Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az öröm titka az engedelmesség!

2024. július 16. 03:00 - Antal Péter Dávid

surface-level-pebbles-beach.png„Tegyük próbára és vizsgáljuk meg útjainkat. Térjünk vissza az ÚRhoz.” Jeremiás siralmai 3,40 (NLT fordítás)

Az örömöt könnyű elveszíteni, de könnyű visszaszerezni is.

Elvesztetted az örömödet? Először is be kell ismerned magadnak, hogy elvesztetted. Ezután meg kell vizsgálni, hogy miért. Gondold át az életedet, és tedd fel magadnak a kérdést: „Hogyan veszítettem el az örömömet? Mi fosztott meg az örömömtől?”

A Biblia újra és újra azt mondja, hogy meg kell vizsgálnunk az életünket. A Jeremiás siralmai 3. fejezetének 40. versében ezt olvassuk: „Próbáljuk meg és vizsgáljuk meg útjainkat. Térjünk vissza az ÚRhoz” (NLT fordítás).

Több százféle örömgyilkos dolog létezik, de a két leggyakoribb dolog, amit az emberek életében látok, a kiegyensúlyozatlan időbeosztás és a kihasználatlan tehetség. Egyensúlyt kell teremteni a pihenés és a munka, a feltöltődés és az energiafelhasználás között. Az embernek használnia kellene az egyedi, Istentől kapott tehetségeit, enélkül frusztráció és csalódottság uralkodik el rajta.

Ez nem jelenti azt, hogy olyan munkát kell találnod, amelyhez minden tehetséged szükséges. A tehetségünknek azt a százalékát, amelyet nem használunk fel a munkában, felhasználhatjuk a szolgálatban. (De ha olyan munkakörben dolgozol, amely kevesebb, mint 25 százalékát használja ki tehetségednek, akkor kezdj el egy másik állás után nézni, ahol az ajándékaid valóban csillogni tudnak!)

Van egy dolog, ami mindennél gyorsabban elveszi az örömödet. Tudod mi ez? Ez az, amikor tudod, hogy mit kellene tenned, de nem teszed meg. A Biblia a Jakab levele 4. fejezete 17. versében ezt mondja: „Bűn az, ha valaki tudja, mit kellene tennie, de mégsem teszi meg azt” (NLT fordítás).

Ha emiatt veszítetted el az örömödet, akkor valami baj van az életedben, ezt mindenképpen helyre kell tenned.

Hadd kérdezzem meg: Van olyan dolog, amiről tudod, hogy meg kellene tenned, de nem azt teszed? Van olyan dolog, amire Isten kért, hogy tedd meg, de még hozzá sem kezdtél?

A folyamatos, bőséges és túláradó öröm titka az engedelmesség. Amikor azt teszed, amit Isten mond neked. Minden alkalommal, amikor azt teszed, amit Isten mond neked, az életed örömmel lesz tele.

Akkor is öröm fog eltölteni, ha arra gondolsz, mi jó az életedben. Dávid ezt mondta a 126. Zsoltár 3. versében: „Nagy dolgokat tett velünk az ÚR, és mi elteltünk örömmel” (NIV fordítás). Minél jobban összpontosítasz arra, amit Isten tett érted, annál több örömöd lesz az életedben. Miért? Mert ha az Istentől kapott ajándékaidra összpontosítasz, az hálássá tesz. A hála a legegészségesebb emberi érzelem.

Ha vissza akarod szerezni az örömödet, először ismerd be, hogy elveszett, utána vizsgáld meg, mi lehet az oka. Ezután javítsd ki a hibákat, és élj hálatelt életet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mit kell tenned, hogy kiegyensúlyozd az időbeosztásodat, hogy az egyensúlyhiány ne lopja el az örömödet?
  • Mit mondott Isten, mit tegyél, amit még nem kezdtél el?
  • Milyen Istentől kapott ajándékokra van szükséged, hogy kifejezd a háládat ma?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása