Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízd Istenre a félelmeidet!

2023. július 23. 03:00 - Anika Enikő

 

“Aki ekkora halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít.”( 2Kor 1,10 GNT fordítás)

Isten vigyáz rád – így nem kell hallgatnod a félelmeidre. Dönthetsz úgy, hogy bízol Istenben, és nem engedsz a félelmeidnek. A Biblia ezt mondja a 2 Korinthus 1,10-ben: “Aki ekkora halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít.” (GNT fordítás)

Isten ígérete a hívőknek az, hogy bármi történjen is velünk, Isten a javunkra dolgozik – ha szeretjük és követjük őt. A Róma 8,28 így szól: „Tudjuk, hogy Isten mindenben azoknak a javát szolgálja, akik szeretik őt, és akiket az ő szándéka szerint hívott el” (NIV).

A Biblia azt mondja, hogy ha hívő vagy, akkor minden a javadra szolgál. Nem azt mondja, hogy minden jó. Azt mondja, hogy minden a javadra szolgál.

Más szóval, Isten nem ígéri, hogy az életedben minden esemény jó lesz. Nem garantálja, hogy minden úgy fog sikerülni, ahogy szeretnéd, ahogy azt sem, hogy minden történetnek mesebeli vége lesz. És nem minden üzleti döntés hoz egymillió dollárt. És nem minden házaspár él boldogan, míg meg nem hal. És nem minden orvosi jelentésnek pozitív a kifejlete.

Isten nem egy szellem a palackból. A kívánságaid nem az ő számára szóló parancsok!

De mivel szereted őt, Isten megígéri, hogy mindent a te javadra tesz – jót és rosszat is. Olyan ez, mint egy puzzle összerakása. Önmagában egyik darab sem ér semmit. Ha az összes darab össze van rakva, akkor gyönyörű képpé áll össze.

Mivel ez igaz, ne hallgass a félelmeidre. Egy hívő életében nincs olyan nehézség, dilemma, vereség, vagy katasztrófa, amelyből Isten végül ne tudna jót kihozni. Tehát nem kell félni a jövőtől.

A félelmeid megmutatják, hogy melyik az a terület, ahol nem bízol Istenben. Készíts egy listát ma a félelmeidről, és kérd Istent, hogy segítsen beazonosítani, hogy miért van benned félelem ezeken a területeken. Aztán kérd meg, hogy segítsen felváltani a félelmeidet a belé vetett bizalommal.

Van még egy lépés, és ez fontos: várd, hogy a félelmeid ellenére Isten segítsen, hogy megtanulj bízni benne. A reményteljes várakozás felfedi hitedet, és felnyitja a szemed, hogy Isten miként munkálkodik a jóért az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen félelmekkel küzdesz az életedben?
  • Mit gondolsz, miért bízol Istenben bizonyos területein az életednek, másokon pedig miért nem?
  • Mikor láttad, hogy Isten megszabadít, amikor attól féltél, hogy nem fogja megtenni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.16.)

Szólj hozzá!

Az élet nem igazságos. Isten még mindig jó!

2023. július 22. 03:00 - Anika Enikő

“Rendkívüli mértékben, sőt erőnkön felül megterheltettünk, annyira, hogy az életünk felől is kétségben voltunk. Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra azért, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem az Istenben, aki feltámasztja a halottakat.” ( 2Kor 1,8-9 NLT fordítás)

Az élet tele van szívfájdalommal. Szenvedünk, magányosnak és csüggedtnek érezzük magunkat, és kritikával kell szembenéznünk. És ez néha igazságtalannak tűnhet – de nem az! Kérdezd meg magadtól: Jézus szenvedett? Volt néha magányos? Elcsüggedt-e amikor kísértés alatt volt? Félreértették és igazságtalanul kritizálták? Igen! Jézus mindenkinél jobban megérti a szenvedést.

Egyikünk sem mentesül a szenvedés, a magány, a csüggedés vagy a kritika alól, mert Isten Krisztus jellemét fejleszti bennünk. Ennek érdekében átvezet minket ugyanazokon a küzdelmeken, amelyeket Jézus is átélt.

Ez azt jelenti, hogy Isten okozza a tragédiákat? Nem, Isten jó. Nem fog rosszat okozni vagy rosszat tenni. De Isten a sötét és stresszes időket jóra is használhatja. Használja őket arra, hogy megmutassa nekünk, hogyan segítsünk másokon, hogy megtanítson bízni benne, és hogy közelebb hozzon minket a többi hívőhöz.

Pál apostol és a körülötte élők ezt igaznak találták.

Pál azt mondja: „Minden nyomorúságunkban megvigasztal, hogy másokat megvigasztalhassunk” (2Kor 1,4 NLT). Aztán Pál tovább magyarázza, hogy ő és társai hogyan tanulnak meg bízni Istenben a nehéz időkben: “Rendkívüli mértékben, sőt erőnkön felül megterheltettünk, annyira, hogy az életünk felől is kétségben voltunk. Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra azért, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem az Istenben, aki feltámasztja a halottakat.” ( 2Kor 1,8-9 NLT)

Küzdelmeik révén közelebb kerültek Istenhez, de más hívőkhöz is: „Segítesz minket azzal, hogy imádkozol értünk. Akkor sokan adnak hálát, mert Isten kegyelmesen válaszolt oly sok imára a biztonságunkért” (2Kor 1,11 NLT).

Szóval mit kell tenned, ha nehéz időket élsz át?

  • Ne csüggedj el.
  • Ne feledd, Isten veled van.
  • Támaszkodj Isten oltalmára és útmutatására.

Mindannyian élünk át nehéz időket. A Jézusban hívők számára az a különbség, hogy bízunk Isten ígéretében, hogy velünk lesz, szellemi érettségünkben növekszünk, és nehézségeinket jóra fordítja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Könnyebb elviselni a saját szenvedéseidet, ha tudod, hogy Jézus is szenvedett? Miért vagy miért nem?
  • Miért bízhatsz Istenben?
  • Jelenleg milyen nehézségekkel küzdesz? Milyen gyakorlati lépést tehetsz, hogy közelebb kerülj a többi hívőhöz, hogy átsegítsen ezen a nehéz időszakon?
     

Befogadtad Jézust az életedbe? 

Isten bizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert így szerette Isten a világot: egyszülött Fiát adta, hogy mindenki, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16 CSB fordítás).

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesítse az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával: „Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy bűnös vagyok, és kérlek bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hiszem, hogy feltámasztottad őt a halálból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál, hogy befogadd Jézust, kérem, írj nekem a Rick@PastorRick.com címre angolul, mert szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan változtassuk a szenvedést szolgálattá?

2023. július 21. 03:00 - Mapetso

cliff.jpg"Még ha nyomasztanak is minket a gondok, az a ti vigasztalásotokért és üdvösségetekért van! Mert amikor mi magunk is megvigasztalódunk, bizonyára mi is megvigasztalunk titeket. Akkor türelmesen el tudjátok viselni ugyanazt, amit mi elszenvedünk." 2Kor 1,6 (NLT)

Élete során mindenkinek szembe kell néznie problémákkal és nehézségekkel. Isten neked is megad minden kegyelmet, amire szükséged van a nehéz időszakok elviseléséhez - de azt is szeretné, ha hajlandó lennél felhasználni a tapasztalataidat mások megsegítésére. Isten nem akarja, hogy elpazarold a fájdalmadat!

A Biblia azt mondja: "Még ha nyomasztanak is minket a gondok, az a ti vigasztalásotokért és üdvösségetekért van! Mert amikor mi magunk is megvigasztalódunk, bizonyára mi is megvigasztalunk titeket. Akkor türelmesen el tudjátok viselni ugyanazt, amit mi elszenvedünk." 2Kor 1,6 (NLT)

Tudtad, hogy Isten néha megengedi, hogy más emberek javára éld át a problémáidat? Lehet, hogy azért engedi, hogy átmenj a sötétség, a depresszió vagy a csüggedés időszakán, hogy másokat ugyanazzal a vigasztalással vigasztalhass, amit ő ad neked.  

Valójában a legnagyobb élet-üzeneteid mindig a gyengeségeidből és nem az erősségeidből fakadnak. Ki tudna jobban segíteni egy alkoholizmusból felépülő embernek, mint egy olyan, aki maga is végigjárta a felépülést? Ki tudna jobban segíteni egy válás fájdalmán keresztülmenő valakinek, mint olyasvalaki, aki már kigyógyult a válásból? És ki tudna jobban segíteni egy súlyosan beteg gyermek szülőjének, mint egy olyan másik szülő, aki már átélte ugyanezt a szívfájdalmat? 

Azok a dolgok az életedben, amiket szeretnél megváltoztatni, gyakran éppen azok, amiket Isten arra szeretne használni, hogy segítsen növekedni a lelki érettségben és a szolgálatban. Miközben Isten benned munkálkodik, rajtad keresztül is akar munkálkodni, hogy segítsen másokon. Azok a dolgok az életedben, amiket szeretnél megváltoztatni, gyakran éppen azok, amiket Isten arra szeretne használni, hogy segítsen növekedni a lelki érettségben és a szolgálatban. Miközben Isten benned munkálkodik, rajtad keresztül is akar munkálkodni, hogy segítsen másokon.

A Biblia azt mondja, hogy a szeretet soha nem adja fel. Mindig reménykedik, és minden körülmények között kitart. A szeretet figyelembe veszi a többi embert. A szeretet mások problémáit és szükségleteit a te problémáiddá és szükségleteiddé változtatja. A szeretet úgy tekint a többi emberre, ahogyan Isten látja őket, és azt adja meg nekik, amire szükségük van, nem pedig azt, amit megérdemelnek.

Jézus is ezt tette. Mindenféle problémát és szégyent elszenvedett, és a keresztre került - nem az ő saját hasznára, hanem a mi üdvösségünkért. Kövesd az ő példáját, és használd a sérelmedet arra, hogy másokon segíts!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használta fel valaki egy fájdalmas tapasztalatát arra, hogy segítsen neked hasonló helyzeten átjutni?
  • Mi az a mély sérülés vagy nehézség az életedben, ami a te szolgálatod lehetne más emberek számára?
  • Miért fontos úgy látni másokat, ahogyan Isten látja őket? Mit változtat ez meg a kapcsolataidban?

 

Követni fogod-e ma Jézust?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert Isten így szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Ján 3,16 CSB).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy Ő beteljesíti az örök élet ígéretét? Ha igen, akkor kezdd ezzel az egyszerű imával: "Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha éppen most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.14.)

Szólj hozzá!

Mit tegyünk, ha semminek nincs értelme?

2023. július 20. 03:00 - Mapetso

why.jpg"Tudom, hogy bármit megtehetsz, és senki sem állíthat meg. Azt kérdezted: 'Ki az, aki ilyen tudatlansággal kérdőjelezi meg a bölcsességemet?'. Én vagyok az - és én olyan dolgokról beszéltem, amelyekről semmit sem tudtam; olyan dolgokról, amelyek túlságosan csodálatosak voltak számomra. ... Visszavonok mindent, amit mondtam, és porban és hamuban ülök, hogy kimutathassam bűnbánatom." Jób 42,2-3, 6 (NLT)

 Ahelyett, hogy azt kérdeznéd Istentől: "Miért?", tanuld meg rábízni magad Istenre olyan dolgokban, amelyeket nem értesz!

Jób könyvében maga Jób 37 fejezeten keresztül teszi fel a "Miért?"-eket : "Miért történik ez velem? Miért engeded meg ezt? Miért ez a sok fájdalom? Miért ennyi kellemetlenség? Miért nem válaszoltál az imáimra?". A 38. fejezetben Jób abbahagyja a "Miért?" kérdezgetését. És Isten azt mondja: "Van néhány kérdésem hozzád" (Jób 38,3 NLT). És a következő két fejezetben Isten olyan kérdésekkel ostromolja Jóbot, amelyekre csak Isten tud válaszolni. 

Olyan dolgokat kérdez, mint: "Hol voltál, amikor a világegyetemet teremtettem? Meg tudod magyarázni a gravitáció törvényét?". Két fejezet után Jób rájön, hogy ő csak egy ember, és a tudása korlátozott. Ki ő, hogy kérdéseket szegezzen Istennek? 

Jób abbahagyja a kérdezősködést, és elkezd bízni. Így válaszol az Úrnak: "Tudom, hogy bármit megtehetsz, és senki sem állíthat meg. Azt kérdezted: 'Ki az, aki ilyen tudatlansággal kérdőjelezi meg a bölcsességemet?'. Én vagyok az - és én olyan dolgokról beszéltem, amelyekről semmit sem tudtam, olyan dolgokról, amelyek túlságosan csodálatosak voltak számomra. ... Visszavonok mindent, amit mondtam, és porban és hamuban ülök, hogy kimutathassam bűnbánatom." Jób 42,2-3, 6 (NLT)

Mit teszel egy olyan helyzetben, amikor nem látod a teljes képet, a dolgok nem világosak, és nincs értelme annak, ami történik?

Emlékeztesd magadat azokra a dolgokra, amelyeket Istenről tudsz! Jób még kételyei közepette is megerősítette azt, amit igaznak tudott Istenről: Isten szerető (Jób 10,12), Isten mindenható (Jób 36,22), Isten irányít (Jób 34,13), Istennek volt terve Jób életével (Jób 23,14), és Isten megvédi Jóbot (Jób 5,11). 

Isten szenvedélyesen és bensőségesen ismeri minden részletét annak, amin Te most keresztülmész. Minden lélegzetvételedre odafigyel. Isten nem hagy ki semmit.

Lehet, hogy nem érted, miért mész keresztül azon, amin keresztülmész, de ezt el kell mondanod Istennek: "Tudom, hogy jó vagy. Tudom, hogy hatalmas vagy. Tudom, hogy látod az életem részleteit. Tudom, hogy te irányítasz, és neked van terved". Aztán bíznod kell Istenben - bármi történjék is. 

Bármin is mész keresztül, mondd el Istennek pontosan, hogy mit érzel. Ő tudja kezelni! Aztán hagyd abba a "Miért?" kérdését, és kezdj el bízni Istenben azokban a dolgokban, amelyeket nem értesz. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mit tudsz, mit tartasz igaznak Istennel kapcsolatban? Honnan tudod, hogy ezek a dolgok igazak?
  • Hogyan segít Isten jobb megismerése abban, hogy jobban is bízz benne?
  • Írj le egy imát, amely megerősíti, hogy ki Isten, és miért bízhatsz benne, és köszönd meg neki, amiért szeretettel figyel rád!

 

*Daily Hope by Rick Warren (2023.07.13)

Szólj hozzá!
Címkék: miért bízni

Mint jelent a siránkozás?

2023. július 19. 03:00 - csmsdvd

gyj_lament.png

„Az Úr olyan, mint az atya a fiakhoz, gyengéd és könyörülő az őt félők iránt. Mert ő tudja, milyen gyarlók vagyunk; megemlékezik róla, hogy csak por vagyunk” (Zsolt 103,13-14 NLT fordítás).

A siránkozás nem egy olyan szó, amit nap mint nap használunk manapság, viszont ennek gyakorlása szükséges az egészséges érzelmi és lelki élethez.

Mi a siránkozás? A siránkozás a fájdalomnak egy szenvedélyes kitárulkozása Isten felé. Kisírod magad Istennek. Akár kiálthatsz is Istenhez. Bőghetsz. Üvölthetsz. A siránkozás az istentisztelet egyik formája, ami akár perlekedést is jelenthet Istennel vagy panaszkodást.

Álljunk meg egy pillanatra! – gondolhatod. A siránkozás lehet az istentiszteletnek egy formája? Igen valóban, amikor Istenről panaszkodsz az egy lázadás. Amikor viszont Istennek panaszkodsz, akkor az egy megtiszteltetés.

Bármit elpanaszolhatsz Istennek, amit csak akarsz. Isten tudja kezelni. Képes elviseli a dühödet, sértettségedet, bánatodat, vádaskodásodat, hiszen már tud róluk. Ő csak az akarja, fújd ki őket. Szeretné ha elfogadnád és megvallanád neki.

Az Úr olyan, mint az atya a fiakhoz, gyengéd és könyörülő az őt félők iránt. Mert ő tudja, milyen gyarlók vagyunk; megemlékezik róla, hogy csak por vagyunk” (Zsolt 103,13-14 NLT fordítás).

Isten nem fél a negatív, rossz érzésektől. Mi igen, de Isten nem. Az szeretné, hogy a siránkozásoddal minden kijöjjön, mert ő tudja, az élet nem csak habos torta. Az élet lehet kemény, rögös. Ezért mondja a Biblia, hogy megvan az ideje az örvendezésnek és megvan az ideje a sírásnak. Ezért van tele a Biblia siránkozással.

Van egy teljes könyv a Bibliában a siránkozásról, Jeremiás siralmai, ahol Jeremiás panaszkodik az Úrnak, hogy mindent elrontott. Jeremiás bánkódik a jeruzsálemi templom lerombolása miatt, és Isten hagyja neki ezt kimondani.

A legtöbb ember úgy gondol A zsoltárok könyvére, mint ami csak hálaadás és imádság. A Biblia 150 zsoltárából viszont 65 siránkozás. Minden emberi érzés kifejeződik A zsoltárok könyvében.

Ha Isten a siránkozásra indít, és nem tudod hogyan kezdjél hozzá, akkor fordulj csak A zsoltárok könyvéhez. Ahogy olvasod, húzd alá az összes olyan verset, amivel azonosulsz, és az olyan verseket amik bátorítanak. Mond fel ezeket a verseket Istennek, akár dicsőítő zsoltárok akár olyan zsoltárok, amin keresztül kisírhatod fájdalmaid Istennek.

A te dicsőítő és siránkozó imádságaid istentiszteletek, és Isten mindegyiket meghallja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tudnál ma siránkozni Istennek? Mire lenne szükséged hozzá?
  • Mit gondolsz, miért bizonytalankodunk, hogy a frusztrációnkat és panaszainkat elmondjuk Istennek, ha Ő már úgy is tud róluk?
  • Mi történik a te negatív érzelmeiddel, ha nem egészségesen engeded ki őket?

 Követed-e mától Jézust?

Isten a jóságát fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Készen állsz hinni Istenben, hogy beteljesíthesse örök életre szóló ígéretét? Amennyiben igen, akkor mond el a következő egyszerű imát:

Drága Istenem!

Hiszek Jézus Krisztusban, a te fiadban. Megvallom, hogy vétkes vagyok, és kérem a te megbocsájtásod. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet és te feltámasztottad őt az életre. Bízni akarok Jézusban, a Szabadítómban és szeretném mától követni, mint Uramat. Igazgasd életem és segíts engem akaratod követésében. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.12.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása