Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bátor hit kockázatot vállal

2023. szeptember 21. 03:00 - R.K.A.

 2023_09_14_kep_1.jpg

„Dicsőség Istennek, aki a bennünk munkálkodó hatalmas ereje által sokkal többre képes, mint amit valaha is kérni merünk, vagy amiről álmodunk - végtelenül meghaladja minden imánkat, vágyunkat, gondolatunkat vagy reményünket.” Efézus 3:20 (TLB fordítás)

Mit jelent a bátor hit? Azt jelenti, hogy kockázatot vállalunk.

A Biblia azt mondja: „Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni” (Zsidók 11:6).

A kockázatvállalásra a talentumokról szóló példázatban láthatunk példát. Máté evangéliuma 25. fejezetében Jézus elmeséli egy ember történetét, aki elutazott egy időre, és odaadott néhány „talentumot” – jelentős mennyiségű pénzt – a szolgáinak. Az egyiknek egy talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig öt talentumot.

Az az ember, aki öt talentumot kapott, befektette a pénzt, és megduplázta. A két talentumos ember is befektette a pénzt, és keresett még két talentumot. Amikor a gazda visszajött, és látta az eredményt, azt mondta nekik: "Jól van, jó és hű szolgám" (Máté 25:23).

De az, aki egy talentumot kapott, megijedt, ezért a földbe rejtette a talentumát. Amikor a gazda ezt látta, így szólt: „Te gonosz, lusta szolga... a bankároknál kellett volna letétbe helyezned a pénzemet, hogy amikor visszatérek, kamatostól visszakapjam” (Máté 25:26-27, NIV fordítás).

A lecke, amit Jézus meg akar tanítani nekünk, a következő: Isten azt akarja, hogy kockáztassunk a hitben. Ha a legtöbbet hozod ki abból, amit neked adott, akkor még többet fog rád bízni. De ha félsz, és nem vállalsz kockázatot, akkor hűtlen vagy – nem cselekszel hitből – azzal, amit Isten adott neked. És ez a képességeidre, a kapcsolataidra, a pénzügyeidre és a karrieredre is vonatkozik.

Emlékszem, amikor a Saddleback Church megvásárolta a 120 hektáros területünket a kaliforniai Orange megyében. A helyi lakosok kérdezgetni kezdték: „Mit képzelnek ezek az emberek, hogy ennyi földet vesznek Orange megyében?”.

Amikor hallottam őket, azt gondoltam: „Rossz kérdés”. A helyes kérdés: „Kinek tartjuk Istent?”. Aztán hagytuk, hogy Istenünk mérete határozza meg a célunk méretét.

Az Efézus 3:20 azt mondja: „Dicsőség Istennek, aki a bennünk munkálkodó hatalmas ereje által sokkal többre képes, mint amit valaha is kérni merünk, vagy amiről álmodunk – végtelenül meghaladja minden imánkat, vágyunkat, gondolatunkat vagy reményünket.” (TLB fordítás).

Szóval gyerünk, vállalj nagy kockázatot, és legyen bátor hited! Isten képes megragadni a legnagyobb álmodat ... és túlszárnyalni azt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

- Milyen akadályok gátolják az életedben a bátor hit gyakorlását?

- Gondolj egy nehéz körülményre vagy egy megterhelő kapcsolatra az életedben. Miben lenne más, ha a saját erőd helyett Isten hatalmas erejére hagyatkoznál?

- Ki az, akire a bátor hite miatt példaképként tekinthetsz az életedben? Hitének melyik jellemvonása a legmeghatározóbb?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása