Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lett erőd nemet mondani

2024. február 24. 03:00 - Mapetso

sunset-1807524_1280.jpg"Nem a bűnös természeted irányít titeket. A Lélek irányít titeket, ha Isten Lelke él bennetek." (Róm 8,9 NLT)

Manapság egyesek azt hangoztatják, hogy egyszerűen engedjünk minden vágynak, ami az utunkba kerül: "Ha jólesik, tedd meg!" "Ha téged szolgál, akkor hajrá!" "Ha mindenki más is csinálja, miért ne tennéd?" "Amíg nem árt senkinek, addig csináld csak!"

Ez egy pusztító gondolkodásmód. Csak azért, mert vágyat érzel egy egész csokoládétorta elfogyasztására, még nem jelenti azt, hogy az jót tesz neked. És csak azért, mert úgy gondolod, hogy ha valamit csinálsz, az nem árt senkinek, még nem jelenti azt, hogy mentes vagy a döntéseid következményeitől.

A Rómaiaknak írt levél (8. fejezet 9. vers) ezt írja: "Nem a bűnös természeted irányít titeket. A Lélek irányít titeket, ha Isten Lelke él bennetek" (NLT).

Mielőtt hívővé lettél, csak saját akaraterőd volt a kísértésekkel szembeni harcra. De ez soha nem volt elég. Viszonylag erőtlen voltál a sóvárgásokkal szemben, amelyek egészségtelen és romboló döntések meghozatalára késztettek.

Hívőként most már ott van neked a Szentlélek - és egy új képességed, hogy "nemet" mondj. Még mindig megvannak ugyanazok a kényszerek, vágyak, kívánságok és impulzusok, amelyekkel azelőtt találkoztál, hogy Jézussal kapcsolatba kerültél volna. De most már Isten ereje lakozik benned. Most már megvan az erőd, hogy "nemet" mondj.

A Biblia azt mondja: "Ezért azt mondom, hagyjátok, hogy a Szentlélek vezesse életeteket! Akkor nem azt fogjátok tenni, amire bűnös természetetek vágyik." (Gal 5,16 NLT). Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek bűnös vágyaid, miután kereszténnyé lettél - továbbra is bűnös ember maradsz. De ott van neked a Szentlélek, aki segíteni fog abban, hogy úgy dönts, hogy nem elégíted ki ezeket a vágyakat.

Ha bármikor hallasz valakit azt mondani: "Keresztény vagyok, de nem tudtam megálljt parancsolni magamnak", akkor hazudik. Mert parancsolhat megálljt saját magának! Egyszerűen csak soha nem hívta segítségül a Szentlélek erejét a kísértés pillanatában. Nem adta át magát az Ő vezetésének az életében.

A világegyetem legnagyobb ereje áll rendelkezésedre. A te döntésed, hogy használod-e arra, hogy nemet mondj mindenre, ami nem Istent tiszteli és nem tetszik neki.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit kell tenned vagy mondanod ahhoz, hogy a Szentlélek segítségét kérd a kísértés idején?
  • Milyen tényezők (például barátok, család, munka és egyéb külső stresszhatások) nehezítik meg, hogy "nemet" mondj a kísértésekre, amelyekkel szembenézel? Hogyan tudnál csökkenteni néhány ilyen tényezőt? 
  • Ki tud bátorítani és segíteni abban, hogy "nemet" mondj a kísértésekre?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása