Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Küzdelmes időkben küzdj tovább!

2022. február 13. 03:00 - Mapetso

wolfgang-hasselmann-ycnil3n_b7q-unsplash.jpg

„Ne add fel, és ne légy tehetetlen a nehézségek idején!” Péld 24,10 (CEV)

Az élet tele van olyan dolgokkal, amelyeket nem tudsz irányítani. Sok ember meg hagyja, hogy ezek a dolgok megakadályozza őket abban, hogy az Isten által a szívükbe helyezett álmot folytassák. Kontrollálhatatlan körülmények és problémák közepette tanuld meg Istenért élni az életed, és tedd meg azt, amire ő hívott el téged!

Más szóval: te irányítod az irányíthatót, a többit pedig Istenre bízod. Irányíthatod a hozzáállásodat, a reakcióidat és azt, hogy mennyire bízol Istenben. Ezek a te döntéseid.

A Covid-19 világjárvány idején sokan minden tevékenységet felfüggesztettek az életükben. Úgy tesznek, mintha bizonytalanságban lennének, ezért nem tesznek semmit, csak várnak. És ők a legfrusztráltabbak.

Lehet, hogy most nem tudsz mindent megtenni, amit szeretnél, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnál megtenni legalább valamit. Ez nem jelenti azt, hogy üresjáratba kell kapcsolnod, és el kell pazarolnod ezeket a napokat járvány idején.

Egy korlátozás igazából egy lehetőség, hogy kreatív legyél. Amikor gyülekezetünk nem tudott személyesen összegyűlni az istentiszteleten, aktívabbak és hatékonyabbak voltunk gyülekezetünk másik négy céljában: a közösségben, a tanítványságban, a szolgálatban és a misszióban.

A járvány első éve lehetett volna a legrosszabb évünk – és minden bizonnyal több szempontból is a legrosszabbnak éreztük –, de végül ez volt gyülekezetünk legnagyszerűbb éve, mivel kis csoportokat alapítottunk, tanítványokat képeztünk, közösségi szolgálatokat indítottunk és több nem-hívőt értünk el, mint amennyit korábban valaha is elértünk. Ez azért történt, mert nagyon sokan megértettük, hogy a templom sokkal több, mint egy istentisztelet: ez egy család, ami a hét minden napján aktív, nem csak vasárnap.

Nem tudtuk befolyásolni, hogy a világjárvány hogyan akadályoz meg bennünket abban, hogy együtt imádkozzunk. De azt igen, hogy hogyan reagálunk, és hogyan használjuk fel a még rendelkezésünkre álló erőforrásokat.

A példabeszédek könyve 24. fejezetének 10. verse azt mondja: „Ne add fel, és ne légy tehetetlen a nehézségek idején!” (CEV)

Feladtad a küzdelmet? Lemondtál valamiről csupán mert elvesztetted az uralmat annak egy része felett?

Küzdelmes időkben tovább kell küzdened. Jelenleg sok baj van a világban, de nem maradsz segítség nélkül. Nézz fel, és nézz szét magad körül! Változtass a hozzáállásodon! Vedd számba erőforrásaidat, és használd azokat mások megsegítésére!

Ez lehet a legnagyszerűbb éved.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Vannak olyan területei az életednek, amit úgy érzel, kicsúsztak az irányításod alól? Milyen lehetőségeid vannak a lelki növekedésre és a szolgálatra az adott körülményeid között?
  • Mit kell változtatnod a hozzáállásodon, hogy jobban tükrözze Istenbe vetett bizalmadat, aki mindig irányít?
  • Hogyan ad a küzdelmes időkben megfelelő jövőképet neked, ha több időt töltesz másokra gondolva?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.06.)

Szólj hozzá!

Isten látása: rendelkezel azzal, ami kell hozzá

2022. február 12. 03:00 - gerbeaud

„Az ÚR azt mondja: »Ne ragaszkodjatok a múlt eseményeihez, és ne rágódjatok azon, ami régen történt! Figyeljetek arra az új dologra, amit tenni fogok! Ez már történik – most láthatjátok!«” (Ézs 43,18–19 GNT).

Amikor az emberek többé nem követik Istennek az életükre vonatkozó vízióját, általában két dologra gondolnak: „Nem rendelkezem azzal, ami kell hozzá” vagy „A múltban kudarcot vallottam”. Ha újra akarod kezdeni Isten víziójának követését, az első lépés az, hogy abbahagyod a kifogások keresését.

Igenis rendelkezel azzal, ami kell hozzá
Hallottál már valakit, aki azt mondta, vagy magad is mondtad magadnak: „Nem rendelkezem azzal, ami kell ahhoz, hogy elérjem az álmomat.” A Bibliában sokan – köztük Mózes és Jeremiás – próbáltak kifogást találni, amikor Isten feladattal bízta meg őket. De a kedvenc példám a „nem rendelkezem azzal, ami kell hozzá”-ra Gedeon.

Isten azt mondta Gedeonnak, hogy őt akarja felhasználni az izraeliták felszabadítására. Gedeon így válaszolt: „»De Uram..., hogyan menthetném meg Izráelt? Az én nemzetségem a leggyengébb az egész Manassé törzsében, és én vagyok a legkisebb az egész családomban!« Az ÚR így szólt hozzá: »Én veled leszek.«'” (Bír 6,15–16 NLT)

Amikor azt gondolod, hogy nincs meg benned az, ami kell hozzá, emlékezz arra, amit Gedeon élete tanít: soha nem vagy egyedül, Isten mindig veled és érted van. Bízhatsz az erejében, jelenlétében, ígéreteiben és védelmében. Nem kell aggódnod semmiért!

A múltad elmúlt
Ez egy másik gyakori kifogás arra, hogy ne kezdd újra: „A múltban kudarcot vallottam.”

Az igazság az, hogy mindenki kudarcot vallott. És bár a múltad terméke vagy, nem kell, hogy a múltad foglya legyél. A veled megtörtént dolgok alakítanak téged, és azok, amelyeket magaddal tettél. De ma van választásod: nem vagy áldozat, hacsak nem döntesz úgy.

Istent sokkal jobban érdekli a jövőd, mint a múltad. Ézsaiás próféta könyve 43. fejezetnének 18–19. verse ezt mondja: „Az ÚR azt mondja: »Ne ragaszkodjatok a múlt eseményeihez, és ne rágódjatok azon, ami régen történt! Figyeljetek arra az új dologra, amit tenni fogok! Ez már történik – most láthatjátok!«” (GNT)

A sikered legnagyobb akadálya a saját kifogásaid lehetnek. Isten azt akarja, hogy engedd el a múlt kudarcait, és gyónd meg bűneidet. Akkor továbbléphetsz annak tudatában, hogy bűneid megbocsáttattak.

„Az az ember, aki nem hajlandó beismerni a hibáit, soha nem lehet sikeres. De ha bevallja és elhagyja azokat, akkor másik esélyt kap.” (Péld 28,13 TLB)

Ez egy igazi újrakezdés!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Teljes mértékben támaszkodsz-e Isten erejére, jelenlétére, ígéreteire és védelmére, hogy megtedd, amire elhívott? Miért igen, vagy miért nem?
  • A múltban milyen kudarcot használtál fel ürügyül arra, hogy ne kezdj bele valami újba?
  • Ha valóban megpihennél Isten megbocsátásának ismeretében, milyen új dolog adna önbizalmat a kezdéshez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.05.)

Szólj hozzá!

Imádkozz, hogy a látás embere legyél!

2022. február 11. 03:00 - gabormel

my-vision-is-cloudy-is-it-cataracts.jpg

„Senki sem láthatja meg Isten királyságát, hacsak nem születnek újra.” (Jn 3,3 NIV)

Amikor Mózes és az izraeliták Kánaán határában jártak, Isten azt akarta, hogy hittel lépjenek be az ígéret földjére. Mózes által küldött kémek többsége azonban félelmet terjesztve tért vissza a területen lévő óriásokról.

Habár két kém, Józsué és Káléb azt mondták nekik, hogy le tudják győzni az óriásokat, az izraeliták úgy döntöttek, hogy inkább a félelmet keltők híresztelésének hisznek, nem pedig a kevesek hitének. Nem hittek Isten ígéretében. Ennek eredményeként mindannyian a sivatagban vándoroltak, és meghaltak a sivatagban az elkövetkezendő 40 évben, míg fel nem nőtt egy új nemzedék, és nem engedték, hogy az ígéret földjére bemenjen.

„Látjuk tehát, hogy a hitetlenségük miatt nem tudtak belépni.” (Zsid 3,19 NIV) Ez a Biblia egyik legszomorúbb verse. És ez elgondolkodtat: „Isten milyen áldásaitól maradok el a hitetlenségem miatt?” Számomra maga a pokol lenne, ha Isten megmutatná, mit tehetett volna az életemben, ha egy kicsivel jobban hittem volna benne.

Isten mely áldása hiányzik most hitetlenséged miatt? Mi fog hiányozni, ha félelemmel és nem hittel tekintesz a jövőbe?

Ahhoz, hogy elnyerd Isten jövőképét az életeddel kapcsolatban, kezdd azzal, hogy először Jézus Krisztusban bízol! Meg kell kérned, hogy helyezze Szellemét az életedbe. Ez az egyetlen módja annak, hogy valaha is képes legyél a hit szemével látni, és megkapni Isten jövőképét.

Jézus azt mondja: „Senki sem láthatja meg Isten királyságát, hacsak nem születnek újra.” (Jn 3,3 NIV).

Amikor testileg megszületsz, megkapod a látás érzékét. Amikor szellemileg újjá születsz, akkor új szellemi szemeket kapsz. Olyan szellemi dolgokat láthatsz, amelyeket korábban nem láttál. Hacsak nem születsz újra, soha nem láthatod mindazt, amit Isten tartogat az életed számára.

Jézusnak volt néhány barátja, akik testvérek voltak: Mária, Márta és Lázár. Lázár meghalt, és Jézus feltámasztotta őt. Amikor ezt tette, emlékeztette Máriát és Mártát: „Nem mondtam nektek, hogy ha hisztek, meglátjátok Isten dicsőségét?” (Jn 11,40 NIV).

Mennyire szeretnéd látni Isten dicsőségét az életedben? Abba kell hagynod az aggodalmaid dajkálását, és hittel vállalnod kell néhány kötelezettséget. Ki kell lépned, és szembe kell menned a félelmeiddel!

Ha még soha nem adtad az életed Krisztusnak, itt az ideje, hogy újra szüless! Akkor elkezdhetsz szellemi szemekkel látni. Ha már keresztény vagy, ne feledd, hogy Isten olyan sok mindenen keresztül vitt téged, és nagyszerű jövője van számodra.

Isten tervei jók veled kapcsolatban. Tedd félre a félelem szemét, és kezdj el a hit szemével látni, hogy megkapd Isten jövőképét!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, milyen áldásról maradsz le a hitetlenség miatt?
  • Milyen félelmedet szükséges hitre cserélned?
  • Milyen elkötelezettséget akar ma Isten, hogy hittel vállalj?

Ha még soha nem hívtad meg Krisztust az életedbe, akkor mondd el ma ezt az egyszerű imát: „Istenem, rájöttem, hogy szükségem van rád. Újra akarok születni. Arra kérlek, hogy helyezd Szellemedet az életembe. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és arra kérlek, hogy bocsásd meg minden bűnömet, és segíts, hogy kövesselek téged. Meg akarok tanulni bízni benned és szeretni téged. És látni akarom az elképzelésed, a célod, és a tervedet az életemre vonatkozóan. Kérlek, fogadj családodba! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha már korábban elmondtad ezt az imát, akkor mondhatod Istennek: „Atyám! Ma át akarok váltani a félelem szemével való látásról a hit szemére! Bízni akarok benned, nagyszerű dolgokat várok tőled, és nagy dolgokat megpróbálni érted. A látás embere akarok lenni, és arra kérlek, hogy add meg nekem a jövőképedet. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utazásodon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.04.)

(NIV: A szerző által választott angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Négy jel, hogy a félelem befolyásolja a látásodat

2022. február 10. 03:00 - Erika1832

messzelato.jpg

„És az én Istenem kielégíti minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban.” (Fil 4,19 NIV)

Észrevetted, hogy a félelem megkeserít? Ha a félelem szemével nézel az életedre és a jövődre, az soha nem fog örömet okozni.

Miután a kémek beszámoltak Mózesnek az Ígéret Földjén tapasztaltakról – melyeknek többsége negatív volt –, az izraeliták erre így reagáltak: „Ezután az egész közösség hangosan sírni kezdett, és egész éjjel sírtak. Hangjuk nagy kórusban emelkedett fel Mózes és Áron ellen. »Bárcsak Egyiptomban haltunk volna meg, vagy akár itt a pusztában!« – panaszkodtak.” (4Móz 14,1–2 NLT)

Nos, ezt hívhatjuk teljes szánalombulinak. Az izraeliták annyira féltek attól, hogy mi fog történni velük, hogy inkább a sivatagban akartak meghalni, ahelyett, hogy megbíztak volna abban, amit Isten tartogatott számukra.

Ezek, a Mózes negyedik könyve 14. fejezetéből származó versek négy figyelmeztető jelet tartalmaznak. Amikor ezek a figyelmeztetések megjelennek az életedben, tudni fogod, hogy félelemmel nézel a jövőbe.

Szomorúságod növekszik. A depressziót sok minden okozhatja, és megfoszt az örömtől. Ha úgy érzed, hogy a szomorúság kiszorítja az örömöd, gondolkozz el rajta, hogy vajon nem te magad engeded-e meg, a félelemnek, hogy eltorzítsa a látásmódodat!

Többet panaszkodsz. Amikor félsz, azt akarod, hogy mások is osztozzanak nyomorúságodban. Ha úgy gondolod, hogy mostanában nem panaszkodsz többet, kérdezd meg erről a házastársad vagy a barátaidat. Ők jobban láthatják, hogy a félelmed hogyan nyilvánul meg, mint te.

Kételkedni kezdesz. Az izraeliták mind panaszkodni kezdtek azokra, akik kivezették őket a rabszolgaságból. A félelem mindig a kétség magvait veti el.

Vissza akarsz fordulni. Mivel a látásmódjukat annyira elferdítette a félelem, az izraeliták úgy gondolták, hogy jobb lett volna rabszolgaként meghalni Egyiptomban. Persze, ezt nem igazán akarták. De amikor a félelem víziójával élsz a hit helyett, nem nézhetsz reménnyel a jövőbe.

Nem akarsz olyan ember lenni, aki panaszkodik, és mindig visszanéz. Ezért akarja Isten, hogy a jövőt a hit szemével nézd és ne a félelmével. Kezdd el még ma növelni a hitedet azzal, hogy szándékosan időt szánsz Istenre és az ő Igéjére, amely azt mondja: „És az én Istenem kielégíti minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban.” (Fil 4,19 NIV)

Minél jobban megismered Istent és az ő ígéreteit, annál céltudatosabban és örömtelibben haladsz a jövőd felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan segít Isten ígéreteinek ismerete abban, hogy céltudatosan és örömmel tekints a jövő felé?
  • Ha a nyomorúság szereti a társaságot, akkor az öröm a másokkal való kapcsolattartásodra és rád milyen hatást gyakorol?
  • Mit kell feláldoznod azért, hogy több időt tölts Isten Igéjének tanulmányozásával, hogy az életedet inkább a hit vezesse a félelem helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A hit és ne a félelem jövőképét képviseld

2022. február 09. 03:00 - Anita.B

tony-eight-media-iy34kwdyj4e-unsplash.jpg

„Fel kellene mennünk, és birtokba kellene vennünk a földet, mert biztosan meg tudjuk tenni” (4Móz 13,30 NIV)

Ha hit helyett félelemmel tekintesz a jövőbe, akkor lebecsülöd Istentől kapott képességeidet. Ha félelemmel szemléled az életed, akkor eltemeted azt, amiben tehetséges vagy.

Amikor Mózes felderítőket küldött, hogy felmérjék az Ígéret Földjét, a tizenkettőből tíz azzal jött vissza, hogy „nem mehetünk fel az ellen a nép ellen, mert erősebb az nálunk” (4Móz 13,31). Annak ellenére, hogy Isten megígérte nekik, hogy velük lesz, félelemmel jöttek vissza, ahelyett, hogy hittek volna. Csak Józsué és Káléb hitt Isten ígéretében, hogy birtokba vehetik a földet.

Azoknak az embereknek, akik folyton azt mondogatják, „nem vagyok rá képes” és azoknak, akik azt hogy, „képes vagyok rá”, ugyanúgy igazuk van. Hogy miért? Mert a félelem önbeteljesítő próféciákat hoz létre. Ez történt Jóbbal is, aki így összegezte: „Mert amitől leginkább rettegtem, az szakadt rám, és amitől féltem, az ért utol engem” (Jób 3,25).

A hit helyett, a félelmen alapuló jövőkép egész életedben korlátozni fog. Elszalasztod a lehetőségeket. Elvesztegeted azokat a tehetségeket, amiket Isten adott neked. És önpusztító jóslatokat fogsz „beindítani” magadnak.

Azok a felderítők, akiknek a félelem alapozta meg látásmódját, alkalmatlannak tartották magukat. Azt mondták: „Az a föld, amelyet bejártunk, hogy kikémleljük, olyan föld, amely megemészti lakosait! A nép pedig, amelyet ott láttunk, csupa szálas emberből áll. Sőt láttunk ott óriásokat is, Anák óriás fiait: parányi sáskáknak éreztük magunkat, és ők úgy is tekintettek ránk” (4Móz 13,32–33).

Tényleg voltak óriások az Ígéret Földjén! Mellettük néhány izraeli apró bogárnak érezhette magát, olyannak, akiket bizonyosan eltaposnak. Ez az önromboló énkép. És ez nem csak a kémek saját önbizalmát vette el, hanem ezeket a félelmeiket még másoknak is továbbadták. Pont az a gond a félelmen alapuló látásmóddal, hogy ahogyan magadat és az életet látod, az kihat a körülötted lévőkre is.

Ha a felderítők félelem helyett hittel tekintettek volna az Ígéret Földjére, ugyanazt látták volna, amit Józsué és Káleb: egy tejjel és mézzel folyó földet. Amikor Józsué és Káléb Isten szemén keresztül nézték az óriásokat, a lehetőségeiket látták. Azt mondták: „Fel kellene mennünk, és birtokba kellene vennünk a földet, mert biztosan meg tudjuk tenni” (4Móz 13,30 NIV).

Sose becsüld le azt, amit Isten rajtad keresztül tud elvégezni, ha hittel engedelmeskedsz neki. Bármire is hívott, az ő erejével bizonyosan meg tudod valósítani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hiszel abban, hogy felkészültél a feladatra, amire Isten elhívott? Miért igen, vagy miért nem?
  • Félelemmel vagy hittel tekintesz a jövőbe? Ezzel a nézőponttal mit képzelsz el a most következő évről?
  • Hogyan válaszolnál annak, aki félelmet áraszt?

Ha még sosem hívtad be Krisztust az életedbe, ma elimádkozhatod ezt az egyszerű imát:
„Istenem, rájöttem, hogy szükségem van rád. Újjá akarok születni. Megvallom, vétkeztem ellened, és arra kérlek, bocsásd meg minden bűnömet. Jézus, befogadlak az életembe mint Uramat és Megváltómat. Ma életem minden részét neked adom. Követni akarlak és azt tenni, amit mondasz. És látni akarom a te elképzelésedet a jövőmről, az életcélomról és meg akarom ismerni a tervedet az életemről. Kérlek fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha már befogadtad Krisztust az életedbe, akkor imádkozhatsz így: „Atyám, segíts, hogy az életet a hit szemén keresztül lássam! A te elképzelésedet akarom követni és azt akarom tenni, amit te szeretnél. Bízom benned és nagyszerű dolgokra számítok tőled, miközben hittel lépek előre, hogy nagy dolgokat tegyek érted. Elkötelezett vagyok, hogy végigvigyem életemre vonatkozó tervedet. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha imádkoztál azért, hogy Jézus elfogadjon, kérlek írj nekem a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni neked, amelyek segítenek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása