Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hagyd, hogy fájdalom közelebb vigyen Istenhez

2024. február 11. 03:00 - Antal Péter Dávid

coniferous-forest-with-clear-sky.png

„Igazán összetörtek és túlterheltek voltunk. . . és látta, hogy mennyire képtelenek vagyunk magunkon segíteni; de ez jó volt, mert akkor mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül meg tud menteni minket, mert még halottakat is fel tud támasztani. És valóban segített nekünk.”

2Korinthus 1:8-10 (TLB)

Ha bármi fájdalmas történik veled, választhatsz: menekülhetsz Istenhez, vagy menekülhetsz Isten elől.

Ha menekülsz Isten elől, kihez futsz? Ki tudna jobban segíteni a fájdalmadon, mint Isten?

Az évek során, amióta fiam, Matthew meghalt, újra és újra választanom kellett, hogy Istenhez meneküljek. Valójában ezekben az években több időt töltöttem egyedül Istennel, mint életem összes korábbi évében együttvéve. Miért? A fájdalmas élethelyzet képessé tehet minket arra, hogy Istenhez közeledjünk.

Hogyan kerülhetünk közelebb Istenhez, amikor fájdalmunk van? Az első dolgunk, hogy pontosan elmondjuk neki, mit érzünk. Ez olyasmi, ahogy egy hurrikán, földrengés vgy hasonló katasztrófa közepén felkiáltunk: „Ó Istenem!”

Még akkor is, ha így kiáltunk: „Istenem, én nem szeretem ezt. Mérges vagyok. Ideges vagyok” – ez még mindig közeledés Istenhez imádságban. Siralomnak, vagy panaszos könyörgésnek hívhatjuk ezt az imádságot.

Meg kell tanulnod, hogyan kell imádni Istent a gyötrelem minden fázisában. Más szóval, az imát használd arra, hogy kifejezd a sokkot, kiöntsd a bánatodat, és küzdj érzelmeiddel. Add át az életedet Istennek, amikor nem tudod, melyik irányba fordulj. Kérd Istentől, hogy a fájdalmat jóra fordítsa az életedben. Nem nyomj el semmilyen érzelmet. Pontosan mondd el Istennek, mit érzel, és közeledj hozzá.

Tedd azt, amit Pál a 2Korinthus 1:8-10-ben: „Igazán összetörtek és túlterheltek voltunk. . . és látta, hogy mennyire képtelenek vagyunk magunkon segíteni; de ez jó volt, mert akkor mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül meg tud menteni minket, mert még halottakat is fel tud támasztani. És valóban segített nekünk.” (TLB)

Nagyon sok embert láttam átalakulni azáltal, hogy megtanulták dicsőíteni Istent, bízni benne és közeledni hozzá, amikor eljön a fájdalmak ideje. Megtanulták, hogy Isten soha nincs közelebb hozzád, mint amikor összetört a szíved.

Használd fel a fájdalmadat. Engedd, hogy Isten felé fordítson, tölts több időt Istennel és az Ő Igéjével, és jussanak eszedbe a neked tett ígéretei.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mihez vagy kihez fordulsz leggyakrabban, ha fájdalmat tapasztalsz?
  • Hogyan segít Isten Igéje a fájdalmadon?
  • Milyen módon fordíthatja Isten a fájdalmadat valami jóra a te életedben vagy valaki más életében? Hogyan láttad már Őt cselekedni az eddigi életedben?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Tanulj meg lazítani a korlátaid között

2024. február 10. 03:00 - Olajfa

fe8862457d6c0a6f5a0fc3949cbf7c67.jpg

"Az, hogy Jézust megismertük, igen nagy kincs! Ezt a kincset azonban "cserépkorsóban", vagyis emberi testünkben hordozzuk. Így azután jól látható, hogy ez a mindennél nagyobb erő Istentől származik, nem pedig tőlünk."

2 Korinthus 4,7 (NCV fordítás)

Mindig el fogsz bátortalanodni, ha szuperhős próbálsz lenni, és többet tenni, mint ami emberileg lehetséges. Szükséged van egy reálisabb képre magadról: nem tudod mindenki problémáit megoldani. Nem lehetsz egyszerre több helyen. Nem tudsz mindent megtenni, amit szeretnél. Nem költhetsz el olyan pénzt, amid nincs.

Meg kell tanulnod, hogy lazíts a korlátaid között. Bármikor, amikor az életed korlátain kívül próbálsz élni, az elbátortalanít. Könnyebb megtölteni a naptáradat, mint megtenni azt, ami benne van. Mindig könnyebb bejutni, mint kijutni. Könnyebb ígéretet tenni, mint betartani. Mindig könnyebb eladósodni, mint megszabadulni az adósságtól.

A túlterhelés első jelei gyakran a testünkben mutatkoznak meg. Pál apostol azt mondja a 2Korinthus 4:7-ben: "Az, hogy Jézust megismertük, igen nagy kincs! Ezt a kincset azonban "cserépkorsóban", vagyis emberi testünkben hordozzuk. Így azután jól látható, hogy ez a mindennél nagyobb erő Istentől származik, nem pedig tőlünk." (NCV fordítás) Más szóval, ismerned kell a határaidat. Fel kell ismerned a figyelmeztető jeleket, amikor túlterhelt vagy, és rá kell jönnöd, hogy te csak az edény vagy, és Isten az erő.

A testünk olyan, mint az agyagedény - mindannyian egy kicsit repedezettek vagyunk, mert mindannyian ide-oda estünk. De Isten gyakran a leggyengébb emberekbe helyezi a legnagyobb ajándékait, és ez lehetőséget ad nekünk, hogy visszamutassunk rá, és azt mondjuk: "Ez csakis Isten lehetett! Ez csakis Isten ereje által történhetett meg".

A történelem során Isten tökéletlen eszközöket használt arra, hogy dicsőségét bemutassa. Semmi sem valósulna meg, ha Isten csak tökéletes embereket használna - mert nincsenek ilyenek!

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a legjobb, ha elrejted a gyengeségeidet, de Isten használni akarja őket az életedben. Ám először fel kell ismerned és tiszteletben kell tartanod a korlátaidat. Aztán bízz Isten erejében, és ne a sajátodban, hogy beteljesítse a veled kapcsolatos célját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Próbáltál már többet elérni az életedben, mint ami emberileg lehetséges? Mi volt az eredménye fizikailag és lelkileg?
  • Milyen módon láttad, hogy Isten a gyengeségeidet arra használta, hogy segítsen neked lelkileg növekedni és egyre inkább hozzá hasonlóvá válni?
  • Miben terhelted túl önmagad? Hogyan ismerheted fel a korlátaidat, és hogyan tudsz reálisabb elvárásokat támasztani a jövőben?

Követed-e ma Jézust?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3,16)

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, mondd el ezt az egyszerű imát: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Uramat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust és tudsz angolul, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes angol nyelvű anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ez nem rólad szól!

2024. február 09. 03:00 - csmsdvd

20240202_2.png

„A mi üzenetünk nem rólunk szól. Hanem Jézus Krisztusról, a mi Urunkról. Az ő kedvéért vagyunk a szolgái" (1Kor 4,5 GW fordítás).

Minél inkább énközpontú életet élsz, annál  hajlamosabb vagy a csüggedésre. Minden alkalommal, amikor elfelejted, hogy nem rólad van szó, önteltség, félelem vagy keserűség lesz úrrá rajtad. Ezek az érzések mindig elbátortalanodáshoz vezetnek, mert mindig csak magadra koncentrálsz.

A Biblia azt mondja Pál korinthusiakhoz írt második levelének 4. fejezete 5. versében: „A mi üzenetünk nem rólunk szól. Hanem Jézus Krisztusról, a mi Urunkról. Az ő kedvéért vagyunk a szolgái" (GW fordítás).

Ez nem rólad szól! Isten helyezett téged erre a földre, és van egy üzenete a világ számára, amit rajtad keresztül akar hirdetni. Azonban ebben nem te vagy a lényeg, hanem Jézus Krisztus.

Azért választottam ezt a négy szót  – „Ez nem rólad szól!" - a The Purpose Driven Life (A céltudatos élet) című könyvem első mondatának, mert ez megy leginkább szembe a mai világ üzeneteivel. A társadalomban szinte minden - dalok, videojátékok, tévéműsorok, hírek és reklámok - azt hirdeti, hogy először magadra kell gondolnod.

Néha azt kívánom, bárcsak ne tettem volna bele ezt a mondatot a könyvbe, mert fogalmam sem volt róla, hogy életem hátralévő részében folyamatosan tesztelni fognak ezzel a mondattal. Naponta hússzor el kell ismételnem magamban, amikor valaki dicsér, kritizál, tévesen ítél meg vagy nem ért velem egyet: „Ez nem rólam szól!", mert ha magamra koncentrálok, akkor elkedvetlenedek.

Ehelyett arra fókuszálok, amit Pál mond a mai igeversben: Jézusért vagyunk szolgák! Ez azt jelenti, hogy amiatt vagyunk motiváltak mások szolgálatára, amit Jézus tett értünk.

Istent mindig jobban érdekli, hogy miért teszed azt, amit teszel, mint az, amit teszel. Őt a szíved szándéka érdekli. Az, hogy miért teszel valamit, mindig meghatározza, hogy meddig fogod tudni csinálni. Ha önző okokból cselekszel, az nem az igazi. Előbb-utóbb elkedvetlenedsz, és abbahagyod.

Ha a cselekedeteidben az ösztönöz, hogy hirdesd az örömhírt és dicsőítsd Jézust, akkor nem lesz megállás!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan bátorítanak a hozzád legközelebb álló emberek arra, hogy krisztusi alázattal szolgálj másoknak?
  • Hogyan motivál téged Jézus irántad érzett szeretete arra, hogy többet gondolj másokra, mint magadra?
  • Hogyan bátorít téged Isten, amikor megvan a megfelelő motivációd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Légy az, akinek Isten teremtett téged!

2024. február 08. 03:00 - Lencsés Tamás

„Nem próbálunk senkit sem becsapni, vagy elferdíteni Isten szavát.”

(2Kor 4,2 NLT fordítás)

 

Semmi sem elkeserítőbb, mint megpróbálni olyasvalaki lenni, aki nem Te vagy.

Amennyiben azért tartasz fenn egy látszatot, mert attól félsz, hogy mások rájönnek, ki is vagy valójában, vagy attól, hogy Isten nem szeret téged, akkor elszalasztod Isten életedre szánt legjobb tervét.

Isten nem áldja meg a hamisítványokat és a szélhámosokat. Ha Isten áldását szeretnéd az életedre, akkor hagyd abba, hogy mások jóváhagyásáért élj, és kezdj el az lenni, akinek Isten teremtett téged. Isten nem azért teremtett, hogy valaki más legyél. Amikor a mennybe kerülsz, nem fogja megkérdezni: „Miért nem voltál inkább olyan, mint a húgod, vagy az a népszerű gyerek, vagy a sikeres barátod?”. Ő azt fogja számonkérni rajtad, hogy hogyan teljesítetted be az életeddel kapcsolatos tervét.

A világnak nincs szüksége belőled vagy bárki másból két darabra. Azonban a világnak szüksége van rád, hogy elvégezd azt a munkát, amit Isten neked szánt a földön. Ő formált téged és egyedülálló képességekkel ajándékozott meg, és mindannyiunk vesztesége, ha valaki más próbálsz lenni, nem önmagad.

Pál apostol azt mondja a Korintusiakhoz írt második levelének 4. fejezetében található 2. versben: „Nem próbálunk senkit sem becsapni, vagy elferdíteni Isten szavát.” (NLT fordítás). Más szóval, nem veszünk fel álruhát vagy hamis maszkot. Nem teszünk úgy, mintha olyasvalaki lennénk, akik nem vagyunk. Nem forgatjuk ki Isten Igéjét. Ehelyett egyszerűen tanítjuk az igazságot, megmutatva mindenkinek, hogy kik vagyunk valójában.

Semmi sem elkeserítőbb, mint megpróbálni mindenkinek megfelelni. Kétszer voltam a Newsweek magazin címlapján, egyszer hősként, egyszer pedig mint egy nagy nulla. Ilyen az élet!

Még Isten sem tud mindenkinek megfelelni. Amikor valaki hóesésért fohászkodik, valaki más kék égboltért imádkozik.

Ha mindig másvalaki próbálsz lenni, mint aki vagy, akkor mindig stresszes leszel, attól fogsz félni, hogy lelepleződsz, és ezáltal hajlamos leszel a csüggedésre.

Ahhoz, hogy legyőzd a csüggedésed, csak légy az, akinek Isten teremtett téged. Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten megáldjon. Csak légy hiteles.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Isten vagy mások elismeréséért élsz? A hozzád legközelebb álló emberek egyetértenének a válaszoddal vagy sem?
  • Miként okoz stresszt az életedben a másoknak való megfelelés igénye?
  • Miért a hitelesség és a tisztesség az, amit Isten megáld?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.01.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan győzzük le a csüggedést?

2024. február 07. 03:00 - gerbeaud

„Ezért tehát, mivel Isten irgalmából ilyen szolgálatban állunk, nem csüggedünk el." (2Kor 4,1 TLB fordítás)

Tudod, hogy Isten szeret téged? Talán sokszor hallottad életed során ezt az igazságot. Ha tudod is ezt, érzed és felismered a szeretetét? Amikor már nem hiszed, hogy Isten szeret, akkor elcsüggedsz. Miért? Mert ilyenkor nem tapasztalod meg az Ő kegyelmét és irgalmát.

A csüggedés legyőzésének legjobb módja, ha arra gondolsz, hogy Isten mennyire szeret téged, és erre az igazságra összpontosítasz.Ezért tehát, mivel Isten irgalmából ilyen szolgálatban állunk, nem csüggedünk el" (2Kor 4,1 TLB fordítás)

Mi az irgalom? Az irgalom az, amikor Isten azt adja neked, amire szükséged van, nem pedig azt, amit megérdemelsz. Irgalom az, amikor Isten ismeri minden múltban elkövetett és jövőbeli hibádat, mégis minden jót megad neked az életben. Isten irgalma az, ami megtart téged, amikor reménytelennek, levertnek vagy csüggedtnek érzed magad.

Sokan, akik már régóta keresztények, nem érzik Isten szeretetét, mert azt hiszik, hogy Isten csak kritizálni tudja őket. De ha a hang, amit hallatsz, mindig negatív, akkor az nem Isten hangja. Isten azért teremtett téged, hogy szeressen! Az életed első számú célja nem az, hogy jót tegyél, még csak nem is az, hogy Istent viszontszeresd. Az életed első számú célja az, hogy engedd, hogy Isten szeressen téged. Ha ezt megteszed, és megtapasztalod az Ő kegyelmét és irgalmát, akkor szabad leszel arra, hogy mindent megvalósíts, amit Ő az életedre eltervezett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Leggyakrabban milyen körülmények hatnak arra, hogy szerinted Isten hogyan tekint rád?
  • Mit gondolsz, Isten negatív hangon vagy szeretettel szól hozzád gyakrabban? Miért?
  • Milyen módon engeded Istennek, hogy szeressen téged? Mit szeretnél változtatni azon, ahogy erről gondolkodsz?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.31.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása