Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három kérdés a Biblia alkalmazásához

2023. július 02. 03:00 - Lencsés Tamás

„Tényleg áldozatokat és felajánlásokat akar az Úr? Nem! Ő nem akarja a Ti áldozataitokat. Azt akarja, hogy engedelmeskedjetek neki.”

(1Sám 15,22 CEV fordítás)

Ahogy keresztényként fejlődsz, el kell kezdened Isten Igéjét alkalmazni. Egyedül a Biblia olvasása nem elég. Azonban, ha eddig nem töltöttél sok időt azzal, hogy megpróbáld Isten Igéjét alkalmazni az életedben, akkor lehet, hogy csalódott leszel. Hogyan tudod ezt megtenni?

Ma három olyan kérdést szeretnék feltenni Neked, amelyet bármelyik fejezethez feltehetsz Magadnak, és amely segíthet abban, hogy a Bibliát alkalmazd. Íme a három kérdés:

  1. Mit jelentett ez a Szentírás, amikor megírták?
  2. Mi az az időtlen igazság, ami Isten mondanivalója mögött áll?
  3. Hogyan vonatkozik ez rám most?

Ezt a három kérdést nevezem „alkalmazási hídnak”. Hidat építünk a Biblia világa és a mi világunk között.

Gyakoroljuk ennek a hídnak az építését azzal, hogy alkalmazzuk azt, amit Pál apostol a korinthusiakhoz írt első levelének 8. fejezetében mond a bálványoknak feláldozott ételek fogyasztásáról. Először is olvassuk el az 1Kor 8,1-13 verseket. Ezután nézd meg, hogy az alábbi három alkalmazási kérdésre milyen válaszokat kapsz.

Mit jelentett ez a Szentírás, amikor megírták? A korinthusi gyülekezetben voltak olyan emberek, akik tudták, hogy a bálványok nem jelentenek semmit, és a nekik felajánlott ételeknek nincs varázserejük. Ezért ez a csoport szabadon étkezett, nem törődve azzal, hogy mások mit gondolnak. Ugyanakkor voltak új hívők is, akiket sértett ez a gyakorlat. Pál apostol azt mondja az érett hívőknek, hogy ne engedjék, hogy a Krisztusban való szabadságuk megbotránkoztassa a testvéreiket.

Mi az az időtlen igazság, amit Isten mond? Ne használd a Krisztusban való szabadságodat arra, hogy megbotránkoztass másokat. A szabadságot szeretetben kell használni.

Hogyan vonatkozik ez most rám? Lehet, hogy ott, ahol élsz, nem szokás ételt áldozni a bálványoknak. Ez azt jelenti, hogy ez a szakasz nem releváns? Természetesen nem! Nézd meg újra ennek a szakasznak az időtlen igazságát. Itt van, hogyan alkalmazzuk: Érzékenynek kell lennünk a körülöttünk élő emberek iránt, mert így mutatjuk ki a szeretetet. Kérdezd meg magadtól: „Uram, van bármi, amit önzésből, arroganciából vagy érzéketlenségből teszek, ami miatt egy hívőtársam megkérdőjelezheti a hitét? Felfuvalkodott vagyok-e a saját szabadságtudatomtól, vagy pedig szeretetben építek másokat?”

Minden nap, amikor a Bibliát tanulmányozod, alkalmazd ezt a három kérdést az éppen olvasott szakaszra. Idővel egyre inkább látni fogod, hogy Isten világossá teszi, mit akar, mit tegyél azzal, amit az Igéből tanultál.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj egy olyan bibliai történetre, amelyet már egy ideje ismersz. Olvasd el újra a szöveget, és tedd fel a fenti három kérdést. Milyen új igazságokat vagy alkalmazásokat fedezel fel a történettel kapcsolatban?
  • Hiszel abban, hogy a Biblia igazságai időtlenek, és hogy a történet üzenetei és alkalmazásai ma is aktuálisak? Milyen módon volt a Biblia útmutató az életedben?
  • Hogyan tudnád jobban tükrözni a cselekedeteidben a Bibliával kapcsolatos meggyőződésedet?

  

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.25.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása