Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha gyászolsz, tedd meg az első lépést a békesség felé

2023. július 24. 03:00 - Ivanyina Krisztina


csodás gyógyulás | Képmás

„Böjtöltem és sírtam, amíg a gyermek élt, mert azt mondtam: 'Talán az Úr megkegyelmez nekem, és életben hagyja a gyermeket'. De miért böjtöljek, amikor meghalt? Visszahozhatom őt az életbe?" (2Sám 12,22-23 NLT fordítás)

Amikor az emberek rossz híreket kapnak, az első reakciójuk általában az, hogy nem hisszük el. Elutasítjuk az igazságot, mert túl sokkoló és fájdalmas. Szerintünk nem lehetséges. Nem tudjuk elfogadni, hogy ez megtörtént valóságban is. Azt gondoljuk: "Ennek nem szabadna így történnie!".

De aztán lassan érvényre jut a valóság, és azt már nem lehet tagadni. Itt jön képbe a elfogadás. A elfogadás a valóság elfogadása, és ez az első lépés a békességhez vezető úton. El kell fogadni amin nem lehet változtatni.

Csecsemő kisfia halála után Dávid király ezt mondta: „Böjtöltem és sírtam, amíg a gyermek élt, mert azt mondtam: 'Talán megkegyelmez az Úr, és életben hagyja a gyermeket'. De miért böjtöljek, amikor meghalt? Visszahozhatom őt az életbe?" (2Sám 12,22-23 NLT fordítás). Természetesen a válasz „nem”. A gyereke meghalt. Mit keres itt Dávid? Elfogadja azt, amin nem lehet változtatni.

Bármilyen veszteséget fogsz megtapasztalni az életedben, az első dolgod, hogy elfogadd azt, amin nem lehet változtatni.

Az elfogadás nem azt jelenti, hogy abbahagyod a tenni akarást. Az elfogadás nem jelenti azt, hogy nem fáj. Fáj! És az elfogadás nem azt jelenti, hogy jónak gondolod, ami történt. Az elfogadás egyszerűen azt jelenti, hogy tudod, hogy nem tudod megváltoztatni, és egy új valóságban kell továbblépned.

Mit kell elfogadnod, aminek vége az életedben? Lehet, hogy ez egymunka, amin állandóan gondolkozol, hogy vissza fognak hívni, és adnak még egy esélyt. De nem lesz még egy esély.

Lehet, hogy egy kapcsolat, ami már véget ért, de te csak reménykedsz, hogy bármelyik pillanatban visszajönnek az ajtón. De nem jönnek vissza.

Lehet, hogy ez egy olyan életszakasz, amelyet nagyra értékeltél, de most véget ért, és úgy gondolod, hogy meghosszabbíthatod még egy napra. De el kell fogadnod, hogy életednek ez a szakasza véget ért.

Talán egy álom, ami még meg sem történt, de azt érzed, nem adhatod fel. Új álmot, új célt, új jövőképet kell létrehozz az életedre.

Minden – a jó és a rossz – itt van egy időszakra. Amikor az idő lejár, bíznod kell, hogy Isten ellenőrzése alatt tart. Ő a békesség felé vezet, ha készen állsz arra, hogy átadd magad neki és jó tervének.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan tudhatod, hogy Isten irányít, még akkor is, ha fájdalmad van és gyászolsz?
  • Miért van szükséged valakire, aki kimondja neked Isten igazságát, amikor megpróbálod elfogadni a fájdalmas valóságot? Ki teheti meg ezt számodra?
  • Ha életedre vonatkozóan új álomra van szükséged, készen áll arra, hogy átadd a tervezést Istennek? Hogyan fogod megmutatni neki, hogy készen állsz arra, amit Ő tervezett számodra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása