Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem számít, mit tettél, Isten visszafogad téged

2023. december 24. 03:00 - R.K.A.

2023_12_17_kep.jpg

„Végtelen szeretettel visszafogadlak.”

Ézsaiás 54:7 (GNT fordítás)

 

Idén karácsonykor szükséged van arra, hogy egy kicsit felfrissüljön az életed? Úgy érzed, kimerültél? Megújulásra van szükséged?

Térj vissza Istenhez!

Talán azt mondod: „Rick, te nem tudod, mit tettem”. Nem kell tudnom, mert nem számít, hogy ki vagy és mit tettél. Isten mindennek ellenére azt akarja, hogy térj vissza hozzá.

Talán azt mondod: „Isten nem fog leszidni? Hónapokon, éveken, évtizedeken keresztül távol voltam tőle”. A Biblia szerint Isten a következőket fogja tenni, ha visszatérsz hozzá: „Végtelen szeretettel visszafogadlak.” (Ézsaiás 54:7 GNT fordítás).

Isten nem rád haragszik. Isten érted haragszik! Soha senki nem fog jobban szeretni téged, mint a Teremtő, aki megalkotott. Isten, az Atya megteremtett téged, Jézus, a Fiú meghalt érted, és Isten Lelke benned akar élni. A karácsony a bizonyíték arra, hogy Isten szeret téged.

Sokan nem érzik Isten szeretetét, mert rossz hangokra hallgatnak. Ha arra figyelsz, hogy mit mondanak rólad mások, az nagyon lehangoló. Ha arra hallgatsz, amit magadnak mondasz, az is lehangol. Ne higgy el mindent, amit magadnak mondasz, mert nem minden igaz. Többet hazudsz magadnak, mint bárki másnak. Nem te tudod a legjobban megítélni magad, mivel az érzéseid állandóan hazudnak. (Ez mindannyiunkra igaz!)

El kell döntened, hogy kinek hiszel. Arra építed az életedet, amit mások gondolnak rólad? Arra hallgatsz, amit a kritikusaid mondanak rólad a közösségi médiában? A saját érzéseidre hallgatsz?

Vagy az igazságra hallgatsz, arra, amit Isten mond rólad?

Az Apostolok Cselekedetei 3:19-ben ezt olvassuk: „Itt az ideje, hogy megváltozzatok! Forduljatok Isten felé, hogy eltörölhesse bűneiteket [és] áldásai záporát árassza ki rátok, hogy felfrissüljetek” (MSG fordítás).

Bűnös vagy, de Isten nagyon szeret, és rendkívül értékesnek tart. Lehet, hogy úgy érzed, mindennek vége és nincs hová fordulnod. De mindig van Valaki, akihez fordulhatsz.

Végtelen szeretetével Isten visszafogad téged.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hiszel abban, hogy Isten szeret téged a legrosszabb dolgok ellenére is, amiket valaha tettél? Miért vagy miért nem?
  • Kinek a hangjára hallgatsz leggyakrabban? Kinek a véleménye bír a legnagyobb súllyal az életedben?
  • Milyen dolgokat mond Isten rólad az Igéjében? Elhiszed, hogy ezek igazak?

 

Hiszel Jézusban az üdvösségedért?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatunk a mennybe, ha hiszünk Istenben, az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. És nem kell kiérdemelnünk Isten szeretetét, vagy megdolgoznunk a mennybe jutásért. A Biblia azt mondja: „Kegyelemből van üdvösségetek, hit által - és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka - nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Efézus 2:8-9 NIV fordítás).

Ha még nem bíztad magad Jézusra és nem kötelezted el magad, hogy követed őt, miért várnál tovább? Ha készen állsz arra, hogy átlépd ezt a határt, és meghozd a döntést, hogy hiszel Jézus Krisztusban és követed őt, mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, megbocsátasz minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűneimet és hiszek benned, megmenekülök. Elhiszem, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, és nem bármi által, amit én teszek. Befogadlak téged az életembe, mint Uramat. Ma a te vezetésedre bízom az életem minden részét. Neked adom a jogot, hogy dönts az életem dolgaiban.

Jézus, arra akarom használni az életem hátralévő részét, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy befogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, amely segít elindulni a Jézussal való utadon.

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Idén karácsonykor ismerd meg a Megváltódat

2023. december 23. 03:00 - Antal Péter Dávid

grapes-vineyard-sunlight.jpeg„Arra a világra jött, amely az övé volt, de a saját népe nem fogadta el. De mindazoknak, akik elfogadták őt és hisznek benne, megadta a jogot, hogy Isten gyermekeivé váljanak.” János 1:11-12 (NCV)

Senki sem tökéletes. Ez elég köztudott! Több ezer emberrel találkoztam, miközben körbeutaztam a világot, és soha nem találkoztam senkivel, aki bűntelennek vallotta magát.

Nem felelek meg a saját mércémnek, még kevésbé az Isten mércéjének – és te sem felelsz meg ezeknek. Mindannyiunknak vannak hibái, és mindannyian ügyetlenkedünk.

Ezért kell ismerned Jézust, a Megváltót, aki azért jött, hogy meghaljon a bűneidért.

A mennyország tökéletes hely – nincs bánat, szomorúság vagy betegség. A mennyország túl van a legmerészebb álmaidon! A mennyország tökéletes, de te és én nem. Ha Isten tökéletlen embereket engedne be a mennybe, akkor az nem lenne tökéletes hely. Ha Isten beengedne minket a mennybe minden tökéletlenségünkkel együtt, akkor a menny nem lenne jobb a földnél.

De Istennek volt egy terve: Karácsonykor jött a Földre. Elküldte Fiát, Jézus Krisztust, hogy tökéletes életet éljen helyettünk. Aztán Jézus meghalt, hogy megfizessen az összes bűnünkért, hogy nekünk ne kelljen. A mennybe juthatsz, ha hiszel benne. Micsoda üzlet!

„Arra a világra jött, amely az övé volt, de a saját népe nem fogadta el. De mindazoknak, akik elfogadták őt és hisznek benne, felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” János 1:11-12 (NCV).

Amikor hiszel Jézusban, mint Megváltódban, Isten családjának részévé válsz, és ez a család megmarad örökké.

Isten teremtett mindenkit. Isten mindenkit szeret. Istennek mindenkivel van célja. De Isten csak azoknak az Atyja, akik úgy döntenek, hogy a családja részévé válnak azáltal, hogy megfelelnek a családi követelményeknek: hisznek az ő Fiában. Ez a feltétel.

Isten teremtett téged, de meg is mentett. Azért jött el Karácsonykor, hogy meghaljon minden bűnödért.

Nem tudok jobb okot ennél, hogy figyelj rá és add át magad neki. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A dolgos karácsonyi időszakban a hétköznapi feladatok mellett hogyan segíthet a pihenésre figyelni az a tudat, hogy kegyelem által üdvözülünk, nem cselekedetek által?
  • Szerinted miért akarja Isten, hogy őt válasszuk? Miért nem hívja őt mindenki Atyának?
  • Mik azok a gyakorlati lépések, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy jobban figyelj Jézusra ezen a Karácsonyon?

 

Bízz Jézusban, mint Megváltódban ma

Mi lenne jobb alkalom a Karácsonynál, hogy higyj Jézusban, mint Megváltódban? Ha készen állsz rá, hogy ma átadd neki az életedet, akkor mondd el ezt az imát:

„Kedves Jézusom, megígérted, hogy ha hiszek benned, bocsánatot kapok minden rosszra, amit valaha tettem, megtudom életem célját, és egy napon befogadsz örökkévaló mennyei otthonodba.

Bevallom a bűnömet, és hiszem, hogy te vagy Isten, az én Megváltóm. Uramként fogadlak be az életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak és azt tenni, amit mondasz.

Jézusom, hálás vagyok a szeretetedért és az áldozatodért, amely lehetővé teszi, hogy csatlakozzak hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. És köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem, vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szolgáljak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázatosan rád bízom az életem, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

(Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.)

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mit tegyünk, ha aggódni kezdünk?

2023. december 22. 03:00 - Olajfa

"Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, akinek útja szerencsés."  Zsoltárok 37,7 (Rev. Károli)

Amikor bosszankodsz, akkor stresszes, nyugtalan és türelmetlen leszel. Azért aggódsz, mert a dolgok túl gyorsan történnek és nem tudod kezelni a változást, vagy azért, mert a dolgok túl lassan haladnak, és azt akarod, hogy Isten gyorsítsa fel az egészet.

Általában nem bánjuk a várakozást, ha zsörtölődhetünk miatta. De amikor úgy döntesz, hogy türelmesen vársz Istenre ahelyett, hogy bosszankodnál, az a hited megnyilvánulása. Ezzel Isten jelleme mellett foglalsz állást. Amikor türelmesen vársz, azt mondod, hogy bízol Istenben és hiszel benne. Alázatosan elismered, hogy tőle függsz.

A Biblia azt mondja a Zsoltárok 37,7-ben: "Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, akinek útja szerencsés." (Rev. Károli fordítás)

Az egyik legnagyobb ok, amiért stresszesek leszünk, az az, hogy állandóan másokhoz hasonlítjuk magunkat. Ahelyett, hogy Isten szeretetére és arra koncentrálnánk, amit értünk tett, más embereket figyelünk, és arra összpontosítunk, hogy nekik mi van, ami nekünk nincs.

Soha nem bölcs dolog másokhoz hasonlítani magunkat. Miért? Mert te egyedi vagy! Istennek olyan terve van az életeddel, amely különbözik bárki mással kapcsolatos tervétől. Ha az a kívánságod, hogy Isten adja neked a másik emberre vonatkozó tervét, akkor lemaradsz a te életedre vonatkozó tervéről. A másokkal való összehasonlítás bosszankodáshoz vezet. Amikor összehasonlítasz, aggódni kezdesz.

De az aggódás mit sem ér. Minden másodperc, amit aggódással töltesz, elvesztegetett idő, mert az aggódás nem ér el semmit. Az aggódás nem tudja megváltoztatni a múltat. Nem tudja irányítani a jövőt. Csak téged tesz nyomorulttá ma. Olyan, mintha egy hintaszékben ülnél oda-vissza, oda-vissza. Nem jutsz semmire és közben rengeteg energiát használsz fel.

A Filippi 4,6 azt mondja: "Ne bosszankodjatok és ne aggódjatok! Az aggódás helyett imádkozzatok! A kérések és dicséretek formálják át az aggodalmaitokat imádsággá!" (MSG fordítás)

Az aggodalmaskodás soha semmit nem fog megváltoztatni, de az imádság igen. Ne bosszankodj tehát ebben a karácsonyi időszakban! Csak imádkozz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért vált ki az aggódás ennyi negatív érzelmet?
  • Honnan tudod megmondani más embereket figyelve, hogy aggódnak-e, vagy azt választják, hogy bíznak Istenben?
  • Tényleg hiszel abban, hogy az ima megváltoztat dolgokat? Miért vagy miért nem?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.15)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A rugalmas emberek tudják, hogyan kell elcsendesedni

2023. december 21. 03:00 - managercoach.hu

„Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott. (Mk 1,35)

 A stressz elleni küzdelem kulcsa az, amit sok keresztény a legritkábban tesz: minden mást kizárva időt tölteni Istennel. Márpedig ez a szokás elengedhetetlen a rugalmas lélek kialakításához és a krónikus stressz kezeléséhez.

Az ima nagyszerű stresszoldó. Egy feszültség-kieresztő kamra, ahol kiengedheted azt a stresszt, ami a látszat fenntartásából és mások elvárásainak való megfelelésből keletkezett. Itt leteheted terheidet, és elismerheted, hogy egyedül nem tudod hordozni őket. Az ima emlékeztet arra, hogy Isten bármikor készen áll és hajlandó is segíteni minden stresszes dologban, ami az életedben jelentkezik.

Hogyan alakítod ki azt a szokást, hogy önmagadban időt töltesz Istennel? A szokások gyakorlással és ismétlésekkel alakulnak ki. Addig nem lesz szokás, amíg nem csinálod újra és újra és újra, míg végül rendszeressé és maradandóvá nem válik.

Jézus is kifejlesztett lelki szokásokat. A Bibliában, Lukács evangéliumának 22. fejezetében, a 39. versben az áll, hogy Jézusnak szokása volt elhagyni Jeruzsálemet, átkelni a völgyön az Olajfák hegyére és ott imádkozni. A Márk evangéliumában, az 1. fejezet 35. verse pedig ezt mondja: „Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott."

Jézus meg volt győződve arról, hogy bármennyire is elfoglalt, szüksége van az egyedül Istennel eltöltött időre azért, hogy imádkozzon. A te életedben létezik ilyen idő? El szoktál csendesedni Isten előtt, hogy elmélkedhess Igéjén és megújulhass? Ha rugalmas emberré akarsz válni, akkor ki kell alakítanod az Istennel való időtöltés szokását!

Miközben Jézusról terjedt a hír, és emberek hatalmas tömegei összegyűltek, hogy hallják beszédét, Jézus szokásává tette, hogy egyedül tölt időt Istennel. A Biblia azt mondja: „nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák, és meggyógyítsa őket betegségeikből. Ő azonban visszavonult a pusztába, és imádkozott.” (Lk 5,15-16). Ha még Jézus is úgy érezte, hogy gyakran ott kell hagynia a tömeget, és egyedül kell maradnia Istennel, akkor mit gondolsz, nekünk mennyivel nagyobb szükségünk van erre?

Mivel a zaj gyakran okoz stresszt, a reggelt kezd Istennel, nem pedig a telefonoddal, a tévével, a rádióval vagy a közösségi médiával. Csendesítsd le belül magad, légy csendben, és légy nyitott arra a munkára, amit Isten szeretne elvégezni benned! Tedd szokásoddá, hogy elmélkedsz az Ő Igéjén, és időt töltesz vele!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan kell megváltoztatnod azt, ahogyan a lelki szokásokról vagy lelki fegyelmezettségről gondolkozol azért, hogy motiváltabban gyakorold őket?
  • Mi akadályozza meg, hogy tested és elméd lecsendesedjen és csendben maradj Isten jelenlétében?
  • Gyakran nem vagyunk hajlandóak megtenni azokat a nagyobb lépéseket, hogy jobban igyekezzünk elcsendesedéseket csinálni. Neked mik ezek a nagy lépések?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.14.)

Szólj hozzá!

Egy kisközösség támogatására van szükséged

2023. december 20. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Együtt könnyebb! Irányváltó támogató csoport - Tudástárshop

„Tizenkettőt pedig, akiket apostoloknak is nevezett, kiválasztott arra, hogy vele legyenek” (Mk 3,14)

Ha arra kérnélek, hogy fejezd be ezt a mondatot: „Ha azt akarod, hogy ez a munka biztosan jól elvégzett legyen ...”, valószínűleg ezzel fejeznéd be: „..., akkor csináld meg önmagad!"

De ez a kiégés felé tartó perfekcionista mottója – mert nem tudsz minden munkát egyedül saját magad elvégezni.

Jézus is ember volt, akárcsak mi. És csakúgy, mint mi, ő sem volt képes egyedül kezelni a mindennapi élet stresszét.

Tudod, mi volt az első dolog, amit Jézus tett, amikor elkezdte szolgálatát? Egy kisközösséget alkotott. A Márk evangéliumának 3. fejezetében a 14. vers ezt mondja: „Tizenkettőt pedig, akiket apostoloknak is nevezett, kiválasztott arra, hogy vele legyenek”. Ez volt az ő kisközössége! Jézus - szolgálatának megkezdése előtt - azért, gyűjtötte össze a kisközösséget, mert tudta, hogy Isten azt akarja, hogy szolgálatot végezzen és, hogy legnehezebb napjait barátaival az oldalán élje át.

Ha valakinek oka volt azt mondani: „Ha azt akarod, hogy ez a munka biztosan jól legyen elvégezve, akkor csináld meg önmagad!", akkor Jézus volt az. Bármire megvolt a hatalma, de még ő is tudta, mekkora ereje van annak, amikor a nehézségek közepette egy kisközösség támogatja.

Máté evangéliumának 26. fejezetében a 38. vers szerint Jézus amikor a Gecsemáné-kertbe ment, közvetlenül a keresztre feszítése előtt, így szólt tanítványaihoz: „Szomorú az én lelkem mindhalálig: maradjatok itt, és virrasszatok velem!”. Még Jézusnak is szüksége volt emberekre, hogy vele imádkozzanak. Tehát még Jézusnak is szüksége volt egy kisközösség támogatására, amikor krízist élt át.

Mi, a stresszeink nagy részét önmagunknak okozzuk. Feszültek vagyunk, mert azt gondoljuk, hogy minden rajtunk múlik. De nem! Isten téged nem arra hívott el, hogy az univerzum vezérigazgatója legyél, hanem csak annyit vár el tőled, hogy menedzseld a saját életedet. Ehhez azonban, szükséged van az ő iránymutatására és erejére, valamint szükséged van egy kisközösség támogatására.

Bizonytalanságaink és önhittségünk miatt gyakran nem fogadunk el segítséget másoktól, így stresszesek maradunk. De vannak hívő emberek, akik készek segíteni és támogatni téged – és vannak olyan emberek is, akiknek szükségük van a te segítségedre és támogatásodra.

Légy alázatos, és ismerd be, hogy önmagadban nem tudod megcsinálni! De nem is kell! Isten azért teremtette a gyülekezetet, hogy átsegítsen a nehéz időkön. És Isten el fog vezetni azokhoz az emberekhez, akikre szükséged van, ha türelmes vagy és bízol az ő gondoskodásában.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért szükséges a sebezhetőség és az alázatosság a bibliai kisközösséghez?
  • Honnan tudod, hogy a kiégés felé tartasz? Mik a figyelmeztető jelek?
  • Milyen módon van szükséged jelenleg egy kisközösség támogatására? Imádkozz, és kérd Istent, hogy gondoskodjon rólad a szükséges területeken!

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.12.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása