Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk úrrá a csüggedésen?

2010. augusztus 29. 00:33 - TKrisztina

"És mondták a zsidók: Fogytán van ereje a teherhordónak, a rom pedig sok, és mi képtelenek vagyunk építeni a kőfalat." Nehémiás 4,10

A csüggedés gyógyítható. Ha bármikor elcsüggedek, rögtön Nehémiáshoz fordulok. Az ókori Izráel eme nagy vezetője tudta, hogy négy ok lehet a csüggedésre.

Az első, hogy elfáradtál - egyszerűen kifáradsz, mint a munkások a Nehémiás 4,10-ben. Emberi lények vagyunk, így hát kimerülünk. Nem égetheted két végén a gyertyát. Tehát ha elcsüggedsz, lehet, hogy nem is kell megváltoztatnod semmit. Egyszerűen kikapcsolódásra van szükséged! Időnként a legszellemibb dolog, amit tehetsz, ha lefekszel.

A második, hogy frusztrált lettél - Nehémiás azt mondja, annyi rom volt körös-körül, hogy akadályozta a fal újjáépítését. Sok rom van az életedben? Észrevetted, hogy bármikor, ha valami új dologba kezdesz, felhalmozódik a hulladék?

Ha nem hordod el rendszeresen, lassan leállítja a haladásodat. Nem kerülheted el, így meg kell tanulnod felismerni, és gyorsan megszabadulni tőle, hogy ne téveszd szem elől az eredeti célodat.

Milyen rom van a te életedben? Úgy gondolom, rom mindaz a közönséges dolog, amire az idődet és energiádat vesztegeted, és ami megakadályoz Isten elhívásának teljesítésében.

A harmadik ok, hogy azt gondolod, hibáztál - Nehémiás emberei nem tudták olyan gyorsan befejezni feladatukat, mint ahogy tervezték, és ennek eredményeként önbizalmuk megrendült. Azt gondolták: "Ostobák voltunk, amikor azt hittük, valaha is felépíthetjük ezt a falat."

Tudod, mit teszek, amikor a célomat nem érem el időben? Egyszerűen új célt tűzök ki. Nem adom fel. Mindenki hibázik. Mindenki elkövet butaságokat. Tehát nem az a kérdés, hogy hibáztál-e, hanem, hogy erre mit lépsz.

Elmerülsz az önsajnálatban? Elkezdesz másokat okolni? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy újra Isten szándékaira figyelsz és ismét mozgásba lendülsz?

Végül, amikor engedsz a félelemnek, elcsüggedsz - a Nehémiás 4-ben azt látjuk, hogy a félelem azokat érinti leginkább, akik negatív emberekkel vannak körülvéve. Ha kézben akarod tartani a negatív gondolatokat az életedben, meg kell szabadulnod a negatív emberektől, amilyen gyorsan csak lehet.

Lehet, hogy a félelem miatt csüggedsz. Lehet, hogy olyan félelmekkel nézel szembe, mint: "Ezzel nem tudok mit kezdeni. Túl nagy felelősséget jelent." Lehet, attól félsz, hogy nem érdemelsz meg valamit, vagy félsz a kritikától. A félelem lerombolja az életedet, ha hagyod. De választhatod azt is, hogy ellenállsz a csüggedésnek. Mondd: "Uram, segíts, hogy ne a problémára, ne a körülményekre figyeljek, hanem csak rád nézzenek szemeim".

 

Daily Hope by Rick Warren, 2010. augusztus 22.

Szólj hozzá!
Címkék: csüggedés

Isten néha azt mondja: „Még nem!”

2010. augusztus 28. 03:00 - FodorImi

Ha elcsüggedsz, gondolj arra, hogy míg Isten késik, téged türelemre tanít.


Meg kell őrizned magadban azt a bizonyosságot, hogy amikor megtetted Isten akaratát, akkor meg fogsz kapni mindent, amit ő megígért. Mert még „egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.” (Zsidók 10:36-37)

Ha csüggedt vagy, mert Isten válasza késik az imáidra, értsd meg, a késedelem nem elutasítás. Csak azért, mert a válasz vagy a csoda – még – nem jött el, ez nem jelenti azt, hogy Isten nem fog válaszolni, vagy hogy elfelejtkezett rólad, vagy nem törődik veled. Egyszerűen csak azt jelenti „még nem!”

A szellemi érettség része megtanulni a különbséget a „nem” és a „még nem” között, az elutasítás és a várakozás, késlekedés között. A Biblia azt mondja: „aki eljövendő, eljön, és nem késik.” (Zsidók 10:37)

Lehet, hogy Isten késlekedése a te türelmed próbája. Mindenki tud türelmes lenni egyszer, a legtöbb ember kétszer is, és sokan közülünk még háromszor is. Isten így próbálja meg újra és újra a türelmünket. 

Miért? Azért, hogy meglássa, mennyire vagy türelmes? Nem!

Azért teszi, hogy te meglásd, mennyire vagy türelmes. Így megtudod, mi van benned, és megismered mennyire vagy elkötelezett. Isten próbára tesz téged, hogy megtudhasd, ő hűséges, még akkor is, ha késnek a válaszok, amiket vársz.

Ha csüggedt vagy, emlékezz, hogy Isten türelemre tanít téged a késedelem által. Kérd őt, hogy a csüggedésed változtassa türelemre.


Lehet, hogy épp most nehéz időszakon mégy át. Csüggedt vagy, mert a helyzet, amivel szembenézel kezelhetetlen, értelmetlen, igazságtalan.

Lehet, hogy elviselhetetlennek látszik, és legbelül azt mondod, „Istenem, nem tudok többet tenni, ennél már képtelen vagyok többet tenni!”

De igenis tudsz!

Meg tudsz állni továbbra is, mert Isten veled van. Képessé tesz rá, hogy folytasd a rád nehezedő nyomás ellenére is. Emlékezz, ha nem adod fel, nem bukhatsz el. Állj ellen a csüggedésnek, és fusd végig a versenypályát, amit Isten jelölt ki neked!

Rick Warren - Daily Hope 2010.08.21

 

Szólj hozzá!
Címkék: türelem

Gyógymód a halogatásra

2010. augusztus 27. 03:00 - Lilla:)

 „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” Filippi 4:13.

 
A Biblia öt módot mutat nekünk arra, hogy el tudjuk hagyni a halogatást.
 
1. Ne találj ki kifogásokat! „Ezt mondja a rest: Oroszlán van odakinn, megöl engem a szabadban.” / „A lusta ember tele van kifogásokkal.” (Péld. 22:13. LB-fordító) Az ilyen napokon mit mondasz, mit fogsz csinálni? Mire találsz kifogásokat? Az első számú kifogás, amit hallok: „Majd megcsinálom, mikor a dolgok lecsitulnak.” A dolgok azonban nem csitulnak le. Döntést kell hoznod, hogy mi a fontosabb.
 
2. Kezdd el ma! Nem a következő hónapban, jövő héten vagy holnap. „Olyan az Úr kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja.” / „Sose dicsekedj a holnappal. Nem tudhatod, hogy mi történik addig.” (Péld. 21:1. GNT-fordító) Egyikünknek sem biztos a holnapja.
 
Szeretném, ha leírnál három dolgot, amiről tudod, hogy Isten szeretné, hogy megtedd. Legyen az egy-egy dolog a következő három területre vonatkozóan: a családod, a magánéleted, és a karriered. Válassz e közül a három közül és döntsd el, hogy elkezded még ma. Még akkor is, ha csak napi tizenöt percet tudsz vele foglalkozni, csináld! Sokkal jobban fogod érezni magad!
 
3. Állíts fel egy ütemtervet! A Példabeszédek 13:16 mondja: „Minden eszes ember okosan cselekszik, de az esztelen bolondságot terjeszt.” / „Az okos ember előre tervez. A bolond nem.” (LB-fordító) Ha elmulasztod a tervezést, bukást tervezel. Jelölj ki bizonyos rövid időszakokat a heted során azokra a dolgokra, amiket meg kell tenned. Mindegy, hogy mi az, írd be a naptáradba! Ha valami nagy dolog, akkor bontsd kis részekre. Törd kis falatokra.
 
4. Nézz szembe a félelmeiddel! Utáljuk elismerni, hogy vannak félelmeink, mert azok a gyengeség jelei, de a félelem az emberieség jele is. Csak a bolondok nem félnek. Már hallhattad, hogy „a bátorság nem a félelem hiánya, ez visz minket előre a félelmeink ellenére.”
 
A Biblia azt mondja, nincs semmi, amit ne tudnál megtenni Krisztus segítségével, aki erőt ad neked.
 
5. Arra koncentrálj, amit el akarsz érni, ne a fájdalomra! Kevés dolog van az életben ami könnyű. Át kell vergődnöd a nehézségeken és a célra tekinteni a fájdalmon túl. Koncentrálj arra, milyen jól fogod magad érezni, mikor befejezed a feladatot!
 
A Galata 6:9 mondja: „A jó cselekvésben pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.” 
 
Ne azt kérdezd, hogy „mit szeretnék csinálni?”. Inkább azt, hogy „Isten mit akar, hogy megtegyek?”
 
Jézus sosem mondta, hogy az élet könnyű lenne. Lesznek áldozatok és kötelezettségek, de óriási jutalom vár, amikor megtettük azt, amire Ő elhívott minket.
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2010. augusztus 20.)
Szólj hozzá!

A halogatásnak ára van

2010. augusztus 26. 00:01 - dlkyra

 

A lusta útja olyan, mint a tövises sövény... Péld. 15:19
 
Amikor valamit halogatsz, akkor két gondolat futhat át az agyadon. Az egyik, hogy„egyszerűbb elkerülni, mint szembesülni az adott dologgal” - ami nem helyes. A másik pedig, hogy „egyszerűbb lesz ezzel holnap (vagy később) foglalkozni”- ami szintén nem helyes
A Biblia arról ír, hogy a halogatásnak ára van.
 
A halogatás problémákat okoz – A mai igevers egyik angol fordítása úgy fogalmaz, „Hogyha lusta vagy, mindenhol nehézségekbe ütközöl.”
Egy időben gyakran kifogyott az autómból a benzin. Láttam, hogy a benzintartály mutatója egyre lejjebb megy, de mindig a következőt mondtam magamban: „Most nem alkalmas, hogy elmenjek tankolni. Majd később elintézem.” És mindig megjártam. Mindig rosszabb helyzetbe kerültem annál, mintha megálltam volna és rászántam volna az időt, hogy tankoljak.
Hány olyan otthoni tennivalód van, amit mindig csak későbbre tolsz? Tudod, ezeknek a száma, egyre csak növekedni fog. Lehet, hogy egyik nap valami olyasmire érsz haza, hogy beszakadt a tető! Csak mert hagytad, hogy tovább rongálódjon. A halogatás miatt a meglévő problémádból vészhelyzet kerekedik. Minél később látsz hozzá, annál nehezebb lesz elkezdeni.
 
A halogatás miatt lehetőségektől eshetsz el - "Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit." (Péld. 20:4) Amikor egy jó lehetőség kopogtat, nyiss neki ajtót! Használd ki, amíg ott van. Ha nem teszed, elveszíted.
 
A halogatás megbánthat másokat – A lustaság megakadályozhatja, hogy ki tudd fejezni a szeretetedet. A szeretet elkötelezettséget, energiát és munkát igényel. Sokan egyszerűen csak nem akarnak tenni ezért: egyszerűbb a lustaság. Sok házasság felbomlásának oka a lustaságban gyökerezik. Mindkét fél tudja, hogy mi kellene ahhoz, hogy a házasságuk működjön, de -az egyik fél, de lehet, hogy mindkettő-, nem akar erőfeszítéseket tenni a házasság megmentése érdekében.
A halogatás a gyereknevelésben is gondot okozhat. Lusta szülőknek problémás gyermekei vannak.  Milyen sokszor van úgy, hogy tudod, a gyerekeidre ráférne a fegyelmezés, de mivel fáradt vagy, nem teszel semmit. Megkéred őket, hogy valamit csináljanak meg, vagy takarítsanak fel, de ők egyszerűen csak ellenállnak. Ahelyett, hogy ebből ügyet csinálnál, csak ennyit mondasz: „Hagyjuk a csodába. Majd én magam megcsinálom.” Egyszerűbb feladni, mint nekiállni fegyelmezni.
Gondold végig imádságban, vajon mibe kerül a halogatásod!
 
Daily Hope by Rick Warren, 2010. augusztus 19.
Szólj hozzá!
Címkék: halogatás

Miért halogatok megtenni dolgokat?

2010. augusztus 25. 03:00 - husztin

 Miért halogatok? 

Jak 4:17 Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.(Jak 4:17 MBT)
A Bibliának kifejezetten sok mondanivalója van a halogatásról. Csak egy percet szánjunk oda a mai igevers elolvasására és engedjük, hagy valóban a lelkünk mélyére hasson.(...)
Tudok dolgokról, amiket meg kellene tennem és mégsem cselekszem azokat. És tudok olyan dolgokról is, amiket nem volna szabad megtennem, de azokat mégis megteszem. De a legfőbb gond az, hogy azokat a dolgokat halogatom, amiket tényleg meg szeretnék változtatni az életemen. De miért?
 
A Biblia öt dolgot említ, amiért halogatsz:
1. Határozatlanság. két(felé osztott) lelkű ember, állhatatlan minden utaiban. (Jak.1.8 Vida). Megtörtént már veled, hogy elküldtél egy pincért csak azért, mert nem tudtad elhatározni magad? A határozatlanság lehet az oka annak, hogy elszalasztasz megvásárolni egy autót, kiválasztani a főiskolát, hozzámenni valakihez, vagy éppen feleségül venni valakit, megvenni egy ruhát, vagy akár állást változtatni.
2. Maximalizmus.  Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. (Préd.11:4 MBT), vagyis, ha mindig az ideális körülményekre vársz, soha nem fogsz elérni semmit. Ha arra várakozol, hogy a dolgok körülötted tökéletesek legyenek, hogy te cselekedhess, igen sokat kell majd várnod. Nincs annyi időd itt a földön (sem pénzed), hogy a dolgaid vagy a körülményeid „110 százalékosak” legyenek.
3. Félelem.  Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál (Péld.29:25 MBT). Mondtál már le időpontot a fogorvosnál? Esetleg sürgős műtéti beavatkozást? Vagy házassági tanácsadást? Szalasztottál-e már alkalmat arra, hogy megvalld a hitedet a munkahelyeden? Kérdezd meg magadtól ilyenkor: Mitől félsz valójában?
4. Harag. Aki munkájában hanyag, az testvére annak, aki tönkretesz. (Péld18:9 MBT). A halogatás egy módja annak, ahogyan az általunk nem kedvelt embereknek fizetünk a kellemetlenkedéseikért. Késlekedünk. A kisgyermekek is nagyon ügyesek a halogatásban. Megkéred őket, hogy takarítsák ki a szobájukat. Végül is megteszik, de nagyon sokáig tart nekik. Ennek egyik oka az lehet, hogy engedetlenek veled szemben. A halogatás gyakorlatilag passzív ellenállás. „Nem akarom megtenni, mert nem tetszik az, hogy megmondod nekem, hogy mit kell tennem.” A harag az, ami miatt sokszor elnapolunk bizonyos dolgokat.
5. Lustaság. Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővölkedik (Péld 13:4 MBT). Az egyik legnépszerűbb szavunk az, hogy: „könnyű”. Ha könnyű valami, máris kedveljük a dolgot. Ha pedig nehéz? Nem tetszik nekünk. El tudod képzelni a következő címek valamelyikét, mint a legtöbb példányszámban eladott sikerkönyvek címeit: „Tíz nehéz lépés, hogy megváltoztasd az életed” vagy „Hét nehéz út, hogy formába lendülj”? Szerintem senki sem venne ilyen könyvet. Ne feledd: ha könnyű, tetszik, ha nehéz, akkor nem tetszik.
Ha legközelebb halogatáson kapod magad, állj meg és kérdezd meg magadtól, hogy miért teszed? Azután pedig Istentől kérd, hogy segítsen túllendülni ezen. Így tudsz majd egyre előrébb jutni az életedben és tenni azt, amit tenned kell.
 


Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása