Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A benned zajló csata megnyerése

2024. február 18. 03:00 - ReveSz

person holding book while standing on field"Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem a fejedelmek ellen, a hatalmasságok ellen, e sötét világ hatalmai ellen és a gonosz szellemi erői ellen a mennyei hatalmakban."

Efézus 6:12 (NIV fordítás)

Lehet, hogy nem veszed észre, de harcban állsz. Még ha nem is viselsz katonai egyenruhát, és golyók ellen sem kell kitérned.

De harcban állsz - láthatatlan harcban. Lelki háborúnak hívják. A harcban állsz attól a pillanattól kezdve, hogy megszületsz, egészen addig a pillanatig, amíg meg nem halsz.

A Biblia azt mondja, hogy három halálos ellenséged van, akik el akarják pusztítani az életedet és mindent, amit Isten tenni akar rajta keresztül:

A világ: az uralkodó értékrend körülöttünk.
A test: a benned lévő régi természet.
Az ördög: egy valóságos lény, aki "lopni, ölni és pusztítani" (János 10:10 NIV fordítás) akar démoni szolgáival együtt.
A győzelem a harcban, amelyben részt veszel, nem fegyverekkel vagy taktikával fog eljönni. A Biblia azt tanítja nekünk, hogy "Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem a fejedelmek ellen, a hatalmasságok ellen, e sötét világ hatalmai ellen és a gonoszság szellemi erői ellen a mennyei hatalmakban" (Efézus 6:12 NIV fordítás).

Ebben a csatában csak Jézus számít. Neki kell lennie az életed tábornokának, neki kell irányítania a haditervet. Lehet, hogy hívő vagy, de ez nem elég a benned zajló háborúhoz. Jézusnak a te Uradnak is kell lennie.

Sokan hisznek Jézusban. De ahhoz, hogy győzelmet arass a világ, a test és az ördög felett, Jézusnak többnek kell lennie, mint valakinek, akiben hiszel.

A Róma 7:24-25 szerint: "Milyen nyomorult ember vagyok én! Ki ment meg engem ettől a testtől, amely a halálnak van alávetve? Hála legyen Istennek, aki megszabadít engem Jézus Krisztus, a mi Urunk által!" (NIV fordítás)

A válasz arra a mindent elsöprő harcra, amelyben benne vagy, nem egy önsegítő szeminárium, egy új könyv vagy egy konferencia. Hanem Jézus. Tedd őt a vezetődddé. Pál, aki a Rómaiakhoz írt könyvet írta, világossá teszi, hogy egyedül nem tudja megnyerni a csatát. Egyetlen reménysége "Jézus Krisztus, a mi Urunk".

És ez a te egyetlen reményed is. Jézus, az Úr, aki megszabadít téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor vannak olyan időszakok az életedben, amikor úgy érzed, hogy a szokásosnál nagyobb lelki háborút élsz át?
  • Mit gondolsz, miért hajlandóak az emberek mindenféle dolgot kipróbálni, hogy megoldják a problémáikat, mégis haboznak Jézushoz fordulni?
  • Mi a különbség aközött, hogy csak hiszel Jézusban, vagy hogy életed Urává teszed őt?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.02.11.)

Szólj hozzá!

A „nem” szó fontos a szellemi utazásodhoz

2024. február 17. 03:00 - FodorImi

„Dobjunk le magunkról minden terhet, ami akadályoz minket, különösen a bűnt, ami oly könnyen elgáncsol bennünket.” Zsidók 12:1 (NLT)

Talán meglepő, de a „nem” a legfontosabb szó, amit a szellemi utazásodhoz meg kell jegyezned.

A hit útja hosszú. Nagyon sokan vannak, akik jól indulnak ezen az úton, de a vége előtt feladják. Isten azt akarja, hogy menj végig, egészen a célig. 

Egy maraton áll előtted, és ezt a maratont nem futhatod le súlyzóval a kezedben. Az emberek gyakran azért adják fel korán és azért nem mennek tovább a hit útján, mert mindaz, amit cipelnek, kimeríti őket.

Meg kell szabadulnunk a terhektől és a fölösleges dolgoktól.

Egy tengerjáró hajó gyorsan tud haladni a víz közepén, de ha száz mentőcsónakot húz maga mögött, az lelassítja. Ha egy akkumulátorra egy villanykörtét csatlakoztatsz, sokáig világítani fog, de ha 15 izzót kötsz rá, hamarabb lemerül, és ha 100-at, akkor még hamarabb.

Ez történik velünk is, amikor túl sok mindent akarunk csinálni. Néha az, hogy sok jó dolgot csinálunk megakadályoz bennünket abban, hogy a legjobb dolgot tegyük.

A Zsidókhoz írt levél 12. fejezetének 1. verse azt mondja, „Dobjunk le magunkról minden terhet, ami akadályoz minket” (NLT).

A terhek nem rossz vagy bűnös dolgok, hanem egyszerűen csak feleslegesek. Mi ez a teher a te életedben? Lehet, hogy az egy munka, egy kapcsolat vagy egy hobbi. Valami, ami hátráltat téged abban, amit Isten akar az életedben. Pedig nem éri meg hordozni.

Itt az ideje, hogy „ledobj minden terhet”, ami lelassít és akadályoz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a jó dolgok, amiket csinálsz, de amik miatt talán nem tudod azt a legjobbat tenni, amit Isten tartogat számodra?
  • Milyen terhekkel kapcsolatban próbál a társadalom meggyőzni arról, hogy jók, holott ezek csak elvonják a figyelmedet Isten életedre vonatkozó tervétől?
  • Milyen terhek lassítanak és akadályoznak téged? Hogyan tudnád ledobni ezeket, hogy arra a versenyre összpontosíthass, amit Isten állított eléd?

*(Daily Hope by Rick Warren,  2024.02.10.)

Szólj hozzá!

Van egy mennyei szurkolócsapatod

2024. február 16. 03:00 - Besther

ai-generated-8516229_1280.png

"Ezért tehát mi is, akiket a hitben élt életről tanúságot tevő emberek ilyen nagy sokasága vesz körül, vessünk le magunkról minden akadályozó terhet, különösen a bűnt, amitől olyan könnyen elesünk. Állhatatossággal fussuk meg a versenyt, amit Isten elénk helyezett."  (Zsid. 12,1   NLT fordítás)

 A sportban a hazai pálya előnye mindent eldönthet. A hazai pályán játszott meccseken a csapatok sokkal jobb eredményeket érnek el, mint idegenben. És ha egy csapatnak szurkolótábora is van, akkor gyakran képességeiken felül tudnak játszani. 

A Biblia azt mondja, hogy neked is van szurkolócsapatod. A Zsidókhoz írt levél 12,1 ezt mondja: "Ezért tehát mi is, akiket a hitben élt életről tanúságot tevő embereknek ilyen nagy sokasága vesz körül, vessünk le magunkról minden akadályozó terhet, különösen a bűnt, amitől olyan könnyen elesünk. Állhatatossággal fussuk meg a versenyt, amit Isten elénk helyezett." (NLT).

Bármit is teszel, azt valaki látja. Van nézőközönséged. A mennyből figyelnek. De ami ennél még fontosabb, van egy szurkolótáborod is. A Biblia azt mondja, hogy a mennyben mindenki szurkol neked. 

Valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy Isten mindent tud. A Biblia azt mondja, "Az Úr szemeivel figyeli az egész földet" (2Krón. 16,9a). Az Úr figyelmét semmi nem kerüli el. Tud a jóról és a rosszról is az életedben. Ő tud mindenről. Még a gondolataidat is ismeri.

És körülvesz még "a hitben élt életről tanúságot tevő emberek nagy sokasága" is. Mózes is és Ábrahám is figyel téged. Minden hívő, aki valaha a földön élt, a mennyei lelátókon figyeli, hogyan éled meg a hitedet. 

És szurkolnak neked. Amikor félsz, drukkolnak, hogy bátorságot meríts. Amikor fel akarod adni, buzdítanak, hogy menj tovább. Amikor jelentéktelennek és elfelejtettnek érzed magad, ők melletted vannak. 

Az élet néha valóban nehéz tud lenni, de ne add fel. Van egy mennyei szurkolócsapatod!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Isten ismeri a hullámvölgyeidet, a jót is és a rosszat is az életedben. Mit változtat meg számodra, ha ezt megérted?
  • Mit gondolsz, kik vannak a te mennyei szurkolótáborodban? Vannak olyan barátaid vagy családtagjaid, akik már ott vannak?
  • Szerinted milyen célokat akar Isten, hogy kitűzz? Hogyan segít ezeknek a céloknak az elérésében az, hogy tudod, van egy mennyei szurkolócsapatod? 

Nem számít, hogy mit tettél, vagy honnan jössz...

Helyed van Isten örökkévaló családjában. A meghívás érvényes, az ajtó nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Hogyan kerülhetsz bele Isten családjába? Bízz Istenben és az Ő kegyelmében. Valld meg bűneidet és kérd Isten bocsánatát. Fogadd el Jézus ígéretét, mely szerint az üdvösség ingyen van és elérhető mindenki számára, aki elfordul bűneitől és elkötelezi magát, hogy követi Őt Uraként és Megváltójaként. Alázatosan kérd Istent, hogy fogadjon be az Ő örök családjába.

Készen állsz? Akkor kezdj elindulni az úton ezzel az egyszerű imával:

"Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni az életemről neked. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. El akarok fordulni a bűntől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért a rosszért, amit tettem, hogy ne nekem kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed tud megmenteni, Uram. Soha nem lehetnék elég jó ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad és elfogadhatóvá tettél a mennyország számára. Alázattal kérlek, hogy ments meg. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.09.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Amikor úgy érzed, hogy feladnád

2024. február 15. 03:00 - daniella_89

Bár ezek az emberek mind híresek voltak a hitük miatt, mégsem kapták meg, amit Isten ígért nekik. Nem kapták meg, mert Isten valami jobbat tervezett a számunkra. Csak velünk együtt fogják elérni a tökéletességet. (Zsidókhoz írt levél 11:39-40 NLT fordítás)

178336931-58b5ae3c5f9b586046adc0dc.jpeg

Nem könnyű hívőként élni. Egy töredezett, problémákkal teli világban élünk. Az időjárás már nem normális, a testünk sem működik mindig rendesen, és a kapcsolataink sincsenek mindig rendben. 

Amikor Isten kiűzte Ádámot az Édenből, azt mondta neki, hogy nehéz élet vár rá. Ez így is lett. Van egy kozmikus harc az életért, ami benned is és körülötted is zajlik. Harcolsz a bűnös természeted ellen. Emellett harcolsz Sátán ellen is, aki csak ''lopni, ölni és pusztítani'' akar (János evangéliuma 10. rész, 10. vers).

Mindezek néha nagyon megviselnek bennünket, és fel akarjuk adni.

A Zsidókhoz írt levél 11. részében azonban Isten arra buzdít, hogy tartsunk ki, mert Ő nem feledkezett meg rólunk, és egy nap beteljesíti az ígéreteit. Jövőt és reménységet ígér nekünk (Jeremiás 29:11). Azt ígéri, hogy letöröl a szemünkről minden könnyet (Jelenések 7). Ezen kívül számtalan más ígéretet is kapunk tőle a Biblián, az Ő szaván keresztül. 

A Zsidókhoz írt levél 11. része több olyan bibliai hőst is említ, akik hittek Isten ígéreteiben, ilyen például Ábrahám, Sára, Izsák, Jákob, Ráháb, Mózes, Dávid, Gedeon, Sámson és még sokan mások. Sok nehézségen mentek keresztül, mégis mindig szellemben, a hit útján jártak. 

A Zsidókhoz írt levél 11:39-40-ben azt olvassuk, hogy „Bár ezek az emberek mind híresek voltak a hitük miatt, mégsem kapták meg, amit Isten ígért nekik. Nem kapták meg, mert Isten valami jobbat tervezett a számunkra. Csak velünk együtt fogják elérni a tökéletességet” (NLT fordítás).

Bízhatsz Isten ígéreteiben. Ne add fel!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha hittel éljük az életünket, akkor az néha fájdalommal jár. Ha feladod, amikor nehéz időkön mész keresztül, akkor soha nem fogsz megtanulni Istenben bízni. Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Bízhatsz Istennek az Ő Igéjében található minden ígéretében! Melyek azok az ígéretek, amelyekben bíznod kell ma?
  • Milyen tervet tudsz készíteni bibliai igeversek memorizálására, hogy könnyen tudd emlékeztetni magad Isten ígéreteire – különösen akkor, ha nehézségek vannak az életedben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.08. ) 

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A gyengeségeiddel teszel bizonyságot a világban

2024. február 14. 03:00 - Tomes Lívia

 rusty-1457728_1920.jpg

„Szeretném, ha tudnátok, drága testvéreim, hogy minden, ami itt velem történt, segített az örömhír terjesztésében.” (Fil 1,12 – NLT fordítás)

A világban nem az erősségeid, hanem a gyengeségeid által teszel bizonyságot. Sok ember ezt pont fordítva gondolja: szerintük a világot az nyűgözi le, ha a keresztények sikeresek és jólétben élnek. Ez azonban nem hatja meg a világot, mert sok helyen látnak jólétet és gazdagságot maguk körül. A nem hívő emberekre inkább az gyakorol nagy hatást, amikor látják, hogyan kezelik a hívők a nehézségeket és a problémákat.

A szenvedéseid, és nem a sikereid által leszel hiteles. A hűséged, a kitartásod az, ami tiszteletet ébreszt másokban, és nem az, hogy milyen híres vagy.

Pál apostol nagyon jól tudta a fájdalmát bizonyságtételként használni. Egy római börtönben volt, amikor ezt írta: „Szeretném, ha tudnátok, drága testvéreim, hogy minden, ami itt történt velem, segített az örömhír terjesztésében” (Fil 1,12 – NLT fordítás).

Pál a fájdalmát arra használta, hogy érthetővé tegye az üzenetet, amit Isten adott neki. Börtönben, láncra verve írta levelét a hívőknek, ami később az Újszövetség része lett.

Pál azt is mondta, hogy „Minden cselekedetünkben megmutatjuk, hogy Isten igaz szolgái vagyunk” (2Kor 6,4 – NLT fordítás). Ebbe beletartozik az is, ahogyan a fájdalmat, a kudarcot, a vereséget, a problémákat, a hibákat, a bűnt és az életedben történő összes rosszat kezeled.

Nincs szükség Isten erejére ahhoz, hogy jól tudjuk kezelni, ha valami jó történik az életünkben. A jót bárki könnyen tudja kezelni. Isten ereje akkor kell, amikor türelmesen ki kell tartanunk egy nehéz helyzetben.

A világ nem tudja, hogyan lehet kitartani a nehézségekben. De Krisztus követői, akik türelmesen kitartanak a különböző szenvedésekben, nehézségekben és problémákban, ezzel tanúbizonyságot tesznek Jézus örömhíréről.

A legnagyobb szolgálatod a legnagyobb fájdalmadból fakad; és az életedről szóló legerőteljesebb üzenet a legmélyebb fájdalmadból ered.

Életed minden területe, ahol fájdalmat élsz át, bizonyságtétellé válik. Hogyan használod ezeket arra, hogy segíts másoknak a reménytelenségből a Krisztusban való élet teljességéig eljutni?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy a hívőkkel rossz dolgok történjenek? Más választ tudsz adni erre a kérdésre most, miután elolvastad és végiggondoltad ezt az üzenetet?
  • Milyen fájdalmas élethelyzetben segített neked Isten ereje türelmesen kitartani?
  • Hogyan tudod elmondani a bizonyságtételed során azt, ahogy Isten segített és támogatott ebben a fájdalmas és nehéz helyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024. 02. 07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása