Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért járj a többiekkel?

2023. július 28. 03:00 - csmsdvd

 verebek.jpg

„Nem jó az embernek egyedül.” (1Móz 2,18).

A Biblia gyakran hasonlítja az életet járáshoz, mivel az élet egy utazás. Nem csak ülünk mozdulatlanul! Az Újszövetség végig azt mondja, járjunk szeretetben, bölcsességben, világosságban és engedelmességben. Azt mondja, hogy járjunk úgy, ahogyan Jézus járt. Azt halljuk, hogy életünk során járjunk együtt más emberekkel.

Az alábbiakban található három ok, amiért szükséges más emberekkel együtt menni.

Biztonságosabb. Jártál már éjszaka egyedül sötét sikátorban vagy mentél már egyedül falusi úton? Egy kicsit ijesztő. Ha van egy útitársad, akkor nagyobb biztonságban érzed magad.

Támogatóbb. Az élet nem százméteres síkfutás, hanem egy maraton. Ha másokkal jársz együtt, akkor energiát és biztatást kapsz tőlük, hogy célba érj.

Okosabb. Ha az életben nem csak egyedül jársz, tanulhatsz másoktól. Ha egyedül rossz irányba indulsz, akkor lehet sohasem veszed észre. Viszont ha melletted van egy barátod, akkor nagy az esélye, hogy egyikőtök felismeri: letértetek az útról, és meg kell keressétek a helyes utat.

Nagyon tanulságos, ha másokkal mész együtt, sokat okulhatsz belőle. Megtanulhatod, hogyan jöhetsz ki másokkal és hogy hogyan kell együttműködni velük.

Azt is megtanulod, hogyan szerethetsz. Mózes első könyve 2. fejezetének 18. verse szerint: „Nem jó az embernek egyedül.” Istennek utálatos, amikor egyedül vagy, és Isten a magányosság ellen a közösséget adja. Ha más emberekkel mész együtt, akkor közösségre találsz, ahol megtanulhatod, hogyan szeress jobban, úgy, ahogyan Jézus szeret.

A másokkal való együttjárás megtanít a vendégszeretetre. Péter első levele 4. fejezetének 9. verse szerint, a Biblia azt mondja: „Legyetek egymáshoz vendégszeretők, zúgolódás nélkül.” Mi a zúgolódásod oka? Mi a mentséged arra, hogy nem nyitod meg otthonodat a barátok számára?

Azt mondhatod: „Nincs kitakarítva!” A barátaid inkább veled szeretnék tölteni az időt, minthogy azt vizsgálják mennyire tudod jól tisztán tartani otthonodat, azaz megbocsájtók.

Vagy esetleg azt mondhatod: „Nem elég nagy az otthonom.” Három ember elfér benne? Jézus azt mondja: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20)

Mindenki szeretne valahova tartozni, mert Isten kapcsolatokra teremtett minket. Ha más keresztyénekkel jársz együtt egy közösségben, akkor a valahová tartozás örömét éled meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mikor tudtál túljutni a küzdelmeiden azért, mert mások hűségesen veled voltak?
  • A vendéglátást milyen mentségekkel utasítod el? Mit kell változtatnod a hozzáállásodban azért, hogy ezen változtass?
  • Kik azok, akikkel együtt tudsz haladni életedben? Hogyan tudod te megmutatni nekik, hogy ők sincsenek egyedül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása