Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Egyszerű út a Biblia megnyitásához

2023. június 25. 03:00 - daniella_89

bigstock-proverbs-verse-66115927-e1426490712220.jpeg

"A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon." (Kol 3,16a)

Ahhoz, hogy olyan formában tanulmányozd a Bibliát, ami megváltoztatja az életed, nincs szükséged kommentárokra vagy bibliatanulmányozó szoftverre. Valójában, ha egy lakatlan szigetre vetődnél mindössze egy Bibliával, egyszerűen használhatnád azt a módszert, amiről ebben az áhítatban fogsz tanulni.

Tegnap arról beszéltem, mennyire fontos, hogy meditálj Isten igéjén. Itt egy módszer, amit használhatsz arra, hogy meditálj Isten Igéjén olyan módon, ami tetszik Istennek. "Hangsúlyozó bibliai meditálásnak" hívom. Ez egy egyszerű módszer az Igén való meditálásra - és abból minden csepp szellemi táplálék kinyerésére.

Kezdd egy igeverssel és olvasd el újra és újra. Minden alkalommal hangsúlyozz más szót.  Ahányszor hangsúlyozod a különböző szavakat, mindig más nézőpontot fogsz meglátni!

Vegyük például a kolossébeliekhez írt levél 3. fejezete 16. versének első felét. Az igevers azt mondja, "Hagyjátok, hogy Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon." (NLT fordítás).

Mikor először olvasod az igeverset, hangsúlyozd a "hagyjátok" szót. "Hagyni" azt jelenti, hogy "engedélyt adni". El kell döntenünk, hogy hagyjuk Isten szavát gazdagon lakozni a bensőnkben.

Aztán olvasd el az igeverset még egyszer, és hangsúlyozd a "beszéde" szót. "Hagyjátok, hogy Krisztus beszéde gazdagon lakjék bennetek." Ez azt jelenti, hogy Isten szavát kell az elmémbe juttatnom.

Aztán hangsúlyozd a harmadik legfontosabb szavát az igeversnek: "Krisztus". Nem amellett kell időznöd, amit pár filozófus, guru vagy beszélgetőműsor házigazdája mond. Krisztus szavai mellett kell időznöd! 

Ezután hangsúlyozd a "lakjék" szót. Ne csak elsiessük a bibliatanulmányozást, hogy aztán folytathassuk a napunkat. Az, hogy Krisztus beszédét hagyod magadban lakni, azt takarja, hogy hagyod meggyökerezni magadban.

Ezután állj meg és hangsúlyozd a "bennetek" szót. (Megjegyzés: az eredeti angol áhítatban az 'in' szót említik ennél a résznél.) Isten igéje nem fogja megváltoztatni az életed, amíg nem engeded be az életedbe.

Aztán ismét koncentrálj arra a részre, hogy "bennetek". (Megjegyzés: az eredeti angol áhítatban a 'you' szót említik ennél a résznél.) A Biblia nem csak a lelkészed vagy egy teológus hallgató számára Isten szava; számodra is az! A Biblia útmutatás minden egyes hívő ember számára.

Végül hangsúlyozd a "gazdagon" szót. Isten nem egy szegényes pótszernek szánja az ő szavát az életedben. Azt akarja, hogy szépséget teremtsen!

Látod, hány nagyszerű drágakövet fedeztél fel ebben a szakaszban csupán azzal, hogy egyszerre egy szóra összpontosítottál? Nem volt szükséged teológiai diplomára vagy segédeszközök hatalmas tárházára. Te magad bárhol, bármikor képes vagy megtenni!


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan tükrözi, vagy tükrözhetné az életed Isten szavának gazdagságát, és az Ő kegyelmét?
  • Miért fontos használni - vagy legalábbis kipróbálni különböző bibliatanulmányozási módszereket?
  • Válassz egy igeverset a Bibliából, és használd arra, hogy gyakorold a "hangsúlyozó bibliai meditálás" módszerét! Írd le, mit tanultál úgy, hogy ezt a módszert alkalmaztad!


*(Daily Hope by Rick Warren,  2023.06.18. ford.: kohutnemetmarti, daniella_89)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása