Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hittel nézz szembe a tényekkel

2023. április 30. 03:00 - Anita.B

chris-liu-ucf5lmyoanu-unsplash.jpg“Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4,18)

Amikor egy olyan álmot követsz, amit Istentől kaptál, elkerülhetetlen, hogy eljuss egy pontra, ahol úgy tűnik, a dolgok kicsúsznak a kezedből és nincs kiút. Istentől jövő csoda nélkül ez reménytelen helyzet. Isten zsákutcájában álldogálva növekszik a hited.

Amikor vakvágányhoz érsz, hit kell hozzá, hogy szembenézz a valósággal.

A legrosszabb dolog, amit tehetsz ilyen esetben az, hogy azt színleled, nincs gond. Hinni nem azt jelenti, hogy tagadod a valóságot. A hit nem mondja, hogy “nem fáj” amikor valójában neked igen. Nem mondja, hogy “nem bántok” miközben azt teszed. Nem mondja, hogy “boldog vagyok” miközben gyászolsz. Ez nem hit. Ez hazugság!

A hit a tényekkel való szembenézést jelenti anélkül, hogy azok elcsüggesztenének, mert tudod, hogy Isten nagyobb, mint a probléma.

Van a Kereszténységnek egy csoportja, ami alapvetően azt mondja, hogy tagadd le minden problémádat. Csak egy pozitív vallomásod legyen. Nevezd el és állítsd. De ez a fajta gondolkodás nem Jézustól jön. Ez inkább Pollyannát tükrözi, egy kitalált karaktert, akinek irreális életszemlélete csak a pozitívumot látja, miközben teljesen figyelmen kívül hagyja a negatívat. Pollyanna nem éppen jó teológus.

Ha van hited, nem kell tagadnod a valóságot. A hit anélkül szembesül a valósággal, hogy elbátortalanítaná. Amikor van hited, tudod, hogy Isten képes megváltoztatni a helyzetet.

Nem építhetsz családot Pollyanna-fantáziára — de hitre igen. Nem építhetsz üzletet a fantáziára — de hitre igen. Nem alapozhatod az életet fantáziára — de hitre igen.

Hogyan teheted? Túllátva a körülményeiden: “Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók [a probléma], a láthatatlanok [Isten ereje] pedig örökkévalók” (2Kor 4,18).

Ha a világra tekintesz, szorongani fogsz; mindenhol gondok vannak! Ha magadba nézel, akkor depressziós leszel, mert sok dolog van az életedben, amin változtatni kell. De ha Jézus Krisztusra nézel, akkor nyugalmad lesz. Amire összpontosítasz, az alakítja a valóságod megjelenését.

Ha elkezdesz a problémáidra figyelni, elsüllyedsz. De ha Jézusra nézel — ha inkább a Megváltódra tekintesz, a nehézség helyett — akkor sikerülni fog.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon építetted az életed a fantáziára, mert féltél szembenézni a valósággal?
  • Ha már szembesültél a valóságod tényével, mit gondolsz, mit vár tőled Isten?
  • Gyakorlatilag mit jelent az, hogy a nehézségek helyett a Megváltóra koncentrálsz?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.04.23.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mit tegyünk, ha a remény már halott

2023. április 29. 03:00 - ReveSz

 

sun rays inside cave

 

"Ábrahám, amikor a reménység már halott volt benne, tovább reménykedett a hitben.... Isten szavára támaszkodott."
(Róm 4,18 PHILLIPS fordítás)

Honnan tudhatod, hogy mikor halt meg a remény az életedben? Elkezded használni a "soha" szót. Soha nem fogok megházasodni. Soha nem fogok leérettségizni. Soha nem fogok meggyógyulni. Soha nem fogok szabadulni az adósságból. Soha nem leszek képes elengedni a múltamat, és elfelejteni a szégyent és a szívfájdalmat. Soha nem leszek képes megváltozni. Soha nem fogom látni, hogy ez a helyzet meg fog változni. Ilyenkor hal meg a remény - amikor zsákutcába jutottál, és nem látsz kiutat.

Mit teszel, amikor a reményed meghal? A Róma 4:18 szerint: "Ábrahám, amikor a remény már halott volt benne, tovább reménykedett a hitben.... Isten szavára támaszkodott" (PHILLIPS fordítás).

Amikor zsákutcában vagy - amikor nehéz megtartani a reményt -, akkor szükséged van a Bibliára. Olvasd! Tanulmányozd. Memorizáld. Gondolkodj rajta. Jegyzetelj kis cetlikre, és vidd magaddal, ahová csak mész.

A Biblia tele van ígéretekkel, és semmi más nem tud úgy bátorítani, mint ez. Ha az Igére támaszkodsz, és bízol az ígéreteiben, az lelkileg felüdít. Nem fogsz pánikba esni, mert emlékeztetni fog arra, hogy bár ha valami kikerül az irányításod alól, az nem kerüli ki Isten kezéből.

A zsákutca a hited próbája. A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írt levél 11:17-ben: "Miközben Isten próbára tette őt, Ábrahám még mindig bízott Istenben és az ő ígéreteiben, ezért felajánlotta áldozatul fiát, Izsákot" (TLB fordítás). Amikor Isten azt mondta, hogy azt akarja, hogy Ábrahám feláldozza a fiát, Ábrahámnak szeme sem rebbent. Nem esett pánikba - mert emlékezett arra, hogy Isten mire képes. Abban bízott, amit Isten megígért neki.

Néha, ahogy Ábrahám esetében is, úgy tűnik, hogy Isten azt akarja, hogy feladd a legbecsesebb álmodat. Fel tudod ezt ajánlani neki hittel, bízva Isten szabadításában?

Talán most zsákutcában vagy, és úgy tűnik, nincs kiút. Figyelj erre: A dolgok sosem olyan sivárak, mint amilyennek látszanak. Ha nem látsz kiutat, az azért van, mert emberi szemszögből nézed, nem pedig Isten szemszögéből.

A Róma 4:20 szerint: "Ábrahám soha nem kételkedett. Hitt Istennek, mert hite és bizalma egyre erősödött, és dicsérte Istent ezért az áldásért, még mielőtt az megtörtént volna" (TLB fordítás).

Egy ígéret csak annyira jó, amennyire annak a személynek a jelleme, aki az ígéretet teszi. A Biblia szerint Isten nem tud hazudni, mert ő a teljes igazság. Ha ígéretet tesz neked, akkor azt be is fogja teljesíteni. Pontosan úgy fog megtörténni, ahogyan ő mondta. Amikor zsákutcában vagy, bízz Isten igazságában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Még ha most nem is vagy zsákutcában, hogyan használhatod Isten Igéjét arra, hogy felkészülj a hitnek ezen szakaszára?
  • Isten milyen ígéretei bátorítanak téged, amikor zsákutcában vagy?
  • Mit gondolsz, hogyan válaszol Isten annak, aki az Igéjéhez fordul, amikor zsákutcába kerül?

Milyen döntést hoztál Jézussal kapcsolatban?

Isten jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Ján 3,16 Új fordítás).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát elmondod: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.22.)

Szólj hozzá!

Amikor zsákutcába kerülsz, Isten meg tud szabadítani

2023. április 28. 03:00 - FodorImi

deadend.jpg

„Ábrahám hitt az Istenben, aki a halottakat életre kelti, és aki a semmiből új dolgokat teremt.” Róma 4,17 (NLT)

Ebben a sorozatban azt tanuljuk meg, hogy Isten hogyan vezet át minket a hit hat fázisán – álom, döntés, késlekedés, nehézség, zsákutca és szabadulás – újra és újra az életünk során, hogy növelje hitünket és fejlessze jellemünket.

Az ötödik fázis, amelyet Isten a hited növelésére használ, akkor következik be, amikor zsákutcába jutsz, és úgy tűnik, hogy az álmod porrá vált. Úgy érezheted, hogy az álmodnak vége, de nem így van. Épp most léptél át a következő fázisba, amelyet Isten a hited növekedésére használ.

A zsákutca fázisban semminek sincs értelme. A dolgokat nem tudod irányítani, és nem tudsz ellenük tenni semmit. Ebben a fázisban olyan szavakat hallhatsz – és tapasztalhatsz meg –, mint „rák”, „válás”, „csőd”, „meddőség” vagy „munkanélküliség”.

Azon kapod magad, hogy azt kérdezed: „Miért történik ez velem? Istenem, félreértettem a Te akaratodat? Ezt az álmot csak én magam találtam ki, és nem tőled kaptam?" Amikor elkezded feltenni ezeket a kérdéseket, akkor zsákutcában vagy, és szükséged van Isten szabadítására.

Amíg elakadtál és a szabadulásra vársz, emlékezned kell arra, hogy Isten mit tehet. Lehet, hogy te nem tudod irányítani a helyzetet, de Isten tudja irányítani. Amikor zsákutcába kerülsz, ne arra koncentrálj, hogy mit nem tudsz megtenni. Ehelyett összpontosíts arra, hogy Isten mit tehet meg.

A Római levél 4. rész 17. vers azt mondja: „Ábrahám hitt az Istenben, aki a halottakat életre kelti, és aki a semmiből új dolgokat teremt.” (NLT)

Íme két dolog a sok közül, amit Isten megtehet, amit te nem tudsz megtenni: Először is, életet adhat a halottaknak. Másodszor, a semmiből tud valamit teremteni. Ha Isten életet tud adni egy halott embernek, akkor életet tud adni egy halott karriernek is. Életre tudja kelteni a halott házasságodat. Képes valamit teremteni a halott álmodból. Valami újat tud kihozni egy pénzügyi zsákutcából.

Ábrahám hitt Istenben. Ez nem csak pozitív gondolkodás volt; ez hit volt. A pozitív gondolkodás jól működik olyan helyzetekben, amelyeket te tudsz irányítani. De a pozitív gondolkodás nem hit, és nem elég, ha zsákutcában találod magad.

Azokban a helyzetekben, amelyeket nem tudsz befolyásolni, a pozitív gondolkodás semmit sem ér. Nem változtatja meg a helyzetet! Amikor olyan dolgokkal szembesülsz, amelyeket nem tudsz befolyásolni, akkor a pozitív mentális hozzáállásnál többre van szükséged. Az Istenbe vetett hitre van szükséged, mert ő képes irányítani azt, amit te nem tudsz.

Lukács evangéliuma 18. rész 27. versében Jézus azt mondja: „Ami embernél lehetetlen, az Istennél lehetséges” (NIV). Isten a lehetetlenre specializálódott. Mindig csodákat tesz – és a te életedben is képes csodákat tenni!

Milyen zsákutcával nézel szembe ma? Isten készen áll arra, hogy a zsákutcádat szabadulássá változtassa!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mikor láttad már, hogy Isten életet hozott ki egy zsákutcából? Hogyan változtatott meg ez téged?
  • Miért nehéz néha beismerni, hogy valamit nem tudsz irányítani? Mi a különbség, ha mégis beismered?
  • Milyen zsákutcában vagy ma? Hogyan nézne ki, ha hittel válaszolnál, nem csak pozitív gondolkodással?

(Daily Hope by Rick Warren – 2023.04.21.)

Szólj hozzá!

Nehéz időkben az a legfontosabb, ami benned történik

2023. április 27. 03:00 - Besther

biceps-2750460_1280.png

"Pál így szólt a századoshoz és a katonákhoz: Ha ezek nem maradnak a hajón, akkor ti sem menekülhettek meg." (Apostolok cselekedetei 27,31.)

Amikor gondokat, nehézségeket vagy fájdalmakat tapasztalsz az életben, azok egyaránt tehetnek jobbá vagy keseríthetnek meg téged. Valóban van választásod. Akár fel is nőhetsz, akár fel is adhatod. Olyanná válhatsz, amilyennek Isten szánt vagy szívtelenné.

Amikor nehéz időket élsz át, közel sem az a fontos, hogy veled mi történik, hanem, hogy benned mi zajlik. Az egyéniségedet viszed magaddal az örökkévalóságba, nem a körülményeidet. 

Rajtad múlik, hogy az élet igazságtalanságára miként reagálsz. Ezért kell most eldöntened, hogy mit fogsz csinálni.

Az Apostolok cselekedetei 27. fejezete három olyan választ tanít, melyeket el kell kerülnünk a megpróbáltatások során és ezekből a fejezetekből megtudhatjuk azt is, hogy Isten hogyan akarja, hogy eljárjunk ezek helyett:

1. Ne sodródj, maradj koncentrált. "Mikor az magával ragadta a hajót, úgyhogy nem tudott a széllel szemben haladni, rábíztuk a hajót, és sodortattuk magunkat vele." (Apostolok cselekedetei 27,15.) A Pált és más foglyokat Rómába szállító hajó a Földközi-tenger közepén volt és már 14 napja nem látta a napot. Nem volt meg nekik az irány, így sodródni kezdtek. 

Néhány ember, amikor nehézségekkel szembesül, elkezd sodródni az életben. Nincsen céljuk, tervük, ambíciójuk vagy álmuk. Ma ezt "partra vetettségnek" nevezzük. A partra vetettséggel az a probléma, hogy csak akkor tesz szabaddá, amikor lefelé tartasz. Az élet nem egy lejtő; az élet kemény. Ne veszítsd el az ambíciódat vagy az álmodat, amikor az élet nehézzé válik. 

2. Ne dobd el; tartsd meg. "A vihar hevesen hányt-vetett bennünket, ezért másnap kidobálták a hajóterhet." (Apostolok cselekedetei 27,18.) Az ügyeletes férfiaknak könnyíteniük kellett a hajón, ezért a rakományt, majd ezt követően a felszerelést és az élelmet kidobták a hajóból. Mivel a vihar olyan elsöprő erejű volt, kidobták azokat a dolgokat, melyekre pedig szükségük volt.

Amikor viharba kerülsz és a stressz már elviselhetetlen, akkor megkezdődhet az értékeid és kapcsolataid feladása, melyekhez a jobb időkben általában ragaszkodnál. Talán azt mondod, "Feladom a házasságomat" vagy "Feladom az álmom, hogy egyetemre járjak". 

Isten viszont azt mondja, "Maradj a hajón!" Isten a nehéz helyzeteket arra használja, hogy megváltoztassa az embereket. Ritka, hogy Isten azt akarná, hogy elmenekülj egy nehéz helyzetből. Azt akarja, hogy tanulj, növekedj és fejlődj - Ő mindvégig ott van melletted. 

3. Ne ess kétségbe, reménykedj Istenben. "Mivel pedig sem a nap, sem a csillagok nem látszottak több napon át, és erős vihar tombolt, végül elveszett megmenekülésünk minden reménye." (Apostolok cselekedetei 27,20.) Tizennégy nap elmúltával, miután kidobálták a rakományukat, felszerelésüket és élelmüket, az utasok végül feladták a reményt. Egy dolgot azonban elfelejtettek: Még a viharban is Istené az irányítás. Ő nem hagyott el téged. Lehet, hogy nem érzed őt, de ha távol érzed magad tőle, akkor szerinted ki mozdult el? Nem ő volt!

Isten veled van a viharban és át fog segíteni rajta. A vihar túloldalán azt fogod tapasztalni, hogy jellemed növekedett és hited elmélyült. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Életed melyik részében vagy éppen partra vetődve? Hogyan kezdhetnél inkább elérni egy célt?
  • Mikor futottál el utoljára egy nehéz helyzet elől? Mikor maradtál meg egy nehéz helyzetben? Hogyan formálták a jellemedet az egyes helyzetekben adott reakcióid?
  • Van olyasmi az életedben, ami kétségbeesésre csábít? Tölts egy kis időt imádkozással, tudasd Istennel, hogy bízol abban, hogy Ő veled van, még akkor is, ha nem érzed jelenlétét.

Mi a döntésed Jézussal kapcsolatban?

Isten bizonyította irántad való szeretetét Fia, Jézus Krisztusban. A Biblia azt mondja, "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3,16.)

Készen állsz megbízni Istenben, hogy Ő beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, akkor kezdd ezzel az egyszerű imával:

"Drága Istenem! Nem akarom többé, hogy a bűneim elválasszanak tőled. Azt ígérted, hogy ha hiszek Jézusban, akkor mindent, ami rosszat eddig tettem megbocsátasz nekem, megmutatod, hogy mi életem célja és befogadsz családodba, hogy egy nap majd felvigyél a mennybe, hogy ott éljek veled az örökkévalóságig. 

Jézusom! Megvallom bűnös vagyok és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, mikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által és nem bármi olyanok miatt, amit én teszek. Kérlek, jöjj életembe, mint Uram! Ma neked ajánlom az életemet.

Úgy akarok élni, ahogy te teremtettél - békében és kipihenve - és életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében kérve, ámen."

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.20.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Minden vihar egy iskola, minden próba egy tanító

2023. április 26. 03:00 - daniella_89

„Ez a kicsi és ideiglenes nehézség, amit elszenvedünk, hatalmas és örökkévaló dicsőséget hoz majd nekünk, sokkal nagyobbat, mint a nehézség." (2Kor 4:17, GNT fordítás)

 education-edge-core-wifi.jpeg

Amikor nehézségeken megyünk át az életben, az első dolgunk, hogy elkezdjünk valaki mást hibáztatni. De nem számít, hogy mi okozta a problémádat – Istennek célja van még a nehézséggel is az életedben! Még akkor is, amikor bolondságokat követsz el, Isten azokat is fel tudja használni. Még akkor is, amikor mások szándékosan megbántanak, Ő fel tudja használni. Még akkor is, amikor a sátán gonoszságokat tervez ellened, Isten tud jót kihozni belőle.

Isten célja nagyobb, mint a problémáid és a fájdalmaid. Neki van egy terve! Meg kell tanulnod túl látni a jelenlegi fájdalmon és a hosszú távú haszonra tekinteni.

A Róma 5:3-4-ben ezt írja: „Akkor is örülhetünk, amikor problémákba és próbákba ütközünk, mert tudjuk azt, hogy ... mindezek megtanítanak türelmesnek lenni. A türelem pedig erős jellemet alakít és minden alkalommal segít egyre jobban bízni Istenben mindaddig, míg a hitünk és reménységünk erős és állhatatos nem lesz." (TLB fordítás).

Mi a célja a problémáidnak és nehézségeidnek? Isten azt akarja, hogy megtanulj valamit. Minden vihar egy iskola, minden megpróbáltatás egy tanító. Minden tapasztalat nevel, minden nehézség a fejlődésedet szolgálja.

Legtöbben lassan tanulunk. Ha nem tanulsz meg valamit, Isten újra fel fogja hozni az életedben. Újra fel fog bukkanni, mert Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed! Sokkal jobban szeretné, hogy egyre inkább hasonlatos legyél Krisztushoz, mint hogy egyre könnyebben menjenek a dolgok számodra.

Lehet, hogy épp most kell szembenézned egy hatalmas nehézséggel. Lehet, hogy éppen egy betegség, bűntudat, anyagi probléma vagy feszültség egy kapcsolatban, amin most épp átmész. Van Istennek bármi mondanivalója, amíg te nehézségben vagy? Persze, hogy igen! Isten bíztat téged: "Ne add fel, hanem inkább növekedj, inkább nőj fel! Engedd, hogy magamhoz hasonlóvá formáljalak ezen a fájdalmas helyzeten keresztül."

A nehézségeden át Isten betölti a célját benned -  egyre inkább azzá az emberré alakít, amilyennek teremtett, hogy legyél!

Bízz ebben az igazságban:

„Ez a kicsi és ideiglenes nehézség, amit elszenvedünk, hatalmas és örökkévaló dicsőséget hoz majd nekünk, sokkal nagyobbat, mint a nehézség." (2Kor 4:17 GNT fordítás).

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatással van rád szellemileg és érzelmileg, ha mást kezdesz el hibáztatni?
  • Az életed melyik időszakában láttad már, hogy Isten célja nagyobb, mint a problémáid és a fájdalmad?
  • Milyen fájdalmas helyzettel nézel szembe most? Mit gondolsz, mit jelent ebben a helyzetben hűségesnek lenni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.19. ford.: magyarosijulia, daniella_89)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása