Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten igéje az egyetlen biztos alap

2023. július 04. 03:00 - Olajfa

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." Máté 7,24

A ház alapja határozza meg, hogy mekkora lehet maga a ház. Nem építhetsz nagy házat kicsi vagy rossz alapra. Bármikor összeomolhat. 

Ugyanez igaz a te életedre is. Rossz alapon nem válhatsz mindazzá, akivé Isten szeretné, hogy legyél. Íme néhány hamis alap, amik közül lehet, te is kísértést éreztél már, hogy arra építsd az életed:

  • Népszerű kultúra. Vannak, akik azt hiszik, hogy egyszerűen azt kell tenni, amit mindenki más. Ami népszerű, azt fogják ők is tenni. De ami ma népszerű, az holnap már nem az. Népszerű kultúrára alapozni az életedet olyan, mintha egy házat építenél egy folyamatosan mozgó alapra. Ez nem működik!
  • Hagyomány. Mások arra építik az életüket, amit mindig is tettek, vagy a szüleik szokását követik. Ennek van valamennyi értelme; a szokások hagyományokká válnak, mert működő képesek. De egyetlen hagyomány sem tart örökké. Egy idő után kikopnak, elavulttá válnak és érvénytelenek lesznek. Márk evangéliuma 7. részében azt mondja Jézus a farizeusoknak, hogy soha ne helyezzék a hagyományokat az igazság elé. Ez jó emlékeztető mindannyiunk számára.
  • Észérvek. Isten adta nekünk az érvelés képességét. Használnunk kell. De a mi érveink nem tévedhetetlenek. A Példabeszédek könyve 16,25 azt mondja, "Van út, amely az ember előtt egyenesnek látszik, de végül a halálba vezet." Még a legokosabbak is megbotlanak néha. Ez várható. Egyedül Istenben lehet mindig megbízni.
  • Érzelmek. Vannak, akik érzésekre építik az életüket. Ha jónak éreznek valamit, megteszik. De az érzések hazudnak - mindig hazudnak! Többet hazudsz önmagadnak, mint bárki másnak. Ha az érzéseid alapján élsz, a hangulataid manipulálják az életed.

Ha nem működik az életed az éppen népszerű kultúrára, hagyományra, észérvekre, vagy érzelmekre alapozva, akkor mire kellene építsed?

Isten szavára.

Jézus azt mondta, "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát" (Máté 7,24).

A népszerű kultúrák változnak, a hagyományok elavulnak, az érvek hibásak lehetnek és az érzelmek hazudnak. De Isten szava -az ő igazsága- soha nem változik.

Lehet, hogy nem mindig érted Isten igéjét. Lehet, hogy nem mindig tetszik. Nem mindig lesz politikailag korrekt. De ez az egyetlen eléggé stabil dolog, amire felépítheted az életed.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mire építetted az életed alapját? Mennyire tartja meg az életedet?
  • Mi az, ami eltereli a figyelmed attól, hogy teljesen a Bibliára alapozd az életed?
  • Milyen változásokat kell ma végrehajtanod, hogy megerősítsd az életed bibliai alapját?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.06.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása