Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan változtathatja meg a hála az életed?

2023. február 13. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mindenben, amit teszel, maradj távol a panaszkodástól és a vitatkozástól” (Fil 2,14 TLB fordítás)

Ha egy túlterhelt életből egy túláradó életre akarsz váltani, ahhoz három dolgot kell elkezdened, és három dolgot kell abbahagynod.  

Ma az első kettővel foglalkozunk: Kezdj el hálás lenni, és hagyd abba a panaszkodást.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hála olyan vegyi anyagokat termel az agyadban, - dopamint, szerotonint és oxitocint -, amelyek békésé és boldoggá tesznek.

A hálás hozzáállást már ébredéskor elkezdheted, mielőtt felkelsz az ágyból, készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekért hálás vagy. A listádon például szerepelhetne: „Istenem, hálás vagyok a levegőért; hálás vagyok ezért az ágyért; hálás vagyok, hogy nem vagyok veszélyben”. Még ha nem is jut eszedbe semmi, amiért hálás lehetsz, már az az egyszerű cselekedet, hogy megpróbálsz hálás lenni, megváltoztatja az agyad kémiáját.

A Biblia azt mondja: „Mindenben, amit teszel, maradj távol a panaszkodástól és a vitatkozástól(Fil 2,14 TLB fordítás).

Amikor panaszkodsz valami miatt, az hogyan segít neked? Ha panaszkodsz az időjárás miatt, megváltoztatja az időjárást? Ha panaszkodsz a külsőd miatt, megváltoztatja-e a külsődet? Ha panaszkodsz a házastársadra, a gyerekeidre vagy a munkádra, változtat ez valamit ezeken a dolgokon?

A panaszkodás teljes időpocsékolás. Ez csak tettek nélküli szavak. Értéktelen. A panaszkodástól soha nem fogod jobban érezni magad. Ehelyett Isten azt akarja, hogy az életed „áradjon örömtől és hálaadással mindazért, amit tett(Kol 2,7 TLB fordítás).

Néha az emberek azt mondják nekem: „Tudja, Rick atya, én csak Isten akaratát szeretném megismerni. Mit akar Isten, mit tegyek a kapcsolatomban? Mit akar, mit tegyek a karrieremben? Mit akar, mit tegyek az iskolában?”

„Legyetek mindig hálásak, mert ez az Isten akarata veletek, akik Jézushoz Krisztus tartoztok (1Thessz 5,18 TLB fordítás). Miért tanítana Isten a második lépésre, ha az első lépést még nem tetted meg? Ha tudni akarod Isten akaratát azzal kapcsolatban, hogy kihez menj feleségül, Isten azt akarja, hogy megtedd az első lépést.  Legyetek mindig hálásak, és utána léphetsz a második lépésre, majd a harmadikra, és így tovább.

Ha túláradó életet akarsz élni, nem pedig túlterhelt életet, hagyd abba a panaszkodást, és kezdj el hálás lenni. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az az egy dolog, amit nem változtatnál meg a mai napon? Írd fel ezt is a hála listádra.
  • Amikor ezen a héten kísértésbe esel és panaszkodni kezdesz, inkább gondolj egy konkrét dologra, amiben Isten jó volt hozzád! Mit gondolsz, milyen változást fog ez hozni?
  • Kikért vagy hálás az életedben? Hogyan tudod megmutatni nekik, hogyan érzel? 

Isten rendíthetetlen szeretetének és megszeghetetlen ígéreteinek biztonságát élvezheted, ha rábízod magad a Jó Pásztor gondviselésére.

Kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod: „Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és, hogy Te feltámasztottad Őt. Szeretnék benne, mint Megváltómban bízni, és Őt mint Urat követni. Jézus, kérlek, jöjj be az életembe, és változtasd meg prioritásaimat, értékeimet, céljaimat és élet-irányomat! Alakíts olyanná, amilyenné te szeretnéd, hogy váljak! Jézus Krisztus nevében, Ámen.” 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.06.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása