Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Éppen elég időd van arra, hogy Isten akaratát teljesítsd

2024. június 23. 03:00 - Lencsés Tamás

„De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradságos munkájából.”

(Préd 3,13)

Egy olyan 21. századi világban, ahol túlhajszoltak, túlterheltek és túltervezettek vagyunk, ez lehet az egyik legjelentősebb és legfelszabadítóbb mondat, amit valaha is olvastál: Éppen elég időd van arra, hogy Isten akaratát teljesítsd.

Ez azt jelenti, hogy ha azt érzed, hogy nincs elég időd, akkor két dolog közül az egyik igaz.

  1. Olyan dolgokat csinálsz, amiket Isten nem szán neked.
  2. Rosszul teszed azokat a dolgokat, amelyeket Isten szándékai szerint teszel.

Isten nem adna neked egy listát a tennivalókról, úgy, hogy nem adna időt arra, hogy megtedd őket. Vagy túl sokat próbálsz tenni, vagy csak pazarlod az idődet. Igazából nincs más lehetőség.

Meg kell tanulnod élvezni a pillanatot. A Biblia azt mondja: „De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradságos munkájából.”  (Préd 3,13).

Túl sokan esünk egy szörnyű csapdába. Én ezt a „ha és akkor” gondolkodásnak nevezem. Azt hisszük, hogy „ha” elérünk egy bizonyos célt, „akkor" boldogok leszünk. Lehet, hogy ez a cél az érettségi, a házasság vagy egy anyagi cél. Azonban nem akkor leszel boldog. Három másodpercig fogod élvezni a cél elérését, aztán elkezded kérdezgetni magadtól: „Mi lesz a következő?”. Az ördögi kör pedig egyszerűen ismétli önmagát.

Kimerült, kiégett vagy stresszes vagy? Isten többet akar neked. Amennyiben nyomasztó terhet cipelsz, az nem Jézustól van. Ő azt mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek...Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű.”   (Mt 11,28, 30).

Életed minden pillanata Isten ajándéka. Ő nem akarja, hogy egyetlenegyet is kihagyj, mert arra koncentrálsz, ami következik, és nem arra, amit éppen eléd tett. Ne várj arra, hogy valami történjen, mielőtt elégedett lennél azzal, amid már van. Isten már most megadta neked mindazt, amire szükséged van az örömhöz és az elégedettséghez.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen pillanatokat sajnálsz a múltadból, amiket elfoglaltságod miatt nem tudtál élvezni?
  • Milyen célokat értél el a múltban, amelyekről azt hitted, hogy kielégítőek lesznek, mégsem voltak azok?
  • Hogyan változtathatod meg a prioritásaidat és az időbeosztásodat, hogy legyen elég időd arra, amit Isten szeretne, hogy megtegyél?

 

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.16.)

 

Szólj hozzá!

A helytelen harag ára

2024. június 22. 03:00 - gerbeaud

"A haragos ember viszályt szít, az indulatos ember sok bűnt követ el." (A példabeszédek könyve 29,22, TLB fordítás)

c6a92bbd34851c017c8679119762e996.jpgA haragnak ára van. Ha felismered ezt az igazságot, jobban akarod majd kontrollálni a haragot az életedben.
A Biblia azt mondja nekünk: "A haragos ember ... sok bűnt követ el" (A példabeszédek könyve 29,22, TLB fordítás).

A legtöbben láttunk már olyat, hogy valaki azért csinált valami nagy butaságot, mert dühös volt. És túl sokan láttuk már, milyen káros és romboló hatással van az emberekre és a családokra a kontrollálatlan harag.

A Biblia nagyon konkrétan beszél a harag áráról. A Biblia azt mondja:

  • veszekedést okoz (A példabeszédek könyve 15,18).
  • hibákhoz vezet (A példabeszédek könyve 14,29).
  • ostoba döntésekbe kerget (A példabeszédek könyve 14,17).

Valószínűleg már tapasztaltad mindezeket a saját haragod és mások haragja miatt. A Biblia a helytelenül kifejezett haragunk végső következtetését is világosan megfogalmazza. A példabeszédek könyve 11. fejezete 29. versében ezt olvashatjuk: "Aki kárt okoz háza népének, szelet örököl, és szolgája lesz a bölcsnek a bolond". (TLB fordítás)

Gondolj arra, hogy a harag milyen hatással van a családodra. Szülőként gyakran kísértésbe esünk, hogy a haragot arra használjuk, hogy motiváljuk gyermekeinket. Ez rövid távon működik. Amikor dühös leszel, az Istentől való félelmet (vagy tőled való félelmet) ülteted a gyermekeidbe. A gyerekeid rövid távon talán engedelmeskednek neked, de hosszú távon veszíteni fogsz.

A helytelen harag végeredménye az elidegenedés. Éppen azokat az embereket idegeníted el, akiket a legjobban szeretsz. Még több haragot kapsz vissza, ezt pedig közöny követi. Senki sem akar majd veled időt tölteni.

Az az igazság, hogy amikor elveszíted a türelmedet, még többet veszíthetsz. Ha nem uralkodsz a dühödön, elveszítheted a hírnevedet, a munkádat, a gyermekeidet vagy a házastársad szeretetét. Ezt az árat soha nem éri meg kifizetni!

Nem a száddal kerülsz bajba a haragod miatt - hanem a szíveddel! A terápia jó és fontos dolog, de még a világ legjobb terápiája sem adhat új szívet. Erre csak Isten képes. Amikor átadod neki az életedet, ő a szeretetét adja neked a fájdalmad helyett, a békéjét a frusztrációd helyett, és az erejét a bizonytalanságod helyett.

Ő válaszol, amikor így imádkozol: "Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását!" (A zsoltárok könyve 141,3, NCV fordítás) 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használhatod az olyan szentírási szavakat, mint a Zsoltárok 141,3, hogy segítsen uralkodni a haragodon egy felfokozott pillanatban?
  • Milyen árat fizettél az életedben a helytelen haragodért?
  • Milyen konkrét és gyakorlatias módon tudod úgy kezelni a haragodat, hogy az ne okozzon fájdalmat neked vagy a körülötted élő embereknek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.15.) 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Három dolog, amit kerülni kell, ha dühös vagy

2024. június 21. 03:00 - Erika1832

harag.png„Ha haragusztok is, ne vétkezzetek” (Efézus 4,26 GNT fodítás)

Időről időre mindannyiunkkal előfordul, hogy megharagszunk. Ki-ki másképp kezeli ezt az érzést, de egyikünk sem tudja elkerülni. Azonban az, hogy dühösek vagyunk, még nem jelenti azt, hogy vétkezünk.

A Biblia azt mondja: "Ha megharagszol, ne engedd, hogy haragod bűnbe vigyen" (Efézus 4,26, GNT fordítás). Pál ebben a szakaszban arról beszél, hogy ne hagyjuk, hogy haragunk bűnbe vigyen minket. A harag nem feltétlenül bűn. A helyzet az, hogy a haragunkat megfelelő és nem megfelelő módon is kezelhetjük.

Sajnos sokan közülünk olyan módon fejezzük ki haragunkat, ami távolabb visz a céljainktól, ahelyett, hogy közelebb vinne hozzájuk.

Itt van példaként három dolog, amit érdemes elkerülni, ha dühös vagy:

Ne titkold el a haragodat! Ne tartsd magadban. Ha eltitkolod a dühödet anélkül, hogy megfelelő módon kifejeznéd, az olyan, mintha fognál egy szódás vagy szénsavas üdítős üveget, és felráznád. Egyszer csak ki fog robbanni! Az eltitkol harag a testre is hatással van. Az orvosok azt mondják, hogy az eltitkolt harag számos fizikai
betegséget okozhat.

Ne tagadd le a haragodat! Ha visszatartod a dühödet, azzal egyszerűen tagadod, hogy ott van. Ha elég gyakran tagadod a dühödet, depressziós leszel.Régebben, amikor többet foglalkoztam tanácsadással, sokan mondták, hogy depressziósak, pedig valójában csak dühösek voltak. Úgy gondolták, hogy a keresztényeknek soha nem szabad dühösnek lenniük, ezért elfojtották magukban. A harag tagadása bűn. Hazugságnak hívják.

A dühödet nem a megfelelő módon fejezedd ki! A haragot számos helytelen módon is kimutathatjuk. Duzzogunk, szarkazmust köpködünk, manipulálunk, vagy hülyeséget csinálunk. Ezek közül a megközelítések közül egyik sem vezet a kívánt eredményhez.

Mit kezdjünk tehát a haragunkkal?

Valljuk meg! Ne csak a haragot ismerd be, hanem az okát is. Mondd el Istennek - és annak, akire haragszol -, hogy frusztrált vagy, hogy fenyegetve érzed magad. Minél őszintébb tudsz lenni a kapcsolataidban, annál könnyebb lesz eljutni a haragod kiváltó okaihoz.

Van egy jó hírem a haragoddal kapcsolatban! Talán olyan családban nőttél fel, ahol a haragot következetesen helytelen módon fejezték ki. Emiatt elsajátítottad a nem megfelelő haragkezelést, de ezen lehet változtatni!

Már ma elkezdheted megváltoztatni a haragod kezelését!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A családodban, ahol felnőttél, hogyan kezelték a haragot?
  • A harag kezelésének három nem megfelelő módja közül melyiket szoktad használni? A családod mit mondana, te melyiket  használod?
  • Milyen harag van benned most? Isten szerint hogyan kellene ezt kezelned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.14.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: indulat harag

Isten mindent kimunkál

2024. június 20. 03:00 - Anita.B

pexels-jacobkelvin-4515858.jpg“Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.” (Róma 8,28 NLT fordítás)

Az egyik legnagyobb félelem, amivel mindannyian szembenézünk, a jövőtől való félelem. Aggódunk a családunk, a barátaink, a munkánk, a közösségeink jövőjéért – és minden másért, ami a kettő között van.

Ez természetes. Nem mi irányítunk. Azonban ennek a felismerésnek nem szabad félelmet keltenie. Arra kell ösztönöznie bennünket, hogy mélyebben bízzunk Istenben.

Lehet, hogy mi nem irányítjuk a jövőnket, de Isten igen. Ő teremtette az egész földkerekséget. Ha akarná, Isten egy pillanat alatt kiszakítana a létezésből. Mégis megvalósítja tervét a történelemben. A történelmet a tetőponthoz, a végzethez viszi. Egy napon Jézus Krisztus visszajön a Földre. Ezt semmi sem fogja megállítani. Ahogyan a történelmet irányítja, hogy az eseményeket afelé a nap felé vigye, a te életedben is egy célért dolgozik.

A Biblia ezt mondja, “Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Róma 8,28, NLT fordítás).

Isten igéje nem azt mondja, hogy minden jó. Azt sem mondja, hogy mindent Isten okoz. Ő nem robbant ki háborút. Ő nem okoz rákot. Ő nem okoz nemi erőszakot, abortuszt, bántalmazást vagy molesztálást. Ő nem okoz rosszat. Ezt mi tesszük. Isten megadja nekünk a választás szabadságát. Ennek az ára a gonoszság.

Azt mondja azonban a Biblia, hogy Isten mindent a javadra fordít. Képes az életünk során hozott buta, gonosz és rossz döntéseinket jóra használni, ha megbízunk benne. A Róma 8,28 azonban egy olyan ígéret, amely nem mindenkire érvényes. Azoknak szól, “akik Istent szeretik”, akik bíznak Istenben, és azt mondják: “Íme Uram, vedd el életem minden törött darabját és rakd össze őket”.

Ez az oka annak, hogy amikor minden nap olvasom a címlapokat, nem aggodalmaskodom. Természetesen sok probléma van ma a világban, de még mindig Isten irányít. Még mindig a végkifejlet felé viszi a történelmet, az övéit pedig a számukra legjobb irányba. Egy nap Isten mindent a maga céljának megfelelőn alakít majd.

Mivel Isten irányít, mindent rábízhatunk – a jót és a rosszat, és minden félelmünket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít abban, hogy jobban bízz benne, ha tudod, hogy Isten irányít?
  • Mikor láthattad, hogy Isten egy rossz döntést jóra fordított?
  • Melyik jövőbeli félelmedet tudod ma átadni Istennek?

Jézusra bíztad a jövődet?

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet és kövesd őt, akkor imádkozd el ezt az imát:

“Kedves Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz, amit valaha tettem, megbocsáttatik és egy napon befogadsz örökkévaló, mennyei otthonodba.

Megvallom bűneimet és Uramként és Megváltómként befogadlak az életembe. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem általam. Ma életem minden részét átadom a te irányításodnak.

Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetedért. Életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szeresselek és szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom életemet és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, hogy befogadd Jézust, kérlek írj nekem (angolul) a rick@PastorRick.com címre és tudasd velem. Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek elindulni a Jézussal közös utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.06.13.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten válasza a félelmedre

2024. június 19. 03:00 - ReveSz

 "és mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket. ...sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet." (1János 4,16,18, NCV fordítás)

Több száz emberrel beszéltem már arról, hogy miért nem bíznak teljesen Istenben. Általában három dologról van szó: Az emberek attól félnek, hogy ha teljesen átadják az életüket Istennek, akkor elveszítik a szabadságukat, elveszítik a lehetőséget a szórakozásra, vagy Isten valamiféle vallási fanatikussá változtatja őket.

Egyik sem hangzik túl jól!

A lényeg az, hogy az emberek félnek. Félünk teljesen Istenre bízni magunkat. Pedig Istennek van válasza arra, hogy félünk bízni benne. A Bibliában olvashatjuk:  "és mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket... sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet." (1János 4,16,18, NCV fordítás)

Isten szeret téged! Szeretetből teremtett meg! Ezt újra és újra egyértelműen kijelenti a Bibliában! Isten kigondolt téged, és azért teremtett, hogy szeressen, és hogy hagyja, hogy szeresd őt. Isten szeretetének legnagyobb bizonyítéka Jézus. Isten azért jött a földre emberi alakban, hogy megmutassa nekünk, milyen is ő valójában. Később a kereszthalálával azt is megmutatta, mennyire szeret minket.

A kereszt egyszer és mindenkorra bebizonyítja, hogy teljesen megbízhatunk Istenben. Rábízhatjuk az életünket, mert Fiának életét adta értünk.

Ha Isten igazat mond az Igében, hogy szeret téged, akkor tudhatod, hogy nem fogja elvenni a szabadságodat vagy a szórakozásodat, és nem fog fanatikussá változtatni.

Isten nem egy óriási ünneprontó. Ő a te mennyei Atyád!

Minél jobban megismered Istent, annál jobban bízol benne. Miért? Mert mindenütt látni fogod magad körül - az Igében, az életedben és az általa teremtett világban - annak bizonyítékait, hogy mennyire szeret téged. Ahogy pedig növekszik az iránta érzett szereteted, úgy fog csökkenni a félelmed.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi a legnagyobb félelmed az Istenbe vetett teljes bizalmat illetően?
  • Voltál valaha tanúja annak, ahogy a félelem megakadályozott valakit abban, hogy Istenben higgyen?
  • Szerinted hogyan segít Isten szeretetének megértése abban, hogy jobban bízz benne?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.12.)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása