Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondolhatod másképp

2024. január 07. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-mountains-summer-switzerland.jpg"Engedd, hogy a Lélek megújítsa gondolataidat és hozzáállásodat." Ef 4,23 (NLT fordítás)

A tartós változáshoz új gondolkodásra van szükség. A változásért folytatott harc kimenetele az elmédben dől el! Az efézusiakhoz írt levél 4. részének 23. verse azt mondja: „Engedd, hogy a Lélek megújítsa gondolataidat és hozzáállásodat.” (NLT). A lelki megújulás a gondolataidban és a hozzáállásodban megy végbe – vagy más szóval, az elmédben.

Így működik: az érzések nem önmaguktól keletkeznek, hanem egy gondolatra adott válaszként jönnek létre. Az, hogy mit gondolunk, meghatározza az érzéseinket. És az, ahogy érzünk, meghatározza a cselekedeteinket.

Ha meg akarunk állítani egy káros viselkedést azzal, hogy megváltoztatjuk a cselekedeteinket, akkor először az érzelmeinken kell változtatnunk. De nem tudjuk könnyen megváltoztathatjuk az érzésenket, azt mondva magunknak: „Mostantól nem fogok így érezni.” Ez nem így működik. Az egyetlen módja annak, hogy megváltoztassunk egy érzést, az közvetetten történik, lemegyünk a gyökeréhez, a mögötte álló gondolathoz.

Más szóval, megváltoztathatjuk a cselekedeteinket azáltal, hogy megváltoztatjuk az érzéseinket. És az érzéseinket úgy tudjuk megváltoztatni, ha megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat.

Van egy bibliai szó erre a folyamatra: a megbánás. A „megbánás” szó a görög metanoia szóból származik. A meta jelentése „változtatni”, a noia pedig „elme”. A megbánás egyszerűen azt jelenti, hogy meggondolod magad, és elkezdesz másképpen gondolni arra, amiről szó van. Ennyi az egész!

Azt mondod Istennek, hogy más irányba akarsz menni, és megkéred őt, hogy segítsen a helyes és jó dolgokról gondolkodni. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, az megváltoztatja az érzéseidet, és az érzéseid pedig megváltoztatják a cselekvésedet. Így történik a gondolkodásmód megfordítása – a teljes mentális fordulat.

A Biblia azt mondja a filippibeliekhez írt levél 2. részének 5. versében: „Gondolkodjatok úgy, ahogyan Krisztus Jézus gondolkodott” (CEV fordítás).

Amit gondolsz, az egy választás, egy döntés. A választás pedig a változás kezdete. Amikor felveszed Krisztus gondolkodásmódját, és elkezdesz gondolkodni azokon a dolgokon, amelyeket ő szeret, akkor elkezded teljesen más megvilágításban látni a hibáidat.

Kérd Istent, hogy segítsen úgy látni őt, másokat és önmagadat, ahogyan ő látja, és akkor látni fogod, hogy milyen változásokat akar elérni életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj arra, amikor utoljára erős érzelmeket éltél át. Hogyan befolyásolták a gondolataid az érzéseidet?
  • Mi az a valami az életedben, amit ma meg kell bánnod, hogy megváltozzon a gondolkodásod?
  • Honnan tudhatod meg, melyek azok a jó és helyes dolgok, amelyekre Isten akarata szerint gondolnod kellene?

Isten szeret téged, bármit is tettél.

Mivel emberek vagyunk, már többször a Sátán csapdájába estünk, és több alkalommal ragadtunk bele a bűnbe, mint amennyit meg tudnánk számolni. De nem számít, mit tettél vagy hol voltál, helyed van Isten örökkévaló családjában, amely készen áll és vár rád. Az ajtó tárva-nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz erre? Íme, egy imával elkezdheted:
„Kedves Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről.
Bevallom, figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon, most azonnal. Szeretnék elfordulni bűneimtől és feléd fordulni.
Köszönöm, hogy elküldted Jézust meghalni mindazért, amit rosszat tettem, hogy ne nekem kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram.
Jézusom, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és most alázatosan kérlek, ments meg engem. Arra kérlek, ments meg a bűnöktől és a rossz szokásoktól, amelyek teljesen összezavarják az életemet. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy be fogod tartani az ígéreteidet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz.Jézus nevében. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.31.)

Szólj hozzá!

Hogyan mérjék a keresztények a sikert?

2024. január 06. 03:00 - Olajfa

"Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni." Zsid 11,6

Inkább valami nagyot próbálok megtenni az életemben, még ha el is bukok, minthogy semmit se tegyek, de azt sikeresen.

Mégis a legtöbb ember az utóbbit választja! Csak sodródnak az életben. Nincsenek céljaik. Nem célozzák meg a holdat, mert attól félnek, hogy nem jutnak el, csak a kerítésoszlopig. Az emberek elfelejtették, vagy soha nem is értették meg, hogy a kudarc nem ugyanaz, mintha valamire képtelenek lennénk. A kudarc az, ha valaki nem hajlandó megpróbálni valamit.

Amikor Kay és én több mint 40 évvel ezelőtt megalapítottuk a Saddleback gyülekezetet, sokszor mondtam a családomnak, hogy ezek a szavak legyenek a sírkövemre írva: "Legalább megpróbálta". Akkor még nem dőlt el, hogy a mi kis gyülekezetünk fennmarad-e vagy sem.

Volt egy nagy célom és látásom. És ha soha nem értem volna el, azt akartam, hogy tudják, "legalább megpróbáltam". Ezt ma már nem írhatom a sírkövemre, mert a terv bevált, Isten kegyelméből. De egy projekt, vállalkozás vagy szolgálat kezdetén nyugodtan mondhatod, hogy "legalább megpróbáltam".

Ez a hit. A félelmeid ellenére is haladsz előre. A Biblia azt mondja a Máté evangéliuma 9. részének 29. versében: "Legyen a ti hitetek szerint". Amikor előre haladsz és megmutatod Istennek, hogy hajlandó vagy bízni benne az ismeretlennel együtt is, te döntöd el, hogy Isten mennyire áldja meg az életedet.

Az élet egy maraton. Az emberek nem azért futnak maratont, hogy első helyezést érjenek el. A több ezer futó közül csak egy ember szerezheti meg az első helyet. Azért futnak maratont, hogy célba érjenek és elmondhassák: "Megpróbáltam, megcsináltam."

A legtöbb dologban nem leszel első az életben, ahogy én sem. Ami igazán számít, az a következő: erős hajrával fejezted be a versenyt, vagy túl hamar abbahagytad, esetleg életed utolsó részéig csak ellavíroztál? Keményen és gyorsan futottál Jézus Krisztusért egészen addig a napig, amíg haza nem vitt?

A Zsidókhoz írt levél 11. részének 6. verse azt mondja: "Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni". A hit azt jelenti, hogy megpróbálod. Kitűzöl egy célt, kockázatot vállalsz és keményen dolgozol. Az, hogy eléred-e a célodat, vagy legyőzöd-e az nehézséget, lényegtelen.

Ha Isten dicsőségére próbálsz megtenni valamit, nem kell kudarcként tekintened rá, bármi is történjék. Ha hittel teszel valamit, máris sikeres vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • A győzelem elérése a legfontosabb számodra, vagy az, hogy valamin keményen dolgozz? Miért?
  • Mit jelent az, hogy próbálsz valamit tenni Isten dicsőségéért?
  • A legtöbb célt nem nagy tettekkel, hanem apró, mindennapi, következetes, fegyelmezett cselekedetekkel lehet elérni. Hogyan alkalmazod a fegyelmezettséget, miközben egy célért dolgozol?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.12.30.)

Szólj hozzá!

Nincs félelem, ha a szeretet ösztönöz

2024. január 05. 03:00 - csmsdvd

tigris.jpg

„Ahol Isten szeretete van, ott nincs félelem, mert Istennek a tökéletes szeretete kiűzi a félelmet” (1Jn 4,18 NCV fordítás).

Nagyon sokan a hitet látják, mint a félelem ellentettjét. Pedig nem az! A félelemmel a szeretet áll szemben.

A szeretet a félelem ellenében munkálkodik. Ha szeretet van a szíved kapujában, akkor a félelem a hátsó kapun megy ki. Nem tudsz egyszerre félni és szeretni, legalább is nem igaz szeretettel. Ha igaz szeretet van benned - Isten szeretete - akkor nincs félelmed.

Az emberek nem hitből futnak be az égő házba, hogy kimentsék a gyerekeket. A szeretet miatt teszik. A szülők életük árán is megvédik gyereküket, azért mert szeretik őket.

Ha a szeretet minden munkád kiindulópontja, akkor a félelem eltűnik.

Ahol Isten szeretete van, ott nincs félelem, mert Istennek a tökéletes szeretete kiűzi a félelmet” (1Jn 4,18 NCV fordítás).

Lehet, hogy valami, amit csinálnod kell, feszültté tesz. Ha érzed, hogy növekszik a félelem benned, meg kell egy kicsit állni. Aztán koncentrálj arra, hogy mennyire szeret Isten téged. Lehet, hogy hangosan kell emlékeztetned magadat: „Istenem, te tényleg szeretsz engem! Te az én oldalamon állsz. Szeretnéd, hogy boldoguljak. A te erőddel és szereteteddel fogom csinálni.”

Isten nem szeretné, hogy elbukjál. Ő azt szeretné, hogy sikeres legyél abban, amit csinálsz, hogy beteljesítsd a életcélodat. Ha az Ő szeretetére figyelsz akkor, nem fogsz félni. A tökéletes szeretet kiűzi a félelmet!

Amikor minden hétvégén több ezer ember előtt beszélek, nem félek. Miért? Mert két dolgok teszek: Isten irántam való szeretetére figyelek, azután a gyülekezetem iránti szeretetre. Ők nem egy olyan hallgatóság, amitől félni kellene. Ők egy család, akiket szeretni kell. Szeretetem irántuk és Jézus iránt legyőzi a félelmemet, amit prédikálás közben érezhetek.

Ha félelemmel vagy tele, akkor teljesen magadra figyelsz. Ez nem szeretet. Amikor szeretsz, akkor nem magadra figyelsz, hanem arra, hogy mire van szüksége másoknak.

Minél szeretetteljesebb vagy, annál kevésbé félsz. Tehát, ha a szeretet ösztönzi tetted, akkor nem fogsz félni megtenni.

Tedd a szeretetet a motivációddá és lépj a félelem ellen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért könnyebb magadra figyelni, mások helyett?
  • Mi a legnagyobb félelmed, hogy beteljesítsd életcélod? Mit árul el a félelmed a motivációdról?
  • Tudsz-e szeretni valakit, ha magadra koncentrálsz? Miért igen, vagy miért nem?

Isten szeret téged, függetlenül attól, hogy mit tettél.

Mivel emberek vagyunk, többször kaptuk be a Sátán csaliját, és többször kerültünk a bűn horgára, mint meg tudnánk számolni. De nem számít, mit tettél, vagy hol voltál, Isten örökkévaló családjában van a helyed, amely készen áll és vár rád. A meghívás várva vár. Csak higgy és fogadd el. Készen állsz? Itt egy imádság, amivel kezdheted:

"Drága Istenem!

Tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Bevallom, hogy nem vettem tudomást rólad. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tied szerint. Azt akarom, hogy mostantól kezdve ez megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok tekinteni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Kérlek ments meg a bűnöktől és a szokásoktól, amelyek most elrontják az életemet. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, és azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.29.)

Szólj hozzá!

Ne hagyd, hogy a kudarctól való félelmed hátráltasson

2024. január 04. 03:00 - Lencsés Tamás

„Isten nem olyan lelket adott nekünk, amely félelmet kelt bennünk, hanem az erő, a szeretet és az önuralom lelkét.”

(2Tim 1,7 NCV fordítás)

Alig három hónappal azután, hogy Kay és én összeházasodtunk, egy teljes fizikai és mentális összeomlásom volt, és kórházban kötöttem ki. A kudarctól való félelemmel telve azt hittem, hogy az életemnek vége, pedig még csak 21 éves voltam. A kórház pszichiátere azt mondta, hogy el kell mennem egy kis szabadságra.

Így hát elmentünk a szüleimhez Észak-Kaliforniába, ahol továbbra is totális kudarcnak éreztem magam. Azt hittem, semmivel sem tudok megbirkózni. Minden felzaklatott és idegessé tett.

Aztán egy éjszaka olyan álmom volt, amit gonosznak éreztem. Hideg verejtékben ébredtem. Ahogy ott feküdtem az ágyban, szaporán lélegzettem, hallottam, hogy csörög a telefon. Anyám vette fel. A telefonáló azt mondta: „Ez az a ház, ahol Rick Warren lakik? Beszélhetnék vele?”

Amikor felvettem a telefont, a férfi azt mondta: „Rick, Te nem ismersz engem. Soha nem találkoztunk. Az, hogy honnan kaptam ezt a számot, nem igazán számít. Azonban San Diego-ban élek, és Isten azt mondta, hogy hívjalak fel, és adjam át neked ezt a verset: „Isten nem olyan lelket adott nekünk, amely félelmet kelt bennünk, hanem az erő, a szeretet és az önuralom lelkét.” (2Tim 1,7 NCV fordítás). Valamint Rick, neked Jézus Krisztusban jogod van az ép elmére”. Aztán letette a telefont.

Nem gondolod, hogy Isten ilyen embereket használ? De igenis használja. Lehetett volna angyal is, de nem kellett, hogy az legyen. Talán Isten csak azt mondta egy embernek: „Hívd fel azt a fickót.” Ő pedig engedelmességből megtette.

Ebbe az igeversbe kapaszkodtam a depressziós évem alatt, amikor úgy éreztem, hogy kudarcot vallottam, pedig az életem épp, hogy csak elkezdődött. Azonban Isten nem végzett velem, és azóta számtalan dolgot tett az életemben.

Isten veled sem végzett. Nem számít, hogy min mentél keresztül. Sajnálom mindazt a fájdalmat, amit átéltél, de nem hagyhatod, hogy a félelem visszatartson. Erőltesd meg magad, bízz Istenben mindenben, amit teszel. Aztán élj hitben és szeretetben.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen álmot adott neked Isten, amit teljes szívvel követnél, ha tudnád, hogy nem fogsz elbukni?
  • Hogyan alkalmazható Pál apostol Timóteushoz írt második levelének első fejezetében található 7. verse az álmod megvalósításában a kudarctól való félelmedre? Hogyan léphetsz előre a hitben?
  • Engeded, hogy egy korábbi kudarc visszatartson a célodtól? Kérd Istent, hogy segítsen meglátnod, hogy még mindig szeret téged, és azt akarja, hogy beteljesítsd a veled kapcsolatos célját.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.28.)

 

Szólj hozzá!

Amiért ne adjuk fel

2024. január 03. 03:00 - gerbeaud

"A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9)

Ha Isten igaz embere akarsz lenni, meg kell tanulnod, hogyan legyél rugalmas. Ez azt jelenti, hogy amikor elbuksz, akkor felállsz és továbbmész.

Sok olyan tényező okozhat kudarcot, amit nem tudsz befolyásolni. De ha felállsz, ki tudja, milyen pozitív dolgok történhetnek?

A történelemkönyvek tele vannak olyan emberek történeteivel, akik újra és újra elbuktak, de nem adták fel, amíg sikerrel nem jártak.

George Washington tábornok az amerikai forradalomban a britek ellen vívott csatáinak kétharmadát elvesztette. Folyton visszavonult, mert nem volt elég embere, hogy felvegye a harcot a brit hadsereggel. De nem adta fel! Végül megnyerte a háborút, ő lett az Egyesült Államok első elnöke, és az ország atyjának tartják.

Napóleon Franciaország császáraként uralta a kontinentális Európát. De diákként 42. helyen végzett egy 43 fős osztályban. Nem ő volt a legokosabb diák, de katonai zseniként tartják számon, és módszereit ma is sok iskolában tanulmányozzák.

Albert Einstein, minden idők egyik legnagyobb tudósa csaknem ötéves koráig egyetlen szót sem szólt. Az iskolában olyan rosszul teljesített, hogy 16 évesen nem sikerült átmennie a svájci politechnikum felvételi vizsgáján. Ennek ellenére újra feltalálta a tudományt és a matematikát.

Babe Ruth, minden idők egyik legjobb baseballjátékosa 714 hazafutást (home run-t) ütött pályafutása során, amivel majdnem 40 évig tartotta a hazafutás rekordját. De emellett 1330 alkalommal kiesett. Ruth évekig tartotta a legtöbb hazafutás és a legtöbb kiesés (strikeout) rekordját is.

Nem tartom egyiküket sem az istenes élet példájaként. De sokat elértek a világ szemében, mert nem adták fel. Képzeljük el, mit tehet Isten azokkal az igaz nőkkel és férfiakkal, akik tovább haladnak előre és dolgoznak azért, amire Isten elhívta őket.

"A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk" (Gal 6,9).

Folytasd, és ne hagyd, hogy a bukásod végleges legyen! Soha nem tudhatod, hogy Isten mit tehet általad!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen nagy céloktól féltél azért, mert azt hitted, elbuksz?
  • Gondolj néhány példára a Bibliából, akik kudarcot vallottak, mielőtt sikerrel jártak volna. Mit tanulhatsz tőlük
  • Mit jelent igaznak lenni? Szeretnéd, ha igaz emberként ismernének? Miért vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása