Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mások építésére használd a szavaidat!

2023. szeptember 01. 03:00 - managercoach.hu

„Semmilyen ártó beszéd ne hagyja el a szádat, hanem csak olyat szólj, ami mások építésére szolgál, hogy hasznára váljon azoknak, akik hallgatják.” (Ef 4,29  NIV fordítás)

Néha olyanok a szavaink, mint a kalapács. Gondolkodás nélkül odacsapunk velük, aztán amikor körülnézünk, döbbenten látjuk, hogy egy halom törött kapcsolat vesz körül bennünket. Ha meggondolatlanul használod a szavaidat és ezzel tönkreteszed az embereket, a kapcsolataid is tönkremennek.

Isten azt akarja, hogy szavaidat mások építésére használd. Az Efézusbeliekhez írt levél 4. fejezetének 29. verse ezt mondja: „Semmilyen ártó beszéd ne hagyja el a szádat, hanem csak olyat szólj, ami mások építésére szolgál, hogy hasznára váljon azoknak, akik hallgatják” (NIV fordítás).

Azért nem tudunk bánni a szavainkkal, mert nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen erőteljes eszközök a szánk és a szavaink, amiket Istentől kaptunk. Gondolkodás nélkül mondunk ki dolgokat. Az emberek azonban emlékeznek rá.

Talán még mindig emlékszel te is bizonyos dolgokra, amit mások meggondolatlanul mondtak neked – lehet, hogy még az általános iskolában. Ilyen erősek a szavak. Tehát amikor beszélsz, gondolj arra, hogy a szavaidban óriási erő van, ezért rendkívül óvatosan használd azokat.

Egyszer otthon elővettem és megnéztem az elektromos fűrész használati utasítását. Ahogy azt olvasgattam, nagyon megdöbbentem, hogy egy elektromos fűrész használata és a beszédünk között milyen sok a közös pont. Ez állt a fűrész kezelési útmutatójában:

  1. Ismerje meg, hogyan működik az eszköz.
  2. Mindig óvatosan használja.
  3. Használja nagy körültekintéssel gyermekek közelében.
  4. Gondosan zárja el, amikor nem használja.
  5. Ne lépje túl az eszköz használatának korlátait, ne erőltesse túl.
  6. Soha ne használja robbanásveszélyes környezetben.

Hogyan használhatnád óvatosabban a szádat, hogy a kapcsolataidat építsd, és ne rombold?

  1. Hagyd abba a mentegetőzést. Ne mondd, hogy „Ó, én nem ezt akartam mondani...” vagy „Hát, én ilyen vagyok az első csésze kávé előtt...” Vedd észre, hogy amit mondasz, az mindenkire hatással van körülötted. 
  2. Beszélj kevesebbet. Gyakran azért kerülünk bajba, mert egyszerűen nem tudjuk abbahagyni a beszédet. Ha egy elektromos kéziszerszámról lenne szó, akkor azt sem szabad túl sokat használni, igaz?
  3. Hallgass többet. Ha többet hallgatsz, jobban megértheted, mire van szüksége a másik embernek.
  4. Kezdd el az építkezést. Legyen az első gondolatod ez: „Vajon mire van szüksége ennek az embernek? Hogyan tudnám egy bátorító szóval építeni őt? Mit mondhatnék, ami segítené őt az életében?"

Legyen része a reggeli imáidnak ez is: „A számmal kimondott szavak és a szívem gondolatai legyenek kedvesek a te szemedben, Uram, én Kősziklám és Megváltóm” (Zsolt 19,14 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért kell különösen óvatosnak lennünk a szavainkkal, amikor „robbanásveszélyes környezetben” vagyunk?
  • Mi az a konkrét dolog, amit gyakorolhatsz a kapcsolataidban és ami segít abban, hogy kevesebbet beszélj és többet hallgass?
  • Milyen bibliai verseket jó megtanulni, amelyek segítenek igazságot és bátorítást mondani mások életére vonatkozóan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása