Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Töltsd az életed az örökkévalóságra való felkészüléssel!

2023. február 28. 03:00 - daniella_89

mountain-landscape-ponta-delgada-island-azores-royalty-free-image-1595414688.jpeg

"Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, ... Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint." (Efezus 1:4-5)


Ahhoz, hogy Isten használhasson, az első dolog amit meg kell tenned, hogy megérted életed célját.

A Biblia nagyon világossá teszi számodra Isten célját: "Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, ... Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint." (Efezus 1:4-5)

Isten arra alkotott, hogy a családja tagja legyél. Megteremtett, hogy kapcsolata lehessen veled - hogy szerethessen, és te viszontszeresd. De csak egy mód van arra, hogy részese legyél Isten családjának: hinned kell Jézus Krisztusban.

Isten nem csak azt szeretné, hogy a családja tagja legyél, hanem azt is, hogy az örökkévalóságot vele töltsd. Az Efezus 1:10. ezt mondja: "Ez volt a célja: amikor az idő beteljesedik, összegyűjt mindannyiunkat... hogy vele legyünk Krisztusban örökre." (TLB fordítás) Isten célja először is, hogy a családja része legyél és hogy ismerd meg Őt. Ezen felül azt akarja, hogy az örökkévalóságot vele töltsd.

A történelem a tetőpontja felé halad. Egy nap Isten összegyűjt mindenkit, aki hisz Benne, és ők vele fognak élni a Mennyben.

Az itteni földi életünk az örökkévalóságra való felkészülés. A Biblia arról beszél, hogy Isten "az örökkévalóságot az emberi szívbe helyezte" (Prédikátor 3:11 NIV fordítás). Ez azt jelenti, hogy úgy vagy megalkotva, hogy örökké élj. Az örökkévalóságra vagy teremtve. Minden ember örökké fog élni. Istennel a Mennyországban, vagy Istentől elszakítva a pokolban.

Isten nem csak erre 80-90 évre teremtett, vagy ahány éved lesz ezen a bolygón. Hosszútávú tervei vannak veled. Tehát miről szól a földi élet? Az örökkévalóságra való felkészülésről. Más szavakkal, Istent sokkal jobban érdekli, hogy felkészítsen az örökkévalóságra, mint, hogy itt és most tegyen boldoggá. Természetesen Ő azt akarja, hogy boldog legyél, mert szeret téged - de nem az örökkévalóságra való felkészítésed kárára.

Az élet egy ruhapróba; egy bemelegítés a nagy esemény előtt. Felkészült kell legyél: ismerned kell Istent, Jézushoz hasonlóvá kell válnod, és engedned Istennek, hogy használjon célja beteljesítésében itt a Földön.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Megtetted már azt a lépést, amellyel Isten családjának részévé válhatsz? Ha nem, mi az, ami visszatart? Ha igen, mit értettél meg a célodról mióta hívő lettél?
  • Milyen módokon tapasztaltad azt, hogy Isten használja a Földön töltött idődet arra, hogy felkészítsen az örökkévalóságra?
  • Jobban értékeled a jellemedet a boldogságodnál? Hogyan reagálsz, mikor Isten úgy dönt, a karakteredet egy nehéz helyzeten keresztül formálja inkább, mint hogy a boldogságodat helyezze előtérbe?
     

Készen állsz arra, hogy tagja legyél Isten családjának?

Isten arra alkotott, hogy kapcsolatban legyen veled - és ez a kapcsolat akkor kezdődik el, mikor a hitedet Jézusba veted. A Biblia azt mondja: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efezus 2:8-9)

Ha készen állsz arra, hogy rábízd az életedet, imádkozz így:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit eddig elrontottam, megbocsátod, megismerem az életem célját, és egy nap majd befogadsz engem az örökkévaló otthonodba, a Mennyországba.
Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad. Szeretnék bízni Jézusban, mint személyes Megváltómban és követni Őt, mint Uramat a mai naptól kezdve. Vezesd az életemet, és segíts megtennem akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az irigység annak a jele, hogy nem bízol Istenben

2023. február 27. 03:00 - Lilla:)

 running-track-gcac31467c_1920.jpg

"Állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." (Zsid 12,1)

A szívedben rejlő és felszámolandó irigység egyik jele, ha gyakran használod azt a kifejezést, hogy "Ez nem igazságos."

Ismerősen hangzanak ezek a mondatok: "Ez nem igazságos, hogy ő megteheti ezt, én pedig nem!" "Nem igazságos, hogy neki könnyű, nekem pedig nem." "Nem igazságos, hogy az ő gyereke nyerte a díjat, nem pedig az enyém." "Nem igazságos, hogy ők el tudnak menni nyaralni, én pedig nem."

Az irigység tulajdonképpen egy harc Istennel. Istennel harcolsz mindenegyes alkalommal, amikor irigy vagy. Amikor irigy vagy, az olyan minta azt mondanád, hogy "Isten, ezt elszúrtad. Rosszul csináltad. Nem ott vagyok, ahol lennem kéne. Ha tényleg szeretnél, nem ilyennek teremtettél volna, valaki másnak kellene lennem."

Isten pedig azt válaszolja: "Tessék? Ha nem alkottalak volna meg téged, akkor te nem is léteznél!"

Az igazi gond az, hogy amikor irigy vagy, akkor nem bízol Istenben. Nem hiszed el, hogy Ő a legjobbat akarja neked. Nem hiszed el, hogy Ő jobban tudja mit te, hogy mi a legjobb neked.

Valami azért hiányzik az életedből, mert Isten tudja az okát, hogy miért nincs rá szükséged. Van néhány képesség, amit neked nem adott. Vannak olyan esélyek, lehetőségek, amiket nem neked szánt. Van néhány olyan megtapasztalás, amiben te nem részesülsz.

Mérgedben rázhatod az öklöd, vagy bízhatsz Istenben. Isten okosabb nálad, jobban tudja, mint te. Olvasd ezt el újra: Ő jobban tudja!

Isten mindenkinek eltervezett egy pályát. Nem versenyezhetsz más nevében, és más sem a tieden. Vagy azon a versenyen futsz, amire Isten meghívott, vagy mész a saját fejed után. A legtöbb ember ez utóbbit választja, aztán csodálkoznak, hogy zsákutcába jutnak.

Ehelyett, Isten azt várja, hogy arra haladj, amerre ő szeretné. Ő egy csodálatos életet tervezett a számodra. Amikor Isten pályájára figyelsz, nem kell más futása miatt aggódnod. Nem kell a támogató vagy épp gúnyolódó lelátói tömeggel foglalkoznod. Csak egy valaki szavára kell figyelned: Istenére.

A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írt levél 12. részének 1. versében: "Állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." Minél inkább megérted Isten elhívását, annál kevésbé aggódsz majd azon, hogy mi történik más emberekkel.

Minden alkalommal, amikor másokra irigykedsz, vesztegeted az idődet. Légy az, akinek Isten szánt téged!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Hogyan válaszolnál annak a gyereknek, aki ezt mondja: "Ez nem igazságos"? Mit tanulhatsz a saját válaszodból?
  • Elhiszed, hogy Isten jobban tudja, hogy mire van szükséged? Miért vagy miért nem?
  • Mire hívott el téged Isten; mit tegyél, ki legyél? Most mit tehetsz azért, hogy lefusd azt a pályát, amit Isten tervezett neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.20.)

Szólj hozzá!

Az elégedettség a lelki érettség jele

2023. február 26. 03:00 - papk

pexels-pixabay-269138_1.jpg

"Jobb megelégedni azzal, amid van, mint mindig valami másra vágyni” (Prédikátor 6,9 GNT fordítás)

Siránkozás helyett, légy inkább hálás. Panaszkodás helyett, emlékezned kell arra, hogy minden Isten ajándéka.

A Biblia azt mondja a Korinthusiakhoz írt 1. levél 4. fejezetében, a 7-8 versben: „Nem Isten ajándéka-e minden, ami vagy, és minden, amid van? Tehát mi értelme az összehasonlítgatásnak és versengésnek? Már megvan minden, amire szükséged van.” (Message fordítás).

Az irigység mindig azt kérdezi: „Miért ők? Miért jobb az ő egészsége? Miért neki van munkája és férje, nekem pedig egyik sincs?

A hála azt kérdezi: „Miért pont én? Miért én ihatok tiszta vizet, ha a világ nagy része nem? Én miért nem vagyok üldöztetés alatt? Miért nem engem vetnek börtönbe a hitemért?”

Az irigység azon a tévhiten alapszik, hogy több kell, ahhoz, hogy boldogabb legyél. De ez egyszerűen nem igaz. A boldogság döntés kérdése. Ha most nem vagy boldog, többel sem leszel elégedett. Sok bizonyságot tudnék mondani olyan emberekről, akiknek sokkal többjük van, mint neked, de ez nem teszi őket boldogabbá. Annyira vagy boldog, amennyire elhatározod.

A Prédikátor könyvének 6. fejezet 9. versében a Biblia azt mondja: „Jobb megelégedni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni” (GNT fordítás). Ezt nevezik elégedettségnek – és ezt mindannyiunknak meg kell tanulnunk.

Miért? Mert természeténél fogva senki sem elégedett! Az elégedettség nem jön természetesen. De az érett ember tud elégedett lenni. A kisgyerekek elégedetlenek. Hacsak nem megy minden az ő akaratuk szerint, akkor nem elégedettek. Az érettség azt jelenti, hogy megtanulsz elégedettnek lenni akkor is, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan te akarod. Jobb elégedettnek lenni azzal, amid van, mint mindig valami többre vágyni.

Hadd pontosítsam. Az irigység nem vágy, mert a vágy jó. Az irigység nem ambíció, mert az ambíció jó. Légy ambiciózus, és dolgozz jó dolgokért. Az irigység nem álom; kell, hogy legyen egy álmod az életedre. Az irigység nem tűz ki célokat. Az álmok, ambíciók, a célok és a vágyak mind olyan dolgok, amiket Isten helyez beléd.

Az irigység azt jelenti, hogy neheztelsz másokra, akiknek már van valamije, és elhiszed azt a hazugságot, hogy te nem lehetsz boldog addig, amíg te is meg nem kapod ezeket. Ehelyett inkább tanulj meg hálásnak lenni azért, aki vagy és amid van! Mindez Isten ajándéka.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tehetsz ma, hogy gyakorold a hálaadást?
  • Amikor kísértést érzel, hogy neheztelj valakire azért, amije van, vagy azért, hogy ő kicsoda, hogyan tudod az irigységet hálává változtatni?
  • Mit gondolsz, Isten miért adta döntésnek a boldogságot, ahelyett, hogy mindenki állandóan csak boldogságot érezne?

Mit választasz Jézussal kapcsolatban?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki az utat a mennybe: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2. 8-9).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezd ezzel az imával:

„Kedves Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, mindent, amit valaha hibáztam, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba a mennybe.

Megvallom, hogy vétkeztem, és megbocsátásodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt halottaiból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként akarom követni őt. Vezesd életemet, és segíts beteljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A szeretet örül Isten másokhoz áradó jóságának

2023. február 25. 03:00 - BlaZsu

 

joytogether.jpg

Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. (Római levél 12,15)

A Biblia azt mondja, „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal.” (Római levél 12,15) Észrevetted, hogy a mondat második részét könnyű végrehajtani, míg az elsőt egyáltalán nem?

Ha valaki nehéz időszakon megy keresztül, nem nehéz együttérezni vele. Nem nehéz bátorítani valakit, aki épp mélységet él meg. Mi a helyzet akkor, ha valakit a környezetedben előléptetnek? Ezt sokkal nehezebb kezelni. Ahelyett, hogy örülnénk valaki sikerének, talán inkább neheztelünk rá. Talán még rosszat is kívánunk neki, hogy mi annál sikeresebbnek érezhessük magunkat. Az igazság azonban az, hogy Isten kegyelme bőséges és jut belőle elegendő mindenkinek.

Jézus elmondott egyszer egy történetet egy földművesről, aki kora reggel béreseket fogadott a szőlőjébe. A nap további részében még több munkást is felfogadott, némelyikük már csak egy vagy két órát tudott dolgozni. Ennek ellenére a tulajdonos mindegyiküknek pontosan ugyanannyit fizetett a munkáért. A kora reggel óta dolgozók reklamáltak, hogy ez nem igazságos, de a föld tulajdonosa így válaszolt: Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?” (Máté 20,15)

Néha talán te is így érzel, amikor Isten megáld valaki mást. Keményen dolgozol, és megteszel mindent, amit Isten elvár tőled. De akkor azt látod, hogy Isten valaki mást áld meg bőségesen. Talán azt gondolod, hogy az az ember nem is érdemli meg az áldást, mert nem láttad, hogy olyan keményen dolgozott volna mint te, vagy olyan hűségesen szolgálta volna Istent, mint te.

Tényleg baj, hogy Isten másokat is ugyanannyira megáld, mint téged? És azzal sem kellene törődj, hogy Isten mit ad másoknak. Egyedül az számít, hogy te mit kezdesz azzal, amit Tőle kaptál.

Hadd mondjak el neked valamit az irigységről. Az irigység a saját ismeretségi körödben működik legerősebben. Leginkább azokkal jelentkezik, akikkel kapcsolatban vagy. Általában nem azokat irigyled, akik máshol élnek. Néha talán eszedbe jut egy kedvenc énekesed vagy színészed, és azt gondolod: „Bárcsak olyan lennék, mint az a sztár!” A legnagyobb irigységet azonban, legtöbbször a saját környezetedben lévők váltják ki. A legnehezebb a saját családtagjaid, és a barátaid sikereit megélni.

Az irigység pusztító tud lenni. Leértékel másokat, tönkreteszi a kapcsolatokat, és keserűvé tesz. Az irigység láthatatlan, de nagyon ártalmas, és sok örömről lemaradsz miatta.  Ha például házasságra vágytál, de ez nem vált valóra, vagy házasságot kötöttél, de az tönkrement, akkor nem szereted az esküvőket. Amikor esküvőre szóló meghívót kapsz, elszomorodsz. Azt gondolod, hogy amikor valaki másnak felvirrad, neked besötétedik. De ez nem igaz.   

Sokkal jobban fogod élvezni az életet, ha megtanulsz örülni mások sikerének. Ha csak akkor vagy boldog, amikor a te dolgaid jól mennek, akkor életed nagy részében szomorú leszel. Ha azonban megtanulsz tapsolni mások sikereinek vagy ünneplésének, akkor egész életedben boldog lehetsz.

Ha irigységet érzel mások iránt, akkor nem szereted őket. A Biblia azt írja Pál apostol Korinthusiakhoz írt levelének 13. fejezetében a 4. versben: „ a szeretet nem irigykedik”. A szeretet nem irigy, hanem a szeretet örül Isten másokhoz áradó jóságának.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek, akiket felhívhatsz, amikor valami jó történt veled? Téged felhívhatnak a barátaid, ha örömhírük van?
  • Láttál-e már olyat, hogy az irigység tönkretett egy kapcsolatot?
  • Hogyan tud az irigység beszivárogni a szívedbe? Hogyan tudod elkerülni, hogy foglyul ejtse a szíved?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.18.)

Szólj hozzá!

Az összehasonlítgatás irigységhez vezet

2023. február 24. 03:00 - R.K.A.

„Mindenki törekedjen arra, hogy a legjobbat hozza ki magából, mert akkor a jól végzett munka személyes elégedettséggel tölti el, és nem érzi majd szükségét, hogy összehasonlítsa magát másokkal.” Galata 6:4 (TLB fordítás)

2023_02_17_kep.jpg

Az állandó összehasonlítgatás az irigység forrása. Ha képes vagy abbahagyni, hogy másokhoz hasonlítsd magad, akkor ezzel együtt az irigységtől is meg tudsz szabadulni.

Sajnos az összehasonlítgatás sokunk kedvenc hobbija. Mindent másokhoz hasonlítunk: a ruhaméretünket, az alakunkat, a hajunk színét, azt, ahogyan beszélünk, és az intelligenciánkat. Összehasonlítjuk a családunkat, a gyerekeinket, a munkánkat, a tehetségünket, még a gyepet is a kertünkben.

Isten arra figyelmeztet, hogy ostobaság bárkihez is hasonlítani magunkat: „Mert nem mernénk magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják, mivel ők önmagukhoz mérik és hasonlítják önmagukat, és így esztelennek bizonyulnak.” (2Korinthus 10:12)

Amikor másokhoz hasonlítod magad, akkor vagy az önteltség, vagy az irigység áldozatává válsz. Ha találsz valakit, aki jobb munkát végez nálad, akkor irigy leszel rá. Amikor pedig rájössz, hogy te végzel jobb munkát, akkor ez gőgösséggel tölt el.

Az önelégültség és az irigység mindig az összehasonlításból fakad. Isten azt mondja, hogy a hasonlítgatás ostobaság, ezért kerüld el. Te különleges és egyedi vagy: összehasonlíthatatlan.

A Biblia azt mondja a Galatákhoz írt levél 6. fejezetének 4. versében: „Mindenki törekedjen arra, hogy a legjobbat hozza ki magából, mert akkor a jól végzett munka személyes elégedettséggel tölti el, és nem érzi majd szükségét, hogy összehasonlítsa magát másokkal” (TLB fordítás).

A mennyben Isten nem azt fogja kérdezni tőled: „Miért nem voltál olyan, mint ez vagy az a személy?”. Hanem azt fogja kérdezni: „Miért nem voltál még inkább önmagad?”

Amikor a mennybe jutsz, Isten jutalma nem azokon a képességeken alapul majd, amelyekkel nem rendelkeztél, és nem azokon a lehetőségeken, amelyeket nem kaptál meg. Az alapján fog jutalmazni, ahogyan éltél, és ahogyan használtad mindazt, amit Tőle kaptál.

Nincs szükség arra, hogy másokhoz hasonlítgasd magad. Addig nem tudsz a saját céljaidra koncentrálni, amíg másokkal vagy elfoglalva.

Isten arra hívott el, hogy a körülményeidhez, a tapasztalataidhoz és a képességeidhez mérten a lehető legtöbbet hozd ki magadból. Itt az ideje, hogy ne másokkal foglalkozz, hanem igyekezz legjobban kihasználni saját egyedi adottságaidat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ahelyett, hogy másokhoz hasonlítanád értékeidet, vagy elvárásaidat, mit gondolsz hova kellene tekintened?
  • Amikor egy ismerősöd győzelmet arat, különleges teljesítményt nyújt vagy jutalmat kap, képes vagy együtt örülni vele? Miért vagy miért nem?
  • Milyen adottságokat és képességeket adott neked Isten? Hogyan használod őket arra, hogy a legtöbbet hozd ki önmagadból?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása