Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Többet érhetsz el azzal, ha kevesebbet csinálsz

2023. március 10. 03:00 - Olajfa

„Minden szabad nekem, de nem minden használ.” 1Korintus 6,1

Ha mozgástérhez szeretnél jutni az életedben, akkor időnként szükséges, hogy lefaragj a tevékenységeidből.

Az egyik dolog, ami számomra kikapcsolódást jelent, a rózsáim gondozása. Megtanultam, hogyha szeretném, hogy nyíljanak a rózsáim a következő nyáron, akkor vissza kell metszenem a növényeimet, általában január harmadik hetében. Az egyik évben, amikor a metszésre készültem, az ágak még mindig tele voltak nyílásra váró bimbóval. Tudod, milyen nehéz volt levágni a még ki nem nyílt rózsákat? Majd bele pusztultam, de tudtam, hogy meg kell tennem.

Miért metszik meg a kertészek a növényeket? A növény egészségéért és termőképességéért. Ha nincs metszés, nem lesz termés sem a következő évszakban.

Életed minden évében új tevékenységi ágakat hajtasz ki. Most olyan dolgokat csinálsz, amiket egy éve még nem, hozzáadva ezeket a többihez. De mit vágtál ki? Mit metszettél vissza? Nem lehet folyamatosan bővíteni a dolgaidat anélkül, hogy ne vennél ki közülük, hogy ne faragnál le a tevékenységeidből.

Íme egy titok, amit kertészkedés közben tanultam meg: amikor megmetszed a növényt, nemcsak az elszáradt részeket vágod le, de az élő, termő ágakat is.

Ez a te életedben is így van. Néha szükséges, hogy olyan tevékenységeket is abbahagyjál, amik jók és még teremnek gyümölcsöt. Le kell metszened őket, hogy egészséges és gyümölcsöző lehessen az életed következő időszaka.

Pál azt mondja a Korintusiakhoz írt első levél 6. rész 12. versében: „Minden szabad nekem, de nem minden használ.”

Isten szabad akaratot adott neked. Bármit megtehetsz. Akár tízszeresen is túlterhelheted az időbeosztásodat, Isten nem fog megállítani. De ez még nem jelenti azt, hogy ez így jó, ez így hasznos.

A legtöbb ember sokkal nehezebben mond nemet, mint igent. De meg kell tanulnod nemet mondani, mert nincs elég időd, energiád, erőfeszítésed, és még Isten áldása sincs minden lehetőségeden, ami az utadba kerül.

És mivel nem tudsz mindent megtenni, el kell határozd magad a helyes dolgok cselekvésére. Fel kell tegyed önmagadnak a kérdést: Mit akar az Isten, hogy tegyek az időmmel és az energiámmal?

A szelektálás a hatékony élet kulcsa. Ahhoz, hogy hatékony legyél, ki kell találnod, hogy mi az, amit tenni fogsz és mit nem. És itt az igazság: valójában többet érsz el az életben, ha kevesebbet teszel!

Az életed tevékenységeit időnként meg kell metszened. Ha nem teszed meg te magad, akkor végül Isten használ fel valamit, például egy körülményt, vagy krízist, hogy elvégezze helyetted a metszést, - mert nem élhetsz a határaidat túl lépve hónapról hónapra, évről évre. Ahogy a Példabeszédek könyve 20. rész 30. verse mondja: „Néha fájdalmas tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat.” (GNT fordítás)

Vess egy őszinte pillantást az életedre és lásd meg, mit kell lemetszened, hogy készen állj egy egészséges és gyümölcsöző életre a következő időszakban!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan használt fel Isten egy fájdalmas megtapasztalást, amivel megmutatta, hogy valamit le kell faragnod az időbeosztásodból?
  • Miért olyan nehéz beismerni, hogy vannak korlátaid? Miért nehezebb nemet mondani a lehetőségekre, mint igent?
  • Milyen jó, gyümölcsöző tevékenységeidet kell megmetszened, hogy helyet adhass újaknak?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.03.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása