Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

El kell gyászolnod életed veszteségeit

2023. május 07. 03:00 - Anika Enikő

“"Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. ... Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak."”

(Prédikátor 3,1.4)

Az élet nehéz. A világ elromlott, és semmi sem működik tökéletesen. A tested nem működik tökéletesen, az időjárás nem működik tökéletesen, a gazdaság nem működik tökéletesen, és egyetlen kapcsolat sem működik tökéletesen. Az élet tele van veszteségekkel, szenvedésekkel, hiányokkal, károkkal, ártalmakkal, csalódásokkal.

Ahhoz, hogy megtanulj felülemelkedni az élet elkerülhetetlen veszteségein, meg kell értened néhány olyan igazságot, amik jobb nézőpontokat adnak.

Először is, Isten nem várja el, hogy mindig boldognak mutasd magad.

Az a tévhit van a köztudatban, hogy a keresztényeknek mindig mosolyogni kell, boldognak és vidámnak kell lenniük. De a Biblia azt mondja: “Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. ... Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak." (Prédikátor 3,1.4)

Néha egyetlen megfelelő logikus válasz van az életben: a gyász. A Biblia azt mondja, hogy meg kell gyászolnod veszteségeidet, beleértve csalódásaidat, bűneidet, a világ szenvedéseit és azokat az embereket - még a barátaidat is -, akik lelkileg elveszettek. Isten nem várja el tőled, hogy mindig boldog légy. Valójában azt akarja, hogy tudatosan gyászolj.

Másodszor, a gyász elengedhetetlen az egészségedhez.

Ha soha nem szomorkodsz semmin, akkor az ennek a három dolognak valamelyikét jelenti: elszakadtál a valóságtól, nincs kapcsolatod a saját érzelmeiddel, vagy nem szeretsz. Mert, amikor szeretsz és szomorú dolgokat látsz magad körül, akkor a fájdalom, és a bánat a természetes válasz. A fájdalom, a bánat, a gyász mind egészséges és hasznos érzelmek. Ezek Isten ajándékai, amik segítenek átvészelni az élet változásait és viszontagságait.

Talán sok évvel ezelőtt, mialatt felnőttél, valamilyen fájdalom ért. Lehet, hogy szüleid elváltak. Netán bántalmaztak. Esetleg megbántott valaki, amikor mondott rólad valamit. Gyerekként nem tudtad, hogyan kell egészségesen kezelni a fájdalmakat, a megbántottságot vagy a gyászt, és ezért egyszerűen jó mélyre elnyomtad őket magadban.

Pedig ezeket a fájdalmakat, el kell gyászolni. Miért? Mert ha nem teszed, akkor érzelmileg megrekedsz. És emiatt a megrekedés miatt, életed hátralévő részét azzal fogod tölteni, hogy olyanra reagálsz, ami régen történt, és rávetíted azt a körülötted lévő emberekre. Ez veszélyezteti a lelki és a testi egészségedet!

Dávid a Zsoltárok könyvének 32. részének a 3. versében beszélt erről: „Amikor magamban tartottam a dolgokat, legbelül gyengének éreztem magam. Egész nap keseregtem” (NCV fordítás).

A rossz dolgokat, amik veled történnek, nem te választod meg. De a bánat, a fájdalom és a gyász egy döntés. Válaszd azt, hogy elgyászold veszteségeidet, fájdalmaidat azért, hogy érzelmileg és lelkiekben egészségesen tudj továbbhaladni életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen veszteségeket nem sikerült még elgyászolnod? Milyen hatással volt ez rád fizikailag, érzelmileg és lelkileg?
  • Szerinted a gyász mindenkinél egyforma? Miért vagy miért nem?
  • Milyen konkrét módokon támogathatsz valakit, aki éppen gyászol?

*(Daily Hope by Rick Warren - 2023.04.30)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hol találunk anyagi biztonságot?

2023. május 06. 03:00 - Mapetso

pipeline.jpg"Az én Istenem minden szükségedet kielégíti az ő dicsőségben való gazdagsága szerint Jézus Krisztusban." (Fil 4,19 ESV fordítás) 

 Te hol találod meg a biztonságodat?

Ha a bankszámládba, a munkádba vagy a befektetéseidbe veted a bizalmadat, az a  biztos szenvedéshez vezető recept. Miért? Mert ezeket a dolgokat mind elveszítheted.

Olyasmiben kell biztonságot találnod, amit nem lehet elvenni tőled: Istenben! Ha Isten áldását akarod az életedre, az Isten gazdagságában kell megtanulnod bízni, nem pedig a sajátodban.

Íme, amit a Biblia Isten gazdagságáról mond: "Az én Istenem minden szükségedet kielégíti az ő dicsőségben való gazdagsága szerint a Jézus Krisztusban" (Fil 4,19 ESV fordítás).

Lehet, hogy a munkádból szerzed a jövedelmedet, de nem szabad, hogy ez legyen a biztonságod. A munkád olyan, mint egy csővezeték, de a forrásod Isten. Ha ezt megérted, sokkal kevesebb stressz lesz az életedben. Hadd ismételjem el még egyszer: A munkád egy csővezeték, de Isten a szükségleteid forrása.

Ha megnyitnád a csapot a konyhádban, és nem jönne ki víz, mit tennél? Azt mondanád-e, hogy "Ó, elfogyott a víz! Nem jön víz a csapból, tehát az egész világon elfogyott a víz!"? Természetesen nem. Tudnád, hogy a probléma nem a vízkészletekkel van. Rengeteg víz van a világon. A probléma a csővezekkel van, ami valamilyen módon elzáródott.

Ugyanígy van ez az életedben is. Ha egy csővezeték elzáródik az életedben, és a "csap" nem működik, az nem jelenti azt, hogy az egész készlet kifogyott. Isten könnyen meg tud nyitni egy másik csapot.

Istent a te képességeid és kapacitásod nem korlátozza. Lehet, hogy a saját kapacitásod korlátozza a munkádat, de nem a munkád az, ami végső soron ellátja a szükségleteidet. A munkád csak egy csővezeték Isten számára, hogy ellássa a szükségleteidet.

Ha azt gondolod, hogy a munkád az, ami anyagilag biztonságban tart, akkor egész életedben bizonytalannak fogod érezni magad. Meg kell értened, hogy Isten az ellátásod forrása. Számíthatsz rá, hogy pontosan tudja, mire van szükséged, és hogyan adja meg neked.

Munkahelyek jöhetnek és mehetnek. A bankszámlaegyenlegek emelkednek és süllyednek. A nemzetgazdaságok felfelé és lefelé mennek. A tőzsdék emelkedhetnek vagy süllyedhetnek. Nem számít!

Nem számít, mi történik, bízhatsz Isten biztonságot nyújtó gazdagságában.

Segítő kérdések beszélgetséhez, elmélkedéshez:

  • Hogyan befolyásolja pénzügyeid kezelését, ha Isten gazdagságába veted a bizalmadat?
  • Elzáródott-e mostanában egy "csap" az életedben? Hogyan bízol Istenben - vagy küzdesz azért, hogy bízz benne - a pénzügyi biztonságodért?
  • Mit árulnak el a befektetéseid és a pénzügyeid az életed prioritásairól?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.29.)

Szólj hozzá!

Hagyd, hogy Isten legyen a védelmeződ!

2023. május 05. 03:00 - Mapetso

kobak.jpg"Egyedül Istenre hagyatkozom; reményemet belé helyezem. Egyedül ő véd meg és ment meg engem; ő az én védelmezőm, és soha nem fognak legyőzni. Üdvösségem és becsületem Istentől függ; ő az én erős védelmezőm; ő az én menedékem." Zsolt 62,5-7 (GNT fordítás)

Mindig lesznek olyan emberek az életedben, akik félreértenek és nem kedvelnek majd téged. Mások kritizálnak, elítélnek, támadnak, és pletykákat terjesztenek rólad.

Mindezen körülmények között a természetes reakciód az lesz, hogy visszavágj. Amikor félreértenek téged, meg akarod majd védeni magad. Amikor megtámadnak, kísértésbe esel, hogy te is támadást indíts. Amikor az emberek kritizálnak téged, te is kritizálni akarod majd őket. Amikor az emberek sértegetnek téged, vissza akarod majd vágni a saját sértéseidet.

Ne tedd! Hagyd inkább, hogy Isten legyen a védelmeződ! Minden alkalommal, amikor megtámadnak, kritizálnak, nevetségessé tesznek vagy félreértenek, két választásod van: megvédheted magad, vagy hagyhatod, hogy Isten védjen meg téged. Melyiket választod? Mit gondolsz, ki tud jobban megvédelmezni téged? Isten vagy te magad? Természetesen Isten.

Ne feledd: akkor hasonlítasz leginkább Krisztusra, amikor nem reagálsz semmit a támadásokra, hazugságokra és igazságtalan kritikákra. Akkor hasonlítasz leginkább Jézusra, ha hallgatsz, és Isten kezében hagyod a dolgot.

A Biblia azt mondja: "Amikor [Jézust] sértegették, nem felelt vissza sértéssel; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem Istenbe, az igazságos bíróba vetette reményét" (1Pét 2,23 GNT fordítás).

Az igazságtalan elítélése és üldöztetése ellenére Jézus nem vágott vissza. A legfontosabb pillanatokban bízott Istenben, hogy megvédi őt és elhozza a végső igazságot.

Dávid királyt egész életében bírálták és támadták. Sőt, az emberek többször meg akarták ölni, mert féltékenyek voltak rá. De Dávid ezt mondta: "Egyedül Istenre hagyatkozom, belé helyezem reményemet. Egyedül ő véd meg és ment meg engem; ő az én védelmezőm, és soha nem fogok vereséget szenvedni. Üdvösségem és becsületem Istentől függ, ő az én erős védelmezőm, ő az én menedékem" (Zsolt 62,5-7 GNT fordítás).

Az emberek irigykedni fognak a sikeredre, és néhányan biztosan meg is akarnak majd támadni. De Dávidhoz hasonlóan neked is hagynod kell, hogy Isten legyen a védelmeződ, a Megváltód, az oltalmazód, a győztesed és a menedéked.

Hagyd, hogy Isten kezelje a dolgot! Hagyd, hogy Ő legyen a védelmed!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gyakorlati dolgokat tehetsz egy feszült pillanatban, hogy ne beszélj vagy cselekedj megtorlásból?
  • Miért akarja Isten, hogy csendben maradj, amikor támadás alatt állsz? Miért nem akarja, hogy megpróbáld bebizonyítani, hogy igazad van?
  • Hogyan mond többet arról az emberről a jellemed ellen indított támadása, mint rólad, akit kitámadott?

 Követed-e ma Jézust?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert Isten úgy szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Ján 3,16 CSB fordítás).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesítse az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, imádkozd el ezt az egyszerű imát: "Édes Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és azt is, hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te szándékod szerint cselekedjek! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha éppen most azért imádkoztál, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

 *(Daily Hope by Rick Warren 2023.04.28)

Szólj hozzá!

Hogyan bízz Istenben a várakozás idején?

2023. május 04. 03:00 - csmsdvd

kaktusz.jpg

„Bízom az ÚR Istenben, hogy megment engem és várom válaszát az imáimra." (Mik 7,7 CEV fordítás)

A Biblia világosan említi, hogy az életünk során különböző szakaszokon megyünk keresztül. Az egyik ilyen szakasz, amelyről Isten újra és újra beszél: a várakozás időszaka.

Bízhatsz, miközben várakozol, mert Isten munkálkodik. Ne gondold, hogy a várakozás szakasza azt jelenti, hogy Isten nem csinál semmit. Valójában, Ő azért visz keresztül téged ezen, hogy ez idő alatt javadra fordítsa a körülményeidet.

Az igazság az, hogy az életedben sok időt fogsz várakozással tölteni. Ha nem találod ki, hogy hogyan bízzál Istenben a várakozás alatt, akkor sok időt fogsz eltölteni azzal, hogy nem bízol benne.

Isten sosem rohan. Ő örökkévaló! Miközben dolgozik, szeretné, ha megtanulnád, hogyan bízz benne, miközben várakozol.

Erre azt mondhatod, "Mikor Uram? Mikor fog végre megtörténni?" Isten pedig ezt mondja: "Rám bízhatod ezt."

A mi emberi természetünk azt mondja: "Nem várj! Szerezz meg mindent minél hamarabb." Nagyon sok kultúrában ez így van. Viszont ez gátolja, hogy Isten megáldhassa az életünket, mivel pont a várakozás időszakán keresztül érkezik az áldása. A prédikátor könyve 3. fejezetének 11. versében azt olvassuk, hogy: "[Isten] mindennek meghatározta a megfelelő idejét" (GNT fordítás).

Lehet, hogy épp a várakozás idejét éled. Talán arra vársz, hogy befejezd az iskolát. Talán arra, hogy a „megfelelő személy” beléphessen az életedbe. Talán arra, hogy megházasodj, vagy baba érkezzen. Lehet, hogy ideges vagy amiatt, hogy milyen lassan zajlanak a dolgok. Mindannyian átmegyünk ezen.

A Bibliában van egy ígéret, ami nem csak azt mondja el, hogy Isten dolgozik, hanem azt is, hogy hogyan dolgozik. Neked pedig a várakozás ideje alatt ezt kell szem előtt tartanod: "Én vagyok az ÚR, amikor pedig itt az ideje én gyorsan teljesítem ezeket a dolgokat" (Ézs 60,22 NCV fordítás).

Így dolgozott Isten akkor is, amikor Jézust erre a világra küldte. A világ évezredeket várt Jézus első eljövetelére. Ő pedig pont a megfelelő időben érkezett.

Már 2000 éve várjuk, hogy Jézus újra eljöjjön. Mikor jön el újra? Pont a megfelelő időben - az Isten által elrendelt időben. Akkor fog újra eljönni.

Ezt az igazságot alkalmazhatod a várakozás ideje alatt. Gondolj arra, hogy ez csak késleltetés, nem pedig megtagadása annak, amire vársz. Amikor úgy gondolod, hogy Isten azt mondja: "Nem!" Lehet, hogy igazából azt mondja: "Még nem. Bízni fogsz bennem továbbra is?"

Mikeás próféta könyvének 7. fejezetének 7. versében azt olvassuk, hogy: "Bízom az ÚR Istenben, hogy megment engem és várom válaszát az imáimra." (CEV fordítás)

Ez az a fajta hit, amit Isten megáld.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miben vársz jelenleg Istenre? Mi a válaszod a várakozás idejére?
  • Miben láttad Isten munkáját az életedben, amikor az ő időzítésében kellett bíznod és nem a sajátodban?
  • Mit tehetsz azért, hogy lelassítsd az életedben a dolgokat, hogy türelmet és bizalmat tanulhass?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.27.)

Szólj hozzá!

A gyengeség lehet jó dolog is

2023. május 03. 03:00 - Lencsés Tamás

„Megáldasz mindenkit, aki tőled kapja az erejét." (Zsolt 84,5 CEV fordítás)

Fáradt vagy? Talán gőzerővel dolgozol, és a nap végére mindig elfogy az energiád. Az ok nagyon egyszerű: Te is ember vagy.

Az erőd korlátolt, de Isten ereje korlátlan. A te erőd véges, de Isten ereje végtelen. A te erőd kimeríthető, ezért merülsz ki! Azonban Isten ereje kimeríthetetlen. Istennek soha nem fogy el az energiája. Isten soha nem fárad el.

A Zsoltárok könyvének 84. fejezetében található 5. vers így szól: „Megáldasz mindenkit, aki tőled kapja az erejét." (CEV fordítás). Szeretnéd, hogy Isten áldása legyen az életeden? Akkor Istenre kell hagyatkoznod az erődért. 

Hudson Taylor befolyásos misszionárius volt Kínában a 19. században. Ő egy szellemi óriás és egy ragyogó ember volt. Idős korában elvesztette az egészségét, és egészen legyengült. Levelet írt egy barátjának, amelyben ezt írta: „Olyan gyenge vagyok, hogy nem tudok tovább dolgozni. Olyan gyenge vagyok, hogy nem tudok tovább tanulni. Olyan gyenge vagyok, hogy nem tudom tovább olvasni a Bibliámat. Még imádkozni sem tudok. Isten karjaiban tudok csak mozdulatlanul feküdni, mint egy kisgyermek a bizalomban."

Lehet, hogy életed egy bizonyos pontján olyan gyenge leszel, hogy még imádkozni, Bibliát olvasni, bibliaórára járni, dolgozni, vagy tényleg bármit tenni sem tudsz. Mit csinálsz ilyen helyzetekben? Megpihensz az Úr erejében, az Ő karjaiban, mint egy kisgyermek, és bízol.

A gyengeség valójában lehet jó dolog az életedben, ha arra késztet, hogy Istenre hagyatkozz. A Pál apostol a Korinthusiakhoz írt második levelének 12. fejezetében található 8-10. versekben ezt mondja: „Három különböző alkalommal könyörögtem az Úrnak, hogy vegye el. Mindannyiszor azt mondta: „Az én kegyelmem minden, amire szükséged van. Az én erőm a gyengeségben működik a legjobban”. Ezért most örömmel dicsekszem gyengeségeimmel, hogy Krisztus ereje munkálkodhasson rajtam keresztül. Ezért örülök gyengeségeimnek, és a sértéseknek, nehézségeknek, üldöztetéseknek és bajoknak, amelyeket Krisztusért szenvedek. Mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős" (NLT fordítás).

Ez az Istentől való függés paradoxona: Minél gyengébb vagy, annál jobban függsz tőle, és minél jobban függsz tőle, annál erősebb leszel.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért nehéz beismerni vagy kimutatni a gyengeséget?
  • Hogyan tartja fenn a kultúránk azt az elképzelést, hogy mindig erősnek kell lenni?
  • Mit jelent Isten erejére támaszkodni? Hogyan nézne ez ki az életedben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.26.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása