Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi tegyünk, ha a munkánk ellenkezik értékrendünkkel?

2024. október 21. 03:00 - csmsdvd

20241014.png

Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek.” (Kol 3,23)

Amikor Dániel próféta fogságban volt, Nabukodonozor király szolgálatára képezték ki. A program részeként megparancsolták neki, hogy a király asztaláról egyen. Dániel azonban úgy vélte, hogy a gazdag ételek bemocskolják őt és barátait. Ezért tiszteletteljesen fellebbezett a parancs ellen, és egy alternatívát javasolt.

Dániel alázatosan odalépett az őrhöz, akit intézőnek rendeltek ki föléjük, és azt mondta: „Tégy próbát szolgáiddal tíz napig! Engedjék meg, hogy zöldségféléket együnk, és vizet igyunk. Azután mutassanak meg neked minket és azokat az ifjakat, akik a király ételéből esznek, és amit majd látsz, aszerint bánj szolgáiddal!” (Dán 1,12-13)

Az őr beleegyezett Daniel javaslatába. A következő történt „Tíz nap múlva szebbnek látszottak, és kövérebbek voltak azoknál az ifjaknál, akik a király ételéből ettek. Ezért a felügyelő fölmentette őket az alól, hogy az előírt ételt egyék, és hogy bort igyanak, és ahelyett zöldségféléket adott nekik.” (Dán 1,15-16)

Dániel és barátai nagyobb benyomást tettek Nabukodonozor királyra, mint bármelyik másik diák, és mindannyijukat kiválasztotta a király szolgálatára.

Amikor Dánielhez hasonlóan téged is arra kérnek, hogy olyasmit tegyél, ami ellentétes az értékeiddel, akkor van választásod. Reagálhatsz dacosan és tiszteletlenül - vagy válaszolhatsz alázatos, tiszteletteljes felhívással.

A Biblia az mondja: „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek.” (Kol 3,23)

Keresztényként arra kell törekednünk, hogy a legjobb hírnévvel rendelkezzünk a piacon. Úgy kell ismertnek lennünk, mint a legfelelősségteljesebb alkalmazottak, a legjobb állampolgárok, a legkeményebben dolgozók, a legmegbízhatóbb és legkövetkezetesebb emberek.

Ha lazsálsz a munkahelyeden, de aztán - amikor olyasmit kérnek tőled, ami sérti az értékeidet - azt mondod: „Ezt nem tehetem meg, mert keresztény vagyok”, az rossz üzenet. Senki sem fog komolyan venni.

Dániel története azt mutatja, hogy ha következetes, felelősségteljes és hűséges vagy, azzal kivívod mások tiszteletét. És ha ezt a tiszteletet megkapod, akkor nyitott ajtót kapsz arra, hogy fellebbezz - hogy alternatívát javasolj -, amikor olyasmit kérnek tőled, ami ellentétes a meggyőződéseddel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor szembesülsz valamivel - vagy valakivel -, ami ellentétben áll az értékeiddel, leggyakrabban dacosan vagy tisztelettel reagálsz?
  • Gondolj a munkádra - akár fizetett munkára a munkahelyen, akár fizetetlen munkára a közösségedben vagy otthonodban! Úgy végzed ezt a munkát, „mintha az Úrért tennéd”? Ha nem, milyen változtatásokra van szükséged abban, ahogyan dolgozol?
  • Gondolkodj el azonkon a keresztényeken, akiket ismersz, és akiknek a legjobb a hírnevük a hatalomban lévők körében. Milyen tulajdonságaik vannak, amelyeket te is szeretnél kifejleszteni magadban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.10.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása