy felhalmozd. Nem arra, hogy őrizgesd. Nem arra, hogy imádd. Arra való, hogy használd!

A pénz egy ideiglenes erőforrás is. De az ideiglenes erőforrásokat – amit Isten a kezedbe adott – a folytonos jóra használhatod.

Lukács evangéliuma 16. fejezetében Jézus a becstelen, de ravasz menedzserből hőst csinált. A menedzser tudta, hogy ki fogják rúgni, ezért úgy döntött, szerez néhány barátot azzal, hogy csökkenti a gazdájának járó tartozásukat.

Az ember becstelen volt, de Jézus azt mondta, hogy három dolgot helyesen csinált. Ez a három dolog olyan leckéket fed fel, amik felől Isten azt akarja, hogy tanuld meg és alkalmazd a pénzügyeidben.

A menedzser előrelátó volt. Sokan soha nem előrelátóak, amikor a pénzügyeikről van szó. Mivel nem spórolnak semmit, ezért nem bölcsek.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 8. verse szerint: „A bölcs előrelátó. A bolond megpróbálja becsapni magát, és nem néz szembe a tényekkel.” (TLB)

A menedzsernek volt egy terve. Honnan tudod, hogy van-e pénzügyi terved? Ez nagyon egyszerű: megtervezted-e a kiadásaidat? A költségvetés egyszerűen a tervezett kiadások nyílvántartása. A költségvetéssel megmondod a pénzednek, merre akarod, hogy menjen, ahelyett, hogy azon csodálkoznál, mire ment el. Kell, hogy legyen egy terved.

A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 16. fejezetének 9. versében: „Terveket kell készítenünk – arra számítva, hogy Isten irányít bennünket” (TLB).

A menedzser gyorsan cselekedett. Lukács evangéliuma 16. fejezetének 4. verse szerint: „Tudom, hogyan biztosítsam, hogy sok barátom legyen, akik otthont adnak nekem, amikor kirúgnak.” (NLT)

A menedzser nem halogatott, nem késlekedett. Elindította a tervét. Nem mondta, hogy „Egyszer majd rendbe teszem a pénzügyeimet” vagy „Valamikor majd elkezdek nyugdíjra spórolni”.

Jézus nem helyeselte a menedzser becstelenségét, hanem a hozzáállását dicsérte, ami azt mondta: „Előre fogok gondolkodni. Lesz egy tervem. És olyan kapcsolatokba fogok befektetni, amelyek a jövőben mások és az én hasznomra válnak.”

Ez okos! Jézus azt akarja, hogy te is ugyanezt tedd, amikor a pénzügyeidről van szó. Itt a földön költöd el a rád bízott kincseket, vagy előrelátóan mennyei kincseket raktározol be?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen területeken szeretnéd elkezdeni pénzügyeid tervezését a jövőre nézve? Mit szeretnél elérni a jövőben a pénzeddel?
  • Hogyan halogattad a pénzügyeid kezelését és jövőre való megtakarítást? Mit tehetsz ma, hogy előrelépj ezeken a területeken?

Bízol Isten üdvösségre vonatkozó ígéretében?

Ha készen állsz arra, hogy rábízd az életedet Jézusra, akkor így imádkozzál:

„Kedves Jézus, megígérted, ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszul tettem, megbocsátást nyer, meg fogom ismerni életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba, a mennybe.

Megvallom bűneimet, és befogadlak téged az életembe mint Uramat és Megváltómat. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt akarom tenni, amit te mondasz nekem.

Jézus, hálás vagyok a te szeretetedért és áldozatodért, ami lehetővé teszi számomra, hogy csatlakozzam hozzád a mennyben. Tudom, nem érdemlem meg ezt. És köszönöm neked, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralevő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázatosan átadom neked az életemet, és kérlek, ments meg engem és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása