Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi lassít le?

2023. április 02. 03:00 - Olajfa

„Meg kell szabadulnunk mindentől, ami lelassít bennünket, különösen a bűntől, ami nem engedi, hogy tovább haladjunk. El kell határoznunk, hogy végig futjuk az előttünk lévő pályát. Jézusra kell szegezzük a tekintetünket, aki vezet minket és teljessé teszi a hitünket.”

(Zsidókhoz írt levél 12,1-2 CEV fordítás)

 Mi az első dolgod, amikor diétázol? Sokan egyenesen a hűtőhöz mennek, vagy a kamrába, kiválogatnak minden nasit és megszabadulnak tőlük. Annak érdekében, hogy sikeres legyen a diéta, kidobálják az összes egészségtelen ételt.

Amikor rájössz, hogy szükséged van az életedben egyfajta „újraindításra”, akkor fontos lépés a haszontalan és egészségtelen dolgok kizárása.

A Zsidókhoz írt levél 12. rész 1-2 verse azt mondja, hogy „Meg kell szabadulnunk mindentől, ami lelassít bennünket, különösen a bűntől, ami nem engedi, hogy tovább haladjunk. El kell határoznunk, hogy végig futjuk az előttünk lévő pályát. Jézusra kell szegezzük a tekintetünket, aki vezet minket és teljessé teszi a hitünket.” (CEV fordítás)

Sokszor aggódunk amiatt, hogy mit okozhatnak nekünk az egészségtelen ételek. De mi a helyzet a mentális gyors ételekkel?

Ha szeretnél változtatni az életeden, lehet, hogy ki kell kapcsolni a tévét néhány hónapra, vagy lemondani néhány csatorna előfizetését. Ha igazán szeretnéd megváltoztatni a gondolkodásod, akkor meg kell állítanod az internetről özönlő szemetet. Lehet, hogy szüneteltetned kell a közösségi médiát az abban megjelenő nyomás, összehasonlítgatás és a haszontalan információk miatt.

Lehet, hogy el kell engedj egy kapcsolatot, ami lehúz, - egy barátot, aki nem igazi barát, vagy egy szerelmet, ami közted és Jézus között távolságot teremt és rossz irányban vezet téged. Ha te valakit megpróbálsz felemelni és ő lefelé húz, ki fog nyerni? Szinte mindig annak könnyebb, aki lehúz.

Lehet, hogy bűnvallást kell tenned. Része ez az életednek? Ha nem, akkor a bevallatlan bűnök felhalmozódnak az életedben. Ez hatással lesz az Istennel való kapcsolatodra és ezen keresztül az életed minden területére. A sikeres újrakezdéshez meg kell szabadulni mindentől, ami Isten és közéd állt. Más szóval, meg kell szabadulnod a meg nem vallott bűneidtől.

Egészségtelen és haszontalan dolgok lehetnek az életedben a következők: valamihez való rossz hozzáállás, bizonyos könyvek, filmek vagy zene, tényezők, amelyek folyamatosan elvonják a figyelmedet, hobbik vagy szokások.

Mi az, amitől meg kell szabadulnod, vagy el kell engedd, hogy ennek segítségével újra tudj indulni és Jézusra figyelve megfutni az életed pályáját?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj úgy az életedre, mint egy versenypályára, ahol a cél, hogy olyanná válj, mint Jézus. Mik azok a dolgok, amik lelassítják a tempód és elvonják a figyelmed a célról, a szellemi növekedésedtől?
  • Mik azok az egészségtelen dolgok, amiket a legnehezebben tudsz elengedni? Mi az, amit Isten elérhetővé tett a számodra, hogy segítsen ezeknek az elengedésében?
  • Hogyan teheted a bűnvallást szokásoddá? Miért fontos ez?

(Daily Hope by Rick Warren 2023.03.26.)

Szólj hozzá!

Miért van szükséged közösségre az újrakezdéshez?

2023. április 01. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Egy egyedülálló embert meg lehet támadni és legyőzni, de ketten összefoghatnak és győzhetnek. Három még jobb, mert a háromszoros fonott zsinór nem szakad el könnyen. (Préd 4,2 NLT)

Pozitivnap - A pozitív Hírek oldala - Mese a közösség erejéről

Ha szükséged van Istenre, hogy újrakezdhesd az életedet, csak kérned kell őt. Ezután pedig olyan embereket kell találnod, akik támogatják az újrakezdést.

Egyedül nem változtathatod meg az életedet! Ha tehetnéd, megtennéd – de nem tudod, tehát nem fogod. Ez azért van így, mert Isten olyanná formált bennünket, hogy nem gyógyulunk meg és nem leszünk egészek addig, amíg nem vonunk be másokat az életünkbe. 

A Biblia ezt mondja a Prédikátor 4. fejezetének 10-12 verseiben: „Ha az egyik ember elesik, a másik kinyújthatja a kezét, és segíthet. De aki egyedül esik el, az igazi bajban van. . . Egy egyedülálló embert meg lehet támadni és legyőzni, de ketten összefoghatnak és győzhetnek. Három még jobb, mert a háromszoros fonott zsinór nem szakad el könnyen” (NLT). 

Más szóval, ha egy másik személy támogat, nem lesz könnyű legyőzni téged. És a támogatók egész csoportja még jobb!

Bármikor változtatsz az életeden, hibákat fogsz elkövetni. Nem vagy tökéletes – egyikünk sem az. Abban a vágyadban, hogy céltudatosan élj, és azzá válj, amilyenné Isten akar, el fogsz bukni. Olyan emberekre van szükséged, akik segítenek talpra állni és szeretnek.

A közösség Isten ellenszere a csüggedés ellen. Keresztény barátok kis közössége segít megőrizni a helyes nézőpontot. Azt látják, amit te nem. Emlékeztethetnek Isten igazságára. 

A Rómabeliekhez írt levél 12. fejezetének 5. verse azt mondja: „Mindannyian egy test részei vagyunk, és mindannyian egymáshoz tartozunk” (NLT). Isten családjában te hozzám tartozol, és én is hozzád tartozom. Az egyházad és a keresztény közösséged tagjai a testvéreid. Isten családja tovább fog megmaradni, mint a saját biológiai családod – örökké megmarad!

Szükséged lesz a többi hívő bátorítására, ahogy Isten újraindítja az életedet. Találd meg a társaságodat. Bátorságra és kiszolgáltatottságra lesz szükséged, ha ezek most hiányoznak az életedből, kérd Isten segítségét. Ő segíteni fog neked minden olyan dologban, amire elhívott.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy őszinte legyél másokkal a küzdelmeiddel és az újrakezdéssel szükségességével kapcsolatban?
  • Szerinted másként kell szeretnünk vagy kezelnünk keresztény testvéreinket, mint bárki mást? Miért igen vagy miért nem?
  • Ha úgy gondolod, hogy az életedben nincs lehetőség a közösségre, akkor lehet, hogy nem vetted észre őket, mert nem kerested. Szánj egy kis időt arra, hogy kérd Istent, mutassa meg, hol készítette elő számodra őket!

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.25.)

Szólj hozzá!

Amikor újrakezdést kérsz Istentől, légy konkrét

2023. március 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 „Nézzetek magatokba alaposan. Vizsgáljátok meg, hogy hitben éltek-e.” (2Kor 13,5, NCV)

Újrakezdés - idézetek

Semmi sem változik addig, amíg nem vagyunk konkrétak egy változással kapcsolatban. Bármikor kérheted Istentől, hogy újrakezdhesd az életed, de ne csak azt mondd, hogy  „Istenem, azt akarom, hogy változtass meg engem.” Ő tudni akarja, hogy min szeretnél változtatni pontosan!

Egyetlen problémát sem oldhatsz meg addig, amíg először nem azonosítod be mint problémát – és ez azt jelenti, hogy el kell ismerned, hogy vannak problémák az életedben. Minél pontosabban beszélsz arról, hogy mit kérsz Istentől, hogy megváltozzon az életedben, annál hamarabb megtörténik.

A Biblia ezt mondja: „Nézzetek magatokba alaposan. Vizsgáljátok meg, hogy hitben éltek-e.” (2Kor 13,5, NCV)

Hol van szükséged újrakezdésre? Mit szeretnél, ha Isten megváltoztatna az életedben, hogy új életet kezdhess?

Esetleg az Istennel való kapcsolatodat? Ha valaha is volt olyan időszak az életedben, amikor közelebb érezted magad Istenhez, mint most, akkor újrakezdésre van szükséged.

Vagy talán a testeddel kapcsolatban van szükséged újrakezdésre? Segítségre van szükséged, hogy megváltozzon az anyagcseréd, a fizikai erőnléted vagy egy krónikus betegséged? Segítséget kérhetsz Istentől ezekhez! 

Újra kellene talán gondolnod az életedben a dolgok fontossági sorrendjét? Elkezdted az idődet olyan dolgokkal tölteni, amelyekről tudod, hogy nem igazán fontosak? Új kezdésre van akkor szükséged az időbeosztásoddal kapcsolatban is.

Mi a helyzet valamelyik kapcsolatoddal? Újrakezdésre van szükséged egy megrekedt vagy egy megromlott kapcsolatodban? Kérheted Isten segítségét ebben is.

És mi a helyzet az újrakezdéssel a munkád vagy a karriered területén? Ha most éppen nincs munkád, vagy ha a munkád visszatart abban, hogy Krisztust kövesd, akkor újrakezdésre van szükséged.

Esetleg egy új kezdetre van szükséged abban, hogy miről gondolkozol? Ha olyan gondolataid támadnak, amelyekről tudod, hogy rosszak, vagy amelyeket nem tudsz irányítani, vagy amelyek félelmet keltenek benned, akkor Istenre van szükséged, hogy segítsen helyreállítani a gondolkozásodat, és adjon neked új gondolatokat.

Lehet, hogy új kezdetre van szükséged a szokásaiddal, a szülői szerepeddel, az időbeosztásoddal, a pénzügyeiddel vagy akár a vágyaiddal, álmaiddal kapcsolatban.

Bármilyen területen is van szükség újrakezdésre az életedben, csak kérd Istent – ​​és légy konkrét!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy konkrétan megfogalmazd, hogy milyen területen van szükséged újrakezdésre az életben, ha Ő már úgyis tud róla?
  • Hogyan segíthet egy megbízható keresztény barátod felismerni, hogy milyen területen lehet talán szükséged újrakezdésre?
  • A mindennapi nyüzsgésben nem könnyű odafigyelni arra, hogy az életünk milyen területeire kellene több figyelmet fordítani.  Neked mit kell tenned ahhoz, hogy félre tudj vonulni egy olyan helyre, ahol át tudod gondolni, hogy az életedben hol van szükséged új kezdetre? 

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.03.24.)

Szólj hozzá!

Az első lépés az újrakezdéshez

2023. március 30. 03:00 - Anika Enikő

„Felejtsd el, ami korábban történt, és ne gondolj a múltra. Figyeld az új dolgot, amit cselekedni fogok. Ez már történik is, nem látod?” ( Ézsaiás 43,18-19  NCV fordítás)

 A múltad terméke vagy. Életed jó és rossz dolgai formáltak. De nem vagy a múltad foglya – lehetsz szabad!

Erről szól a kereszténység. Jézus Krisztus által újjászülethetsz és új életet kezdhetsz. Jézus lehetővé teszi, hogy megnyomd az újrakezdés gombot, és kapsz egy második esélyt.

Ezt mondja Isten a múltadról: „Felejtsd el, ami korábban történt, és ne gondolj a múltra. Figyeld az új dolgot, amit cselekedni fogok. Már történik is, nem látod?” (Ézsaiás 43,18,19 NCV).

Isten nem akarja, hogy folyton a múltba nézz. Ha mindig a visszapillantó tükörbe nézel, akkor karambolozni fogsz! Csak úgy tudsz előre menni, hogy a jelenre koncentrálsz, és előre nézel a jövőre.

Életed hátralévő része a jövőben van, nem a múltban. A múltad elmúlt, vége van. Nem változtathatsz rajta, ezért ne foglalkozz vele. Ehelyett kérd Istent, hogy kezdjen valami újat benned.

Talán úgy érzed, hogy most semmi új nem történik az életedben. Tudod miért? Azért mert nem kéred. A Jakab levele 4. részének 2. verse ezt mondja: „Nincs meg, amit akartok, mert nem kéritek Istentől” (NLT fordítás). Nézd meg újra, mit mond ez a vers: nincs meg, mert nem kéred.

Ha még soha életedben nem kérted Istent, hogy újrakezdhess valamit, akkor csak ennyit kell mondanod: „Istenem, szükségem van arra, hogy újrakezdhessem. Elrontottam. Hibákat követtem el, és szükségem van az újrakezdésre.”

Ez az első lépés az újrakezdéshez: Istentől kell kérned!

Mindenki életében szükség van az újrakezdésre, mert az élet nehéz, és mindannyian követünk el hibákat. Készen állsz arra, hogy Isten valami újat tegyen az életedben? Kérd tőle, hogy újrakezdhess, és Ő megújítja az  energiádat, a szellemedet, és új reményt és új szívet ad neked. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Milyen egészséges szokást kell kialakítanod, amely segít, hogy a múlt helyett a jövőre figyelj?
  • Mit gondolsz, életed során hányszor kérheted Istentől, hogy segítsen újrakezdeni?
  • Milyen jelek utalhatnak arra, hogy eljött az ideje az újrakezdésnek az életedben?

Nem számít, mit tettél vagy honnan jössz, helyed van Isten örökkévaló családjában, amely készen áll és vár rád. A meghívás érvényes, az ajtó tárva nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Bízz Istenben és az Ő kegyelmében. Valld meg bűneidet, és kérd Istent, hogy bocsásson meg neked. Higgy Jézus ígéreteiben, abban,  hogy az üdvösség ingyenes és mindenki számára rendelkezésre áll, aki elfordul a bűneitől, és vállalja, hogy Uraként és Megváltójaként követi Jézust. Alázatosan kérd Istent, hogy fogadjon be örök családjába.

Kész állsz? Akkor kezdheted ezzel az imával: „Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot kell adnom neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon a bűneimért, hogy ne kelljen nekem kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram. Én soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy betartod ígéretedet és azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A fájdalmadat formáld bizonyságtétellé!

2023. március 29. 03:00 - Anika Enikő

 

“Mindenben, amit teszünk, megmutatjuk, hogy Isten szolgái vagyunk azáltal, hogy türelmesen elviseljük a bajokat, a megpróbáltatásokat és a nehézségeket.” 2 Kor 6,4 (GNT fordítás)

Gyakran azt gondoljuk, hogy a világot a sikereink nyűgözik le, és az, hogy hogyan élvezzük a jólétünket. De valójában jobban lenyűgözi az embereket az, hogy hogyan kezeljük a viszontagságokat.

Amikor fájdalmat élsz át, a körülötted lévő nem hívő emberek figyelnek téged és arra kíváncsiak, hogy egy keresztény hogyan küzd meg olyan fájdalmakkal, amiket ők is átélnek. Másképp, mint ők?

Az igazság az, hogy nekünk  hívőknek is ugyanolyan fájdalmaink, nehézségeink vannak, mint mindenki másnak; csak éppen a vigasztalást más forrásból kapjuk.

A sikereidtől nem leszel hiteles, hanem sokkal inkább a szenvedéseid tesznek hitelessé. Minél őszintébb és sebezhetőbb vagy az életedben lévő nehézségekkel kapcsolatban, annál erősebben tudsz hatást gyakorolni az emberek életére.

Pál apostol profi volt abban, ahogy a fájdalmát kimutatta. A Korinusiakhoz írt levelének 6.fejezetében, a 4. versben ezt írja: “Mindenben, amit teszünk, megmutatjuk, hogy Isten szolgái vagyunk azáltal, hogy türelmesen elviseljük a bajokat, a megpróbáltatásokat és a nehézségeket.”(GNT ford.)

Az életeddel kapcsolatos leghatásosabb üzenet a legmélyebb fájdalmadból fog születni. A világnak nem arra van szüksége, hogy olyan keresztényeket lásson, akik tökéletesek, vagy akiknek minden sikerül. Valami igazira és hitelesre van szükségük. Látniuk kell azokat a keresztényeket, akik kitartanak akkor is, amikor fáj, és akik hűségesen járnak Istennel szenvedéseik közben is.

Életed minden területe, ahol fájdalmat tapasztaltál, egy bizonyság. Isten segített már neked kijutni egy komoly adósságból? Ez fájdalmas volt, de egyben tanúságtétel is. Isten segített már türelmesen elviselni a krónikus fájdalmat? Ez is egy tanúságtétel. Bármilyen területen, ahol fájdalmat éltél már át és megtapasztaltad Isten segítségét, az bizonyságtétel.

Ne vesztegesd el a fájdalmaidat. Az emberek körülötted azon mennek keresztül, amin már te is keresztülmentél, és szükségük van a segítségedre. Szükségük van a vigasztalásodra és bátorításodra.

A történelem során Isten szeretete nem Jézus tökéletes életében, beszédeiben vagy csodáiban nyilvánult meg, hanem a szenvedésében.

Amikor hűségesen kitartasz a szenvedések közben is, azt Isten fel tudja használni arra, hogy az valakinek az életére nagy hatást gyakoroljon. Valójában a szenvedés idején való kitartásod lehet a legnagyobb bizonyságtételed.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi volt életed három legfájdalmasabb élménye?
  • Mi a három legfontosabb lecke, amit akkor tanultál meg, amikor valami fájdalmon mentél keresztül?
  • Szerinted mi a legjelentősebb különbség a hívők és a nem hívők szenvedése között?

Akarod ma követni Jézust?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben, az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe kerülj: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Efézus 2, 8-9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy elkötelezd életedet Jézusnak, akkor kezd ezzel az imával:

„Drága Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden bűnt és rosszat, amit valaha is tettem, Te megbocsátasz, megismerem az életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennybe.

Bevallom, hogy vétkeztem, és kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hiszem, hogy Te feltámasztottad Őt. A mai naptól fogva bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és Uramként akarom követni Őt. Vezesd életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása