Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten nem engedi el a kezed

2023. február 05. 03:00 - daniella_89

360_f_206045216_zys2nklgduyshnzcpeeb7mtzko8xfc4v.jpeg

"Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből." (János 10:27-28)

 
Nem mentheted meg magad - de nem is kell! Csak annyit kell tenned, hogy a kezed Isten kezébe teszed, és ezt mondod: "Istenem, átadok neked mindent - minden jó és rossz részét az életemnek. Nem vagyok tökéletes, de Te az vagy, és én elfogadom tőled az üdvösség ajándékát."

Amikor ezt megteszed, megnyugodhatsz az üdvösséged felől.

Néhány napon azonban el akarod majd engedni Isten kezét. Vissza akarod húzni a kezedet, és azt mondani: "Nem is tudom, mit hiszek". De Isten soha nem fogja elengedni a kezed, mert túlságosan is szeret.

Jézus azt mondja: "Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből. Az én Atyám, aki nekem adta őket, mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki őket az Atya kezéből." (János 10:27-29)

Az "örök élet" amit Isten ad neked azzal a pillanattal kezdődik, mikor a kezed a kezébe teszed, és ezt a kapcsolatot nem veszítheted el. Miért? Mert a megváltásod nem azon alapszik, hogy ha több jót teszel, az majd ellensúlyozza a rosszakat. Jézus Krisztus érdemén alapszik.

Ha bejuthatnál a Mennyországba csupán azzal, hogy jó ember vagy, akkor Jézus kereszthalála teljesen felesleges szenvedés, bánat, gyász és fájdalom volt. Ha bármilyen más út lenne arra, hogy bejuss a Mennyországba Jézus Krisztus közbenjárása nélkül, Isten azt választotta volna. De nem volt más út.

Jézus azért "jött, hogy megkeresse, és megtartsa az elveszettet" (Lukács 19, 10), ami azt jelenti, hogy a világ elveszett. Nem mindenki fog a Mennyországba jutni. Ha mindenki automatikusan oda jutna, Jézusnak nem kellett volna eljönnie a Földre, élnie egy tökéletes életet, hogy azután felvigye bűneinket "testében a fára, hogy miután meghaltunk a bűnöknek, az igazságnak éljünk." (1 Péter 2, 24)

Mikor az életedet Isten kezébe teszed, ő megígéri, hogy örökké ragaszkodni fog hozzád. Ezért nyugodhatsz meg az üdvösségedben. Ha valóban bízol Krisztusban és tudod, hogy nem jutsz a Mennybe a saját erőfeszítésedből, akkor semmi sem ragadhatja el az üdvösségedet tőled - sem a Sátán, sem bánat, sem betegség, sem a társadalom.
A Jó Pásztor a kezében tart.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mikor megpróbálsz Istennek "segíteni" az üdvösségedben, az mit mond el arról, hogy hogyan értetted meg a kegyelmet?
  • Mi változna meg az életedben, ha megnyugodnál az üdvösséged felől?
  • A Zsoltárok 23:1 ezt mondja: "Az ÚR az én pásztorom, mindenem megvan, amire szükségem van" (NLT fordítás) Mit érzel szükségesnek még az éltedben Krisztus mellett?

 

Ha szeretnéd Isten rendíthetetlen szeretetét, és megtörhetetlen ígéreteinek biztonságát, akkor bízd magad a Jó Pásztorra!

Kezdheted azzal, hogy elmondasz egy egyszerű imádságot: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és kérem a Te bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért és Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Benne, mint Megmentőmben és követni Őt, mint Uramat. Jézus, kérlek lépj be az életembe, változtasd meg a prioritásaim, az értékeim, a céljaim, és az irányt, amerre tartok. Alakíts azzá az emberré, akivé Te szeretnéd hogy legyek. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Nézz úgy másokra, ahogy Isten néz rád!

2023. február 04. 03:00 - Lilla:)

 religion-3450127_1920.jpg

"Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért." (Jn 10, 10–11)

Ami a szívünkben van, gyakran meghatározza azt, ahogy másokkal kapcsolatban érzünk. Amikor látjuk, hogy tömeg van, könnyen válunk türelmetlenekké és ingerültekké. Azonban, amikor Jézus látta a tömeget, "könyörülettel volt irántuk, mert zaklatottak voltak és segítségre szorultak, mint a nyáj a pásztor nélkül" (Mt 9,36 – ESV fordítás).

Ugyanígy néz rád Isten is: könyörülettel. Ő nem húz le. Ő felemel téged! Nem számít, hogy milyen mérgesnek, sérültnek vagy elárultnak érzed magad, Jézus könyörülettel fog válaszolni. Tudja, hogy mennyire tehetetlen vagy nélküle, "mint a nyáj  pásztor nélkül".

Pásztor nélkül a juhok védtelenek. Nekik nincsenek karmaik, nem futnak gyorsan, és a fogaik nem valami élesek. Szükségük van a pásztor védelmére. 

A Bibliában a nyáj, a juhok Isten népét szimbolizálják. A János 10, 10–11-ben azt olvassuk "Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért."

Ez a fajta könyörület csak Jézustól jön, a mi Jó Pásztorunktól. Ez teljesen más, mint az empátia vagy szimpátia.

A szimpátia azt mondja: "sajnálom, hogy megsérültél" és itt meg is áll. Az empátia mélyebb, azt mondja "veled együtt szenvedek". A könyörület viszont azt mondja "mindent megteszek azért, hogy megszüntessem a fájdalmadat." 

Lényegében pedig ez az, amit Jézus az életén, halálán és feltámadásán keresztül tett. Mindent megtett azért, hogy megszüntesse a fájdalmadat, még úgy is, hogy ezért a kereszten kellett meghalnia, szögekkel a kezében és a lábában. A könyörület bármit megtesz.

Jézus azt mondta, "az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (Mk 10,45) Figyeljünk meg két szót: "szolgálni" és "adni". Ez definiálja azt, mit jelent Jézust követni.

Te is így tekintesz a sérült és segítségre szoruló emberekre, ahogy Jézus tette? Tele vagy szeretettel és könyörülettel irántuk? Megtennél bármit, hogy megszüntesd a fájdalmukat?

A Biblia többször is elismétli, hogy amikor Jézus szenvedő emberekkel találkozott, könyörülettel fordult hozzájuk. Isten tőled is azt várja, hogy hozzá hasonlóvá válj, ami azt jelenti, hogy hasonlóan viszonyulsz hozzájuk.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Idézz fel egy olyan estet, amikor könyörülettel fordultál valakihez. Hogyan tükrözték a tetteid a könyörületet amit éreztél?
  • Nehezedre esik könyörületesnek látni Istent? Miért vagy miért nem?
  • Az életednek mely területén akar szerinted könyörületesebbé tenni téged Isten mások iránt?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan bánik Jézus a juhaival?

2023. február 03. 03:00 - papk

kep.jpg

„Amikor az összes juhát kivezette, előttük jár, ők pedig követik, mert ismerik a hangját.” János 10:4 (CEV fordítás)

Tegnap megnéztük, hogy Isten jósága hogyan mutat utat és hogyan oltalmaz. Ma Isten jóságának további három jótéteményét vizsgáljuk: hogyan szabadít meg, hogyan őriz, és hogyan ment meg minket Jézus, a Jó Pásztor segítségével.

Isten kiszabadít téged. Amikor összezavarodsz vagy eltévedsz, Jézus megtalál és visszahoz. A bárányokhoz hasonlóan hajlamosak vagyunk elvándorolni – és eltévedünk. Isten tehát elküldte Jézust kutató-mentő küldetésre, hogy megmentsen minket, „hogy megkeresse és megmentse azokat, akik elvesztek” (Lukács 19:10 NLT).

Miért? Mert mindegyikünk számít neki.

Isten visszahoz, amikor elkóborolsz tőle és emiatt nem megbüntet meg, de lehet, hogy fegyelemre int. A pásztor, össze szokta kötni az elkóborlásra hajlamos birka lábait, és Isten is bicegésre késztethet azért, hogy megóvjon az elvándorlástól.

Isten megőriz téged. Ha elbuksz vagy elesel, Jézus megment, és elindít a gyógyulás útján.

A birkákhoz hasonlóan nemcsak el kóborolunk, hanem gyakran megbotlunk és elesünk. A jó hír az, hogy  minden alkalommal, amikor elrontottál valamit, odaszaladhatsz Jézushoz és számíthatsz rá, hogy megment és meggyógyít.

Jézus ezt mondta: „Ha valamelyikőtöknek van egy báránya, és az egy gödörbe esik szombaton, nem fogjátok meg és nem emelitek ki? Mennyivel értékesebb az ember, mint egy bárány!” (Máté 12:11-12 NIV fordítás) Ha józan ésszel megmentünk egy bajban lévő állatot, akkor nem gondolod, hogy Isten még inkább megment téged, amikor elbotlasz!

Isten megment téged. Ha hiszed, hogy Jézus megment, Jézus betartja ígéretét. Nem a te dolgod megmenteni magad. A te dolgod sokkal egyszerűbb: nyújtsd a kezed Istennek és mondd: „Mindenem a tied – a jó, a rossz és a csúnya oldalam is”. Isten túlságosan szeret ahhoz, hogy hagyjon elveszni.

Jézus így mondta: „Az én Atyám nekem adta a juhaimat. Ő mindenkinél nagyobb, és senki sem lophatja ki az én juhaimat Atyám kezéből” (János 10:29 NCV fordítás).

Amikor bízol Jézusban, mint Megváltódban, már nem vagy egyedül. Ha elveszettnek, zavarodottnak érzed magad, vagy úgy érzed mintha egy verembe estél volna, bízhatsz abban, hogy a Jó Pásztor mindig veled van. Ő vezet, őriz és megment.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor hozott vissza Isten, amikor elkóboroltál tőle? Hogyan tapasztaltad meg a fegyelmezését, hogy visszatartson attól, hogy máskor is elkóborolj?
  • Mikor mentett ki Isten egy rossz helyzetből? Milyen módokon változtatta meg ez az élmény a hitedet?
  • Isten megígéri, hogy soha nem hagy el téged, és mindig utánad jön. Hogyan befolyásolja ez a tudás döntéseidet?

Minden nap élhetsz Isten jóságában.

Ha szeretnéd Isten rendíthetetlen szeretetének és megszeghetetlen ígéreteinek biztonságát, kezdd azzal, hogy a Jó Pásztor gondoskodása alá helyezed magad és elmondod ezt az egyszerű imát: „Kedves Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és kérem a megbocsátásodat. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy te feltámasztottad őt a halálból. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és követni akarom őt mint Uramat.
Jézusom, kérlek, jöjj be az életembe, és változtasd meg prioritásaimat, értékeimet, céljaimat és haladási irányaimat. Alakíts olyan emberré, akivé szeretnéd, hogy legyek. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.27.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Jézus előtted megy és könyörületes veled

2023. február 02. 03:00 - BlaZsu

jopasztor.jpg

 „Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.”(János 10,10-11)

A juhok kiszolgáltatott állatok, ezért a pásztor néhány eszköz segítségével kell, hogy megvédje őket. A pásztorbotjával terelgeti, védi, a bot kampójával pedig visszairányítja őket. Mi, emberek olyanok vagyunk, mint az elveszett juhok, védelemre és irányításra van szükségünk. Jézus azért jött a Földre, hogy jó pásztorunk legyen. Azt mondta: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.” (János 10,10-11)

Ahogy egy pásztor a botjával irányítja és védi a juhokat, úgy akar Isten irányítani és védeni téged. Két módszere is van erre:

Ha követed Őt, Jézus a helyes irányba vezet téged.

Amikor idegenvezető nélkül nézel meg egy olyan nagyvárost, mint Párizs, rengeteg fontos látnivalót kihagysz, mert nem tudod, mit érdemes megnézned. Ugyanez igaz az életedre is. Vezetőre van szükséged – egy pásztorra – aki előtted jár. Jézusra, a Jó Pásztorra van szükséged, aki vezet és előremenetelre ösztönöz. Egészen más ez, mint egy marhapásztor tevékenysége, aki hátulról irányítja a csordát. Jézus nem fog áttolni az életen. Ő előtted jár és lényegében azt mondja: „Figyeld, hogyan haladok! Nézd, merre megyek!” A János 10,4-ben ezt olvashatjuk: „Amikor az összes juhát kivezette a karámból, előttük jár, ők pedig követik, mert ismerik a hangját.” (CEV fordítás)

Ha bánatoddal Jézushoz fordulsz, Ő könyörületes veled.

Jézus megértő velünk, mert tudja, hogy nélküle tehetetlenek vagyunk. A Máté 9,36 azt mondja: „Amikor látta a sokaságot, megszánta őket, mert elgyötörtek és elveszettek voltak, mint a juhok pásztor nélkül.” Az eredeti görög szöveg jelentése, hogy Jézust mélyen megindították az emberek szenvedései, és segíteni akart nekik. Ugyanígy, amikor fájdalmaddal Jézushoz fordulsz, ő nem leural, hanem felemel. Nem megszid, hanem meggyógyít.

Isten jóságának köszönhetően Jézus irányt mutat és könyörületes veled. Jézus a mi jó pásztorunk, aki „nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért." (Máté 20,28)

Holnap megvizsgálunk még 3 dolgot, ami Isten jóságából fakad: hogyan szabadít ki, hogyan őriz, és hogyan ment meg bennünket.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor érezted Isten vezetését életedben? Ez hogyan növelte a hitedet?
  • Hogyan segítette Jézus együttérzése gyógyulásodat vagy más ember gyógyulását?
  • Most merre vezet téged Jézus a munkádban, a családodban, a lakókörnyezetedben, a gyülekezetedben és a kapcsolataidban?

Elmondhatod magadról, hogy az „Úr az én pásztorom”?

Ha vágysz Isten megingathatatlan szeretetére és biztosan beteljesülő ígéreteire, bízd magad a Jó Pásztor gondjaira. Kezdd azzal, hogy elmondod ezt az egyszerű imát: „Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, kérlek bocsáss meg nekem! Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért és hogy Te feltámasztottad Őt a halálból. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és követni Őt, mint Uramat. Jézus, kérlek gyere be életembe és változtasd meg prioritásaimat, értékeimet, céljaimat és az irányt, amerre megyek. Változtass azzá az emberré, akinek látni akarsz. Jézus nevében imádkozom. Ámen”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek küldj egy emailt nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.26.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ne aggódj!

2023. február 01. 03:00 - R.K.A.

2023_01_25_kep.jpg

Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem..” Zsoltárok 23:4 

Mi aggaszt mostanában? A gazdaság? Az egészséged? A számlák? A gyerekeid? Aggódsz a jövő miatt? Tény, hogy a mai világban rengeteg okunk van a félelemre. De Isten megígérte, hogy még a legsötétebb völgyekben is velünk lesz.

Érdekes tény, hogy a Bibliában 365 olyan igevers van, amely azt mondja: „Ne félj.” Isten az év minden napjára adott egy „Ne félj” bátorítást! Azt akarja, hogy biztosan meghalljuk az üzenetét: „Ne féljetek”.

Miért kell Istennek olyan gyakran ismételnie önmagát, amikor az aggodalmainkról és a félelmeinkről van szó? Azért, mert fájdalmaink és beragadásaink miatt sokszor azt hisszük, hogy Isten tetten akar érni, és az a célja, hogy elítéljen és megbüntessen minket. De ez egyszerűen nem igaz. Erre Jézus a bizonyíték.

Amikor megérted Isten kegyelmét és irgalmát, akkor többé nem kell félned a jövőtől. Isten nem akar bosszút állni. Jézus magára vette a büntetést mindazért, amit valaha is rosszul csináltál vagy rosszul fogsz csinálni. Mindenért megfizetett a kereszten. Így, amikor valami rossz történik veled, ne gondold azt, hogy „Isten bosszút áll rajtam”. Ehelyett gondolj erre: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.” (Zsoltárok 23:4).

Azt azért ne várd, hogy amikor kimondod ezt az igeverset, akkor ettől minden félelmed egyszer és mindenkorra eltűnik. Mindig újból és újból imádkoznod kell, amikor emberi természeted visszasodor az aggodalomba.

Imádkozzz és folyamatosan emlékeztesd magad Isten ígéreteire. Azok soha nem fognak cserben hagyni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istennek melyik ígéreteire hivatkozhatsz, amikor megkísért az aggodalom?
  • Hogyan véd meg téged Isten?
  • Miért fontos az, hogy Jézus keresztáldozatának megértése megóvjon a jövő miatti aggodalomtól?


Jézus a te jövőre vonatkozó reménységed.

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben, az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül: „Ha megvallod, hogy Jézus az Úr, és hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz. Mert a hitünk által leszünk Isten számára elfogadhatóak, és a megvallásunk által üdvözülünk” (Róma 10:9-10 TEV fordítás). Jézus miatt többé nem kell félned a jövőtől.

Készen állsz arra, hogy neki szenteld az életed? Kezdd ezzel az imával:

„Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, akkor megbocsátasz mindent, amit valaha is rosszul tettem, megtalálom életem célját, és egy napon befogadsz mennyei örök otthonodba.

Megvallom, hogy vétkeztem, kérlek, bocsáss meg! Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt az életre. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve Uramként akarom őt követni. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy [angol] e-mailt a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, amely segít elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása