Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bűn Isten ellentéte

2024. január 28. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-shot-field-near-road-germany.jpg"Minden, amit Isten tesz, jó." (Zsolt 111,7 NCV)

Ha megkérdezzük az embereket, hogy mi a bűn, sokféle választ kapunk, a gyilkosságtól kezdve egészen az anyák napján elmulasztott telefonhívásig.

Legtöbbször az emberek úgy gondolják, hogy a bűn rossz viselkedés. A rossz viselkedés gyakran tényleg felfedi a bűnt. De a Biblia azt mondja, hogy Isten jobban odafigyel a gondolatainkra, mint a viselkedésünkre – mert épp a bűnös gondolkodás vezet bűnös viselkedéshez.

Tehát mi a bűn? A bűn Isten ellentéte. A Biblia azt mondja: „Minden, amit tesz, jó”, „mindenkihez jó, és könyörületes mindenen, amit alkotott”, és „minden, amit Isten teremtett, jó” (Zsolt 111,7 NCV, Zsolt 145,9 GNT, 1Tim 4,4 GNT).

Minden, amit Isten tesz, jó, és minden, amit teremtett, jó. De ha elfogadjuk, amit Isten teremtett, és rossz módon használjuk, az bűn.

Például, ha helyesen használjuk a vényköteles gyógyszereket, azok hasznosak és  enyhülést hozhatnak. De amikor rosszul használjuk a gyógyszereket, akkor egy jó dolognak káros hatása lesz. A pénz is ilyen, sem nem jó, sem nem rossz. Használható nagyon jóra, de hihetetlenül rossz dolgokra is.

Isten azt várja tőled, hogy fordulj el a bűneidtől, és kezdj el hűségesen őhozzá közelíteni. A hit része az a bizalom, hogy Isten a legjobb érdekeinket tartja szem előtt. Nem kell azon töprengeni, hogy milyen Isten. A Biblia egyértelműen azt mondja, hogy tökéletes és nem vétkezik.

Bár soha nem leszünk tökéletesek a földön, Jézushoz hasonlóvá válhatunk. Ez azzal kezdődik, hogy elfordulunk a bűntől, és nap mint nap döntéseket hozunk a jó és az istenfélő élet követése érdekében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha életcélod az, hogy Jézushoz hasonlóvá válj, hogyan változtathatod meg a prioritásaidat, hogy jobban erre a célra összpontosíts?
  • Hogyan segít abban, hogy jobban megismerjük Isten Szavát, hogy megszabaduljunk a bűntől?
  • Milyen egyéb eszközöket használ Isten, hogy segítsen hozzá hasonlóbbá válni?

 

Készen állsz arra, hogy megnyugvást találj Istenben? Az első lépés a megnyugvás felé az, hogy békét köss Istennel azáltal, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Kezdheted ezzel az egyszerű imával:

„Kedves Istenem, nem akarom, hogy a bűnöm többé elszakítson tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz mindent, amit valaha rosszul tettem, megmutatod életem célját, és elfogadsz a családodba, felviszel majd a mennybe egy napon és ott élhetek veled az örökkévalóságig.

„Jézusom, megvallom a bűnömet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Elhiszem, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által, és nem bármi olyan miatt, amit én megteszek. Kérlek téged, hogy Uramként jöjj az életembe. Ma a te kezedbe teszem az életemet.

„Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél – békében és kipihenten –, és életem hátralévő részét arra fordítani, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az egyetlen igazság, ami szabaddá tesz

2024. január 27. 03:00 - Olajfa

"És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (Jn 8,32)

Sok olyan dolog van, ami igaz, mégsem tesz szabaddá. Megtanulhatod, hogyan kell számítógépet programozni, de az még nem fog téged szabaddá tenni. Elolvashatod az összes legújabb önsegítő könyvet, de az sem fog megszabadítani.

Az egyetlen igazság, ami szabaddá tesz, az Isten Igéjének igazsága: "És megismeritek  az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (Jn 8,32) Sokan idézik ezt az igeverset, de nem mindenki ismeri el, hogy a Bibliáról beszél, vagy egyáltalán, hogy a Bibliából való.

Ha Isten Igéjének ismerete az egyetlen módja annak, hogy szabad legyél, akkor a Biblia olvasását és tanulmányozását prioritássá kell tenned az életedben. Isten Igéjének igazságával kell táplálnod az elmédet.

Dávid - egy ókori királya Izraelnek - megértette, hogy milyen fontos Isten szava. Volt idő, amikor annyi ellensége volt, hogy menekülnie kellett. Az életéért menekült és barlangokban bujkált. De bármi is történt, ő Isten igazságával táplálta magát.

Az egyik zsoltár, amit ebben az időben írt, a 119. zsoltár. A 95. verse így szól: "Bár a gonoszok elrejtőznek az úton, hogy megöljenek engem, én a te törvényeidre gondolok." (NLT fordítás)

Ha a világban zajló dolgokra nézel, könnyen elcsüggedsz. Amikor végigpörgeted a hírfolyamokat, hallgatod a beszélgetéseket a rádióban, vagy nézed a híreket, lehet hogy levertté válsz. Lehet, hogy reménytelenséget érzel. De ha Isten Igéjének igazságával töltöd meg az elmédet, akkor több reménységed lesz és jobb perspektívát kapsz az életedre nézve, még akkor is, ha krízisbe kerülsz és az ellenségeid elől menekülsz.

A Biblia azt mondja: "Mennyire szeretem tanításodat, Uram! Egész nap azon gondolkodom." (Zsolt 119,97) Elrettentő lehet, ha megpróbálunk egész nap Isten Igéjén gondolkodni. Ez azért van, mert senkinek nem jön magától, hogy Isten Igéjén gondolkodjon. Lehet, hogy nehezedre esik, hogy akár csak egyszer is gondolj Isten Igéjére a napodban, de valahol el lehet kezdeni.

Próbáld meg a napodat Isten Igéjével kezdeni. Tölts 10 percet a Biblia olvasásával reggelente és utána egész nap gondolkodhatsz az olvasottakon. A Szentlélek pedig segíteni fog felidézni az olvasottakat, amikor szükséged lesz rá a nehéz időkben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan szabadít fel téged Isten Igéjének ismerete?
  • Mi az az egy dolog, amivel 10 percet töltesz reggelente, amiről lemondhatnál, hogy helyette 10 percet a Bibliád olvasásával tölts?
  • Mit jelent az, hogy Isten Igéjével táplálod az elmédet? Milyen más -jó vagy rossz- dolgokkal táplálod az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az igazat mondod magadnak?

2024. január 26. 03:00 - csmsdvd

2024-01-19k.png

„Akiken a bűnös természet uralkodik, azok bűnös dolgokon gondolkodnak, akiket viszont a Szentlélek irányít, azok olyan dolgokon gondolkodnak, amelyek a Léleknek tetszenek” (Róm 8,5 NLT fordítás).

Érezted már úgy, hogy a gondolataid túsza vagy? Lehet, csak egyszerűen nem tudsz kiverni egy gondolatot a fejedből. Vagy gyakran azon kapod magad, hogy olyan dolgokat teszel, amiket nem akarsz. Tudatosan önpusztító viselkedést folytatsz. Tudod, hogy valami nem tesz jót neked, de mégis megteszed.

Pál rómaiakhoz írt levelének 7. fejezetének 23. verse szerint: " tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével."

A bűnös természeted miatt többet gondolsz magadra és a kívánságaidra, mint arra, amit Isten akar. Ez egy harc az elmédben, amiben te leszel a vesztes. A régi természeted - aki voltál, mielőtt Jézus megváltoztatta az életedet - nem a barátod. Ez a forrása az összes önpusztító szokásodnak, amelyek hajlamosak téged lefelé húzni.

Szeretnél megszabadulni ezektől a szokásoktól, és szeretnéd jobban irányítani a gondolkodásodat?

Akkor hallanod és értened kell ezt az igazságot: Nem kell mindent elhinned, amit gondolsz.

Az elméd állandóan hazudik neked. Attól, hogy valamit igaznak gondolsz, még nem lesz igaz. Attól, hogy valamit igaznak érzel, még nem lesz igaz. Az elméd és az érzelmeid gyakran hazudnak neked. A lelki növekedésnek - hogy egyre jobban hasonlítsunk Jézusra - része, hogy megtanuljuk megkülönböztetni az igaz és a hamis gondolatokat.

Az egyik legfontosabb fegyelem, amit az életben kialakíthatsz, hogy megkérdőjelezhesd a saját gondolataidat. Kérdezd csak magadtól: "Tudom, hogy mit gondolok, de vajon tényleg igaz-e?"

Nem számít, milyen messzire jutottál a lelki utadon, a régi, bűnös természeted folyamatosan megpróbálja átvenni az irányítást a gondolataid felett. Meg kell tanulnod megkérdőjelezni a gondolataidat, nem csak egyszer, hanem egész nap és egész életedben!

Amikor elkezded azt gondolni, hogy senki sem szeret téged, kérdezd csak meg magadtól, hogy ez tényleg igaz-e. Ha azt hiszed, hogy soha nem lesz jobb, kérdezd meg magadtól, hogy ez igaz-e. Amikor azt gondolod, hogy az életed értéktelen, kérdezd meg, hogy miről próbál meggyőzni a Sátán. Aztán emlékezz arra - amit Isten igéjéből tudsz - hogy mi az igazság.

A Biblia azt tanítja: "Akiken a bűnös természet uralkodik, azok bűnös dolgokon gondolkodnak, akiket pedig a Szentlélek irányít, azok olyan dolgokon gondolkodnak, amelyek a Léleknek tetszenek" (Róm 8,5 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen megszokott gondolatokat tudsz abbahagyni, ha Isten igéjének fénye elé állítod őket?
  • Melyek azok a dolgok, amelyek a Szentléleknek tetszenek (Róm 8,5)?
  • Mi az, ami miatt nehezedre esik átadni a gondolataidat a Szentléleknek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Sose állj le a megbocsájtással

2024. január 25. 03:00 - csmsdvd

2024-01-22k.png„Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5,44).

Jézushoz hasonlóan gondolkodni azt jelenti, hogy hajlandó vagy megbocsájtani azoknak az embereknek, akik megbántottak téged.

Jézus még a kereszten is megbocsájtott. Lukács evangéliumának 23. fejezetének 34. versében Jézus ezt mondja azokról az emberekről, akik megkínozták és keresztre szegezték: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek."

Ki az, aki legjobban megbántott téged az életben? Kivel szemben tartasz haragot? Milyen fájdalmat tartasz magadban, mert nem tudsz megbocsájtani?

Amikor ragaszkodsz a fájdalmakhoz, valójában csak magadnak ártasz. Meg kell bocsájtanod az illetőnek, de nem azért, mert megérdemli, hanem mert Isten megbocsátott neked, és elvárja, hogy te is ezt tedd másokkal. Azért bocsájtasz meg, mert nem akarod, hogy a fájdalmad keserűséggé és nehezteléssé váljon. Aki nem tud megbocsájtani az olyan, mint aki mérget iszik, és azt reméli, ezzel a másiknak fog fájdalmat okozni.

Jézus mindig megbocsájt, de soha nem áll meg a megbocsájtásnál. Mélyreható példát mutat, amikor azt mondja: "Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket" (Mt 5,44).

Nem elég csak megbocsájtani. Isten azt akarja, hogy tanulj a rosszra jóval válaszolni, és megáldani azokat, akik megbántottak. Azt akarja, hogy imádkozz a javukra.

Miért tennéd ezt? Mert Jézushoz hasonlóan gondolkodni a legegészségesebb, legboldogabb és leggyógyítóbb módja az életnek.

Ha a világ gondolkodásmódját követed, akkor csak a múltbéli sérelmek fájdalmában fogsz élni.

Ha Krisztus gondolkodásmódja van benned, akkor szabad vagy a megbocsájtásra és az áldásra. Szabadon haladhatsz előre az életedben, biztos lehetsz abban, hogy megváltott vagy és reménykedhetsz a jövőben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen fájdalmat tartottál magadban, ami megakadályozott a gyümölcsözőbb lelki növekedésben?
  • A másik személynek el kell fogadnia a megbocsájtásodat, vagy akarnia kell a megbékélést,ahhoz hogy megbocsáss és imádkozz érte? Miért igen vagy miért nem?
  •  Van olyan dolog, amit te tettél vagy bárki más tett, amit nem lehet megbocsájtani? Van valami, amit tehetsz azért, hogy Isten kevésbé szeressen téged? Mi késztet arra, hogy úgy válaszolj ezekre a kérdésekre, ahogyan válaszoltál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.18.)

Szólj hozzá!

Összpontosítsd életcélodat arra, hogy Istennek tessél.

2024. január 24. 03:00 - Anika Enikő

 “Senki sem szolgálhat két úrnak.” (Lukács 16,13 NIV)

 Amikor mindig aggódsz amiatt, hogy mások mit gondolnak rólad, akkor nem tudsz olyan lenni, mint amilyennek Isten teremtett. De amikor megtanulsz úgy gondolkodni, mint Jézus, akkor nem fogsz azon aggódni, hogy mindennek megfelelj. Jézusnak megfelelő volt a fókusza. Csak azzal foglalkozott, hogy Istennek legyen kedves és hogy az Ő kedvében járjon.

Jézust soha nem manipulálták tömegek, vagy bárkinek a jóváhagyása, illetve a rosszallása. Ő egyfős hallgatóságnak élt: „Igyekszem annak tetszeni és megfelelni, aki elküldött engem” (János 5,30 NCV). Amikor Krisztusi módon gondolkozol, akkor te is ezt teszed.

Nem szeretnéd egyszerűbbé tenni az életed, és csupán egy valakinek élni? Ha Istennek tetszik, amit csinálsz, akkor tudod, hogy helyesen cselekszel.

Isten azt mondja Máté evangéliumának 3. fejezetében a 17. versben: „Ez az én Fiam, akit szeretek; nagyon elégedett vagyok vele” (NIV). Jézus nyilvánvalóan jól csinálta.

Az igazság az, hogy nem tudsz mindenkinek megfelelni. Még Isten sem tud mindenkinek tetszeni, és mindenkinek a kedvében járni! Amikor valaki azért imádkozik, hogy legyen napsütés, valaki más azért imádkozik, hogy essen. Másvalaki  pedig azért imádkozik, hogy a csapata jól teljesítsen, valaki pedig azt akarja, hogy az ellenfél csapata nyerjen. Nem tudsz mindenkinek megfelelni.

Lukács evangéliumának 16.fejezetének a 13. verse ezt mondja: „Senki sem szolgálhat két úrnak” (NIV).

El kell döntened, hogy kinek a jóváhagyását fogod keresni; Istenét vagy mások jóváhagyását. Aszerint tervezel élni, amit mások gondolnak, vagy aszerint, amit Isten gondol?

Amikor mindig másoktól keresel megerősítést, az azt jelenti, hogy nem igazán tudod, hogy ki is vagy. Nem érted, mire teremtett Isten, és nem hiszed el, hogy mindig veled van.

Jézus soha nem engedte, hogy valaki más jóváhagyása, vagy az elutasítástól való félelem irányítsa őt. Nem azért élt, hogy népszerűségi versenyt nyerjen. Nem volt szüksége mások véleményére, hogy érvényesítse magát.

Amikor krisztusian gondolkozol, akkor annyira bizonyos leszel abban, hogy ki is vagy, a céljaidban és Isten jelenlétének az életében, hogy nem kell más emberektől várnod a jóváhagyást.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor amiatt aggódsz, hogy vajon mások mit gondolnak rólad, miért nem tudod teljesen felismerni identitásodat, ki is vagy valójában, és célodat?
  • Mik a te legfőbb céljaid? Kinek a jóváhagyása motivál ezen célok mindegyikében?
  • Az Isten Igéjének ismerete hogyan segíthet abban, hogy krisztusi elmével rendelkezzünk, és hogy inkább a Jézusnak való tetszéssel törődjünk, mintsem a másoknak való megfeleléssel.

Az első lépés a krisztusi elme felé

Ha el akarsz kezdeni úgy gondolkodni, mint Jézus, akkor az első dolgod az, hogy behívd Jézust az életedbe. Nem gondolkodhatsz krisztusian, ha nincs bensőséges kapcsolatod vele.

Imádkozz eképpen: „Kedves Istenem! Nem akarok már egy napot sem nélküled élni és kontrol alatt tartani a szívemnek minden zugát. Mindannak fényében, amit értem tettél, neked adom magam. Bevallom neked bűneimet, és kérlek, bocsáss meg azért, hogy sokszor figyelmen kívül hagytam a te akaratodat. Behívom Jézust az életembe. Ő az egyetlen, aki valóban megváltoztathatja az életemet, és örök életet adhat nekem. Atyám, azt akarom, hogy formáld az én elmémet krisztusivá. Segíts, hogy úgy gondolkodjak, ahogy te szeretnéd, és szeretnék a te egyfős közönségenek élni –  csak Neked. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha az imént elmodott ima által fogadtad be Jézust a szívedbe, akkor kérlek tudasd velem, és írj nekem a Rick@PastorRick.com címre; mert szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon.

*Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.17

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása